Most

Začel/a blah, Julij 07, 2011, 09:50:43 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

zlikovski

@Frodo, ja to drži, ponavadi je tudi poškodovano ležišče lešaja na tej glavni cevi preme, in morejo, če se še da pdrejat na večji fi in dat not pušo.
Je pa tudi tu ena stvar kar me bega, cev sama po sebi nima nememkaj dosti materiala, kaj šele, če še ga moraš podrejat.
Èe menjajo to kot si ti navedo, potem pomoje neprideš skoz z 200€, ker se baje te roke kjer so gor ležaji sploh neda dobit, če si jih daš delat je pa cena pomojem za ta dna kosa sigurno 200€, ker mora biti površina trda, se pravi površinsko kaljena ali cementirana.

Romzi

Saj ne vem točno, samo nekateri (nepreverjene informacije v stilu rekla-kazala) ne dajejo v premo več igličnih ležajev ampak nekakšne puše iz kaj-pa-jaz-vem-kašne zlitine in naj bi potem gviralo do ......
Ko smo že ravno pri zadnji premi, za tiste ki ste že razdirali: kakšen je postopek odmontaže zadnje preme pri Xsari break MK1 (zadaj ima bobne, brez ABS-a). Jasno je da je treba podret komplet bremze (zajla od ročne, lajtunga) in odšraufat premo s šasije, verjetno se odmontira tudi amortizerje? Še kaj? (nekje v glavi imam, da je nekje nekam okrog zadnje preme pritrjen tudi omejevalnik zavorne sile)??

frodo1

Citat od: zlikovski;146178@Frodo, ja to drži, ponavadi je tudi poškodovano ležišče lešaja na tej glavni cevi preme, in morejo, če se še da pdrejat na večji fi in dat not pušo.
Je pa tudi tu ena stvar kar me bega, cev sama po sebi nima nememkaj dosti materiala, kaj šele, če še ga moraš podrejat.
Èe menjajo to kot si ti navedo, potem pomoje neprideš skoz z 200€, ker se baje te roke kjer so gor ležaji sploh neda dobit, če si jih daš delat je pa cena pomojem za ta dna kosa sigurno 200€, ker mora biti površina trda, se pravi površinsko kaljena ali cementirana.

Izstružit se da tudi minimalno, če je poškodovano ležišče ležaja, verjetno se pa to da tudi povarit-postopoma; ali s CO2 ali argonsko, da se preveč ne pregreva, pa postružit sedež in menjat komplet vse, sicer nima smisla, meni so menjali vse, saj je opisano, pa cena in izvajalec tudi,...
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

zlikovski

@Frodo, ja odvisno kak je poškodovano.
Najbolje je premo vzet dol, kajti ponavadi stabilizatorja in zadnja roka kar lepo zarustata, in ni druge variante da moraš pošteno nabijat z kakšno pripravo, da spraviš narazen, je pa prema čist ista z ABS ali brez.

frodo1

Ja, brez da jo snameš itak ne moreš nič delat, takrat se vidi kakšno je stanje. Dobit narazen je res težko, če niso poškodovani sedeži ležajev se tako vse zamenja in popravilo je takrat enostavnejše in potem je stvar ok, dobro pa je takrat vgradit mazalice.
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

ModelJT

Videl danes kako to izgleda ko ne gre roka dol. Macola pa gas. Pa kako izgledata ležaja po 250k km brez niplov. Enega je zmanjkalo, od drugega je pa samo zunanji sloj ostal pa še to ne cel, kolo je pa že kar fino drajcalo ob kolotek. Je lažje celo premo zamenjat kot pa ležaje. Èe bo kdo sam montral niple pa pridejo pri xsari v premo, pri berlingotu,axu, saxoju in xsari picasso pa v roke.

Tukaj pride za xsaro, za berlingo, ax, saxo in Xp pa nisem našel dobre sliek. Bom jutri poslikal,  ko bo kak tak prišel na servis.
[SIGPIC][/SIGPIC]

isarajli

men je Franc iz tega foruma obljubil ,da mi obnovi zadevo za 100€ + materjal, ki bi naj bil okoli 130-140€.
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

zlikovski

Èe so samo ležaji za zamenjat si lahko narediš sam in te bo stalo nekje 50€.

ModelJT

[SIGPIC][/SIGPIC]

bert

Citat od: ModelJT;146459Evo:

uuu, men je pa Jerovšek na štangi montiral.

ModelJT

Kater avto? Ker tole na sliki je od berlingota. Kje se pa montira na xsari je pa prikazano par postov višje od tvojega.
[SIGPIC][/SIGPIC]

bert

1,6  16V. Je pribl. tam kot na sliki. Ko pa ravno pišem....kaj meniš, je elektronika Èrnuče pravi cilj za diagnozo računalnika. Imam ga na sumu, da mi narobe dodaja in odvzema plin.

Srečno!

StEiN

Zdravo, da izkoristim staro temo.. Malo sem raztresen glede vsega skupaj.. Zdelo se mi je, da rajsa po koloteku zadnje kolo in sem prišo pogledat malo na forum kako je z premami.. Glede na to, da je moja xsara trenutno preko 230K Km stem, da prema ni bila menjana pomojem, ker sem jo kupil ko je imela 156K Km .. mi je pa čudno ker pomojem še ne "sedi" meril sem tudi višino danes in je 139,5 cm od tal do vrha strehe + ugotovil sem da tisto "rajsanje" povzroča disk oz. ploščice.. je možno, da bi menjali oz. obnovili premo pred mojim nakupom ? Avto je sicer mel neki starejši moški od prve registracije pa do takrat ko sem ga jaz kupil.. moti me to, da so vsi servisi vsaka žarnica ko je menjana bla je napisano oz. je račun glede preme pa ničesar.. zaj pa se malo bojim da bo samo naenkrat vse skup škljoc naredlo.. :) bom dodal par slik pa mi naj nekdo pove, če sedi al ne.. ne vem kak preveriti drugače :)
aja gume so 205/40/17 tako, da so istega premera kot orginal.. samo malo širše..

Lp, Alex.

ModelJT

Iz tehle slik se bolj težko kaj vidi. Glede na to da imaš 17 col gor
višina izgleda ok, od zadaj pa tudi stoji tako kot mora. Kje je bil pa avto servisiran (samo tako za info)?
[SIGPIC][/SIGPIC]

StEiN

vem, da zgleda bol ne kot ja.. samo, če se piše, da malo kera zdrži preko 200k km.. moje je pa na 230 k km zaj.. + vlekel sem parkrat dvoosno prikolico enkrat je bil traktor ( tomo vinkovič ) enkrat pa vw passat gor.. da ne omenim neštetokrat priklopljene avtoprikolice polne drv.. malo se bojim ker niso lih dobri časi za razmetavat z €:D nebi mi blo všeč, da razpade bejba moja :)