DAK ... končno...

Začel/a janez, Marec 29, 2010, 08:57:57 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janez

Kje smo ostali...

Danes je pel trimblic... na veliko. Najprej je šla ven šipa. Cela je zrisana, bo treba novo nabavit. Ve kdo kje bi mi naredili novo? Iz tujine šipe nočejo pošiljat, da se ne stere.

janez

Nekje je treba začet. plan je bil ,da se izreže ves CITROEN pleh in ostane samo CIMOS. Najprej leva stran. Kos po kos, košček za koščkom... , da se ohrani čimveč CIMOS pločevine v enem kosu. Spodaj za srednjim stebrom je bilo rje za izvoz. Bočna dva kosa sta dokaj dobra, spodaj je treba malo popravit in stranski del nosilca naredit nanovo.

janez

Potem pa desna stran. Klasika, isto kot na levi. Stanje Cimosovega pleha - zadovoljivo, stanje Citroen pleha - katastrofalno.

Tole me je od negdaj zanimalo, kako so pritrdili streho na prednji del karoserije. Na sliki se lepo vidi kako je krojena pločevina, zavarjeno z mesingom in čez vse zacinano. Najprej sem cin zagrel ,da je stekel v posodo, nato pa odrezal po robu Cimos pločevine.

Lepo, ne ?

rok.si

Uf, pa boš imel kar nekaj dela, naj ti vreme služi, znanja in volje pa itak imaš dosti.

Šipa pri Diani je čisto ravna - brez krivin, a ne ? Jaz bi se šel k kakemu steklarju pozanimat za kaljeno steklo primerne debeline, ki ti ga nato odreže točno po dianinem in zbrusi robove. Pa imaš novo šipo za minimalno ceno. Navadno steklo - bog ne daj, kaljeno pa je dosti močnejše in razpade v male koščke ob udarcu.

Lenko

Mislim da kaljeno steklo za spredaj ni primerno. Praviloma je steklo iz dveh plasti in vmes folija. Folija prepreči da bi steklo razpadlo in porezalo voznika v primeru trka. Pa saj Janez to itak pozna. Ko sem pripeljal steklo za spačka je najprej preveril če je vmes folija.

bizi

Na šipo nalimaš pa še protivlomno folijo pol pa tudi razpade ne.Drugače je pa v ljubljani par komadov šip samo ne vem točno v kakšnem stanju.
bizi

rok.si

Lepljena stekla so pri Citroenu uvedli šele na koncu sedemdesetih/začetku osemdesetih. Prej pa so bila navadna, kaljena.
Meni je na GSu kamen iz pnevmatike ruskega tovornjaka na avtocesti enkrat sesul sprednjo šipo, brr.. ampak nič me ni porezala, ko je padla po meni v tisoč drobnih koščkih.
 Je pa seveda lepljeno steklo boljša varianta, a dvomim, da bi ga lahko dobil pri steklarjih ? "Sigurnost" Pančevo pa je daleč :-)

janez

Potem sem amputiral prednji del karoserije stran. Ostal je samo še en del CITROEN pločevine... ne za dolgo. Zgornji del okvirja vetrobranskega stekla. Pod robom CIMOS strehe je cel kos. Odpunktiral, odrezal, odtrgal, očistil... VOILA. Zdaj je pa samo CIMOS pločevina.

Sem pa opazil to , da so se okoli daka v cimosu zelo trudili. Vsa Cimosova pločevina je bila prebarvana s temeljno barvo... citroenova pa gola. To vidiš šele v takem primeru ,ko začneš razdirat po kosih.

Zanimivo...

janez

Mal me ni bilo pa sem kar post poslal... Ja steklo iščem lepljeno. Pred leti so nekje v Mariboru delali ta stekla... moram mal poklicat okol.

Šasija... ti moj bogi dak... bogi, bogi... V osnovi je šasija dobra, bo pa kar nekaj dela z njo. So se razkrile luknje.

No tak za danes. Amputacija je uspela. Zdaj pa ker imam dostop do dakove pločevine bom v naslednjih dneh prerisal vse prednje kose pločevine in si naredil načrte ter šablone. Kaj veš, mogoče pa kdaj naredim enega novega.
Sem se pa spustil v čisto nove meni neznane vode s temle dakom. Po pravici povem, v moji karijeri sem delal samo enega daka, pa še ta je bil dober in sem menjal samo pode in naredil enih par predelav. Zdaj je tisti dak na Hrvaškem. Še vedno vozi, pa je že enih deset let od obnove. Edin prebarvali so ga vmes v njim bolj dopadljive barve.

Tole je bilo meni danes ena zanimiva učna ura. Da sem videl kako so dake skup delali. Me je vedno zanimalo pa nisem imel prilike. Konec koncev, kdo pa danes še gre tako rjo rihtat. Dak ? Lepo te prosim... si ja zmešan.

amipick

Vsaka ti čast,kapo dol!
Vso srečo in dosti volje pri "izdelavi" daka.
Dokler je zadeva v enem kosu je še nekaj,ko se pa ga lotiš razdirat,je joooooj-kaj mi je tega treba bilo??
Èe sem jaz uno moje čudo spravil skupaj(nikoli več!),vem da bo ta več kot odličen.
Problem je,dokler ga rihtaš,potem je lepše,ko imaš samo sprotno vzdrževanje.
Šipa-v sežani je en steklar,ki jo naredi brez problemov,je pa problem,če na tehničnem vidijo,da ni štampiljke gor.Èe te zanima,pokliči.
LP
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

janez

Fino ,te pokličem.

Ja enkrat se dela Daka... Naslednjih par bom delal čist novih... hehe... pa še kakšnega Gerija. Fantje, ne stran metat kabin od dijan, bomo ponucali.

Mike666

Saj jaz na Dyani tudi nimam štampiljke. Ker je doma narejena. Žal ne vem pri katerem majstoru. Pa mi nikoli niso težili na tehničnih.
No je pa res da ne vem kak so pri vas zaj... .

janez

Mike, si srečen, da nisi vzel tega daka... ?

dyfan

Janez, takole v mislih že vidim odličnega daka.
Hočem reči, da sploh ne dvomim v uspeh tega velikega projekta. Si že dostikrat dokazal, kaj zmoreš.
Zato: Srečno tudi tokrat!

No, vetrobransko steklo za diano sem tudi jaz moral dati delat. Naredili so mi ga v firmi Steklar v Celju.
Dal sem jim šablono iz lesonita in zahteval lepljeno steklo. Povedali so mi, da popolnoma ustreza kaljeno in tako sem naročil in dobil kaljeno, z žigom. Cena se mi pa ni zdela visoka.
Lep pozdrav!

Mike666

Citat od: janez;82784Mike, si srečen, da nisi vzel tega daka... ?
Kaj te jaz vem, večkrat sem si ga nagledoval ko pa ga je prodajal sem htel kupit in porihtat za potovanja ampak mi finance niso dopustile. zato pa sem poklico tebe ker vem da si iskal daka in ker vem da je šel v dobre roke in vem da boš ga porihtal kot se spodobi.
Mika me pa še vedno nabava DAK-a al pa AKA-Dy. ampak trenutno dokler sem še v tej zanikrni državi to žal ni možno.