"Èipanje" 2.0 Hdi 140 KM

Začel/a Mika, Januar 11, 2012, 06:53:11 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

jumper1

Citat od: pixxel;206475:Hammer3:dej si kup 5.0 motor ko se da po nasih cestah tok divjat

Tam do 135 ks ni panike če je avto redno vzdrževan

breznikar.peter

1.6 mašina se pelje čisto spodobno/vsakdanje/povprečno...Kar se tiče optimiziranja oz.čipanja 1.6 mašine ni nobenega problema. Sklopka je pa šla pri kolegovem 140 konjskem motorju 20T km prejt, kot pri mojem 1.6 optimiziranem.
Zdej pa nehite nabijat bedarije pa si pejte meirit kdo ma večji K....
Res ste dosadni s tem hvaljenjem pa kdo ma večji, boljši motor..človk neki praša, odgovorte mu!

Romzi

Še mojih pet centov - na 100x prežvečeno temo.
1.6 naj bi bil z nekimi 110 konji in cca 240Nm preobremenjen, 2.0 s 136 konji in 320Nm je pa ok in bo zdržal bp - kot da ima kubatura direktno povezavo s tem, ali bodo recimo ojnični ležaji in ostale komponente zdržale. Èe komponente ne zdržijo, je to pač konstrukcijska napaka ali pa zanič motor kot tak.

Pa dajmo:
če dvem litrom odštejemo 20%, dobimo 1.6 litra
če 136 konjem odštejemo 20%, dobimo 109 konjev
če 320Nm odštejemo 20%, dobimo.... 256Nm

Se pravi glede na downsizing... tam - tam
In še: a za C5 Mk1 z 2.0 HDI motorji ni pa noben jokal da je nepremičnina? Pa je bil tam - tam (110HP, 250Nm). Mimogrede, Activa z "istim" motojem je tudi vagala okroglih 1500kg, pa se je kar nekako premikala.

In še kost za "znalce": ko je treba teoretizirat, so teme polne da nimam volje prebrat, ko pride konkretna tehnična zagata, pa ti isti "znalci" znajo samo še pošiljat na pooblaščen servis ali pa je vse tiho. Redke izjeme izvzete.

gregor

Za mene je 50kilski žakelj cementa polna obremenitev. Prav daleč ga tud ne bom nesel.
Imaš knape, ki zmorejo nest dva.
Kdo bo sedaj dlje nesel EN žakelj?  120kilski hrust al jaz drobiž?
Ali morda jaz s par deci šmarnice(chip tuning) v riti?
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Romzi

Citat od: gregor;206527Za mene je 50kilski žakelj cementa polna obremenitev. Prav daleč ga tud ne bom nesel.
Imaš knape, ki zmorejo nest dva.
Kdo bo sedaj dlje nesel EN žakelj?  120kilski hrust al jaz drobiž?
Ali morda jaz s par deci šmarnice(chip tuning) v riti?
Knap s šmarnico bo nesel 4 žaklje približno tako daleč kot ti dva žaklja (s šmarnico). To je point mojega pisanja.

gregor

To drži.
Ampak avto je v obeh primerih enak.
Torej knap bo dva žaklja brez problema nesel s šmarnico ali brez,
 jaz pa le s šmarnico in vprašanje kako daleč.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Romzi

dokler ne crkne. Bolitekurac.
Kupiš tisto kar hočeš, drugi pa tudi.

pixxel

:emot112::emot112:
Citat od: breznikar.peter;2065051.6 mašina se pelje čisto spodobno/vsakdanje/povprečno...Kar se tiče optimiziranja oz.čipanja 1.6 mašine ni nobenega problema. Sklopka je pa šla pri kolegovem 140 konjskem motorju 20T km prejt, kot pri mojem 1.6 optimiziranem.
Zdej pa nehite nabijat bedarije pa si pejte meirit kdo ma večji K....
Res ste dosadni s tem hvaljenjem pa kdo ma večji, boljši motor..človk neki praša, odgovorte mu!

sl1

Ja po tej logiki bi se moral Oplov 1.6 turbodizel pokvariti v enem mesecu, saj ima 100kW.
Blok vsakega motorja zdrži vsaj 500, ce ne 1000 konjev, bati in ojnice zdrzijo vsaj 200, ce ne 300, če je kje problem je velikost sesalnih in izpusnih kanalov ki lahko da so premajhni, drugace pa das gor samo večjo turbino in večje injektorje, seveda novo custom motorno elektroniko in voila - imas takoj 200-300 konjev iz 1,6. in to takih ki ne crknejo za prvim vogalom.
Potem sicer rata problem sklopka, pa vodna pumpa pa tako naprej...
Ampak kar sem hotel reci je, da ce cipas 1,6 hdija iz 110 konjev na 140 ne bo noben problem - vsaj ne nic bolj kot ce ne bi bil cipan. Da ne bo problemov nimas itak nikoli nobene garancije.
Logika zakaj ne kupiti 2.0 ampak cipati 1,6 je pa v tem da:
- si placal manj za avto,
- imas cenejso registracijo,
- nacipan avto ima pri istih konjih navadno boljso odzivnost od tovarniskega ker hitreje odpira dovod zraka ker ga boli k za ekologijo, tako da ga je bolj feeling voziti
- masina je manj zamorjena ker jo moras bolj pritiskati kot 2.0, ko pa ravno rabis kaj prehiteti ali pa potegniti v kak vzpon, pa imas na voljo dovolj moci zaradi cipanja.

Tako maksimiziras izkoristek vlozenega denarja, da imas zadovoljivo poskocen avto.

xantos

Citat od: Romzi;206526In še kost za "znalce": ko je treba teoretizirat, so teme polne da nimam volje prebrat, ko pride konkretna tehnična zagata, pa ti isti "znalci" znajo samo še pošiljat na pooblaščen servis ali pa je vse tiho. Redke izjeme izvzete.

Podpis 100x. :BigThumbs:
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

pixxel

:bombs:sl 1 bravo
sem se danes peljal mal daljso turo pa se prehiteval tud po dva naenkrat ne mors verjet
zelo zadovoljen 5.0 poraba
xandrej zakopl se

xpuser

Citat od: sl1;206561Ja po tej logiki bi se moral Oplov 1.6 turbodizel pokvariti v enem mesecu, saj ima 100kW.
Blok vsakega motorja zdrži vsaj 500, ce ne 1000 konjev, bati in ojnice zdrzijo vsaj 200, ce ne 300, če je kje problem je velikost sesalnih in izpusnih kanalov ki lahko da so premajhni, drugace pa das gor samo večjo turbino in večje injektorje, seveda novo custom motorno elektroniko in voila - imas takoj 200-300 konjev iz 1,6. in to takih ki ne crknejo za prvim vogalom.
Potem sicer rata problem sklopka, pa vodna pumpa pa tako naprej...
Ampak kar sem hotel reci je, da ce cipas 1,6 hdija iz 110 konjev na 140 ne bo noben problem - vsaj ne nic bolj kot ce ne bi bil cipan. Da ne bo problemov nimas itak nikoli nobene garancije.
Logika zakaj ne kupiti 2.0 ampak cipati 1,6 je pa v tem da:
- si placal manj za avto,
- imas cenejso registracijo,
- nacipan avto ima pri istih konjih navadno boljso odzivnost od tovarniskega ker hitreje odpira dovod zraka ker ga boli k za ekologijo, tako da ga je bolj feeling voziti
- masina je manj zamorjena ker jo moras bolj pritiskati kot 2.0, ko pa ravno rabis kaj prehiteti ali pa potegniti v kak vzpon, pa imas na voljo dovolj moci zaradi cipanja.

Tako maksimiziras izkoristek vlozenega denarja, da imas zadovoljivo poskocen avto.
Saj so maskimizirali že v fabriki tako da tanovi motorji niso predimenzionirani.

sl1

Ja, to je do neke mere res. Novejsi turbodizli imajo manj "rezerve" kot starejši. Tudi drugi deli kot so polosi in lezaji so sedaj dimenzionirani za razlicne moci. Vem, da ima vw 2.0 tdi 170KM debelejse polosi od 140-konjskega. Proizvajalci so pogruntali, da ce naredijo samo 1 verzijo masine in potem samo cipe sprogramirajo na 3 razlicne moci, da potem ljudje kupijo najsvohnejsega in ga nacipajo. Sicer so izjeme - recimo opel 1.4 turbo bencinar 120 in 140 konjev sta identicna, samo cip je drugacen.
Tako da preden cipas, se je fino malo pozanimati za konkretno masino kaj in kako.
Pa ko imas nacipan avto, moras vedeti, da je potem masina pri obratih nekje nad 3000 rpm (za dizla) obremenjena bolj, kot je bila serijsko - predvsem hladilni sistem, bati se ne bodo stopili ker toliko ti noben ne bo nacipal - zato je treba nad 3000rpm uporabljati po pameti - recimo prehitevanja, kaki klanci so ok, ne pa da gres na avtocesto v Nemcijo in avto 2 uri teras na 5000rpm (ja, ko je nacipan vlece cedalje bolj do 5000 oziroma do blokade). Ce bos to pocel, ti bo prej ko slej zacela puscati vodna pumpa ali pa bo spustilo kje drugje.

sl1

Lahko pa naredis kompromis in si kupis 5.0,
pa ga nacipas...
:)

dvorjan

Cipas pac tistega, ki ga imas. Je pa res bolje ze v startu kupiti avtomobil z motorjem, ki je vsaj na sredini motorne ponudbe. Na vrhu so modeli za tiste, ki se radi hitreje peljejo, na spodnji strani pa za upokojence in pacifiste. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!