Most

Začel/a blah, Julij 07, 2011, 09:50:43 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Pyr0Beast

Pri meni je samo šel amortizer do kraja noter kolikor je lahko in tam ostal. Èe si zadevo sprostil, da je bila guma normalno na tleh je šlo čez par kucljev, potem pa ista zgodba.

Je pa trajalo teden ali dva - nekaj škripanja - nato samo enkrat nekaj počilo in avto je ratal trd tako da so ti skoraj zobi vn popadali (še vedno pa sem naredil cirka 500km tako - takrat sem se naučil izogibati vseh lukenj na cesti !!) :D
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

frodo1

Citat od: DomenP;129597Navkljub lepem opisu mi še vedno ni jasna stvar glede same višine vozila. Jasno mi je da se ležaji z leti izrabijo in zaradi vlage v notranjosti zarjavijo vitalni deli, vedar je to res edini razlog da se avto povesi? Zakaj je potrebna prenastavitev torzijskih palic? In še glavno vprašanje. Bi rešil problem višine, če bi recimo sam doma samo prenastavil torzijske palice in pustil ostalo tako kot je.

Težko je kar tako ugotovit koliko so ležaji poškodovani, neke zračnosti ne boš verjetno opazil. Èe ti kolesa stojijo na X se je boljši odločit za popravilo, dokler še niso poškodovani ležajni sedeži še ni tako hudo, sicer bo potrebno zadevo izstružit in vstavit puše(dodaten strošek).
Kar se pa tiče trdote, pa na splošno tudi nove xsare niso bile nikole ne vem kako mehke, pa tudi po popravilu ne bo. Sam sem imel bx-a, to je mehkoba, užitek.
Zakj se pa spusti avto, vidim samo eno razlago. Torzijske palice delujejo kot vzmet, vsaka vzmet se pa po obremenitvah čez čas utrudi, jo je pač potrebno prestavit, da ponovno z večjo silo potiska navzgor in avto bo višji, o tem sploh ni dvoma, pa tudi amortizerji potem niso toliko obremenjeni(mislim da so plinski) in lažje opravljajo svoje delo. Èe je vse ostalo v redu boš zadevo s tem uredil, lahko pa prilepiš kakšno sliko, da vidimo kako zadeva zgleda.
 Kako se to naredi pa lahko najdeš tudi veliko prispevkov v raznih forumih, ki pišejo o tem, ali pa poiščeš  na You Tub-u.
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

frodo1

Èe si pogledal moje slike si lahko videl kako so kolesa zgledala pred popravilom in sedaj ko so bile torzijske palice prestavljene. Rob blatnika mora bit cca 4-5cm nad višino gume, tako nekako kot pri sprednjih kolesih, oz. višina avta do najvišje točke na strehi cca 140,5 cm, oz pri break izvedbi 142 cm. Mislim pa da ne škodi če bo kak cm višje, ker se bo zadeva čez čas zopet malo povesla.

frodo1

Običajno se vozim sam, oz. z mojo, ki ima 50kg, danes smo se pa peljali trije, se vidi razlika, je dosti boljje, pa tudi mehkeje deluje,..

Pyr0Beast

Jah to je to, tist vzmetenje mora biti narejen da prenese največjo obremenitev ki jo lahko doseže, saj se nič ne nastavlja.

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

dexterboy

Brawo @frodo1 in hvala za izčrne informacije. Torej tudi našo čaka omenjeni poseg. Samo... mi je mojster Kucler razlagal, da niso samo Xsare "ceplene" na posedanje zadnje preme, ta viroza naj bi se držala večine citroenovih modelov...
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

Jogador

Citat od: dexterboy;130169Brawo @frodo1 in hvala za izčrne informacije. Torej tudi našo čaka omenjeni poseg. Samo... mi je mojster Kucler razlagal, da niso samo Xsare "ceplene" na posedanje zadnje preme, ta viroza naj bi se držala večine citroenovih modelov...

Xantije gotovo ne, hehe.:BigThumbs:

No naša xsara je pa od mehanika, baje je most povsem ok, je pa potrebno nekaj malenkosti porihtat (silent bloki, en stabilizator, ena objemka na izpuhu slabo tesni), ampak vse skupaj ne bo niti pol cene obnovitve mosta:emot112:

Drugače so pa pežojčki tudi precej znani po odpovedi zadnje preme, pa kakšen ford se zna kar sesesti med vožnjo, ni preveč prijetno baje:funny34d:
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

Pyr0Beast

Niso clioti nič boljši :)

avtoman

Tole s premo je kar malo mimo, da si ena firma dovoli izdelovat tako stvar, pa še toliko let ! Èe nič drugega je tudi nevarno.
Rabil bi nekoga, ki so mu namontirali niplje na os, da bi porinil fotoaparat spodaj in to poslikal. Verjetno bi marsikomu prišlo prav.
Na eni romunski strani je  poslikano kako je nameščen nipel kar na sredini osi, kar mislim da ni dobro. Romuneskuji pač.

Romzi

Citat od: avtoman;146067Tole s premo je kar malo mimo, da si ena firma dovoli izdelovat tako stvar, pa še toliko let ! Èe nič drugega je tudi nevarno.
Rabil bi nekoga, ki so mu namontirali niplje na os, da bi porinil fotoaparat spodaj in to poslikal. Verjetno bi marsikomu prišlo prav.
Na eni romunski strani je  poslikano kako je nameščen nipel kar na sredini osi, kar mislim da ni dobro. Romuneskuji pač.
Kolikor vem ravno nevarno ni, je pa do skrajnosti šlampasto - kot da bi jih delali v Kragujevcu.:bombs: Vse kar bi bilo treba, je malo drugačen dizajn telih ležajev in drugačno izvedena zaščita pred svinjarijo (magari manšeta, če ne znajo narest enega klinčevega semeringa, itak zadnje roke migajo za kakih +- 5 sopinj in to ne bi bil noben problem). Milumater, sem imel Katro pa je prej vse drugo razpadlo, kot da se bi zjebala prema (je imela prav tako torzijo in nihajne roke).

Romzi

Citat od: avtoman;146067Rabil bi nekoga, ki so mu namontirali niplje na os, da bi porinil fotoaparat spodaj in to poslikal. Verjetno bi marsikomu prišlo prav.
Lahko ti poslikam, vendar ti povem da bore malo pomaga. Imam niple namontirane in imam zjebano premo na Xsari. Razen če smo se to prepozno spomnili (kako leto nazaj), smao takrat še ni bilo kakih vidnih znakov.... Res pa je da ni ribnjena in da zadaj ni trda niti ne škriplje :Hammer3:

zlikovski

Sem se pozanimo, kako obnavljajo te preme, ponavadi na obrabljeno osovino navarijo material, že to je ''šlamparija'' ker je var sam po sebi mehak, in se z časoma zadeva ponovi, ta zadeva je za kake tri leta, in spet na novo.
Druga varianta je da tisti notranji ležaj vzamejo ven in dajo not pušo in naredijo drugo os, kolko časa se to odnese nimam pojma.

Vglavnem naknadno montirat niple za mazalico, brez da bi razdrl premo je brezveze, ko vrtaš luknje, ti vrže tisti zadnji milimeter, ko predre steno not špreno, in ko stiskaš not mast, ta šprena pride do ležajev in adijo zadeva.
Skratka če je prema zdrava, je najbolje jo preventivno razdrez in montirat niple za mazalico, in zadevo sestaviti in takrat nafilati mast.

Ja ta most, je ena velika šlamparija od firme, in še kar naprej tirajo to naprej.

Obnovljen most, s tem da daš svojega hin njim, da ga obnovijo je cena 200€.
Nov pa stane nekje 700€.
Tolko z moje strani.

ModelJT

Citat od: Romzi;146069Lahko ti poslikam, vendar ti povem da bore malo pomaga. Imam niple namontirane in imam zjebano premo na Xsari. Razen če smo se to prepozno spomnili (kako leto nazaj), smao takrat še ni bilo kakih vidnih znakov.... Res pa je da ni ribnjena in da zadaj ni trda niti ne škriplje :Hammer3:

Ja na 10 let stari premi, s tok pa tok prevoženimi kilometri to res bolj malo pomaga. To je treba narest še, ko je avto dokaj nov. Tako bo prema zdržala. Sem zdaj ugotovil zakaj pri Jerovšku montirajo niple že več kot 10 let vsem avtom s to premo. Ker se je dogajalo, da so v 90ih vsak dan menjavali in popravjlali preme, to pa traja. Je bilo redni servis + prema ipd. Potem so pa tole pogruntali in od takrat naprej teh problemov ni bilo več. Pride sem pa tja še kak na zamenjavo drugače pa teli nipli zelo pomagajo. Samo redno je treba potem premo podmazovati. Na vsakem servisu se parkrat pritisne pa je. Ker če se jo pa ne podmazuje potem pa pride noter voda in evo prema fuč, mast jo pa izpodriva.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Romzi

Citat od: zlikovski;146072Sem se pozanimo, kako obnavljajo te preme, ponavadi na obrabljeno osovino navarijo material, že to je ''šlamparija'' ker je var sam po sebi mehak, in se z časoma zadeva ponovi, ta zadeva je za kake tri leta, in spet na novo.
Druga varianta je da tisti notranji ležaj vzamejo ven in dajo not pušo in naredijo drugo os, kolko časa se to odnese nimam pojma.

Vglavnem naknadno montirat niple za mazalico, brez da bi razdrl premo je brezveze, ko vrtaš luknje, ti vrže tisti zadnji milimeter, ko predre steno not špreno, in ko stiskaš not mast, ta šprena pride do ležajev in adijo zadeva.
Skratka če je prema zdrava, je najbolje jo preventivno razdrez in montirat niple za mazalico, in zadevo sestaviti in takrat nafilati mast.

Ja ta most, je ena velika šlamparija od firme, in še kar naprej tirajo to naprej.

Obnovljen most, s tem da daš svojega hin njim, da ga obnovijo je cena 200€.
Nov pa stane nekje 700€.
Tolko z moje strani.

Glede tegale švasanja sem tudi jaz slišal, to so menda tele cenejše variante okrog 200€, ki tudi na zdržijo dolgo. Prekom naredi menda tako kot se šika (brez švasanja), kaj točno in kako pa ne vem.

frodo1

Èe ti ne zamenjajo komplet vsega od osovin do ležajev in semeringov je itak brez veze sploh kaj delat, neko varjenje- to ja pa že višek šlamparije, potem so tudi mazalice brez veze
:breaking_pc: