Citroen Xantia Break 1.8 16v LPG (Luka)

Začel/a LukaKST, Avgust 26, 2012, 06:52:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

rsm23

Na kratko - če bom pa kje mimo trofnil oz. kaj pozabil me bodo pa upam da drugi popravil/dopolnili:

1. Pogledat bi bilo treba koliko je povrata v LHM posodo v mirovanju iz vseh vzmetnih cilindrov - lahko, da je prisotno "interno puščanje"

2. Lahko je antisink kugla slaba, čeprav se mi zdi malo verjetno če si pred kratkim polnil kugle. Bi prej rekel, da je kak elektroventil v igri. (več bodo drugi povedali, ker Xantie ne poznam v detajle)

3. Polnjenje vs menjava - tu je težko prit skupaj, ker bo vsak svoje zagovarjal. Načeloma če ti je znana zgodovina in so bile redno polnjene jih napolni. Sicer pa kupi komplet nove. Jaz bi kupil nove pa potem redno skrbel zanje, ker že spet niso tako drage.

4. Je smiselno zamenjat.

Jogador

Ti je rsm dobro napisal, lahko da recimo amortizerji notranje "puščajo", pa je zato povratka preveč, pa se ti zato vklaplja pumpa kljub novi centralni kugli. Se jih da pretesnit, kolikor jaz vem.
Elektroventilov tvoja itak še nima, tistih par cm se pa vsaka posede, ko jo izklopiš, ker se anti-sink ventil zapre z manjšim zamikom (če sem si prav zapomnil). Popolnoma tega ne boš odpravil, ker nekaj LHM vedno mezi skozi ventil, tudi pri novem, ker je to obenem mazivo in zaščita pred korozijo.

3. Èe jo misliš imet, kupi nove komplet, pa imaš mir nekaj časa, pa lahko tiste potem filaš, strošek ni tako velik (mislim da te vseh 6 novih ne sme prit več kot 250€).

4. Menjaj, interval menjave naj bi bil priporočen na 50k, če se ne motim, bi pa moral v navodila pogledat.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

LukaKST

Citat od: Jogador;175159Ti je rsm dobro napisal, lahko da recimo amortizerji notranje "puščajo"... Se jih da pretesnit, kolikor jaz vem.
Hvala za odgovora.
Na notranje puščanje pa res nisem pomislil...=) Bomo preverili.
A pri nas amortizerje za Xantio kdo obnavlja (če se izkažeta zrela za menjavo)
ali jih snamem s kakšne z manj kilometri? ; )

Citroenovc

Mislim, da če znaš snet ene rabljene z druge, da boš znal tudi tvoje obnovit. Kakor vem, se jih v veliko primerih da predihtat (set tesnil se verjetno še dobi)  in to je potem to.
OK

LP
Primož

Jogador

Verjetno bo problem bolj v tesnilih, kje jih dobit, če se jih sploh še da.

Najbolje da jih snameš z ene pokojne dol, pa v miru predihtaš, nato pa samo menjaš (če boš delal sam, da nisi brez avta, če gre kaj narobe). Spotoma pa še nosilce amortizerjev preveriš, ko boš imel že narazen.
"Watch this..."

LukaKST

Hvala vsem za odgovore. =)

Razumem argument, da če amortizerje snamem, lahko obnovim tudi svoje ; ), je pa res,
da potem avto nekaj časa stoji in ostaja vprašanje tesnil(kot pravi Jogador).
Bom videl...
Morda bom pa peljal en dan, ko grem v službo, spotoma k Novaku, da pregledajo, in se bom potem odločil. =)

Vsekakor bom poročal. ; )

LP.  Luka

Citroenovc

No, to kar ti je Jogador predlagal, je v bistvu še bolje. Vsekakor ne samo prevgradnja, ampak predvsem predihtat ene amortizerje(zdaj a so to tile z avta ali eni iz odpada je v bistvu manj pomembno - pri drugi opciji boš res dalj časa mobilen) pa bodo "ko novi".
OK

LP
Primož

Jogador

Pa če boš res to delal, prosim malo opiši zadevo, če ne bom spomladi menjal avta, bom pomoje jaz tudi tole pa še kaj porihtal...
"Watch this..."

xantos

Tole bi tudi mene zanimalo. Sem že malo vohljal po netu pa nisem našel nobenega nasveta, kako se lotiti zadeve, niti katera tesnila potrebuješ...

Veliko izbiro tesnil nudi podjetje: http://www.mm-intercom.si/

Material pa mora biti viton, ker ga LHM ne uniči. Je lahko najbrž tudi kateri drug, samo jaz ne vem kateri. Sam sem pretesnil LHM črpalko s tesnili iz vitona in po pol leta nikjer ne pušča.
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

LukaKST

Hvala za mnenja.
Zaenkrat je ideja, da bi snel iz ene, ki sem jo videl na odpadu in ima samo 92.000km na števcu. Vzadnjič nisem imel časa, da bi pregledal, kaj vse je še na avtu.
Potem bi pa skušal 'obnoviti'. ; )
Bom vsekakor poročal, če bom uspel kaj urediti.
Malo bom potipal še pri Vugi v Novi Gorici in ga vprašal, če bi to znal.
Načeloma obnovi/pretesni vse živo. =)
LP.  Luka

LukaKST

Madonca, kako šibajo tedni.

Ostal sem dolžen sliko, ko smo prevozili mejo 300.000km, zato jo dodajam spodaj,
skupaj z zadnjo sliko s 'starim', klasičnim sprednjim odbijačem. ;)

LukaKST

Sledilo pa je:
- menjava sprednjega odbijača (V6/TCT/TD varianta)
- menjava obeh elektromotorjev ventilatorjev hladilnika (ugodno z lokalnega odpada) + menjava relejev
(zaenkrat zadeva deluje, čeprav imam občutek, da se pri mestni vožnji še vedno preveč ogreje motor...bomo še raziskovali...)
- barvanje sprednjega in zadnjega plastičnega dela odbijačev v mat črno (letvice na vratih sem že jaz predhodno, na odbijačih je bilo pa nekaj poškodb, ki se jih nisem drznil sam odpraviti)

Rezultat (estetski) je viden na spodnjih slikah! =)

Včeraj sem uspel očistiti in namestiti zadnjo klop, naslona in vzglavnike v črnem usnju (ravno tako kupljene ugodno iz odpada iz Exclusivke Ph2).
Ob tem odstranjene tudi obloge prtljažnika in pod sedeži, vse temeljito očiščeno.
Za sprednje sedeže mi je zmanjkalo časa, preučiti moram še konektorje za zatezovalec varnostnega pasu in za motorčka za nastavitev višine in ledvene opore za voznika.
Pod mojim sedežem je že napeljan konektor, a moram preveriti, če je enak in če ima mesto za varovalko. ;)
Slik zato zaenkrat nimam, bom pa dodal, ko bo končano. =)

Danes sem očistil še filter plina (plinska faza), nato pa je šla boljša polovica z avtom v Ljubljano.
Našel sem še dobre letne pnevmatike od znanca (Fulda), kolega iz službe pa prodaja dobre Michelinke, če kdo potrebuje:
http://www.avto.net/_OPREMA/ad.asp?ID=8176606
(če bi prej vedel, da jih ima, bi jih vzel jaz, je v redu možak!)

Trenutno stanje na števcu je cca. 304.000...bliža se glavni servis.
Bojim pa se, da bo treba menjati tudi pečko, zjutraj na mrazu ob gretju zaznavam zametke vonja po hladilni tekočini. =(

LP.  Luka

P.S.: V tabeli, ki jo vodim, sem računal stroške vzdrževanja do sedaj...raje ne objavim. :Hammer3:
Sem pa z avtom kljub temu zelo zadovoljen in zaenkrat ostajam zvest hidravliki. Brez popuščanja! =)

Zeko124

Lepotička!

Ena redkih perfektno vzdrževanih Xantij (s tem ciljam predvsem na prvo serijo), ki se še vozijo pri nas =).

Srečno, še na nadaljnih 300k km ;)!
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

MSrougeZX

C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

gule

Meni je lepša 1 kot dvojka, tale pa sploh.