Most

Začel/a blah, Julij 07, 2011, 09:50:43 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

blah

En lep pozdrav vsem skupaj!

Sem lastnik Citroen Xsara, 2.0HDI, 90KM, letnik 2004, prevoženih cca 55.000 km. In mislim da imam problem z zadnjim mostom. Namreč, zdi se mi da je malce glasnejša vožnja, sploh pa se čuti ko v prtlažnik naložim kakšnih 100kg. Zdaj prilagam vam tudi slike, ki sem jih uspel posneti. Zanima pa me tudi ali je to nevarno za vožnjo? Kaj zna biti narobe, če ne dam zadeve popravit? In pa prebral sem tudi nekje, da se most da tudi popravit in ne samo zamenjat?

Evo slike:

Hvala za odgovore že v naprej!

Lep pozdrav,
Blah.

garac

Poišči po forumu, tem o mostu je vsaj 10. Seveda se obnavlja.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

aura

Slike ne povejo nič. Malo bolj se potrudi.
Glede na majhno kilometrino je možno da imaš probleme z gumi nosilci zanjega mosta. To se čuti tako da na slabi cesti nakaj poka. Podobno lahko preveriš, če pri počasni vožnji zateguješ ročno in če slišiš pokanje je to to. Lahko pa je ležaj. :take_picture:

vsx

Kolega je kupil Xsaro Break, letnik 2004 z 200000 prevoženimi.
Zadnja kolesa so pokonci, nič ne poka, vse super ....
Ali se da preventivno tudi pri Xsari, enako kot pri Xantiji, montirati na zadnji roki nipl za mazalico ?
Da bi preprečil zaribane ležaje in zadnja kolesa na A.
Pa če ima kdo možnost prilimati sliko ali načrt zadnjega mosta in označi kaj naj preveri.
Meni je crknil comp z infotecom in servisno dokumentacijo, zato sprašujem tukaj ....
Sem pri Xantijah doma in mi Xsare v detajle mehanike niso poznane.

Vprašanje je torej na mestu - znalci o Xsarah - debato prosim .

LP

ModelJT

Citat od: vsx;112896Ali se da preventivno tudi pri Xsari, enako kot pri Xantiji, montirati na zadnji roki nipl za mazalico ?

Seveda se da, to na servisu vsaki dajo, če še nima.
[SIGPIC][/SIGPIC]

vsx

Bova sama naredila, torej rabim kakšno skico z lokacijo.

LP

bert

Citat od: vsx;112909Bova sama naredila, torej rabim kakšno skico z lokacijo.

LP

Da prihraniš 10 €, najbrž ni vredno prevrtati pol štange da zadaneš.

vsx

Res je, ampak si ti že bil na servisu, pa da je bil račun za karkoli že opravljenega pod 50€ ?

LP

bingo

Na sliki imaš slikan nipl za mazalico-sicer Berlingo a most je "verjetno" enak. Gleda v smer vožnje...
Jaz sem imel pa zadnjič problem, da nipl ni masti "skozi spustil", kot da bi bila kuglica zaprta-kaj narest v tem primeru???
LP

vsx

Hvala, bom preveril to lokacijo.

Ja, nipl menjaj, pa bo ...

LP

bingo

"menjava nipla.." - lej ga, na to pa nisem niti pomislil ;) (sem tisto kuglico z razmaščevalci mazal pa nič)
THNX

bert

Bil pri Jerovšku. Točno za tak denar so mi montirali oba nipla. Prišteti je treba samo še "naročilnico" ki je bila na sopotnikovem sedežu.

frodo1

Ker se že toliko piše o zadnjem mostu, kot rak rani xsar(moja je zaenkrat še v redu), in preventivni vgradnji mazalic, se spašujem koliko je to sploh smotrno. Dvomim, da lahko samo z mazalico rešiš zadevo. Zračnost med osovino in pušo ni takšna, da bi lahko potisnilo noter mast- kvečjemu olje, ki pa hitro izteče. Èe se že lotiš tega je potrebno narediti tudi mazalni žleb, pomeni je potrebno zadevo razdirat. Pa tudi pri samem prevrtanju lahko ostanejo v luknji odrezki od vrtanja, ki pomagajo pušo še bolj razžirat. Kaj menite?
:emot54:
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

alesz

CitatZračnost med osovino in pušo ni takšna,
Tisto kar ti imenuješ puša je tesnilo,notri pa so igličasti ležaji.Problem te povezave je, da ko pride enkrat noter vlaga ti notri "gnije".Z mastjo pa izrineš vlago ,pa še mažeš,če je "nipl"na pravem mestu ti ob robovih porine mast ven........odrezki od vrtanja so manjši problem,kot to rjavenje v premi.Računati moraš da se zadeva ne vrti,ampak samo niha za relativno majhen kot.....

Pyr0Beast

Z mastjo boš težko izrinil vlago (lahko ji pa kvečjemu preprečiš vstop, če so vse odprtine zafilane). Ko je tesnilo enkrat fuč je fuč. Najbolje bi bilo zadevo vsake 5 let odpret, spucat pa namazat. Potem bi moral imeti mir.

Saj se tudi s počeno manšeto ne moreš peljati. To je pa isto. Pride notri prah in umazanija pa je zadeva kaput neglede na to koliko mažeš

Zadeva je pa vedno na udaru od vode ki šprica od gum.

To bi res rad videl, če samo dodobra namazana prema zdrži celo življensko dobo avta, navkljub preparelim tesnilom
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...