Moja Xantija a.k.a. spaceship

Začel/a Jogador, Januar 16, 2012, 07:57:10 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Jogador

No, pa smo na zimskih gumah, da ne bo težav s plavimi, še manj pa s cesto.:BigThumbs:

Ob enem sem razdrl še zadnje zavorne čeljusti, ker so se mi ploščice postrani obrabljale in ugotovil, da še ni bilo tako hudo kar se korozije tiče, je pa bila vseeno prisotna. Sem razdrl, zdrgnil rjo stran z obeh strani, se je pa videlo, da aluminij požira, ampak na srečo tam, kjer ni vijakov in je slabši stik. Sem pa stični površini pred montažo premazal z bakreno mastjo, pa da vidim, kaj bo iz tega ratalo.

Za komplet menjavo gum in rihtanje zavor sem porabil dobri dve uri, in cca 2 deci LHM, ker sem ga nekaj ven spustil, ko sem zračil bremze.

Plujemo dalje, prvi občutki zimskih gum so pa super:BigThumbs:
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

Jogador

Se dogaja z mojo bjondo...

Trenutno imam v obdelavi activia feltne, tisto kar so mi lani naredili (pa 100€ računali) je šlo s prvim vapom dol, deca grem oklofutat ob priliki.:argue1:

Hidro pumpa je malo zelena, po videzi sodeč pušča na obeh kovinskih lajtengah. Imam že ugodno novo pumpo obljubljeno, samo še mehanika čakam, da bo imel čas. Takrat pride na vrsto tudi sanacija ležaja na zadnji desni roki, ker se že opazi, da pošrek stoji, pa še gumo malo pobira. Saj pravim, ko bo mehanik na voljo, bo akcija.
Vmes sem menjal centralno bunko, je bila popolnoma hin, pa gor tako zategnjena, da je šlo šele z dletom in orng macolo:breaking_pc:

Klikanje se veliko bolj redko sliši, je pa zanimivo, da se mi zdaj vsakič, brez izjeme, prižge stop lučka, ko vžgem avto, pa tudi rit hitreje dol pade. Sumim antisink kuglo, grem stavit, da ni bila menjana ohohoho let. Èeprav antisink kugla je samo rezerva za zadnje bremze, sem se zdaj spomnil. Edino če kakšen anti sink ventil spušča...Ma kaj pa vem:Hammer3:

Naredil sem 22k km, vožnja je zakon, poraba sicer malo manj zakon (zima+mestna vožnja=9l/100km) ampak bo ostala še lep čas z mano.:BigThumbs:
"Watch this..."

pehorunkl

Citat od: Jogador;152604Se dogaja z mojo bjondo...

Hidro pumpa je malo zelena, po videzi sodeč pušča na obeh kovinskih lajtengah. Imam že ugodno novo pumpo obljubljeno, samo še mehanika čakam, da bo imel čas. Takrat pride na vrsto tudi sanacija ležaja na zadnji desni roki, ker se že opazi, da pošrek stoji, pa še gumo malo pobira. Saj pravim, ko bo mehanik na voljo, bo akcija.
Vmes sem menjal centralno bunko, je bila popolnoma hin, pa gor tako zategnjena, da je šlo šele z dletom in orng macolo:breaking_pc:

Klikanje se veliko bolj redko sliši, je pa zanimivo, da se mi zdaj vsakič, brez izjeme, prižge stop lučka, ko vžgem avto, pa tudi rit hitreje dol pade. Sumim antisink kuglo, grem stavit, da ni bila menjana ohohoho let. Èeprav antisink kugla je samo rezerva za zadnje bremze, sem se zdaj spomnil. Edino če kakšen anti sink ventil spušča...Ma kaj pa vem:Hammer3:

Naredil sem 22k km, vožnja je zakon, poraba sicer malo manj zakon (zima+mestna vožnja=9l/100km) ampak bo ostala še lep čas z mano.:BigThumbs:

Najbrž je lažje in bolj ziher, če zamenjaš o-ringa na obeh lajtngah obstoječe črpalke "in situ", kot pa da jo mečeš ven in drugo noter.
Èe ti zadaj pobira gumo, boš hitro imel strošek nove gume. Najbolje, da čimprej menjaš ležaj, razen če je guma itak fuč.
Antisink krogla je pa tako kot praviš rezerva za zavore in obenem za višino avtomobila, saj je oboje v istem tokokrogu. Ker antisink ventil zapre pot do glavnega zavornega ventila (ki je najpogosteje krivec za izgubo pritiska v sistemu), je verjetnejši vzrok prekomerno puščanje hidravličnih teleskopov/amortizerjev. To preveriš na povratkih iz amortizerjev. Èe je obenem  antisink krogla prebita, se padec zadnjega dela zgodi še hitreje, saj ni zaloge pritiska.
Ponavadi se prebita krogla zadaj občuti in sliši na zavornem pedalu, kot neko "rukanje jelena", menim da zaradi dušika, ki se ujame v glavnem zavornem ventilu pod pedalko.
Lučka se prižge najbrž zato, ker mora sistem napraviti zalogo pritiska. Sedaj mu kontrira dušik v krogli, prej je pa bila to nepremična stena, na katero se je takoj vzpostavil visok pritisk, saj ni bilo volumna, ki bi ga lahko zapolnil LHM (krogla je bila že nabita z njim).
Obenem bi še pripomnil, da je padec avtov tudi z antisinkom neizogiben (vendar časovno daljši), saj je sistem narejen tako, da so tolerance v drsnih elementih prirejene tesnenju in hkratnem lastnemu mazanju drsnih površin. Ob tem seveda uhaja minimalno LHM. Skozi čas pa ob obrabi toliko bolj.
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

Jogador

Citat od: pehorunkl;152978Najbrž je lažje in bolj ziher, če zamenjaš o-ringa na obeh lajtngah obstoječe črpalke "in situ", kot pa da jo mečeš ven in drugo noter.
Èe ti zadaj pobira gumo, boš hitro imel strošek nove gume. Najbolje, da čimprej menjaš ležaj, razen če je guma itak fuč.
Antisink krogla je pa tako kot praviš rezerva za zavore in obenem za višino avtomobila, saj je oboje v istem tokokrogu. Ker antisink ventil zapre pot do glavnega zavornega ventila (ki je najpogosteje krivec za izgubo pritiska v sistemu), je verjetnejši vzrok prekomerno puščanje hidravličnih teleskopov/amortizerjev. To preveriš na povratkih iz amortizerjev. Èe je obenem  antisink krogla prebita, se padec zadnjega dela zgodi še hitreje, saj ni zaloge pritiska.
Ponavadi se prebita krogla zadaj občuti in sliši na zavornem pedalu, kot neko "rukanje jelena", menim da zaradi dušika, ki se ujame v glavnem zavornem ventilu pod pedalko.
Lučka se prižge najbrž zato, ker mora sistem napraviti zalogo pritiska. Sedaj mu kontrira dušik v krogli, prej je pa bila to nepremična stena, na katero se je takoj vzpostavil visok pritisk, saj ni bilo volumna, ki bi ga lahko zapolnil LHM (krogla je bila že nabita z njim).

Ne vem, kje bi o-ringe prave staknil (mora biti baje nek specialen material, viton al kako se mu reče, pa dimenzije ne vem točne), pa sam si ne upam razdirat nič na pumpi, nisem še tako doma v lhm vodah (oljih:Hammer3:).

Ja gumo že malo pobira, je pa čisto nova zimska, je sicer malo pobrana, samo mislim, da bo še zdržala, samo nisem imel ne časa ne financ, da dam ležaje prej zamenjat, drug teden pride to na vrsto.:breaking_pc:

Eeee, zdaj si mi povedal nekaj (glede pedala zavore), za kar mi je mehanik rekel, da ni nič oz da je normalno- ob močnem pritisku na zavoro se sliši dejansko kot neko "rukanje", pač meni se je zdelo kot nek zrak v sistemu. Torej imam verjetno prav, je antisink kugla hin-oba2 simptoma se namreč pojavljata. Nisem pa vedel, da je tudi višina zvezana z antisink kuglo, tega nisem nikjer zasledil, samo za zavore.

Ali je možno po menjavi bunke ta vzrok za rukanje, verjetno dušik, spraviti ven iz sistema? Bi moral odpret glavni zavorni cilinder? Imam itak v planu menjavo lhm, ga bo to spravilo ven?

Hvala za info, če boš kdaj rabil koga za čvek o LHM-vozekih (bolj poučevanje, hehe), se priporočam, pa še pivo si si prislužil, če ne kar dve, s to informacijo:BigThumbs:
"Watch this..."

pehorunkl

Citat od: Jogador;152986Ne vem, kje bi o-ringe prave staknil (mora biti baje nek specialen material, viton al kako se mu reče, pa dimenzije ne vem točne),
dejansko kot neko "rukanje", pač meni se je zdelo kot nek zrak v sistemu. Torej imam verjetno prav, je antisink kugla hin-oba2 simptoma se namreč pojavljata. Nisem pa vedel, da je tudi višina zvezana z antisink kuglo, tega nisem nikjer zasledil, samo za zavore.

Hvala za info, če boš kdaj rabil koga za čvek o LHM-vozekih (bolj poučevanje, hehe), se priporočam, pa še pivo si si prislužil, če ne kar dve, s to informacijo:BigThumbs:

O-ringe sem jaz nabavil v MB. Èisto možno je, da jih bom v kratkem spet kupoval, saj tudi meni malo "solzi", pa prav tam. Glede dimenzij ni problem, se ve kakšne so. Je pa res to Viton. Ni takšna cena, da se ne bi splačalo poskusit. Je pa res, da je pri mojem prijatelju ene tri leta od obnove še vedno brez kapljice, pa sem takrat celo črpalko razdrl in menjal vsa tesnila.
Ta občutek in zvok na pedalki se spravi ven, ampak ne vem več točno s katerim prijemom. Je pa sigurno menjava LHMa, odzračenje zavor (predvsem zadaj) ter odzračenje sistema rešitev. Se mi zdi, da odzračenje zadnjih zavor še najbolj deluje.
Ne more biti drugače, da antisink krogla ne bi bila v povezavi z amortizerji, saj so zavore neposredno povezane z amortizerji. Ko avto zadaj naložiš, se sorazmerno tej teži poveča pritisk v sistemu (zadaj) in avto zadaj bolj zavira. To je tako že od iznajdbe hidropnevmatskega vzmetenja, antisink pa je dodan kasneje in tega ne spremeni.
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

Jogador

Citat od: pehorunkl;153020O-ringe sem jaz nabavil v MB. Èisto možno je, da jih bom v kratkem spet kupoval, saj tudi meni malo "solzi", pa prav tam. Glede dimenzij ni problem, se ve kakšne so. Je pa res to Viton. Ni takšna cena, da se ne bi splačalo poskusit. Je pa res, da je pri mojem prijatelju ene tri leta od obnove še vedno brez kapljice, pa sem takrat celo črpalko razdrl in menjal vsa tesnila.

Hja takole je, nova pumpa je že na lagerju (cena je bila skoraj ðabe), tako da bom tisto zmontiral (no, bo mehanik =)), bom pa staro obdržal in pretesnil, če drugega ne, me firbec matra, kako zgleda od znotraj. Še vedno jo lahko obdržim za rezervo ali prodam, če jo bo kdo rabil.
Èe boš nabavljal o-ringe, povej, pa bi se jaz pridružil za en komplet:BigThumbs:

Potem bo pa menjava lhm na vrsti. Bom pa to pomoje peljal kakšnemu majstru za hidravliko narest, da bo narejeno kot se spodobi, zraven pa še anti sink kuglo zamenjat.
"Watch this..."

pehorunkl

Citat od: Jogador;153021pa staro obdržal in pretesnil, če drugega ne, me firbec matra, kako zgleda od znotraj. Še vedno jo lahko obdržim za rezervo ali prodam, če jo bo kdo rabil.
Èe boš nabavljal o-ringe, povej, pa bi se jaz pridružil za en komplet:BigThumbs:

Potem bo pa menjava lhm na vrsti. Bom pa to pomoje peljal kakšnemu majstru za hidravliko narest, da bo narejeno kot se spodobi, zraven pa še anti sink kuglo zamenjat.

No, super. Lahko zapišeš 6x 16x2mm, 2x 19x2.5mm, 1x 44x3mm, 1x 36x2.5mm. Lahko pa, da pušča pri lajtngi sami, tam pač rabiš izdelavo nove.
A, pa še vprašanje. A se zadnji konec kaj pretirano dviga ob zaviranju?, saj to spada večinoma zraven ob zraku ali plinih v sistemu.
Pa posodo in oba! filtra dobro očistit ob menjavi LHMa.
Antisink krogli pa čuvaj lajtngo, ki pride vanjo. Obvezno jo poprijet s ključem pri odvijanju krogle.
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

Jogador

Hja rit je skakala v zrak precej, pa sem konkretno prezračil zadnje bremze (po menjavi kolesnih bunk zadaj), tako da je to zdaj urejeno. Se mi pa zdi, da nos nekam precej počepne ob zaviranju, bolj kot ponavadi. Sumim, da je zrak v sistemu, od menjave centralne kugle. Kolesni sta verjetno tudi za zamenjat, sta na avtu že lep čas in ni več tako mehka...

Predvsem pa sem (pravkar) ugotovil, da potrebujem drugega mehanika!:argue1:
Èe bi imel doma dvigalo, bi vse to lahko naredil sam.
"Watch this..."

Jogador

No, da ne bom samo o težavah, tole je prva komponenta sistema, ki bo služil zgolj in samo za razvajanje bobničev...:BigThumbs:
Ostale pridejo, ko bo čas, pa še kakšen € odveč, da bo špilalo, kot je treba:gimme_money:
"Watch this..."

Jogador

No jutri gre bjonda na popravilo ležaja zadnje desne roke, škoda novih gum.
Cena za material (SKF) je cca 107€, pa nekje 2 uri dela, torej še ene 60€.
Se dobi cenejši material (že za 60€), samo mi ga je mehanik odsvetoval. Pa če že delam, naj bo narejeno kot se šika, avto bo v moji lasti še lep čas.

Šta se mora, nije teško:gimme_money::gimme_money:
"Watch this..."

garac

a to je uraden servis, da je ura 30€? menjava teh ležajev ne spada ravno med neka zahtevna dela
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

isarajli

Citat od: garac;157267a to je uraden servis, da je ura 30€? menjava teh ležajev ne spada ravno med neka zahtevna dela

Kako da ne? Na foruma je večina govora o tem, kako zahtevno je, češ da sam tega nikakor ne moreš naredit.....?!
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

Mike666

Jaz sem si vse sam delo. Pač ne smeš met dve levi roki in gre brez problemov. ;)

Romzi

Citat od: isarajli;157274Kako da ne? Na foruma je večina govora o tem, kako zahtevno je, češ da sam tega nikakor ne moreš naredit.....?!
Verjetno je govora o tem, da težko sam popravljaš na Berlingu, Xsari, ...
Na Xantii je menda (ne vem če res drži) lažje.

garac

sarjali ti si en... bx, xsantia je enostavno, Berlingo, XP,Xsara je druga pesem, morajo pa biti roke izpravne, da niso sedeži ležajev poškodovani
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/