Citroen Xantia Break 1.8 16v LPG (Luka)

Začel/a LukaKST, Avgust 26, 2012, 06:52:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

LukaKST

Hvala!

Nekaj je zagotovo sreče, nekaj pa je zasluga skrbnega prejšnjega lastnika
(upam scier, da v zadnjih 15 mesecih vsaj deloma tudi moja). =)

Romzi

Citat od: xantos;164716Srečko...

Sem vesel, da vsaj nekateri nimajo problemov s Xantio :BigThumbs:
Niso vse Xantie Active hehe

LukaKST

LukaKST

Prejšnji teden sem:
- popravil (zakital) poškodbo na zadnjem odbijaču
- ker so bili vsi odbijači in letvice zbledeli, sem vse zaščitil, pobrusil ter prebarval v mat črno barvo
(ni perfekten nanos, a glede na to, da me je vse skupaj stalo 10€, sem zadovoljen). ; )
- zamenjal filter plinske faze LPG (po 25.000km, po pravici povedano, stari niti še ni bil hudo umazan)

Stanje na števcu 281.5xx...šibamo proti 300k. =)

LP.  Luka

LukaKST

Pozdravljeni!

Ta teden menjana cev, ki gre od motorja k hladilniku, ker je ob prirobnici malo preperela
in nisem hotel tvegati razlitja hladilne tekočine...strošek cca. 45€ + delo.

Ta teden se je pojavila 'težava' s plinskim sistemom, od menjave injektorjev lani decembra je sicer delovalo brezhibno:
- parkrat sem ob speljevanju pri večji obremenitvi (klanec, klima, več potnikov...) opazil cukanje
- v zadnjih dveh tednih je bil fenomen bolj pogost
- včeraj na regionalki pa je pričela redno 'pocukovati', kot bi odpovedal eden od injektorjev in bi delovala samo na tri valje.
Sicer nikjer ni videti/slišati, da bi puščalo. Ko sem z roko potipal injektorje, lepo klikajo vsi štirje.
Ob preklopu na bencin pa prede kot mucek. =)

Bom peljal ta teden k tistemu, ki mi je lani rihtal in potem poročam. Do tedaj se furam na bencin...mater, je drag. =P

P.S.: Nekaj me mika menjava enega kompleta platišč. Trenutno imem 8 enakih (od prejšnjega lastnika), v igri sta dva kompleta.
Bom sporočil in poslikal, če se odličim. ; )

LP.  Luka

xpuser

Mogoče slabo odzračen sistem po menjavi cevi?

LukaKST

Zaenkrat zgleda, da je bil samo lažni alarm! =)
Kot kaže sem nekje tankal malo bolj bedno/umazano mešanico.

Injektorji delujejo bp, v filtru pa se je nabralo nekaj ''olja'' oz. umazanije.
Vse skupaj smo očistili, preverili, da vse tesni in po ponovnem polnjenju rezervoarja je občutno bolje.
Na testerju sistem ni pokazal nobene napake, od decembra sem vozil 310ur na plin. =O
V primeru, da se bo ponovilo, se bo šlo v prilagajanje mape, ki pa sicer deluje dobro.
''Majstr'' je bil korekten in je vse opravil brezplačno (Vovk, Trebnje).

LP.  Luka

LukaKST

Citat od: xpuser;165894Mogoče slabo odzračen sistem po menjavi cevi?

Na to pa nisem niti pomislil...sem pozabil, da sta sistema v tem smislu povezana.
Kako in zakaj bi lahko slabo odzračen sistem vplival na delovanje plinske faze?
A zaradi zraka v hladilnem sistemu lahko pride do nepravilnega delovanja uparjalnika? :Hammer3:

Hvala in LP.
Luka

Zeko124

@Luka, naslednjič ko boš v teh koncih le pokliči, ne bom nič zameril, če prideš na kofe ;).
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

LukaKST

xpuser

Citat od: LukaKST;166214Na to pa nisem niti pomislil...sem pozabil, da sta sistema v tem smislu povezana.
Kako in zakaj bi lahko slabo odzračen sistem vplival na delovanje plinske faze?
A zaradi zraka v hladilnem sistemu lahko pride do nepravilnega delovanja uparjalnika? :Hammer3:

Hvala in LP.
Luka

Možno je vse...

LukaKST

Citat od: xpuser;166246Možno je vse...

Do tu sem tudi sam 'prilezel'...sem mislil, da ima kdo razlago. =)

LukaKST

Ta teden bo še enkrat odzračen sistem, ker je moral avto tako ali tako spet k mehaniku,
ker mi je snelo vodilo ročice menjalnika in je 'jabolko' tako obrabljeno, da je potrebno menjave. =P
Sem ostal ob cesti v 'fole' in sam nisem uspel do vodila, tako da je nastala spodnja slika. =D

Bom poročal, če bodo posegi uspešni.

LP.  Luka

xpuser

Citat od: LukaKST;166249Do tu sem tudi sam 'prilezel'...sem mislil, da ima kdo razlago. =)

ja edino mesto ki je bila rezana cev je za plinski uparjalnik in s tem povečana možnost kakšnega zračnega žepa. Sicer bi morala vodna sama te stvari odpravit... če imaš kabel za lpg računalo spremljaj parametre.

LukaKST

Pozdrav!

Sistem je bil ponovno odzračen, posebej pri uparjalniku, kjer se je nabralo kar nekaj zraka. =)
Sem že mislil, da je zadeva rešena, pa se je 'cukanje' ponovno pojavilo in kar vztraja. =P
Vmes sem že bil pri Vovku v Trebnjah, ki je dal na tester in tlaki/pretoki plina skozi injektorje so v mejah normalnega,
prav tako sistem ni javil nobene intrinzične napake.
Obenem sem bil bolj pozoren tisti čas, ko motor deluje na bencin in, morda se mi dozdeva,
a vse bolj imam občutek, da rahlo 'cuka' tudi na bencin. =\

Na plin je vsa zadeva veliko bolj izrazita, nekako nad 3.000obr/min pa se malce umiri.
Začel sem sumiti kakšno komponento vžiga...se zdi to logično?
Najprej bi zamenjal vžigalne kable, ker je strošek majhen, pa bomo videli, če se kaj spremeni.
Naslednji korak: vžigalna tuljava? Lahko delovanje kako preverim sam?
Je takšno sosledje smiselno? Odprtih rok sprejemam predloge/pripombe/ideje. =)

Da ne pozabim še pozitivne plati:
- po menjavi vodila menjalnika, ki stane dobrih 20€, je prestavljanje mehko in gladko kot 'puter' =D

LP.  Luka