HHO v XM

Začel/a Srauf, Oktober 30, 2009, 03:22:43 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Francl

Gospodje, res brez zamere, ampak stvar ne more delovati. Saj sem tudi jaz tak, da hočem vse sorte preizkusiti, ampak kaj takega pa je žal nemogoče. Prej ali slej boste prišli do takega zaključka.
Naj še enkrat razložim: Z motorjem z notranjim zgorevanjem, ki ima okoli 40% izkoristek, ženemo generator/alternator. Tudi ta nima ravno 100% izkoristka. Zdaj s tem tokom razcepljamo vodo na atome vodika in kisika. Tudi tu prihaja do izgub v vezju, na žicah in elektrodah. Ta vodik in kisik pri gorenju ne moreta proizvesti več energije, kot smo jo porabili za razcep vode. In sežgemo ju s 40% izkoristkom... Èe hočete se lahko potrudim in naredim še podrobnejšo energetsko bilanco.
Za prihranek bi vseeno raje predlagal kakšno alternativo kot jo imam jaz ali Salatöl. Bolj prefinjene načine varčevanja pa je razvil BMW s svojim programom Efficient dynamics. O tem sem bral v reviji ŽiT in imajo res logične finte.
Zdaj pa lahko :emot112: ali :bombs:.
:Hammer3:

Srauf

@Franci
Žal, sem kot mali otrok, moram poizkusit drugače ne bom vedel. Ni me strah ali pa sram neuspeha ga bom tudi priznal (in sam prebolel) na tej strani. Vem rad bi me obvaroval neuspeha vendar se moram sam opeč, drugače ne bo nič.
Kar se pa motorja z notranjim izgorevanjem tiče oba in ne samo midva vsi vemo, da je cca 40 ali celo 50 let zastarel in ga še vedno veselo uporabljamo. Tudi za izgube pri polnjenju akumulatorjev vem, pa vsaj to vsi vemo.
Stvar je taka, sedaj bom naredil generator na tri celice in potem videl kaj se bo zgodilo. Ali bo razlika v cca 50% od 150 km ali ne. Takrat pa ti bom kimal, ali se postavil v bran.
Sicer pa če ne želite o tem razpravljat tudi prav, se lahko umaknem in svoje glupe poizkuse delam zase.
Pa brez zamere!

:argue1:

LP
Šrauf

iztok.podrzaj

Za prihranek bi vseeno raje predlagal kakšno alternativo kot jo imam jaz ali Salatöl. Bolj prefinjene načine varčevanja pa je razvil BMW s svojim programom Efficient dynamics. O tem sem bral v reviji ŽiT in imajo res logične finte.
Zdaj pa lahko :emot112: ali :bombs:.[/QUOTE]

Me zanima kakšna je ta alternativa?  Ali lahko izvem kaj več!
 LP
Iztok:emot112:

garac

biodizel home made, slatõil oz grega pa jedelino olje vseh vrst, saj bi bilo fino, če bi tudi ona 2 enkrat podrobno predstavila svoja projekta vsak v svoji temi v delu foruma "zelena goriva", ki smo ga uredili prav z namenom, da malo podebatiramo o alternativnih pogonih in gorivih
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

iztok.podrzaj

Nobena stvar ne nastane sama od sebe, ne HHO, ne biodizel in ne olje za solato. Za vsako stvar je potrebna energija. Tudi jaz se veselim predstavitve Francla. Mogoče pa rešimo našo zemljo pred propadom :)))))))))

Francl

BMW Učinkovita dinamika je članek v reviji Življenje in tehnika 7-8 2009. Mislim, da jim je z združitvijo mnogih tehnologij kar dobro uspelo. Nekaj o tem je tudi na njihovi strani: http://www.bmw.com/si/sl/insights/technology/efficient_dynamics/overview.html
Sicer se vsi bolj ali manj uspešno trudijo v tej smeri.

Èe hočemo za vožnjo zapraviti manj denarja, lahko to dosežemo na različne načine npr:
-povečanje izkoristka vozila: turbina, intercooler, novi načini vbrizga, aerodinamika, zmanjšanje teže, hibridi
-alternativna goriva: biodizel, rastlinsko olje, (m)etanol, propan/butan, lesni plin, elektrika, cviček
-optimiziranje vožnje: način vožnje, dolžina poti

@Šrauf
Èe bi hotel z vodikom priti do pozitivne energetske bilance, bi moral dobiti energijo za elektrolizo vode iz drugega vira. Najbolje zastonjskega. Na primer že majhna vodna ali vetrna turbina priklopljena na generator bi bila dovolj. Ali pa fotovoltaika. Vodik bi moral nato načrpati v nekakšno potapljaško jeklenko, prenesti v avto in kontrolirano puščati v sesalni kolektor.:BigThumbs:

Svoj reaktor za BD pa res lahko enkrat predstavim, če še koga zanima.:take_picture:
Sicer pa se je tudi navadni biodizel izkazal za stranpot v razvoju alternativnih goriv. Èe že nima preveč smisla gojenje oljnih rastlin, da bi iz njih delali olje in potem to predelovali v biodizel, pa je veliko odpadnega jedilnega olje, ki se ga lahko porabi bolj ali manj koristno.
:Hammer3:

Srauf

Pozdrav
za vse tiste, ki jih zanima sem fotkal elektrode, ki so naredile cca 1000 km. Ker mi nove elektrode ne gredo v posodo, bom vzel stare elektrode za nevtralne elektrode, polariteta pa bo na novih elektrodah (nove elektrode so 2mm stare pa 1mm). Zato bom stare in nove elektrode pobrusil z brusnim papirjem in sestavil generator kot sem že napovedal iz treh celic.
Test pa bodo pokazal, kar pač bod.

Tukaj pa so fotke elektrod, desno zgoraj se vidi nova elektroda.

[ATTACH]27093[/ATTACH]

Ko bom pobrusil elektrode, pa bom prilepil kakšno fotko.
Pa veselo na delo!

LP
Šrauf

mirchi

Da še jaz malo pokomentiram.Oba "nadebudna"gospoda poznam.@Franclov izdelek sm videl in poznam njegovo znanje in večletne izkusnje in ne moren reči drugega kot dobro @šrauf pa tudi ni od muh,Ma tehnično znanje, zna bit nekaj na tem kar dela,tak da ga podpiram.Glede alternatorja in porabe el.energije,Avtoradijo in ostala fašterkerija tud rabita elektriko pa poraba zaradi ega ne skoči ne vem kam.Ob nekem razvoju bi stvar znala pokazat neke vidne rezultate.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Srauf

Najprej hvala Mirchi, verjetno v imenu obeh za pohvalo.
Ja danes sem z brusnim papirjem obrusil elektrode, bi pripel fotko, vendar imam majhen problem z fotičem. Jutri še zdrgnem elektrode do sijaja, potem pa sestavim generator. Upam, da mi fotič ne bo več nagajal in da bodo fotke lepe.
LP
Šrauf

Srauf

Tako, elektrode so porušene in sedaj bom sestavil elektrode, da bodo pripraljene za v generator.

Tako izgelda ena obrušena elektroda

[ATTACH]27108[/ATTACH]

in tako vse elektrode, katere bodo prišle v generator

[ATTACH]27107[/ATTACH]

Ko sestavim elektrode pa bom zopet naredil kakšno fotko in jo pripel

LP
Šrauf

iztok.podrzaj

Rzmišljam ali debelina elektrode kaj vpliva na porabo elektrike? Kaj pa oblika elektrode! V knjigi ki jo imam so robovi elektrode nekoliko zakrivljeni (vsi štirje robovi so cca 10mm zakrivljeni za cca 20 stopinj). Možno je da to vpliva na proizvodnjo plina, možno pa je, da so pač takšne ploščice v prodaji za kak drug namen pa jih porabijo za elektrode. Ni druge, probat bo treba.
Lp
Iztok

Srauf

@Iztok
Ne vem, če bi kaj pomagalo zakrivjanje elektrod, se bojim še kar koli govorit kaj bi bilo bolje. Sedaj bom videl, kako bo ko sem jih obrusil. Seveda pa igra površina elektrode pomembno vlogo. Večja kot je, več rabiš moči, da proizvedeš določeno količino plina.
Tudi pri meni so problemi, ne bom mogel naredit 3 celice (ker je posoda premajhna), pač pa bom naredil dve, kot je potrebno, več razmika med nepovezanimi elektrodami cca 2mm.
LP
Šrauf

iztok.podrzaj

Kako pa kaj mraz vpliva na generator? Zmrzovanje vode?

Srauf

Pozdrav
mraz ne škodi, ker imaš dodano sol (KOHEC ali NOHEC) tako, da ne more zmrznit. Sem pa fotkal sestavljanje generatorja in tukaj so fotke

[ATTACH][ATTACH][ATTACH][ATTACH][ATTACH]27124[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]

in še zadnja fotka na drugem postu

Srauf

no tukaj pa je posoda in sestavljene elektrode. Manjkata še samo dva vijaka: eden za minus in eden za plus pa seveda povezava do pokrova  generatorja.

[ATTACH]27125[/ATTACH]

Jutri pa še finiširanje, in to bo to. Seveda bom prvo testiral, koliko plina bom proizvedel, potem pa montiral.

LP
Šrauf