Citroen Xantia Break 1.8 16v LPG (Luka)

Začel/a LukaKST, Avgust 26, 2012, 06:52:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

xpuser

Se hitro nabere kakšen kondenzator klime, olje je malenkost dražje, če daš original filtre ali pa kakšne za 5€ se tudi pozna.

Citroenovc

Nope Luka - jermeni se menjavajo pri mojem motorju šele na 180k oz 240k km (odvisno od tipa vožnje), jaz bom menjaval po moje pri 180k km, ker ga ne šparam - se pravi naslednje leto.

Drugače pa - od teh 1500 Eur avto je imel dosedaj narejene 4 redne servise, na vsakem drugemu je par drobnarij več, enkrat je že imel menjane ploščice. Tokrat bodo verjetno na vrsti tudi (prednji) diski. Izredno je šel predlani kiler klime (PSA klasika :(). V enem snegu mi je šel falit zadnji brisalec komplet (izginil nekje med brisanjem neznano kam). Mislim, da so vštete v ta znesek tudi vse menjave metlic brisalcev. Skratka - toliko je koštal komplet servisiranje.

Me pa zanima, koliko se bo poznal novi Citroenov paker popustov na MyCitroen shemo. Pri Xantii se je ravno dovolj, da nima smisla iskat alternative in nekih cenejših filtrov ipd ... Ker popust kar pokrije razliko v ceni. Sploh ker ti ni treba niti s prstom mignit, da bi nabral robo.

Se pravi 1500 + 16x cca 135Eur gume + pač premontaže v tem času bi bil pa totalen strošek.

Èe tako pogledam registracija močno preseže stroške mehaničnega vzdrževanja in potrošne robe .... In pa seveda gorivo. To je pa itak največji obratovalni strošek ...
OK

LP
Primož

Zeko124

In če všteješ še izgubo na sami amortizaciji vozila, bi tudi prišla zanimiva številka, ob predvidevanju, da je Lukova Xantia praktično že dosegla svoj minimum.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Citroenovc

Je res. Je pa res, da si z novo kupljenim v bistvu relativno malo na obiskih pri Toniju. Znotaj leta - 1  redni servis, 2x premontaža gum in ajde, naj mu bo še tu in tam kaka malenkost. Z rabljenim Citroenom pa je pač malo drugače.
Ko enkrat prerasteš osnovno navdušenje in se vprašaš a mora avto služit tebi al boš ti dajal svoj čas za to, da ga boš večkrat vozil in puščal na servisu - se z leti pač sprijazniš z izgubo amortizacije in ti ostane več časa za prijetnejše stvari.
Simpl.
OK

LP
Primož

skrt3

Citat od: Citroenovc;179835Je res. Je pa res, da si z novo kupljenim v bistvu relativno malo na obiskih pri Toniju. Znotaj leta - 1  redni servis, 2x premontaža gum in ajde, naj mu bo še tu in tam kaka malenkost. Z rabljenim Citroenom pa je pač malo drugače.
Ko enkrat prerasteš osnovno navdušenje in se vprašaš a mora avto služit tebi al boš ti dajal svoj čas za to, da ga boš večkrat vozil in puščal na servisu - se z leti pač sprijazniš z izgubo amortizacije in ti ostane več časa za prijetnejše stvari.
Simpl.

Podpis!

LukaKST

@ Citroenovc:
Ugodno vzdrževanje glede na vse napisano, čeprav se mi zdi 30.000km servisni interval kljub vsemu nekoliko dolg (4 servisi za 135.000km).
Naj ti avto še naprej dobro služi.

Se sicer strinjam z vsem napisanim, vendar z manjšimi dodatki:
- imeti novejši avto je super, če si lahko privoščiš, da v osnovi odšteješ več zanj
(včasih je to omejevalna okoliščina)
- moje osebno mnenje: starejša vozila (tudi Citroeni) so bolj šarmantna (to ni izgovor)
- če je človek ljubitelj tehnike/mehanike, mu je lahko tudi vzdrževanje vozila v veselje,
vedno se najde čas tudi za ostale (nekatere dejansko prijetnejše) stvari

:BigThumbs:

LP.  Luka

Citroenovc

@Luka - predpisan interval je 30k. Èe so ga v tovarni tako zastavili, menda že vejo, kaj so naredili ... No, glede na to, da bo pojutrišnjem šel na 5. redni servis - sem ga jaz malo skrajšal. Ne ravno veliko, ampak nekaj pa ...

Seveda se strinjam - nov avto stane. In jaz sem imel dolgo časa zadržke proti njemu. Ampak ko seštejem vse obiske na servisih, predvsem izgubljeni čas in živciranje, s predhodnimi 3 avtomobili, ki so pač bili primerno rabljeni - sem prišel do sklepa, da moj čas, moji živci in moja dobra volja koštajo več kot razlika v ceni. In da si tudi kupiš avto, ki ti gre skozi. Èe si nisem sposoben privoščit npr novega XM ali C6 - potem morda tudi 5 ali 10 let star ne bo dober izbor. Ker še vedno bo zahteval nekaj več za svoje vzdrževanje kot manjši modeli. Žalostni del zgodbe po nakupu novega je predvsem to, da rabljeni Citroëni res za en K. držijo ceno.
Glede na obete v prihodnosti, ki pravijo, da "pravega" Citroëna za moj okus pravzaprav ne bo več - sem ravno te dni razmišljal, da bom čez leta C5 nadomestil spet z novim avtomobilom, ampak močno dvomim, da bo še pod znakom dvojne strešice. In ja, tudi držanje vrednosti rabljenega bo kar močan argument pri izbiri.

Seveda - stari Citroëni so neopisljivo šarmantni. Zato je edini garažiran avto v naši širši familiji moj ljubi BX. Na prostem pa 2 chevronarja, ki sta pri hiši od novega in še Xantia.
Ampak niso več za vsak dan. Žal. Imam službo, kjer moram vedet, da bom zagotovo na delovnem mestu in kjer si ajde, privoščim 1x letno, da peljem avto na servis in izgubim en dan. Nimam pa volje in želje prebit na servisu vsaj 1x mesečno in upat, da se hitro porihta problem ... In to, žal, je dejstvo pri tako starih "šarmerjih".
In ja, sem ljubitelj tehnike in mehanike - in sem z veseljem BXa nekajkrat na leto npr ročno opral in prepoliral. Tudi v hladni polovici leta. In potem bil prehlajen ipd ... No pri C5 mi kaj takega ne pride na pamet. V zadnjih 2-3 letih ne vem, če sem ga še opral na roke. Faše tu in tam krtače in ma da me pelje od A do B in da pri tem dela.
In je priden. In ravno danes sem ga pobožal in mu povedal, da naju čaka še veliko lepega in da v petek dobi nova maziva in zavore letne gume in da prihaja spet ta simpatični del leta. Ampak da pričakujem, da se bo nehal zajebavat s porabo ali pa reževa FAP ven ...
OK

LP
Primož

Čojko

Haha, mladi očka, ki so se mu spremenile prioritete. Saj bodo zopet nazaj stari časi. Samo, da otroci malo zrastejo.
Glede izgube na vrednosti pa je najoptimalneje vozit od 3-6 let starosti avtomobilov.

Citroenovc

Mah niso se mi spremenile prioritete z otrokom.
Bolj so se mi spremenile, ko se po nekaj letih s C5 potegnil črto in ugotovil, da počasi bova s Tonijem že na "vi", ko se tako malokrat še vidiva ... In to pri 3 registriranih Citroënih pri naši hiši in še 2 pri Majinih in 6., ki se počasi obuja nazaj v uporabo.
Včas pa je bil samo 1 Chevron pri hiši in sem samo s tistim enim bil realno vsaj 2x mesečno tam ... Pa ne samo zato, ker bi tako entuziastično želel poskrat kaj novega znanja ...

Za šraufat mam pa zdaj itak eno malo večjo zverino. Je pa res, da je relativno enostavna in zelo dostopna. Pa še trpežna.
OK

LP
Primož

ModelJT

[SIGPIC][/SIGPIC]

LukaKST

@Citroenovc:
Kot že rečeno, tvoja argumentacija drži vodo in je ne izpodbijam. =)

V svoji temi pa moram pač navijati za svoj avto. :BigThumbs:

Lp.  Luka

Citroenovc

Hehe, Luka :-)

Ma saj se popolnoma strinjam - nov avto je metanje denarja stran. Rabljen je pa tako - da bi kupil poznan avto - ni problema sploh. Ampak takile uvoženi in podobni krši - to pa raje ne. Potem je pa bolje se sprijaznit z ekonomsko realnostjo in kupit npr Elysee kot pa C5 III iz uvoza.

Drugače pa - da ne bo pomote - tvoja Xantia ima neverjetno srečo, da ima pozornega lastnika!
OK

LP
Primož

LukaKST

Še nekaj tisoč km je minilo in nastopil je čas za t.i. veliki servis, ki se je izkazal za še nekoliko večjega, kot smo sprva načrtovali.
A ker me še nekaj časa čakajo dolge relacijske vožnje v službo, sem raje investiral, kot pa reskiral.
Poleg tega bom imel bolj čisto vest, ko se odločim za prodajo.

Ob začetku sezone je dobila malo rabljene pnevmatike Fulda EcoContact v predpisanih dimenzijah 185/65 R15.
Že pred servisom sem menjal filter plinske faze LPG, po cca. 25.000km.
V njem je bilo kar nekaj olja in usedlinic, a nič kritičnega.

Kaj vse je bilo na avtu postorjeno v sklopu servisa:
•   menjava olja in filtra olja (Shell Helix Ultra 5W40/Bosch)
•   menjava filtra za gorivo (Bosch)
•   menjava filtra potniškega prostora
•   menjava zobatega jermena, napenjalca in ležaja
•   menjava vidne črpalke in hladilne tekočine
•   menjava pomožnega mikrojermena, natezalca in preusmernega ležaja
•   menjava žic ročne zavore L+D
•   menjava volanskega končnika levo
•   menjava zavornih diskov (Brembo) zadaj
•   menjava zavornih ploščic zadaj
•   popravilo delovanja ventilatorja motorja
•   popravilo tretje stop luči
•   čiščenje dušilne sesalne lopute
•   optika

Ob naslednjem rednem servisu bo ponovno čas za menjavo svečk, sicer pa upam, da bo s strani motorja nekaj časa mir! =)

Konec tega meseca ima Xantia tehnični, mislim, da ne bo težav. ;)

Kaj imam še v planu:
- enkrat pred zimo me verjetno čaka menjava pečke. Občasno je ob vklopu gretja v kabini vonj po hladilni tekočini.
Ker sam nimam ne prostora ne znanja za takšen podvig, me zanima, če je junak na forumu, ki je tega vešč in bi bil pripravljen proti plačilu menjati pečko še na moji dami.
Lahko se mi oglasi na ZS. Mudi se ne.
- ker bo v roku 10.000km izpolnila interval za menjavo LHM, bi ob tem menjal še krogle, mikajo me comfortne od IFHS. Kaj se vam zdi?
Ali bi bila ob menjavi LHM smiselna tudi obnova dozerja zavor? Tudi to je delo, ki se ga sam ne bi loteval.
Bom povprašal lokalno, morda mi bo Gorazd lahko pomagal.
- za popraviti je barva na plastičnem delu zadnjega odbijača levo, ker je bilo nazadnje nenatančno narejeno in se malo lušči

Zaenkrat toliko. Dodajam par sličic iz zadnjega obdobja.

Lep pozdrav.

Luka

cikocx

Cx za zmeraj:BigThumbs:

cikocx

Sedaj sem jaz montiral comfortne kugle in je zakon, fotr prav da avto še nikol ni bil toliko udoben. Zrihtal mi jih je pa Gule, še enkrat hvala Guletu.
Cx za zmeraj:BigThumbs: