BX GTi

Začel/a michoBX, November 15, 2007, 11:54:39 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

michoBX

Sem danes komplet podrl, mogoč se ga bo pa še dal popravt @saxovts, če si na cajtu pa le poglej, da sj enga dobrga skup spravm ;)

Ju3 grem oringe nabavljat. Zadnji del bele ploščice(keramika) bom kar visokotemperaturnim kitom zadihtal na ohišje.

No pa pečko mam tudi že :)
Hja, dougcajt mi je ja...

michoBX

Avspuh praktično komplet nov, še dihtngo morm na kolektorju novo naredit pa zamenat.. Pečke še nism porihtu - tujina.

michoBX

Evo zj pa tudi greje - mi je uspelo popravit im skup spravit tisti ventil.

Zj pa nevem kako se naj klime lotim - ko jo vklopim na armaturi, se ventilatorja zaženeta, to je pa tudi vse, sklopka na kompresorju ne prime..

zlikovski

Mogoče kje kaki rele, dobiš elektriko do sklopke klime?

Citroenovc

Èe je brez plina npr - se lih tako ventilatorja zaženeta, kompresor pa pač ne ...

Zdaj če plina zagovoto je dovolj (in ne premalo ali preveč) - potem malo poglej one 4 releje (vsaj pri 16TZS so tam) ki so zmontirani v motornem prostoru pri levi posodi (pred voznikom) za čiščenje stekel; preglej tudi kontakte presostata.
Pa glede na to, da si ventil menjal- preveri če je še senzor za temperaturo pravilno vtaknjen v "satje" v kabini ... do nejga prideš, če pobereš ven centralni zračnik na armaturi in greš z roko noter in pošlataš "zadaj" za satjem (se pravi proti motornemu prostoru) če je zataknjen v eno luknjo ...
Tole bi se na hitro spomnil ...
(seveda, pogoj je tudi, da si ziher, da sploh komrpesor/sklopka delata)
OK

LP
Primož

michoBX

Morm se malo poglobit, kateri plin pa je v bx - verjetno bom imel problem najti mojstra s pravim?

saxovts

mislim da je še tastar plin.

zlikovski

Pomojem ker je star avto Freon se mi zdi da ima oznako R12, če pa daš notri tega novega R134A, se mi zdi da ima tako oznako, ni nič narobe, problem je edino če imaš ta novi plin in daš ta starega not, potem so težave pride lahko tudi da ti zariba klima, v tvojem primeru pa to ni problem, jaz imam že dve leti tak pa brez problemov, edino da ne hladi tak kot z starim plinom, ker ima ta novi plin drugačno lastnost pa tudi bolj porozen je, se ti lahko zgodi da ti bo uhajal, zaradi poroznosti materiala, je bolj redek od starega plina.
Nasplošno stari plin hladi boljše, seveda če ga dobiš.

saxovts

Razlika med sistemoma R12 in R134a so v tesnilih in  v olju. mislim pa da v tanov sistem lahko nafilaš stari plin obratno pa ne.

Citroenovc

Iz prve roke (been there, done that) - v BX je v originalu R12. In NE, r134 ne gre direkt noter. Ja, lahko ga nafilaš in zadeva bo delalala. Sprva. Ampak v roku meseca, dveh, boš imel prežrte vse gumijaste cevi. Je pa res, da pri meni so zafušali to, da niso menjali olja. In baje da je kombinacija napačnega plina/olja tisto, kar je smrtonosno za cevi.

Skratka - vse ostalo tudi drži - r12 je mnogo mnogo mnogo boljši plin za hlajeneje - kompresor manj časa dela (in to konkretno manj časa), molekule so večje in plin "težje uide", ipd. Probaj ga najti. Ne bo ti žal.

R12 - mineralno olje; r134-sintetično olje.

ÈE že boš šel na R134:
- zamenjaj preventivno vsa tesnila na koncih ceveh.
- spihaj sistem z dušikom.
- mogoče ne bo neumno menjaz tudi cevi
- æe klima že dalj časa ne dela oz je celo "odprt sistem" nekje - nujno menjaj še sušilec.
OK

LP
Primož

zlikovski

Ja finta je v tesnilih,... da v ta nov sistem NESMEŠ filat stari plin!

michoBX

Aha, freon(R12) jz imam(sicer za druge namene - je tudi dober HV izolator), mi to lahko vsak k se s tem bavi nafila? @VTS - doma mate sam za tanov plin tisto napravo, pa še drugo olje je treba al kk gre to? Nisem bil nikoli zraven, pa se mi niti sanja ne..

Xandrej

R12 je prepovedan nekateri ga še imajo kaki stari mojstri za klime... Pa ti ga bo noter ruknil... Seveda pa ne okoli govorit pol...:BigThumbs:

zlikovski

Ja ali pa kakega mojstra ki popravlja zmrzovalnike,...

saxovts

ja mi mamo samo za tanovi plin mašino.