Citroen Xantia Break 1.8 16v LPG (Luka)

Začel/a LukaKST, Avgust 26, 2012, 06:52:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

LukaKST

Ja, saj verjetno bi ostalo tako kot je, vendar, ker ga nameravam razstaviti,
ne želim tvegati, da ga ECU slučajno ne bi znal sam postaviti v skrajni legi ob prvem zagonu.
Sem se že zmenil z mehanikom z Lexio in bo ta teden urejeno.
Bom poročal, kako mi bo šlo.

Kar pa se plina tiče, sem šel še v Videm k mehaniku, pri katerem je bil enkrat že prejšnji lastnik zaradi defekta na uprajalniku.
Ima sicer še avtomehanično in elektro delavnico.
Se mi je zdel v redu možak, je tudi v mreži LandiRenzo Italia.
Vzel si je toliko časa, da sva se šla peljat, vse predebatirala, potem pa je kar fizično preveril vse injektorje in sumi, da je eden 'fuč'.
Dejansko je avto tekel kot na enem cilindru ne bi bilo detonacije, ob preklopu na bencin takoj praktično perfekten tek (občasno pocukavanje).
Ko je prekinil dotok plina na posamezni injektor, se na odklop enega injektorja (ki ga zdaj sumimo =) motor skorajda ni odzval. =P
Ker je LandiRenzo garancija evropska, mi bo brez dodatnih stroškov zamenjal celotno garnituro, pa bomo videli, če bo kakšna sprememba.
Tudi o tem bom še poročal.

LP.  Luka

xpuser

LukaKST

Prvi korak:

Danes zamenjan regulator prostega teka, sem imel doma v kleti še enega že 'opucanega' od Magneti Marelli.
Vzel starega ven, namestil novega, dvakrat kontakt, da se je odvil/navil v skrajni legi.
Lexia je bila pripravljena, vendar je nazadnje nisem potreboval, ker:
a.) smo ugotovili, da nimamo pravega konektorja (bom opravil diagnostiko naslednjič)
b.) očitno ni bilo potrebno, ker se je tek po nekaj ciklih motorja lepo ustalil

Občutki:
Morda gre za placebo efekt, a avto dejansko teče nekoliko bolj mirno, največja razlika je pa pri popustitvi pedala za gas,
ko se loputa zapre in je čutiti, kot da vseeno ostane nekaj pretoka mimo regulatorja.
Doslej mi je zelo agresivno zapiralo/zaviralo, tako da so, denimo, med prestavljanjem, obrati pomembno padli.
Bomo videli, če bo to 'izboljšano delovanje' trajalo.

Sporočim, ko bo 'uštiman' še plin.
Na AC ni nekih težav, nad 3.000obr/min se pelje skoraj normalno, tako da se kljub vsemu vozim poceni.

LP.  Luka

Jogador

Jap, malenkost je tale motorček, ampak se pozna. Kakšen je bil pa ta, ki je bil na avtu, zapacan verjetno?
Saj pravim, meni je pol litra porabo zmanjšalo...
Super da si to zrihtal, plin bo pa že.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

LukaKST

Ni bil tako hudo zapacan, je pa res, da je imel bolj 'češke' navoje na batku,
pa nekaj tiste masti, s katero je namazan, je bilo 'degradirane', kot bolj maslene,
tako da je možno, da je slabše drsel.
Upam, da bo dejansko še naprej lepo predla... =)

LukaKST

Aleluja!

Končno dela, kot mora.

1. Po menjavi regulatorja prostega teka je dejansko ostalo izboljšano stanje na minimumu ter ob spuščenem plinu oz. zaprti loputi,
tako da sem imel manj občutka, da motor 'zavira'.

2. Menjana celotna garnitura injektorjev v garanciji, eden je bil dejansko defekten, vendar se menjajo vsi štirje, stari potujejo k proizvajalcu.
Po menjavi pomembno izboljšanje, vendar je občasno cukanje ostajalo.
Dodatno menjana še oba filtra za plin, kar težave ni rešilo dokončno.

3. V kar sem sumil že nekaj časa, a mi noben 'majstr' do sedaj ni verjel:
menjava vžigalne tuljave.
Verjetno je stara trpela pred menjavo svečk (stare so bile res hin) in je delala nadure (na LPG naj bi tudi sicer delala pri višji napetosti).
Zadnjih 1000km je motor občasno prav trpel, sem vozil nekajkrat kar na bencin.
Po menjavi je avto prerojen! =)
Preklopa na plin sploh ne občutim, verjetno bo pomembno padla tudi poraba.

Vložek skoraj 300€ (nisem našel tuljave pod 165€ + pot do mehanika + delovne ure + drobni material kar se plina tiče).
Da bi vsaj trajalo. =) Garancijo imam 1 leto na vse, kar je bilo menjano (razen filtrov).

LP.  Luka

AgitatoR

Tuljavo bi pa menda lahko zamenjal sam.
Lepo da je sedaj tiptop. Pri teh starinah je letni strošek vzdrževanja itak višji od vrednosti avta.
Ne maram sveta, v katerm moraš zadovoljevati potrebe, ki jih je umetno ustvarila družba, samo zato, da te sprejemajo kot sebi enakega.

LukaKST

Seveda bi jo lahko, vendar je bil avto že tam, dobavil jo je isti dan in tistih 20€ več za delo sem pač 'požrl'. =)

Jogador

Jaz sem pa naročil nov motorček prostega teka, tale je začel zafrkavat, pa glede na to, da je bil že spucan...
Povej, kje si nabavil tuljavo? Je precej ugodno, drugače so okrog 200€.
"Watch this..."

LukaKST

Tuljavo mi je dobavil kar mehanik v Vidmu, kjer sem menjal injektorje,
sicer pa sem navedeno ceno (165€) dobil pri svojem ''dilerju'' za dele, Sprint Auto v Stari Gorici.
Èe kdo kaj potrebuje, lahko povprašam, je blizu. ;)
LP.  Luka

LukaKST

Pozdravljeni!

Najprej poročilo zadnjega meseca:
- avto dela bp, poraba LPG pod 9L/100km, zelo zadovoljen
- sredi oktobra je v slabih štirih dneh naredila 1.800km po Italiji (Toscana), tam je plin, če malo iščeš, pod 0.7€/L =)
Prilagam tri sličice s tega potovanja.

Zdaj pa dve vprašanji:
- trenutno cca. 292.000km na števcu, zadnji 'veliki' servis je bil opravljen pri 195.000
- pri naslednjem servisu, ki mi zapade nekako okrog 294.000, ji nameravam ponovno privoščiti glavni servis - kaj se vam zdi omenjen 100.000km interval?
- lani uporabljane zimske pnevmatike so pri koncu, zato bom moral menjati, doslej sem imel na 15'' alu platiščih (kot na slikah) 185/65, v kleti imam pa še dve dobri 205/60 R15.
Ali kdo ve, če je širina original platišča 5.5'' ali 6'' in če je smiselna montaža 205/60 na takšno platišče?
Ker v tem primeru je dovolj, da dokupim dve 205-ki, sicer moram iskati komplet 185. =P

Hvala za odgovore. LP.  Luka

Romzi

Fletna teta v avtu :-))))

Na 6'' platišče lahko bp namontiraš pnevmatike dimenzije 205/60 R15 (enake sem imel na Activi in je bilo OK - tako po tehnični plati kot tudi na videz). Ne vem pa, kakšna platišča imaš na svoji, preveri na CitroenService (če nimaš dostopa pa sporoči VIN pa ti pogledam(o)).

LukaKST

Hvala. Bom predal kompliment svoji ''teti''. =)

Platišča bom verjetno nazadnje kar izmeril, so sicer original za Xantia Ph1, po moje so z modela VSX.
Ne verjamem, da so bila na vozilu že ob nakupu, prejšnji lastnik mi je dal dva kompleta, enega z zimskimi in enega z letnimi pnevmatikami.
Verjetno so 6'', če mi lahko kdo glede na izgled platišča potrdi (če ima kdo na vpogled seznam originalnih platišč), bom pa še bolj vesel. =)

LP.  Luka

P.S.: Alternativa je 195/60, ki ima skupno nekoliko manjši premer/obseg, za cca. 1%.
Je kdo že imel na svoji?

Jogador

Alu mislim, da so 6½, moja so tudi, ampak so od active druge serije. Samo pomoje so razen dizajna enake. So bile gor 205, ko sem jih kupil.
Kaj pa homologacija gum pa to, verjetno nimaš tega vpisanega?

Drugače so zimske 185 kar poceni, ker je hitrostni razred lahko nižji.
jaz sem lani dal za svoje cca 50€ po komadu (bf goodrich), sem jih ravno danes spet montiral, so kot nove še.

Edit: če so to prave feltne, potem so 6½.
"Watch this..."

LukaKST

Hvala za sliko, po izgledu sodeč so št. 2 in so res 6J. =)
V homologacijo bi pa res moral pogledat, samo se mi zdi škoda dajat 200€ za gume, če lahko dokupim samo dve malo rabljeni za 60€.
Moram malo 'šparat' za servis. ; )
LP.  Luka