Xm V Delavnici

Začel/a gigo, Februar 01, 2007, 08:57:46 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

fizika

Lep pozdrav citroenarji: že dolgo se nisem oglašal, sedaj pa je spet čas za vaše nasvete in zvijače, imam namreč en problem: xm, l.93, 2.0turboCT, začel mi je nekaj cukati pri vožnji, ampak ne vedno, in pa tudi kadi mi iz auspuha kr velik, med prostim tekom...kaj je to res olje med bati, ali gre za kakšno manjšo zadevo, ki je za slutiti...namreč pred zadnjim servisom za turbino( na vsake cca.12000 km, menjava olja in oljnega filtra) mi tega ni počel, zdaj pa, in bil sem prisoten pri servisu, kjer je izpraznil celoten blok in dolil novo olje...nikoli mi ga ni žrlo, sedaj pa sem ga moral doliti, čeprav tudi senzor na armaturki pri tahometru ni ničesar javil...lepo prosim za kakšen nasvet, je to kaj nevarno za nadaljevanje vožnje, rad bi šel na morje...hvala

mirchi

A uporabljaš isto olje,al si zamenjal znamko in viskoznost?
Se ti avto greje ali pregreva?
Ali je v okolici turbine kaj mastno?
Je dim črn ali moder?
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

fizika

hmmm, ja, lepo da se oglašate g.Mircy!

Ja, uporabljam po nasvetu 10w40, je pa seveda drug, kot je bil sprva notri dolgo časa,
dim je moder, mmm pregreva ne bi rekel, v okolici turbine pa ni mastno, tako da drugega ne vem...kaj porečete?

naj.hvala, LP

zlikovski

Teflončke bo treba zamenjat počas, Olje pa raje uporabljaj kot predlaga firma recimo total ali Shell.

mirchi

Bojo res verjetno tefloni,mogoče tudi batni obročki.Glede olja se strinjam z Zlikovskim,torej Total ali pa Shell,Jaz osebno bi poskusil Total 15w40,olje se pri avtih z malo več kilometri fajn obnese,edino je treba počakat,da se motor fajn zagreje predno ga začneš malo bolj gonit,bo pa ziher manj kadil.

Pa ne mi s tistm gospodom,prosim!
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

fizika

Takole: avto je imel popoln servis batnih obročkov in teflonov z razdrto glavo pri nekje 115000 km, tako da to sigurno ne bo držalo, je včeraj še g.Novak potrdil, da gre po vsej verjetnosti za načeto turbino kjer v svoj kanal vleče olje potem pa k batom, ustvarja nek pritisk al nekej takega pač...ja bo treba menjat turbino...šment to pa ni poceni, kaj pravite???

lp

Xandrej

Pri 115 000 si že pol mašine menjal? Da nima ta tvoja 1 spredaj kako 4 da ima 415 000 jurjev ne pa 100 000...

zlikovski

če že imaš odprto kmašino menja jteflone, da neboš za 20³ slučajno moral spet odpirat.
Jaz sem na svoji mašini nekje na 115K to naredil ker sem imel hin teflone, glede batnih obročkov pa lahko povem da so bili cilindri v odličnem stanju, še obdelava honanja se je vidla, obraba cilindrov 0% sem pa tudi menjal batne obročke, če sem imel že razdrto mašino. tak da bo še dolgo mašinca dihala, ja pa olja tud nič ne pipne :)

Skratka bi ti zdaj v tej situacijo priporočal menjavo teflonov.

edino kaj bi moral menjat so kolesni ležaji, ampak ker sem ostal brez službe, se bo moral ''opotikat'' še en čas. Drugače pa je avto tipi top.

tct

To je teorija, ki ne pije vode. Pri normalni temperaturi olja (ene 100°) so vsa X_W40 olja enako gosta, le tista s 5W_XX veliko hitreje podmazujejo hladen motor. 15W40 je za Dalamcijo poleti, zato ker nima razpona in je dosti cenejši. Pri XU motorju je cca 200Kkm čas za teflone. Lahko pa pri turbini not olje šiba, to je delo za strokovnjaka

bine

Pozdravljeni

Vidim, da imaste tukaj lep forum in rabim eno pomoč. Pred 10 leti je imel oče XMa in ko smo ga prodali mi je bilo kar žal zanj. Sedaj imam možnosti dobiti XMa, ki je sicer letnik 92 (avto od očetovega kolega, ki kakšno leto že stoji v graži). Kilometrov ima uradno nekaj čez 300.000 in drugače je kar lep, vžgal je resnično iz prve. Lastnik pravi, da ga je vsake toliko časa startal, da ni zastal, vendar se ni vozil. Ko sva ga probala, dela vse OK.

Mi pa je pokazal, da so njegovi pragi povsem požrti od rje. Dobesedno luknje, skratka povsem gnili. To me je zelo presenetilo, ker avto drugje nima rje. Malo sem pogledal po internetu in baje je to serijska napaka.

Ker se na te zadeve res ne spoznam me zanima ali je boljše kupiti nove prage (cena je baje cca 300€ za oba) ali peljem k kakšnem dobrem kleparju in mi naredi nove. Sicer je 300€ kar precej, vendar mislim, da so ti pragovi cinkani in bo potem ob pravilni montaži in zaščiti nekaj časa mir.

Mogoče ve kdo kolikšna bi bila cena menjave praga, mogoče izdelava novega, varjenje, barvanje itd.

Kaj bi vi naredili?

Gox

Pozdravljen,

dober klepar, bi verjetno to lepo popravil ... če je recimo pravi majster kot naš "janez" http://www.citroenar.com/showthread.php?t=2108

Jaz bi se dogovoril, da prodajalec malo zniža ceno, pa za to nabaviš nove prage in se jih potem menja.

Lp
Goran

Mike666

Kupi mojega za 800€ pa boš mel mir.

gigo

Moja najujša nončna mora so bili pragovi in poroznost glave (V6 motor). Pragovi so navzven kazali solidno ohranjenost ampak ob malce boljšem pregledu smo ugotovili da jih je potrebno menjat. Dobil sem jih preko vez za enega črnega in enega belega ( hvala Sandi) drugače pa so norci takrat hoteli 400+.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

fizika

Zdravo, no takole pa se še enkrat oglašam zaradi zdaj že popravljenega XM-a, kot ste brali je imel pretiran izpuh, bila pa je napaka v turbini ker je pod tlakom jedla olje, zato mi je tudi cukal včasih, zamenjal je še centralno bunko, ene 2 cevke, objemke pa je bilo nič več in nič manj: 600 eur, ja tudi sam sem bil šokeran, ampak ker imam avto preveč rad, sem pač raskiral, zdaj dela tip top...pohvala mehanikom CITROEN-NOVAK!!!

feniXM

sam sem v 19let star avto dal daljinca univerzalca, ki mi še pomežikne 2x, roba stane 43 eur z dvema daljincema v kompletu, ki sta na videz nemška, vgradnja me je prišla 50 eur pri zalaznik na viču, ker majo 30 eur uro... Aja tamso mi tud naštimal vžiganje na gumb, tkko da ključ z daljincem imam sedaj skoz za pasom, ne rabim ga ven povlečt... razen če kjera fejst štopa, hehehehe
Sebastjan, želim dober dan, vsak dan!!
[SIGPIC][/SIGPIC]