C5 - klima

Začel/a parovelb, Junij 09, 2008, 08:13:15 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

alesz

Citat od: Jogador;183954Vsaka avtoštacuna prodaja variante tega spreja, jaz ga pri Potokarju vzamem, stane nekje 10€, klimo daš na ful, zapreš dotok zunanjega zraka, pa pustiš 10 minut lavfat, pa nato prezračiš, naj bi pa dezinficiral kanale in jih spucal, pa še diši lepo nekaj časa =)

Jaz to naredim nekje 1-krat na leto, ponavadi spomladi, pa še filter zamenjam zraven.

Èe ne odstraniš filtra ti na njem ostane vse čistilo.Najprej moraš z prižganim gretjem pregret peč,da jo posušiš,dezinfekcija je brez veze če ti kemikalija pride na uparilec,ki je poln kapljic vode in ti potem odteče ven.Štos dezinfekcije je v tem da čistilo pride na uparilec  in uniči bakterije, nato pa na njem naredi film,ki nekaj časa preprečuje nastanek bakterij.

MSrougeZX

Kdaj odstraniš filter? Pred začetkom dezinfekcije? In še pred tem pregreješ peč, kolko časa, minut greješ?
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

alesz

Že pred začetkom.odstraniš filter,nato pregreješ peč,da se osuši,kaj vem 5-10 minut,odvisno tudi od segretosti motorja,nato prezračiš,da zadevo ohladiš.Začneš z dezinfekcijo na na neki srednji hitrosti ventilatorja,brez klime in na notranji cirkulaciji.Štos tega čistila je da se oprime uparilca,"požge"bakterije in naredi prevleko na njem ki potem omogoča blojše odtekanje kapljic vode,ki se naberajo na uparilcu.Èe je uparilec bolj odtečen je manjša možnost ,da se na njem kaj zaredi..........http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=5182.................

altair123

Štos dezinfekcije je preč vržen denar. Vse kar se ti je zaredilo v hladilnem sistemu itak slej ko prej vsa zalega škripne, ko avto pozimi stoji zunaj na mrazu. Tisto kar pa ne pocrka takrat, pa pocrka, ko avto zunaj stoji na poletni vročini.
Kar pa v teh dveh slučajih ne pocrka, ti pa tudi noben sprej ne bo rešil.
Tisto kar se voha (po zatohlem) v klimah je svinjarija (neživa, organska), ki pa je sprej ne bo spravil iz sistema. Pomaga samo mehansko čiščenje.

MSrougeZX

Sprasujem zato, ker sem pred dvema mescoma naredil dezinfekcijo, filter prej nisem odsrtanil, niti segrel pecke, sem pa menjal filter po dezinfekciji...do sedaj, 6let sem samo filtre menjaval ko je smrdelo, 1do 2krat letno, sedaj pa niti menjava filtra ni pomagala, je smrdelo. Po dezinfekciji do danes se nic ne smrdi.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

alesz

Citat od: altair123;183971Štos dezinfekcije je preč vržen denar. Vse kar se ti je zaredilo v hladilnem sistemu itak slej ko prej vsa zalega škripne, ko avto pozimi stoji zunaj na mrazu. Tisto kar pa ne pocrka takrat, pa pocrka, ko avto zunaj stoji na poletni vročini.
Kar pa v teh dveh slučajih ne pocrka, ti pa tudi noben sprej ne bo rešil.
Tisto kar se voha (po zatohlem) v klimah je svinjarija (neživa, organska), ki pa je sprej ne bo spravil iz sistema. Pomaga samo mehansko čiščenje.
Je nekaj v tem stilu,zato je najbolje da to dela vsak zase sam.Moram pa reč,znebil sem se krtov in moja mi je hvaležna............

sulicar

Smo ugotovili,da spušča kondenzator oz. hladilnik klime:Paint-Angry:A ve kdo za kakšnega rabljenega?Najraje si bi ga sam menjal,ker sem že tak imel veliko stroškov s tesnilom glave....moram na kaj posebnega paziti?

Čojko

Jaz sem ravno danes peljal Vivarota na redni servis z dezinfekcijo klime in napolnitvijo. Mojster pravi, da nič ne greje in da tudi ne more dezinfecirati brez vklopljene klime, saj ima le ta pred "pečko" dodatno loputo, ki jo odpre le ob vklopu klime,... da so se tako učili na šolanju. Sredstvo pa loctaite, ali pa valeo,.. Filter pa je tu zgolj kabinski in tega bo menjal. Kakšen komentar na tole?

dejanslo

Citat od: sulicar;184022Smo ugotovili,da spušča kondenzator oz. hladilnik klime:Paint-Angry:A ve kdo za kakšnega rabljenega?Najraje si bi ga sam menjal,ker sem že tak imel veliko stroškov s tesnilom glave....moram na kaj posebnega paziti?

Sem nahitro pogledal in ima na strani eno podolgovato cevko-sušilni filter.
Ta naj nebi bil predolgo izpostavljen zunanjim vplivom saj nase veže vlago.
Sam ti priporočam novega, da nebodo dvojni stroški.

alesz

Citatsaj ima le ta pred "pečko" dodatno loputo, ki jo odpre le ob vklopu klime
Èisto možno..................kje pa potuje zrak če imaš klimo izključeno  in gretje na minimumu,ne mi reč da skozi grelec,ker ta je tudi za svojo loputo.To je v bistvu dvojna loputa,ko se gretje zapira se hlajenje odpira in obratno.V vsakem primeru pa pri nastavitvi brez gretja in izključeno klimo zrak potuje skozi uparilnik...sicer pa brez veze vsok stoji za svojim znanjem,grem kaj oametnega delat...............

Čojko

Glede lopute imaš najbrž prav. Je pa vsak mojster svoj mojster, ki tudi nekaj garantira,... podrobno tudi nisva razdelala njegovega postopka. Upam, da bo ok. V kolikor ne bo, se bom pa sam s tem igral.

Bi pa osebno in po moji kmečki pameti sam najbrž čistil po sledečem postopku v precej toplem vremenu in po možnosti visoki zunaji relativni vlagi: odstranil filter, zalaufal klimo in maksimalno hladil ene 5 minut, nato vse ugasnil in počakal še nekaj minut 5-10, da se fino nabere kondenz po vseh ceveh (razmočiš sistem). Nato bi našprical tisto peno, ji dal svoj čas, ter zopet prižgal klimo ful hladno, vent. na minimum, da vsa ta nesnaga in packarija odteče ven skozi odtok kondenza klime. Ugasnil avto, počakal še enih 10-15 minut, da neha curit, nato pa zopet prižgal avto brez klime in posušil z gretjem oz. nadaljeval s postopkom, ki si ga ti zgoraj opisal.

Se pravi: razmoči, operi, dizenficiraj in zaščiti.

Komentar?

dvorjan

The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

sulicar

Klima je čisto prazna tako,da niti kompresorja ne vklopi...zdaj me pa zanima,če jaz vzamem hladilnik dol in ga dam zavarit,ali se lahko vozim brez njega?

xpuser

Ni kaj varit. Drugega novega not pa nafilat.

sulicar

Sem preko kuponkota našel tipa ki tesni klime...baje če klima zdrži vsaj tri dni se da zatesniti...baje zatesni luknje do 2mikronov..bom prvo to poizkusil;-)