ZX Aura 1.6i, letnik 1991 - Pomoč

Začel/a Poštar, Marec 13, 2019, 07:59:00 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Poštar

Pozdravljeni,

Postal sem lastnik Citroena ZX 1,6 Aura, letnik 1991, prevoženih vsega 26.900 kilometrov in potrebujem pomoč. Vozilo je bilo leta 2008 odjavljeno iz prometa, posledično samevalo v garaži, sedaj ko bo zopet na cesti ga je potrebno počasi  spraviti na noge in poservisirati. Ker delam vse ali skoraj vse sam, nisem pa tip človeka, ki bi po avtu šaril na pamet, brez servisnih navodil, bi prosil, če ima kdo od forumašev morda  slovenska navodila za uporabo (po smrti lastnika so se izgubila) in predvsem servisna navodila - Workshop Manual, v PDF obliki in bi jih bil pripravljen posredovati. Navodil pripeta v podforumu mi zal ne odpre.

Lp

Xandrej

Sicer ti nebom nič kaj dosti pomagal ampak ZX z 26k kilometri to bi rad videl mora bit ko novo...

Kaj bi jaz naredil...

Menjal bi olje, filtre ter vse tekočine. Zavorno, hladilno... Se vozil ene 5k kilometrov pa spet novo olje noter z filtrom potem pa gasa...

Kako sliko daj!

:BigThumbs:

Drugače pa zx ni kompliciran avto tak, da nič bat. Zadnja prema je lahko ampak pri teh kilometrih... še niti najmanj ne!

Citroenovc

A je teh 11 let kaj delal motor? Èe prvo - bi jaz pobral ven svečke, prek njihovih lukenj v vsak valj nalil malo olja ... počakal prek noči, naslednji dan pa na roke prek glavne jermenice zavrtel nekajkrat motor ... če lahko prostorsko zamenjaš olje - naredi to preden zalaufaš motor; če pa to ni možno pa vsekakor čimprej.
Snemi še pokrov zobatega jermena in poglej ali je kaj vidno napokan ali ne ... vsekakor te pa zaradi starosti čaka čimprejšnje menjava jermena.

1.6 (a je i al še z vplinjačem) motor v ZX jep recej enak kot v BX. Precej neproblematičen- No zna bit, da so tefloni na vodilih ventilov trdi. pa najbrž bo sveže olje po prvem malo daljšem delovanju "izginilo" potem pa ne več - če je motor toliko let stal - se mora nazaj vse skupa jprepit z oljem - vsa tesnila, vse cevi ipd ... zamenjaj še hladilno.

Navodil za ta motor žal nimam - poglej malo po netu za Haynes za ZXa.
OK

LP
Primož

andraž

Brez pomislekov naredi velik servis. Tudi leta počitka naredijo svoje.

Xandrej

Točno to je treba še veliki servis jermen natezalci pa vodna pumpa... Pa sveče če pol pa maš mir... :BigThumbs::BigThumbs:

Poštar

Pozdravljeni vsi skupaj,

Vem, težko je verjeti, da bi imel tako malo prevoženih, vendar jih resnično ima, trenutno vse skupaj 26.985.

Notri je kot nov, zunaj ima eno do grunda  odrgnino na vratih, manjšo pri boku pri grlu za dolivanje, spredaj se na eni strani malo lušči barva na odbijaču, tam kjer  je izrez za meglenko, ima eno udrtinico na levem blatniku (predvidevam, da se je nekdo naslonil pri servisiranju vozila) in majšo izboklinico na robu pokrova motorja, oboje se da sanirat po toča popravilu.

Na soncu je vidnih več pajkovih prask od pranja, nekaj je malo globljih, ampak 99% bo šlo ven s strojnim poliranjem. Od zunaj ni nikjer rjast, podvozje, motorni prostor je pa rjavina tako kot pri drugih, s tem da  gre za površinsko rjo in ni kritičnih mest za izrez in  varjenje, edino kolotekov z notranje strani nisem še preverjal.

Ne vem če lahko objavim fotografije, glede na to da sem še čisto >frišen<.

Avto sem kupil z že menjanim oljem, oljnim filtrom in zobatim jermenom. Pred zagonom so menjali olje in iz preventive izključno le jermen, ostalo je nedotaknjeno. V bistvu mi tako odgovarja, ker raje sam delam in izbiram material. Preden je prišel v moje roke so z njim naredili okrog 100 kilometrov, nekih 80 sem ji še jaz.

Včeraj sem ponovno menjal motorno olje - Total quartz 7000 10W-40 in filter, po nekaj sto prevoženih bom postopek ponovil. Jutri imam namen menjati hladilno tekočino - original G33 in olje v manjalniku - Total gear 8 75W-80.

Konec tedna sledi menjava seta zobatega in ponovno hladilne.

Zavorno olje so menjali, ravno tako so komplet obnovljene zadnje zavore in na eni strani nova zavorna lajtunga, ker se je pri demontaži odrtgal vijak. To je porihtano in menjano tako kot je potrebno. Ravno tako je avto dobil nove letne gume Nokian.

Danes sem ga peljal na preventivni tehnični pregled in je šel gladko skozi.

V štartu sem imel dve težavi. Prva je zakodiran radio kar sem uspešno rešil s pridobitvijo kode na pooblaščencu, cena 15€ in druga s katero se še vedno ubadam. Zapikal je senzor nivoja goriva in sedaj je ostal problem s starim zdelanim tesnilom, ki ga pri nas  ni za dobiti, še z novim aftermarketom tesnila ni zraven, čeprav pride senzor okrog 100€, dobesedno bedarija.
Imel sem kos gume in naredil homemade, ki trenutno drži, ne vem pa kako se bo to obneslo.

Kataloška originala je 152823. Èe slučajno kdo ve kje ga pri nas dobiti, se priporočam.

Upam, da nisem bil predolg....

north

Ti ga kar poslikaj ni ovir glede objavlanja slik.Drugače je verjetno stari plovec še vredu samo tam kjer se plovec vozi po kontaktih je oksidiralo.
Citroën - Creative Technology

alesz

Ja plovec je verjetno vredu,kar pa ni pomembno ker je blokiran. Pod tistim polkrožnim pokrovčkom je loputa, ki se giblje v nekem gelu,da amortizira nihanje plovca glede na pluskanje goriva.Se pa ne spomnim tako daleč nazaj,ampak se mi zdi,da je že v tistih časih bila neka modifikacija,v primerih puščanja oziroma smradu po gorivu v kabini.Mislim,da se je ugrajevalo navaden "o"ring............

Poštar

@north, res je, kontakti so oksidirali in sem jih zbrusil pa je kazalec po montaži kazal najprej 1/4, čez dalj časa 1/2 in zjutraj polnega. Ko bi vsaj padal v takem tempu. Bom videl ali bo delval normalno, če ne se bom stegnil in kupil novega, ampak prej moram vsekakor dobiti nekje novo tesnilo, če drugega ne, ga moram menjati, ker tista doma izdelana tesnilka ne vem, če se bo obnesla.

@alesz, točno ta modifikacija me zanima. Kjub temu, da tesnilo ni opravljalo funkcije in je gorivo veselo teklo po tleh, v kabino ni bilo nobenega smradu, le okoli avta. Za modifikacijo sem zasledil, če se prav spomnim je bila ta za letnik 1994, morda se motim, je pa res nek o-ring namesto tesnila, ki nalega na rob in na stene tanka goriva. Tole mi je dalo misliti, morda bi probal s tem O-ringom. Od PierBurg-a ga lahko dobim takoj, morda ima Kotal  kakšne take dimenzije.

Sem na tehničnem spraševal oglednika, ko je spodaj svetil, če kaj pušča pa ni videl nič, edino neka rdeča tekočina od nekje kaplja in mi pravi, nekje hidravlika pušča:argue1: Bog pomagaj, vedenje o avtomobilih za :emot112:

Tisto kar je kapljalo je bilo olje Krown, rdečkasto ta redko, ker  gostega ni bilo pri roki, ko sem vse okrog vijakov vodil zadnje klopi našprical, preden sem klop montiral nazaj na svoje mesto.

Prav veliko slik nisem naredil, za silo mislim, da bodo.

Motorni prostor je nekoliko rjast, tisto bom spucal, kar ne bo dostopno namazal s pretvornikom rje in pobarval z epoksi temeljem, ter končno barvo. Vijake plastike nad hladilnikom sem zamenjal z novimi, edino drugi filc na pokrovu motorja moram dobiti, ker so se  nad njim vgnezdile miše ali podgane in ga na dveh mestih dodobra zgrizle.

Dve majhni odrgnini, prva nekaj centimetrov s presledkom, in druga dolga kakšen centimeter in pol, ter široka  približno  dva milimetra. Dobra stran bele bave je, da bom tole saniral z akril barvo + trdilec, ter vodno pobrusil in spoliral. Èe sedaj ni ravno vidn, razen če gledaš od blizu, bo potem skoraj ne vidno. Boki drugače niso nikjer obutani od parkingov.

Danes sem nabavil večino materila za veliki servis. Zobati in jermen alternatorja Gates, ravno tako termostat, napenjalec SKF, vodna črplaka Saleri, cena vsega skupaj 70€. Edino še semeringa odmične in glavne gredi moram nabavit.

Čojko

Pa imaš nov avto za kakega jurja ali dva ko boš vse poštimal :BigThumbs:

Poštar

Veselim se ga bolj kot novega. Pelje se zelo lepo, pravi užitek :BigThumbs:

Prav presenečen sem bil nad vzdolžno pomično zadnjo klopjo, stopenjsko nastavljivim naslonom, tekstilnim platnom, ki zakriva radovednim pogled v prtljažnik, ko je klop potisnjena naprej, s tekstilom obdana pleh plata na dnu, da je ta povsem raven ko je klop naprej, inegriran senčnik v zadnjo polico. Take rešitve v tem razredu leta 91, Citroen sedi pet.

Na eno prejšnjih vprašanj. Motor je 1.6i, 65kW, vbrizg je monotronic, nima pa katalizatorja.

Brez zadržkov povem, da sem zanj odštel točno tisočaka, koliko bom še dal nanj pa nimam pojma. Rad imam poštiman vozni park, Èe je potrebno brusim, režem, vpasujem, ter varim sam, ravno tako se grem ličarja. Vse v enem telesu, se vsaj na nikogar nimaš razloga jeziti.

Tiki

Tega pa kar v muzej!:BigThumbs:
Srečujem po NM tudi enega krasnega belega 1.4i... Matr, skoraj so že izumrli...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Poštar

@garac, kupim takoj:BigThumbs:

Sem poslal email, ter zs pa mislim, da neuspešno. Kako ti lahko posredujem podatke za pošiljanje. Lahko na mail povezave v podpisu?

Dihtunga

Zgleda lep avto, še malo pa bo oldtimer:)

Poglej čepe pri kolotekih, da ti ne bo voda zalivala v prage. Pa poskrbi nekako da zaščitiš pleh notranjega dela koloteka, ta ki je npr. pod čepom za tankat, da ti tam ne bo udarila rja.
Ostalo nebi smelo biti problematično. Zadnje preme so žalostne na teh avtih, vendar pri tako malo km, niti ni to kritično.
Poglej manšete na poloseh če katera ni počena.

Za koliko km ga misliš imeti ?