C4 electric

Začel/a visar, Junij 03, 2022, 08:08:53 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

antasi

Zakaj pa verjameš ališiču. Zakaj bi pa ravno on imel prav?
In od kod mu informacije. Zakaj potem ne poda izračunov?
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

mirchi

Vprašanje loleka ,ki ve le to da ima avto štrom + pa - močnejsi pa še zemljo. Pa tistega na bajti ne smeš šlatat.No ni tak hudo,ampak v teorijo se res ne spoznam. Recimo,da si umislim en 10 do 15 let star avto na elektriko z močjo med 30 in 50 kw,ki ima fuč baterije. Glede na mojo dnevno kilometrino mora zdrzat cca 200 km brez polnjenja. Koliko me stanejo baterije?  Kakšnja je njihova življenska doba? Kako dolgo se polnijo?
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

gregimarko

Citat od: visar;280438enaka situacija... cca 80% dodatka.
3kg baterija stane material max 16€, potem je proces in zaslužek,
trenutna cena take baterije je 150€.

torej veliko je še za narest na ceni....

Bla, bla, bla. Pa saj malo boljšega kruha 3kg ne dobiš za 16€.....
Kr neki nabijaš.

dvorjan

Citat od: mirchi;280441Vprašanje loleka ,ki ve le to da ima avto štrom + pa - močnejsi pa še zemljo. Pa tistega na bajti ne smeš šlatat.No ni tak hudo,ampak v teorijo se res ne spoznam. Recimo,da si umislim en 10 do 15 let star avto na elektriko z močjo med 30 in 50 kw,ki ima fuč baterije. Glede na mojo dnevno kilometrino mora zdrzat cca 200 km brez polnjenja. Koliko me stanejo baterije?  Kakšnja je njihova življenska doba? Kako dolgo se polnijo?

To se bomo čez 5 let pogovarjali. =)

Sicer pa, če bi ugibal, kakšne bodo cene baterij čez pet let ... 5 jurjev pa roka. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

visar

Citat od: gregimarko;280442Bla, bla, bla. Pa saj malo boljšega kruha 3kg ne dobiš za 16€.....
Kr neki nabijaš.

Govorim o materialu !!!
Koliko satne material za kruh pa sam izračunaj.
______/\\______
______/\\______

visar

Citat od: mirchi;280441Vprašanje loleka ,ki ve le to da ima avto štrom + pa - močnejsi pa še zemljo. Pa tistega na bajti ne smeš šlatat.No ni tak hudo,ampak v teorijo se res ne spoznam. Recimo,da si umislim en 10 do 15 let star avto na elektriko z močjo med 30 in 50 kw,ki ima fuč baterije. Glede na mojo dnevno kilometrino mora zdrzat cca 200 km brez polnjenja. Koliko me stanejo baterije?  Kakšnja je njihova življenska doba? Kako dolgo se polnijo?

ti bom kar napisal:
1 avto C2 star 11 let (še vedno na cesti) električnih 260000 padec baterije za cca 30% - baterije so bile za PV in ne za avto
2 avto C zero star 9 let (še vedno na cesti) 180000 padec baterije za cca 15%
3 avto tesla S star 8 let 320000 padec baterije za 8%

Novejše tehnologije, ko so baterije boljše so, sedaj T... obljublja nove baterije za 100 let in 4 miljone milj.
link: https://www.forbes.com/sites/jamesmorris/2022/05/28/tesla-researcher-demonstrates-100-year-4-million-mile-battery/?sh=158c9ada72f4
______/\\______
______/\\______

mirchi

@visar,bom vprasal drugace. V tujini se prodaja veliko avtov primernih za mojo uporabo. Vecinoma vsi brez baterij. Ce kupim tak avto,koliko bom dal za baterije ki zmoreho vsaj 200km? Kako dolgo me bodo drzale?
No saj tudi pri nas se prodajajjo brez baterij. Koliko se imam dodatnega stroška?

Malo smetimo,sem pa firbcen.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

visar

za 200km moraš imeti vsaj 30kWh baterij, raje 40kWh pri povprečni porabi 180Wh/km.
cena rabljenih je cca 8k€.

Kater avto imaš ogledan brez baterij ?
______/\\______
______/\\______

antasi

Potem predvidevam, da se tak avto trenutno ne splača kupit.
Sploh če nisi visar, da bi sam znal kupit in zmontirat.
Drugače imaš pa cel kup rabljenih z odlično baterijo. Visar zna pogledat koliko % baterije je padca napetosti. Saj res, kako se to pogleda pri rabljenemu avtu? In kje kupiš npr.40 kw baterij. Iz kitajske? To mora ja biti zelo težko. Ali pri nas?

visar

Najlažje in dokaj zanesljivo vidiš tako, da izprazniš baterije in potem polniš do maksimuma
vidiš koliko kWh je šlo not na polnilnici in pogledaš na prodajne oznake :-)

Drugače pa tester, ki je za vsak avto malce drugačen, to pa že poznamo iz bencinarjev...

Za baterijo sem dobil navezo iz Finske, tako da sem za 30kWh baterijo dal samo 5k€ in jo sedaj predelujem v hišni zalogovnik.
______/\\______
______/\\______

visar

... baterija je iz razbitega avta, ki jih je tam kar nekaj.
______/\\______
______/\\______

garac

mene pa zanima kdo v sloveniji prevzame ali odkupi izrabljeno baterijo
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

antasi

Èe jih pelješ na odpad, ti dajo še denar.
Èe jo pa daš za hišo, pa nič ne plačajo.
Drugače pa surovina, dinos in cel kup privatnikov odkupuje.

garac

@antasi, ne drži, Pb vzamejo,  ostalih pa ne
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

gregor

Glede na to, kako fajn gorijo, gredo verjetno v sosežig. :-)
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio