Nadzor tlaka v pnevmatikah

Začel/a Picdriver, Januar 17, 2010, 08:42:23 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Xandrej

Nekateri pa res že iz predrte gume naredijo celo znanost. Mislim, da bi ti zadevo popravil vsak vulkanizer. Seveda pa tudi kakšen servis, amzs ali pa kaj takega...

Gox

Ti pelji kar k Jenku, lahko potem še spotoma uskladite senzorje, da bodo kolesa "na pravem mestu"

Obenem pa pogledate kje pušča guma.

DaKirba

Xandrej, imam razlog za komplikacijo glede gum in uradnih servisov :)
Na Avtohiši Kranj mi nikakor niso znali nacentrirati novih gum. Treslo je za znoret pri 120-140 in 3x sem peljal nazaj in so samo zbegano gledali.
Potem sem pa peljal k vulkanizerju (Matsport) in je ugotovil, da je bilo na dveh gumah 40 gramov odstopanja!

Zato sem malce skeptičen glede uradnih servisov in gum... bi pa rad vseeno peljal na uradni servis, da mi hkrati še senzorje uskladijo, kot je rekel Gox.

O Jenkotu sem slišal same pozitivne besede, zato bom dal še njemu priložnost :)

Prosurfer

Kako rešujete zadevo s senzorji za tlak pri zimskih gumah oz. pri drugih platiščih (imate tudi tam senzorje)?

Se lahko kolesa menjujejo naprej - nazaj brez posegov v nastavitve senzorjev za tlak?

Koliko ima takšen senzor sploh tolerance (glede na to, da so lahko predvsem zadnje gume napolnjene na normalno ali pa na polno obtežitev avta, kar je kar nekaj razlike v pritisku)?

Ali pa je najbolje zamenjati te ventile za navadne in funkcijo senzorjev izklopiti v nastavitvah (po moje je to itak ena od manj koristnih delov serijske opreme)?

StefZ

Zdravo!

Kar nekaj tega je bilo že napisano na forumu... Sprogramirajo mislim, da ti lahko dva kompleta senzorjev, torej 8 senzorjev (letne + zimske).

Èe gume menjaš naprej nazaj je potrebna tudi prekonfiguracija v računalniku oziroma moraš potem display "narobe brati" - spredaj je potem zadaj...

Glede tolerance: Mislim, da ti pri konfiguraciji lahko vnesejo spodnjo in zgornjo mejo tlaka, da potem zadeva opozarja, ko pride tlak izven teh vrednosti.

Jaz se na svojem C5 III zadevo vrgel dol po tem, ko mi je počil (zaradi soli se je zdrobil) en ventilček pa še totalno neuporabni se mi zdijo. Kažejo namreč samo če je tlak OK ali pa če kaj ni v redu (kar itak ugotoviš če ti med vožnjo odleti cel ventilček... :Hammer3:)

Na Laguni III, ki ima iste ventilčke pa sem jih imel gor, ker so se mi zdeli "uporabni". Na displeyu je namreč pri vsaki gumi kazalo dejanski tlak v pnevmatiki in si lahko lepo spremeljal koliko se med vožnjo le ta spreminja (npr. na avtocesti pride iz 2.5 na 3 bare,...).

Glede točnih nastavitev bodo več povedali tisti z orodji za diagnostiko :BigThumbs:

wragec

Jaz jih imam samo na letnih pnevmatikah, na zimskih (kovinske felge) nimam, mi pač vsake toliko pokaže napako da ni senzorjev. Ko bodo problemi z senzorji na alu felgah (letne gume) pol pa bom dal notri navadne ventile in funcijo izklopil.

Xandrej

Jaz imam na obojnih felnah senzorje noter. Bilokak obrnem pa bilokako našraufam zadeva deluje brez problema. Na zalogi jihi mam 4 komade še za rezervo če bi slučajno kiri kaj mutil... Mi jih je prijazen gospod iz foruma podaril in tudi prinesel.

Tudi c6 ne piše dejanski tlak v gumi ampaksamo OK na vse štirih... Uporabno? (NE) ampak jaz sem pač tak, da če nekaj je na avtu mora delat pa tudi če je neuporabno...

Pri fotroevem pa nima nikakršnih ventilčkov pa nič ampak meri obseg kolesa če se obseg zmanjša javi da se nekaj dogaja z katero od koles... Ali ima premali tlak ali pa je predrta...

Dr. MadMan

Jaz jih tudi imam na obeh kompletih. Sem jih za karlija še dokupil. Sem takega mnenja kot xandrej, če je nekaj v avtu vgrajeno naj dela kot je treba.
Dr. Navigator

Kreativne IT rešitve
https://www.greit.si

Svetujemo in pomagamo v arhitekturi
https://www.archistudio.si

tom62

Citat od: Xandrej;168451Jaz imam na obojnih felnah senzorje noter. Bilokak obrnem pa bilokako našraufam zadeva deluje brez problema. Na zalogi jihi mam 4 komade še za rezervo če bi slučajno kiri kaj mutil... Mi jih je prijazen gospod iz foruma podaril in tudi prinesel.

Tudi c6 ne piše dejanski tlak v gumi ampaksamo OK na vse štirih... Uporabno? (NE) ampak jaz sem pač tak, da če nekaj je na avtu mora delat pa tudi če je neuporabno...

Pri fotroevem pa nima nikakršnih ventilčkov pa nič ampak meri obseg kolesa če se obseg zmanjša javi da se nekaj dogaja z katero od koles... Ali ima premali tlak ali pa je predrta...

Prijazni gospod se javlja :BigThumbs:

Skratka jaz sem jih vrgel dol, ko mi je odletel drugi v roku par mesecev, cena za enega je cca 90 eur...

Sicer pa so se mi zdeli vseeno uporabni: ko ti gre guma pri 200 km/h je boljše, da te senzor opozori na to, kakor da to začutiš na volanu. Meni se je točno to zgodilo, samo potem sem ugotovil, da se je guma spraznila zato, ker se je razletel senzor. :Hammer3:

Prosurfer

Imam C 5 III Exclusive, l. 5/2013, z vgrajenimi ventili s senzorji tlaka (na serijskih letnih pnevmatikah). Tega sicer ne bi nikoli doplačal, a ker je že v opremi, pač imam (dokler imam).
Itak se mi zdi nekoristno, da ti sistem zgolj izpiše, da je pritisk v gumah OK (ne pa, koliko je dejanska vrednost tlaka). Kaj oz. koliko bar pomeni tisti OK, ne vem.

Že prej sem rahlo dvomil v delovanje sistema, saj je mogoče (predvsem zadnje gume) napolniti na 2,0 bar (prazen avto) ali pa 2,5 bar (polna obremenitev), pa sistem vedno kaže, da je tlak OK (toliko brihten najbrž ni, da bi znal razbrati obremenitev avta, če pa ima toleranco 0,5 bara, pa je itak nekoristen).

Ko pa sem menjal gume za zimske in jih dal na platišča z navadnimi ventili (in ne s tistimi senzorskimi za cca. 90 EUR/kos), pa sistem spet pokaže, da je tlak v gumah OK. Po debatah na tem forumu sem sicer pričakoval, da bo treba izklopiti delovanje opozarjanja na tlak na pooblaščenem servisu.

Ima kdo informacijo, kako ta sistem deluje (če sploh deluje) ali pa je to pač še eden od nategov Citroëna?
Kakršnakoli podobna izkušnja in informacija je dobrodošla. Thnx! :)

andraž

V tovarni ali na servisu v računalnik nastavijo tlak, ki je predpisan, če le-ta pade pod ta nivo, ti gori opozorilo. Verjetno pa je lahko tlak tudi bistveno višji, pa ne bo nobenega opozorila.

StefZ

Zdravo!

Tole sem na svojem po tem, ko se je eden od ventilov zdrobil, vrgel dol, ker v tem nisem videl nobene dodane vrednosti.

Isto zadevo sem imel v Laguni III, kjer pa ti je na dispayu kazalo dejanski tlak pri vsaki pnevmatiki in si lahko spremljal kako se spreminja. Princip opozarjanja je bil tam naslednji (isto verjetno velja za Citroen): ko je avto priklopljen na računalnik se lahko pri vsakemu kolesu vnese dovoljene meje odstopanja (v + in -). Lahko se - ni pa nujno. Jaz meje nisem imel vnesene predvsem zaradi slabih izkušenj ostalih uporabnikov - npr. pri polni obrementivi moraš zadnje precej boj napolnit. Poleg tega mi tudi ni jasno, kako zadeva preverja oz. upošteva avtocestne hitrosti. Tam se mi je poleti npr. tlak iz 2.6 dvignil tudi na 3.1 in več...

Glede zimskega kompleta mislim, da bi ti vseeno moralo kaj zajamrati - kaj v principu "...not detected...". Je pa potrebno malce vozit. Meni je po tem, ko sem bil na eni gumi brez ventila šele čez kakih 10 minut vožnje javilo da mi ena manjka :Hammer3:

Možno pa je, da je pri novih kaj drugače in npr. nič ne opozarjajo, če manjkajo vsi štirje ventilčki - kaj več bo povedal kdo, ki ima lexio in lahko pogleda v nastavitve.

Xandrej

Bo ti javil slej kot prej da ni gor gum, da bo namesto OK utripalo vse štiri pnevmatike.

Meni ni jasno. 3 dni mi kaže OK potem pa sprednja leva guma nima pravilnega tlaka... Pa so te felne bile gor že od začetka ne vem ali senzor kaj heca al kaj? Letos to nebom premontiraval ker še imam 4 te senzorje na zalogi pa bom potem spomladi to rešil ko bom dal nazaj letne gume... Èe bo kdo pa kupil moj avto pa dobi dvoje komplet gum s senzorji ter še 4 na zalogo za vsak slučaj... ;)

:BigThumbs:

Prosurfer

Èe imajo ti ventili tako dolgo "lajtngo" (10 min in več), potem pa to res ni koristno.

10 min. vožnje s prazno gumo (recimo, da si slep in gluh na dogajanje pod kolesi) ziher uniči gumo in felgo...morda celo avto, če ga zbriše s ceste.

StefZ

Citat od: Xandrej;171310...Meni ni jasno. 3 dni mi kaže OK potem pa sprednja leva guma nima pravilnega tlaka... Pa so te felne bile gor že od začetka ne vem ali senzor kaj heca al kaj? ...
:BigThumbs:

Andrej koliko so stari senzorji? V spominu imam, da naj bi baterija, ki je vlita notri v sam senzor v povprečju zdržala 5 let. Mogoče, da ti počasi peša baterija v senzorju in vrača napačne informacije...