DS delavnica

Začel/a žabec, Februar 13, 2011, 10:04:34 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

žabec

Odločitev je padla. Pričel sem z obnovo svoje DS-ke. Na kratko, leta 1998 sem v Avtoglasniku med Cotroenovimi oavtomobili naletel na oglas, kjer lastnik iz Izole prodaja vozno DS 23 Pallas skupaj z rezervnimi deli.  Pri ogledu sem zvedel, da je lastnik pravzaprav dveh DS-k, druga je bila DS21. Ker si je ustvaril družino z dvema majhnima otrokoma, si ni več uspel svoj prosti čas uporablajti za lepotico, pa še žena je bila zgleda alergična nanjo. Hitro sva se zmenila za 2000 DEM za obe DS-ki, veseli so bili pa tudi prodajalčevi sostanovalci v bloku, ker sta se sprostila kar dva parkirna prostora. S 23-ko sem se odpeljal domov, kljub čudnemu zvoku iz izpušne cevi, ki jo je povzročal amatersko narejen glušilec zvoka. Ko sem srečal policiste ob cesti v Kopru, so mi samo veselo pomahali. Na klancu proti senožečam me je prehitel en kombi, oba šofer in sopotnik sta se na vsa usta režala, kot češ kaj ta starina še počne na cesti. No v nasledni klanec proti razdrtim sem si pa rekel, bom pa poskusil, koliko ta lepotica zares potegne. V klanec je na najbolj strmem delu potegnila skoraj 150 km/h po števcu, toliko nikoli niti z XM-om ni šlo. Ko sem švignil mimo kombija, ki me je malo prej prehitel sem videl le izbuljene oči od presenečenja, da jih je taka starina s tako lahkoto prehitela. Druga DS-ka je bila od prejšnega lastnika kupljena na Štajerskem pri Mariboru. Nevestni lastniki so jo potem, ko ji je odpovedla hidravlika pustili kar zunaj nezaščiteno, posledično je podvozje prerjavelo in ni bila za obnovo, za rezervne dele je pa zlata vredna. To DS-kom sem, kar na parkirišču v Izoli razstavil, prežagal na pol in jo v treh velikih kosih prepeljal domov, kjer sem jo detajlno razstavil, dele pa shranil na suhem prostoru.
Glede na druge projekte, ki sem jih delal od takrat, ko sem obe DS-ki pripeljal domov, sem šele sedaj sprejel odločitev, da pričnem z obnovo. Med tem časom sem šel dvakrat na Citromobilio v Utrecht na Nizozemskem. Uspel se ugodno nabaviti dele, ki na nobeno od obeh DS-k niso bili dobri.
Sedaj sem obstoječi avto za vsakdanjo vožnjo presatvil iz garaže pod napušč, DS-ka pa sedaj kraljuje v garaži, kjer se bom lahko v miru lotil obnove. Nabavil sem si že vso možno literaturo in prečesal Internet za vse potrebne informacije. Iz Anglije sem naročil dve knjigi Haynesov priročnik za restavracioj DS-k, ki ni vreden počenega groša in zelo dobro knjigo Original Citroen DS, kjer je podroben opis vseh možnih variant DS-k od začetka proizvodnje do konca v letu 1975. Slikovni material ter tabele z barvami in barvne kombinacije notranje opreme mo bod pomagale spraviti DS-ko v čimbolj originalno stanje.
Prejšnji lastnik je že začel z obnovo, sedeži in notranje obloge vrat so bili že obnovljeni. Sedeži zgledajo skoraj kot original, obloge vrat so pa iz ID tipa, pa še te kar z vijaki pritrjene na vrata, zelo diletantsko. Pločevina, predvsem talni deli, so bili že obnovljeni, sicer ne z originalnimi deli, vendar zgleda kar v redu. Strop in zadnji stebriček, je obložen kar z Itisonom in ga bo potrebno zamenjati. Barva avta očitno ni originalna, ker je bila prebarvana z neko temno rdečo barvo, ki je pri sušenju razpokala. Streha ima še originalno barvo.

Dela bo mnogo, vendar za tako lepotico ne bo škoda nobene ure vložene v njo. Restavrial bom sam, le za specilane stvari bom potreboval pomoč strokovnjakov.
V tej temi vas bom obveščal o napredku, nameravam pa še narediti WEB stran, kjer bodo bolj detajlne informaciej o poteku obnove.

Lep pozdrav vsem,
Žabec
Samo ena boginja je prava !

garac

@žabec, se že veselimo in držimo pesti, verjamem, da bodo fantje, tisti, ki kaj znajo postorti z veseljem s teboj delili svoje izkušnje, ostali pa bomo samo spremljali obnovo, a kak komentar vseeno dodali
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Lovro

Oho - veliko uspeha ti želim pri obnovi, pa kasneje čim več guštov z njo.

Iz teme o moji žabi se vidi, da sicer nimam kaj dosti pojma, ma če bom kaj vedel, ti bom z veseljem povedal.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

deuche

Veliko vztrajnosti pri obnovi ti želim. Pa čas raje porabi v delavnici kot pa za WEB stran. :BigThumbs:

Gox

Še ena zanimiva tema o obnovi na forumu :BigThumbs:

Bravo žabec, čestitke za projekt in zadan cilj, da se še ena žaba porihta na novo.

Lp
Goran

gigo

Bravo. Sem ravno zadnjič se spomnu nate in na žabo ko sem naletel na slike iz Utrehta. Takrat ko smo bli gor si še kugle kupoval če se ne motim. Èe je mogoče veš, da ti bomo pomagali.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

andraž

Veliiiiiko potrpljenja, pa da ti vse lepo uspe v doglednem času! Žene so pa itak vse alergične na DS-ke...

deuche

Citat od: andraž;91978Žene so pa itak vse alergične na DS-ke...

Moja ni alergična, temveč je eno stopnjo nad tem.

žabec

Najlepša hvala vsem za spodbudne misli, glede alergičnosti moje žene pa lahko samo rečem, da je vesela, da imam tako ljubico o alergiji pa ni ne duha ne sluha.

deuche

Citat od: žabec;91990Najlepša hvala vsem za spodbudne misli, glede alergičnosti moje žene pa lahko samo rečem, da je vesela, da imam tako ljubico o alergiji pa ni ne duha ne sluha.

NE ŠE!!!

cikocx

Super, kar zrihtaj.
Cx za zmeraj:BigThumbs:

andraž

Saj je to že nekje napisano, ampak vseeno. Na //www.nuancierds.fr imaš vse kombinacije bav in opreme po modelnih letih. Modelno leto npr. 1971 je od 1.9.1970 do 31.8.1971, da te ne bo zmedlo, če tvoja barva ne bo šla v letnik izdelave.

žabec

Ja to WEB stran sem že do potankosti proučil, glede barvnih kombinacij. Imel bom malce problema, ker so sedežne prevleke že obnovljene v temno rdeči barvi, DS-ka je tudi prebervana na temno rdečo, tako se ti barvni kombinaciji kar ujameta, vendar te barvne kombinacije za leto izdelave 1975 v teh tabelah ni, poleg tega je originalna barva bila zgleda AC527. Tudi end del preostalih preoblek vrat je v zeleni barvi. Tako imam sedja dilemo, ali ohraniti obnovljene sedežne prevleke in avto prebarvati recimo v barvi AC523, ali pa avto zaradi originalnosti prebarvati v AC527 in na novo obleči vse sedeže.
Kaj menite ostali?

Lovro

Žaba je tvoja - naredi tisto, kar je tebi všeč. Originalna itak več ne more biti, če so sedeži že pretapecirani, pa še avto je že prebarvan. Torej še enkrat: odloči se, katera varianta ti je bolj všeč in to naredi.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

@lovro, originalna je še vedno lahko, le prva barva ne bo več, sicer pa bo lahko spet originalno stanje povrnjeno. En plus dam žabcevi boginji, je "slovenska" žaba in še en plus za žabca, ki jo bo ohranil.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/