Moj Citroen AX caban 1.1i

Začel/a ax_rider, Julij 01, 2009, 09:13:37 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dvorjan

Lepo ga rihtas. Pohvalno. Kaj pa imas to ze ene vzhodno evropske gume na njem? =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

ax_rider

Citat od: dvorjan;108214Lepo ga rihtas. Pohvalno. Kaj pa imas to ze ene vzhodno evropske gume na njem? =)

Hvala. :BigThumbs:

Fulda Ecocontrol, made in Poland :emot180:
Se pelje kot po tračnicah, tudi v dežju :funny34d:

Pyr0Beast

Se pa dosti trudiš.

Koliko pa so ti polosovine zdržale km ?

->
Sam sem mazal ročke od menjalnika z litijevo mastjo v spreju, pomaga bajno. Tam pri mašini imaš ene 3 (2?) take problematične spoje, še en je pod menjalnikom in še ena kugla je pri sami ročki. Plastika na plastiko, tam malo podmažeš s silikonskim sprejem pa je to to. Se nabere prah ki se potem drgne.
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

ax_rider

Citat od: Pyr0Beast;108388Koliko pa so ti polosovine zdržale km ?

Mah te polosovine pri AX-u so bolj tko. Recimo pri prejšnjem AX-u jih je prvi lastnik menjal na 130.000km na pooblaščenem servisu in so bile potem pri 250.000km še vedno dobre.

Pri tem AX-u so ropotale že ko je imel 117.000km, vmes so se zamenjale za rabljene, pa je kmalu zopet začelo delal tk tk v ovinkih. Sama vožnja ne dela težav, je pa zvok zelo nadležen. Pa kot sem že napisal, je še manšeta počila in bi moral v vsakem primeru razdirat. Upam, da bo zdaj mir za dlje časa.

Tiste ročke na menjalniku pa sem menjal, ker sem jih pač imel "na zalogi", ni bila nuja. Ena od starih je zelo slabo držala na spoju in je bil zato luft na prestavni ročici (se je precej majala levo/desno).

lp

Pyr0Beast

Aha. Zanimivo, da so se druge tako obnesle.

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

ax_rider

Update (176.700km):

Približno mesec dni nazaj se je AX malo posedel zadaj desno, po neravninah pa je začelo škripati. To je bil znak, da so vsi tisti ekstremni tovori s prikolico ter prevoz 5 ljudi v avtu le terjali svoj davek. Prejšnji teden pa je zadnji most dokončno odpovedal, saj je kolo začelo grabiti ob karoserijo.

Tako se je vzel zadnji most skupaj z malimi amortizerji s srebrnega AX-a, ki ga imam za dele ter vanj premontiralo vse zavorne dele iz bobnov s starega mosta.

Upam, da bo zdaj mir dokler bo AX na cesti (glede na to, da se ga ne bo več tako obremenjevalo, kar se tiče tovora).

Namontirale so se tudi zimske gume.

lp

Gox

A je most tako na hitro odpovedal?

Ali so se že prej videle posledice?

(Moj AX je potem še zelo dober, da pri 226.000km ima most Ok in polosovine brez ropotanja.)

ax_rider

Citat od: Gox;113193A je most tako na hitro odpovedal?

Ali so se že prej videle posledice?

(Moj AX je potem še zelo dober, da pri 226.000km ima most Ok in polosovine brez ropotanja.)

Obremenitve so bile zgleda da prehude, ko smo gradili en objekt v gozdu. Velikokrat je po zelo slabem terenu peljal 5 ljudi+poln prtljažnik orodja pa še polno prikolico, da ne omenjam tiste betonske cevi.

Èeprav spet težko rečem...je verjetno tudi od prejšnjega lastnika odvisno.
Recimo bivši AX je imel 246.000km, ko je most začel dajati znake odpovedovanja, čeprav se je še vedno lahko normalno peljalo z njim (razen tega, da je postal zelo mehak in se je precej bolj nagibal v ovinkih). Se pa pozna, da je bil od 1. lastnika in servisiran na pooblaščenem servisu.

Pyr0Beast

Moj je imel 174.000km ko mu je odpovedal most. Presenetljivo blizu

Je bil pa mestni avto, stalno garažiran in le redko je videl kakšen makadam.

Po mojem mnenju most gre takrat ko se posuši vsa mast v njem

garac

@pyroBe, ponavadi gre, ko pride voda noter, torej spustijo semeringi...
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Pyr0Beast

ax_rider

Danes sva si s fotrom vzela eno uro časa, da sva raziskala kako je s tem mostom na AX-u. Stari most sva dala v prafaktorje in situacija je taka kot ste že predhodniki povedali.

Zaradi slabega semeringa (glede na število odpovedi zadnjih mostov bi rekel, da je to tovarniška napaka) začne v ležaj uhajati voda, ki sčasoma spere vso mast in zato ležaj "zahrusta" (ne vem kako se temu knjižno reče:D ), ohišje razpade, kroglice pa padejo ven.
Po mnenju fotra je rešitev za preprečitev tega zelo enostavna. Že od novega bi bilo treba vsakih par let odpreti zadaj most in namazati ležaj (te po potrebi zamenjati semering). To se lahko stori tudi brez da se most sname z avta ter tudi brez dvigala. Ko enkrat to probaš je postopek razdiranja precej preprost.

Vendar...to bi morali početi že prvi lastniki od novega (mogoče je tudi zato na mojem prejšnjem AX-u most zdržal tako kilometrino, lahko da so v času servisiranja na pooblaščenem servisu skrbeli, da je bilo dovolj masti...mogoče, kdo pa ve)
Po 15+ letih se kaj takega ne splača, saj dobiš cel rabljen most za zelo majhen denar.

Še nekaj slikovnega materiala:
desni ležaj potrjuje zgornjo trditev, saj je popolnoma razpadel, kar je povzročilo, da je zadnje desno kolo stalo postrani in se je avto posedel. Levi pa bi zdržal še nekaj časa.

lp :take_picture:

ax_rider

Še par slikc:
-levi ležaj
-glej razliko na mostu

p.s: tako stanje potem pomeni, da sem se motil glede tega, da težke obremenitve in teža uničijo zadnji most.

Pyr0Beast

Kako potem dobiš ležaj stran ? Kako orodje potrebuješ ?

ax_rider

Citat od: Pyr0Beast;113277Kako potem dobiš ležaj stran ? Kako orodje potrebuješ ?

Bom probal nahitro opisat (nisem strokovnjak za te zadeve, zato bo opis bolj tko tko).

Kot prvo naj povem, da sem narobe sklepal, da se da to naredit brez da se most sname dol z avta, ker je na avtu premalo prostora (nisem pa 100%).

Od orodja se ne potrebuje nič posebnega (kladivo, torx nastavke, račno, izvijač, pa seveda malo dvigalko ter podstavke, da se dvigne zadnji del avta).
Torej, da bi lahko spravil dol levo ali desno stran mostu je potrebno najprej odviti torx vijak (sliki 2 in 3), s katerim je pritrjena palica, ki gre čez cel most (na sliki označeno z rdečo barvo). Tu se pojavi že prva večja težava o kateri sem pisal že v prejšnjem postu. Èe bi to počel že od novega se vijak odvije brez problema, sicer pa pride tako zarjavel, da ga je nemogoče odstraniti (v raziskovalne namene tu pride v poštev samo fleksarca).

Gremo naprej. Èe bi uspelo ta vijak odviti (ter še par ostalih vijakov na tem delu), sta potem obe palici (zgornja in spodnja) "prosti" kar omogoči, da se leva ali desna stran mostu izvleče ven (na sliki 1 označeno z zeleno barvo). Gre sicer zelo na tesno, tu se uporabi kladivo. Takrat je ležaj že dostopen (slika 4).