Kaj vse počnemo

Začel/a mato, April 04, 2010, 09:41:38 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janez

Nedelja pa sem se spravil domači šivalni stroj malo poservisirat, očistit, namazat... popravit.

Šivalni stroj je znamke VESTA http://www.sewalot.com/vesta%20sewing%20machines.htm in je pripadal moji babici .V predalu sem odkril celo njeno ime napisano s tintnim svinčnikom - Štefica Grubišič. Kupljen je bil leta 1930 nekje na Hrvaškem (Rijeka ?). Med drugo svetovno vojno je celo preživel letalski bombni napad. Ispod ruševin hiše so ga preselili na drugo lokacijo in po vojni je prišel z vlakom v Slovenske Konjice. Vse naše ženske so  se učile šivati nanj in nazadnje je bil v stanovanju pri  moji mami. Zdaj je pri meni in jutri gre v dnevno sobo.

Sam les, furnir in intarzije so pač od uporabe dosti znucane. Drugače je pa kompleten in cel, manjka mi samo navodilo za porabo. Ima celo eno škatljo raznih sestavnih delov za različna dela pri šivanju. No tu bi mi prav prišlo navodilo, ker določeni kosi izgledajo kot mučilne naprave... heheh

Najprej sem ga temeljito očistil, opral, spihal, namazal... Nato pa sem malo naredil probno vožnjo. Hja, nič kaj ni hotel delat. Jermen je drsel - sem ga skrajšal in s tem zategnil, prestavno ročico je metalo v vzratno - sem jo razstavil in sestavil ter dobro zategnil pa je sedaj OK, cvirn se je trgal - ena vzmet je počila in sem jo naredil na novo, čolniček je ven metalo - dobro očistil prah in ostanke sukanca ...

No potem pa sem moral ugotovit kako ta zadeva deluje. Nožni pogon... preden dobiš občutek, ti vedno nekaj šteka in zavti v obratno smer. Dobro ,da imam en kup starih knjig in navodil za uporabo in sem poiskal navodila od Mirne iz leta okoli 1950. Dokaj sličen stroj in nožni pogon. Piše " vztrajnik vedno zavrtite proti sebi..." Aha... pa sem si skoraj prste polomil, ko sem ga zagnal. No potem sem pa le ugotovil, da ne smem vztrajnik prijet zgoraj, temveč na sredini pa ravno tolko zaženem, da se pedal obrni in potem gasa z desno nogo...

Kak imam rad stare stroje... :BigThumbs:

Še posnetek, preden sem poštimal prestave... tule se še zezam z ročko, ker ni hotela stat v zgornjem položaju ...

http://youtu.be/48obP6Sf1nk

harvey

Janez, lep komad, pohvalno, da je Vesta spet v formi...
.
.
.

[SIGPIC][/SIGPIC]

antasi

jaz pa za hobi "poskušam zvezat žmigavce pa mi ne rata:Hammer3:
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

janez

To imaš tudi nekega veterana ? Mislim, tale sklop dodatne opreme...

visar

s tem stikalom ti res ne bo ratalo.
uporabi originalno stikalo, pa bo zadeva presel lažja
______/\\______
______/\\______

sop

Citat od: mato;115369Glej tam na blatniku vidim neke prste. Probaj z nitro razredčilom ali z poliranjem. Pa z nitrom bodi previdem. Tam zadaj na odbijaču pa ne vidim razločno ali je nakajeno ali je pod lakom. Vsekakor lahko probaš z nitrom, če ni bilo v kratkem kaj barvano. PAZI PREVIDNO!

Hvala mato,
tam na odbijacu ko so male lise tudi zgleda kot bi kdo slatal z rokavicami (se vidi drobna mrezica), tam kjer je pa velika lisa pa zgleda kot da je nekaj od spodaj udarilo ven ker so mehki prehodi na robu. ko neka megla:)
bom najprej poliral in potem z nitrom probal ce bo se treba.

garac

sop, zakaj pa ti to ne popravijo tam, kjer so to naredili? Zakaj bi ti za enim malarjem popravljal? Ko se bo kaj napihnilo z nitro, boš pa sam kriv?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

sop

to je ista stvar, ki se je pojavila tudi na moji xsantiji na zadnjem stebricku nekaj let po tem ko sem jo kupi, pa takrat nisem vedel, da je bil zadnji stebricek barvan. zato pa me zanima zaradi cesa do tega pride.

ce lahk to sam popravim za male pare, raje popravim sam, kot pa da dam delat tistemu, katerega zdajsnji rezultat mi vse pove o  odnosu do stranke, da ne recem znanju.

mato

Citat od: sop;115457to je ista stvar, ki se je pojavila tudi na moji xsantiji na zadnjem stebricku nekaj let po tem ko sem jo kupi, pa takrat nisem vedel, da je bil zadnji stebricek barvan. zato pa me zanima zaradi cesa do tega pride.

ce lahk to sam popravim za male pare, raje popravim sam, kot pa da dam delat tistemu, katerega zdajsnji rezultat mi vse pove o  odnosu do stranke, da ne recem znanju.

Tam kjer ni bilo barvano lahko brez skrbi probaš z nitrom,ker je lak dovolj suh. probaj pa prej spolirat,pa boš videl,če je kaj bolje. Tiste lise so pa lahko samo,da je kaj nakajeno(slabo pokrito pri barvanju). Al je pa to lahko sama narava nardila. Avto je bil topel v lakirnici in so ga dali ven na mraz. Pri teh pogojih je pod lakom, ki je bil ravno pobarvan zakondenziralo in so ponavadi pod lakom lise, fleki ali oblački. Baze so tko vse vodne in vlečejo nase vlago. Lp

mato

Evo še ena Xsara! Tale je pa mela en moker problem. Že od novega mu je tekla voda noter na sovoznikovi strani. Zdaj je problem rešen. Spoj na steni ni bil zafugiran in je voda, ki priteče iz prednjega stekla, tekla v kabino. Verjetno je robot,ki je fugiral spoje mel malco. Pa še kot standart rja na pragovih,ki je ni bilo malo, ampak nič kritičnega. Sledila zaščita podvozja in votlih delov. Za konec poliranje big foot in čiščenje. Lastnik ki je prvi in zelo čuva avto, ne bo več poslušal pretakanje vode.

mato

Evo še ena xsara. Udarjena v prag in kot standard rjav pokrov prtljage. Sledi ji pa še zaščita in poliranje.

mato

Še nekaj spoliranih luči.

Lovro

Mato, kakšne luči pa se da spolirati? Samo obledele? Pri očimovem Volvotu namreč steklo ene luči na robu izgleda, kot da da bi ga nekdo malo pošmirglal s šmirgl papirjem. Je to tudi možno spolirati?
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

mato

Citat od: Lovro;115793Mato, kakšne luči pa se da spolirati? Samo obledele? Pri očimovem Volvotu namreč steklo ene luči na robu izgleda, kot da da bi ga nekdo malo pošmirglal s šmirgl papirjem. Je to tudi možno spolirati?

Lovro,če je plastična luč lahko z njo delaš kar hočeš. Kar mislim,da jo je eden pošmirglav, je plastična. Stekla se ne da šmirglat.

Èe je plastična jo lahko popraviš. Moral bi jo videt, potem ti bi lahko povedal bolj točno. Lp

garac

Mato, kot sem ti že povedal na zs, posti se urejajo, združujejo, neprimerni se tudi pobrišejo, na forum ne pašejo kletvice, žalitve, oglaševanje... za vsak slučaj si še enkrat preberi pravila foruma. Nikjer ne vidim ovire, da ne bi odgovoril Guletu.

http://www.citroenar.eu/faq.php?faq=pravilaforuma#faq_pravila
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/