ZX Aura 1.6i, letnik 1991 - Pomoč

Začel/a Poštar, Marec 13, 2019, 07:59:00 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

MSrougeZX

Maš pa voljo. Očitno so šparali zadnja leta...
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Poštar

Kako misliš, šparali zadnja leta? Ta  je s skoraj samega začetka proizvodnje, letnik 1991, narejen  nekje v avgustu, lansirali so ga pa meseca marca.

Kolikor sem zasledil so ali popravljajo tudi na zadnjih letnikih, mislim, da sem ugotovil tudi zakaj koloteki od znotraj tako rjavijo. Težava je tesnilni masi med zunanjo in notranjo pločevino, ki ni zadostna kar je proizvodna napaka oziroma z leti ta masa napoka in voda prodre v notranjost pa ne samo voda, tudi svinjarija s ceste, droben pesek, prah. Na sliki zgoraj se sicer ne vidi, ker sem glavnino postrgal pred slikanjem, ampak ena izmed ojačitev je bila konkretno zabita s cestnim prahom prekritim z rjo.

Sem prepričan, da imajo čisto vsi ZX-i isti problem, brez vmesne rje na tem predelu pa le tisti, ki so bili dodatno začiteni (brez vrtanaj lukenj v notranji pleh niti nimaš dostopa do tega mesta) kar je blizu nič in tisti, ki na cesti ne vidijo vode, potem je pa samo od pogojev odvisno kako daleč je rja napredovala.

Poštar

Problematičen je nanos tesnilne mase na stiku zunanje in notranje pločevine, posledično voda, sol in umazanija prodre v notranjost.  

Na prvi sliki se lepo vidi, kako je epoksi pretvornik rje, ki sem ga brizgnil med pločevini, pritekel ven na zunanji strani koloteka, ko je bila masa še v originalu. Na tretji sliki sem dodal ogledalo v katerem se lepo vidi reža, ki je po popravilu nekoliko širša, v originalu za dober milimeter ožja, bistvo pa je, da je bilo vmes tesnilne mase za vzorec, nekaj tudi napokane, verjetno od vibracij in postaranja.

MSrougeZX

Sem na brzinsko bral.. Sem mislil da so kasnejsi letniki imeli te tezave samo..zdaj vidim da je 1991.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Poštar

Saniranje rjavine je potekalo takole. Zunanjo pločevino sem speskal z malo pištolo od ameriškega Zendexa v dveh potezah, uporabljeni medij je bil Garnet mesh 30. Po peskanju sem ocenil, da je pločevine dovolj, da se izognem izrezovanju in nepotrebnemu varjenju. Površino sem temeljito očistil, razmastil z acetonom, ter preventivno dvakrat premazal z wurth pretvornikom rje z namenom, da nevtralizira morebitno medkristalno rjo. Ko je bil premaz suh, sem ga matiral z gobico, razmastil, ter  nanesel 4 sloje 2-k epoksi temelja, ki sem ga sušil z IR ličarsko lučjo.

Po dobrem tednu premora sem predel koloteka na dveh mestih, kjer je bilo največ rje, posledično več speskanega materiala preventivno ojačal z zaplato pocinkane pločevine, debeline 1mm, ki sem jo predhodno prebrusil z  3M rolocom p36, enako tudi sam kolotek na mestu ojačitve, ter zaplati zalepil z  2-k lepilom za lepljenje avtomobilskih  panelov (Sikapower 4720)

Sledila je homemade izdelava potrebnega nadomestka, ki sem ga ustvarjal iz pocinkane pločevine 0.8 mm, pri tem sem za potrebe nanosa zaščitev v kos  zvrtal 4 luknje fi 14 mm in na zgornjem delu, tik pod vari še 5 lukenj fi 6 mm. Ko sem bil s končnim upasanjem zadovoljen, sem izdelan kos v celoti prebarval z 2-k epoksi temeljem v 4 nanosih, s tem, da sem  na mestu varjenja pustil 1 cm rob nepobarvan, da ne bi barva kontaminirala vara.

Pred dokončno montažo in varjenjem kosa sem pod pločevino, ki se je varila dodal  2cm širok kos pocinkane pločevine 0.8mm, ki sem ga predhodno oblikoval po koloteku, ga pred vpasanjem dobro razmastil. Funkcija distančnika je, da ob varjenju prepreči, da bi temperatura skurila epoksi temelj na spodnji pločevini. Na koncu sem vso površino in mesta kjer se bo varilo dobro razmastil. Razmaščevanje je bilo opravljeno v nitrilnih rokavicah.

Sledila je montaža, pri tem sem spodnji del in na točkah med ojačitvami v pasovih lepil s kleparskim lepilom, ki je nadomestil točkovne vare, enako sem lepil pod nosilcem sedeža in tudi sam nosilec , na tem mestu sem površino dodatno ojačal z dvema ploščicama debeline 1mm. Urjevanje lepila sem pospešil z IR lučjo, ki pri 60 stopinjah cenzija lepilo utrdi v dobre pol ure. Celotna površina lepljenja je nekje 25 kvadratnih centimetrov.

Po dobrem dnevu je sledilo varjenje z žico CuSi3, se pravi brazing varjenje oziroma lotanje.  Za ta postopek sem se odločil preprosto zato, ker ne gre za strukturni del, pravilno izveden var je dovolj močan, var ne rjavi, ker gre za kapilarno lepljenje in ne fuzijo je temperatura znatno nižja, odžgan nanos cinka okoli vara se  vzpostavi nazaj v dovolj veliki meri, da ne rjavi tako.

Po varjenju sem  vare očistil, vse skupaj prebrusil, matiral, razmastil, ter špricnil v epoksi temelj, nakar je sledil nanos 2-k gumi zaščite, ter barvanje s končno 2-k akril barvo v barvi vozila.  Ta del bi lahko tudi izpustil, konec koncev pride cel predel oblečen v bitumenske protihrupne plošče  Silen coat 3mm.

Po sušenju je sledila zaščita notranjega predela varov s pretvornikom rje na epoksi osnovi (Dinitrol RC900)v dveh nanosih s presledkom 24 ur (lahko se nanaša kot preventivna zaščita).

Poštar

Na desnem koloteku sem v celoti odstranil tovarniški bitumen in navzven brez sledi rjavenja kar pa ne pomeni, da se znotraj ne kuha.  V ojačitveni del sem zvrtal 3 luknje fi 14 mm. V dveh ni vidne sledi o rji, za manjšo, pri nosilcu zadnje klopi pa je rjavo ni pa videti gnilo, vmes se še sveti cink prevleka pločevine. Po videnem sem se odločil, da v notranjost brizgnem pretvornik rje,  ki mu sledi Dinitrol ML, zaščitim mesto vrtanja, ter oblečem kolotek nazaj v protihrupni materil.

Razlog, da sem sploh prišel do rje tiči v menjavi senzorja nivoja goriva in črpalke goriva.

Med sušenjem sem spotoma menjal še zadnji lonec, ki je od MTS in paše kot original, pri tem pa ugotovil, da je stari lonec še original, letnik 91.  Ker sem imel doma še gumi nosilce, sem menjal še te, čeprav so originalni skoraj kot novi. Novost sta tudi vgrajeni mazalki v zadnji premi.

žabec

To pa je dober opis kako se to dela, prava mala šola kleparskih opravil.
Samo ena boginja je prava !

Poštar

Dvojna pločevina na zunanji strani koloteka je bila na kritičnem mestu očiščena, matirana z gobico, razmaščena z antisilikonskim čistilom, ter na novo nanešena dvokomponentna  poliuretanska tesnilna masa.

Dodajam še sliki prerjavenega izrezanega kosa, ki sem ga moral za potrebe izdelave novega dela spikati skupaj.

Poštar

Sem pobrskal med fotkami in se spomnil še na te. V popravljen del koloteka je za finiš nanešen Dinitrol ML in Dinitrol 1000.

Naj omenim še to, da sem dvignil desni konec in je zgodba enaka. Tesnilna masa je nezadostna, ko sem s pištolo in  6 bari nanašal ML, je priteklo na strani kolesa, na enakem delu dvojne pločevine, le precej manj, a voda najde pot. Začasno sem spucal z acetonom in s čopičem nanesel enokomponentno tesnilno  maso  Dinitrol 401. Spomladi bo potrebno demontirati grlo za nalivanje goriva, očistiti in zatesniti z 2-k maso. Æez zimo avto soli tako ne bo videl.

Poštar

Leta naredijo svoje. Prižgem radio in na lepem levo zadaj hrešči zvočnik. Podrem, vidim, da je pena okrog membrane razpadla, se dotaknem kar je še okoli in kar odpada na sam dotik. Preverim še ostale zvočnike, pena sicer cela, ampak krhka. Ja nič, bo treba nove zvočnike. Pokličem lokalnega in širše znanega avtoakustičarja, če ima na zalogi zvočnike, ki bi original pasali v ta avto pa pravi da ima na zalogi. Nič gremo iskat, cena  štirih zvočnikov Alpine sxe-1325s po prijateljski ceni 60€ + štirje konektorčki gratis in akcija.

Že od začetka sem opažal, da pri dvigovanju in spuščanju stekla na voznikovih vratih šipa nekoliko poskakuje, ko sem odstranil zvočnik in skozi odprtino prečekiral vodilo, mi je bilo takoj jasno. Vodilo je bilo na zgornjem delu pritrditve odlomljeno, in ko sem odstranil oblogo vrat, odvil vijak vodila na spodnjem delu, izvlekel plastični kos, ter podrobno pregledal  mesto loma, se je videlo, da je odlomljeno že juhuhu časa. Pred menoj ni še nihče odstranjeval obloge vrat ali karkoli drugega. Glede na odtenek mesta loma je morda polomljeno že iz fabrike:Hammer3: Vodilo je privito z dvema vijakoma s torx glavo.

Na srečo je tako narejeno, da sem košček  prilepil nazaj z 2-k epoksi lepilom, skozi povrtal luknjo na fi 4mm, ter dal durh inox vijak M4X35, podložki in na koncu matico in je zadeva :BigThumbs:

Poštar

Malo vožen, leta naredijo svoje. Ko sem za potrebe popravila koloteka odstranjeval notranjost, sem opazil, da je na dveh, treh mestih nekoliko odstopila obloga zadnje police in brez sile se je trgalo kar naprej. Nič bomo lepili, da ne gre naprej. Demontiran zadnji senčnik, nosilca police, ter pritrditve zastirke, odviham celotni rob, očistim z medeninasto krtačo, posesam in zalepim približno 20 cm z Neostikom profesional, keteremu dodam trdilec. Jok, ne drži niti malo:argue1:

Površina na katero je lepljeno blago je bolj gumijasta, plasteninasta. Kaj sedaj?
Se spomnim, da imam doma še lepilo v spreju DLS A500 (CRC) s katerim sem že nekje drugje saniral stropno oblogo in je super prijelo. Odstranim neostik in nanesem še to lepilo. Isti šmorn, nič od nič. Pokličem upokojenega tapetnika in reče, poznam podlogo, pojdi v Merkur in kupi Tesa extra strong lepilo v spreju. OK, nabavim Tesa lepilo, zalepim vzorec in res drži in to zelo.Naslednji dan zalepim celotni rob in izpade super. Obenem sem podmazal še mehanizem senčnika, ki je od neuporabe povsem zaštekal, tako da sedaj dela tako kot mora.

Poštar

Že od nakupa opažam pritajeno tolčenje spredaj desno, ki je z ohladitvijo postalo nekoliko bolj očitno. Med vožnjo po odprtih cestah je tiho oziroma neizrazito, običajno nabija pri res počasni vožnji in obračanju na neravnem terenu.

Ves  material podvozja sam kmalu po nakupu naročil iz tujine in se tako odločil, da še letos pomenjam kar nekaj delov, ki so bili na sumu in tudi sicer, ker ni bilo še nič menjano, material se pa ravno tako stara.

In sem šel v menjavo. Dvignil in podložil prednji konec, razdrl levo/desno stran in pomenjal: gumici stabilizatorja (Sasic- prepakiran ZF Boge), končnika stabilizatorja Sasic, novi vilici SKF, zgloba vilic TRW. Ker se mi je dalo igrati, pocinkano pločevino imam pa doma, sem se odločil, da naredim še novi zaščiti manšete zgloba.

Odstranil sem vzmeti in pomenjal protiprašni zaščiti Monroe, ležaja in vodili amortizerja SNR.

Vse vijake sem zategnil na tovarniško predpisane momente zategovanja in na koncu nanesel še malo zaščite v obliki Krowna.

Stari original vilici sta cinkani in gresta v hrambo, kupil bom le reperaturni set, ravno tako sem shranil protiprašni zaščiti amortizerja.

Kaj točno je tolklo niti nisem raziskoval. Silena rok na vpetju stabilizatorja sta bila bolj postarana kot razluftana, enako udarna guma na vodilu amortizerja. Ležaja amortizerja nista bila ravno za nadaljno uporabo, razdiral nisem nobenega, a pomoje kar suha, vrtela sta se dokaj glasno,  z malo zatikanja.

V glavnem, avto se sedaj pelje kot nov, brez ropota, na občutek še mehkeje kot prej, tudi volan je malenkost lažji, se čuti, ko nimaš servo volana:Hammer3:

Z opravljenim sem zadovoljen, sedaj lahko samo čakam kateri del juhu globalizacije in prepakiranja delov pod stotnijo blagovnih znamk bo najprej pokazal zobe.

Prva kritika gre  morda na TRW, ki ni toliko, da bi dodal še glavni vijak zgloba. Imam na lagerju še set od Mooga za ceno enega TRW in tam je vijak dodan. Na srečo sem potem uporabil ta dva, da mi ni bilo potrebno iskati novih.

Ostala mi je še zadnja prema. Gumi nosilci so videti celi, ropota zaenkrat ni. Nosilce imam vse štiri na zalogi, 2 x Monroe, 2 x Lemforder.

Zeko124

Citat od: Poštar;261322Prva kritika gre  morda na TRW, ki ni toliko, da bi dodal še glavni vijak zgloba. Imam na lagerju še set od Mooga za ceno enega TRW in tam je vijak dodan. Na srečo sem potem uporabil ta dva, da mi ni bilo potrebno iskati novih.

Meni so TRW roke zdržale točno 35.000 kilometrov. Nikoli več, kupim raje Kitajca za tretjino te cene, 30.000 bo že sestavil.

Drugače pa kapo dol za delo :emot112:!
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Poštar

Hvala.

Skrbim za vozni park oziroma je ta vedno sproti pošlihtan. Od mene je še vsak kupil avto po sistemu vozi in tankaj.

Poštar

Danes dobil pošilljko iz Nemčije. Zadnjič naročil nekaj kosov, med drugim tudi dve štangici stabilizatorja.Na voljo Sasic za 10,70€ in FAG za 14,20€ po kosu. Si mislim, sigurno je Fagov iz Sasicovih logov in za foro naročim ta dražjo ponudbo.
In točno to je, v Fagovi embalaži se nahaja Sasic roba. V Lemforderjevi škatli s pripisom made in France, se nahaja nosilec zadnje preme iz dobro znanega Keleber Industrie.