DS delavnica

Začel/a žabec, Februar 13, 2011, 10:04:34 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

žabec

NA ključavnici, ki jo bom vgradil je konektor s pločatimi kontakti. V ožičenju so pa direktno montirani okrogli ženski konektorji o katerih govoriš. Te bom nadomestil s ploščatimi, ki gredo direktno 6 polni konektor.
Samo ena boginja je prava !

garac

@žabec, kaj bo sedaj, ko si žabo oživil sledilo? Razstavljanje in varjenje?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

žabec

Najprej bom nastavil še ventile in vžig, potem pa pričnem z brušenjem, peskanjem vsega, kar bo potrebno prebarvati. V času barvanja se bom lotil hidravlike in ostale karoserije, če se bo kaj pokazalo. Za finale pa sem pustil še notranje obloge vrat, tapeciranje tal in prtljažnika ter lišpanje kot pripada Pallas-ki.

andraž

Ne provociram, ampak me zanima kdaj planiraš da bo prva svečana vožnja...

žabec

@Andraž, zaenkrat še nič ne planiram, ker iz iskušenj vem, da lahko obnova traja dalj časa kot prvotno planiraš.

Sem pa končal z menjavo ključavnice, še največ dela mi je dalo iskanje prave barve žic za posamezen kontakt na stikalo. Glede na dokumentacijo je bilo nekaj žic drugačne barve, k sreči so ostale številke kontaktov na ključavnici iste, kljub malenkostno drugačni razporeditvi. Zamenjal sem še pregorelo varovalko za žmigavce in ob tem ugotovil, da ima moja šest varovalk, v dokumentaciji pa so povsod štiri. Enkrat se bom pozabaval, da ugotovim, čemu služita dodatni dve varovalki. Ob demontaži merilnikov sem ugotovil, da se za osvetlitev ključavnice za vžig uporablja optični kabel s snopom optičnih vlaken. Moram reči, da sem močno presenečen, kako zgodaj so Francozi to pričeli uporabljati. Kolikor se spomnim so se v računalništvu ta vlakna pričela masovno uporabljati šele konec osemdesetih. Razdrl sem tudi ohišje instrumentov ter očistil stekelca signalnih žarnic in zamenjal modro stekelce za indikacijo prižganih dolgih luči, ker je bilo že kar deformirano od vročine. Ugotovil sem, da obstojata dve vrsti 2W in 3W, za bolj pomembne funkcije so močnejše žarnice. Pravilno sem tudi namontiral dovod hladnega zraka na razdelilnik proti nogam, ker je bila cev na koncu zmečkana in samo prislonjena na razdelilnik.
Lotil sem se tudi kontrole zračnosti ventilov in ugotovil, da je nekdo bolj po vajeniško vse skupaj nastavil. Kar nekaj ventilov je imelo zračnost okoli 0,5 mm en sesalni pa je bil brez zračnosti. Vse skupaj sem nastavil na pravilne vrednosti v hladnem stanju 0,15 za sesalne in 0,20 za izpušne. Preveril sem še kompresijo posameznega cilindra in sem si kar oddahnil, ker nobena ni bila pod vrednostjo v dokumentaciji 8,75, kar pomeni, da je motor mehansko v še kar dobri kondiciji.
Hotel sem tudi nastaviti ničelno točko vžiga, pa je nisem uspel, ker ima DS23 še en dodatni električni ventilator med hladilnikom in ventilatorjem na vodni črpalki pride ohišje ventilatorja bolj tesno proti zvonu kjer je sklopka. Enostavno nisem uspel doseči luknje na zvonu preko katere se poišče ničelna točka prvega cilindra. Zgleda, da bo potrebno odmontirati alternator, da bom lahko to opravil. Sem pa opazil, da je na tem motorju že serijsko namontirana ploščica z oznakami za stopinje zamika predvžiga. To je ključno za dinamično nastavitev predvžiga pri določenih obratih motorja.
Dodajam še nekaj slik. Na prvi je dobra ključavnica, na drugi je pokvarjena v spodnejm delu pa je optični kabel, na tretji je montirana ključavnica in vidi se kako sem povezal žice iz ožičenja na konektor, preko konektorja pa poteka optični kabel za osvetlitev ključavnice za vžig, no četrto pa vsi poznate.

Gox

Zelo zanimivo, kako so rešili to osvetlitev s snopom optičnih vlaken ... kdo bi si mislil.

Bravo :BigThumbs:

Lovro

Že takrat? Kaj pa če je naknadno vgrajeno? Tudi pri moji žabi so že močno prčkali po štromu, prijatelj štromar se je kar križal, ko je videl tiste prepletene žice, od katerih jih velik del sploh nima več nobene funkcije.:Hammer3:
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

žabec

Mislim, da so ta optična vlakna originalno vgrajena, ker so omenjena tudi v dokumentu za popravilo ključavnice.

Lovro

Zelo zanimivo - žaba je res napreden avto.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

andraž

A si sam naredil stekla za indikatorje (luči, smerokazi...), ki so različih barv, ali je to možno kje kupiti?

žabec

@Andraž. Ne, nisem jih sam naredil, ker imajo stekelca pravzaprav so iz plastike vzorec, ki bolj razprši svetlobo, temveč sem jih vzel iz rezervne DS-ke, ki sem jo razstavil.

Danes sem uspel odmontirati alternator in naredil orodje za statično nastavitev predvžiga. V bistvu je to palica iz okroglega železa fi 6 mm, ki mora biti pravilno ukrivljena, da došežeš luknjico na zvonu in se zahakla v luknjo na vztrajniku, ko sta prvi ali pa četrti bat v zgornjem položaju. Nato sem na razdelilniku vžiga najprej nastavil pravilen razmik platin, ker je bil nastavljen na standardnih 0,5 mm sem ga nastavil na 0,3 mm kot piše v priročniku. Nato sem pa še nastavil pravilen začetek vžiga, ker je bil tudi napačno nastavljen. Tisti, ki ga je nastavljal ni upošteval, da se z vrtenjem razdelilnika malce premakne tudi centrifugalni regulator.
Na jermenici, ki je montirna na odmično gred sem pobarval točko, ki je točno nasproti oznake 0 na ploščici za nastavitev pravilnega kota predvžiga med delovanjem.
Na alternatorju sem preveril še krtačke, zgledajo kar dobre zgoraj originalne dolžine.

deuche

Citat od: žabec;93143Lotil sem se tudi kontrole zračnosti ventilov in ugotovil, da je nekdo bolj po vajeniško vse skupaj nastavil. Kar nekaj ventilov je imelo zračnost okoli 0,5 mm en sesalni pa je bil brez zračnosti. Vse skupaj sem nastavil na pravilne vrednosti v hladnem stanju 0,15 za sesalne in 0,20 za izpušne.

Ni rečeno, da so bili nastavljeni po vajeniško. Je čisto normalno, da se luft spreminja. Dokler je motor nov, jih na servisu samo kontroliraš, ko pa so materijali utrujeni jih pa moraš kar pogosto nastavljat. Ponavadi se luft povečuje, ko pa so sedeži fuč pa jih zapira. Tudi take podrtije sem že vozil, da sem imel ključe kar v vratih in če ni vleklo v klanec samo na brzino ventile naštelat in piči dalje.

deuche

Citat od: žabec;93143Enostavno nisem uspel doseči luknje na zvonu preko katere se poišče ničelna točka prvega cilindra. Zgleda, da bo potrebno odmontirati alternator, da bom lahko to opravil. Sem pa opazil, da je na tem motorju že serijsko namontirana ploščica z oznakami za stopinje zamika predvžiga. To je ključno za dinamično nastavitev predvžiga pri določenih obratih motorja.

Termin ničelna točka cilindra ne obstaja oz. zveni nenavadno. Èe govoriš o zgornji mrtvi točki pa ta luknja to vse kakor ni.
Kako pa štelaš pred vžig pri določenih obratih? Lahko ga samo kontroliraš štelaš pa samo osnovnega brez posredovanja cetrifugalnega in vakuum regulatorja ponavadi kar na minimumu.

deuche

Citat od: žabec;93241Danes sem uspel odmontirati alternator in naredil orodje za statično nastavitev predvžiga. V bistvu je to palica iz okroglega železa fi 6 mm, ki mora biti pravilno ukrivljena, da došežeš luknjico na zvonu in se zahakla v luknjo na vztrajniku, ko sta prvi ali pa četrti bat v zgornjem položaju.

Bati niso v zgornjem položaju temveč toliko stopinj pred njim, kolikor naj bi znašal predvžig tvojega motorja.

Citat od: žabec;93241Nato sem na razdelilniku vžiga najprej nastavil pravilen razmik platin, ker je bil nastavljen na standardnih 0,5 mm sem ga nastavil na 0,3 mm kot piše v priročniku. Nato sem pa še nastavil pravilen začetek vžiga, ker je bil tudi napačno nastavljen. Tisti, ki ga je nastavljal ni upošteval, da se z vrtenjem razdelilnika malce premakne tudi centrifugalni regulator.

Sicer če res knjiga tako pravi naj bo, vendar se mi zdi 0.3 skoraj malo malo. Boš s časom videl koliko bo jedlo platine.
Èe si nastavljal platine je normalno, da se je porušil tudi predvžig in nima veze kako je bil nastavljen. Centrifugalni tu nima veze.

Citat od: žabec;93241Na jermenici, ki je montirna na odmično gred sem pobarval točko, ki je točno nasproti oznake 0 na ploščici za nastavitev pravilnega kota predvžiga med delovanjem.

Èe imaš skalo mora biti tudi oznaka na vztrajniku. Skoraj sigurno je problem, da si označil 0 s pinom notri, kar pa ni zgornja mrtva točka.

Odloči se kaj boš počel, če imaš pin rabiš še lučko, če imaš pa strob pa ne rabiš pina in uporabljaj skalo. Vsekakor ne mešaj jabolk z jabolki.

žabec

Citat od: deuche;93320Termin ničelna točka cilindra ne obstaja oz. zveni nenavadno. Èe govoriš o zgornji mrtvi točki pa ta luknja to vse kakor ni.
Kako pa štelaš pred vžig pri določenih obratih? Lahko ga samo kontroliraš štelaš pa samo osnovnega brez posredovanja cetrifugalnega in vakuum regulatorja ponavadi kar na minimumu.

Glede na dokumentacijo o nastavitvi vžiga piše v priročniku 814-1 na strani 127, da po letu 1971 ta luknja na zvonu in pripadajoča na vztrajniku pomeni zgornjo mrtvo točko bata v prvem cilindru, preverl sem še z bakreno cevko, ki sem jo skozi luknjo za svečke potisnil v cilinder.  Ta nastavitev, je samo za toliko, da motor vžge, nato ga je potrebno točno nastaviti s pomočjo stroboskopa na vrednosti iz tabele za posamezen tip motorja.