C4 electric

Začel/a visar, Junij 03, 2022, 08:08:53 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

frediz

Citat od: Èojko;280493To so zame vse pravlice in butična roba ali moda za 5% nadebudnežev.

Saj zato pa vozimo Citroene, porkaflek!

:)

Čojko

Citat od: bingo;280495Norvežani se seveda požvižgajo na tvoje mnenje ... celo do te mere, da imajo v t.i. "ledeni deželi" že več kot polovico voznega parka električnega....hecno ne?

Saj sem napisal, da so EV za neumne razvite europejce. Norvežani to delajo zaradi ekologije pri sebi doma, ne zaradi prihrankov, denarja imajo še preveč, to je in, čeprav globalno ni tako zelo ekološko. Nerazviti pa bodo še vedno vozili Golf 2 dizel na kurilca.

JureA

Norveška je poseben primer.
Zaradi visokega davka na bencinska in dizelska vozila so električni avti že deset let tam zelo popularni.
Npr. Tesla Model 3 in Polestar 2 sta cenovno primerljiva z bencinskim VW Golfom.
Èe bi bila pri nas podobna cenovna razmerja, bi bilo tudi precej več električnih vozil.

visar

ta debata se je iz preprostega vprašanja zelo lepo razvila :-)

A  lahko tukaj pristavim svoj lonček?

In sicer vsi ki trdite da NIKOLI ne boste kupili električnega avta to napišete na en list in se spodaj podpišete. Potem pa čez 10 let to ponovno pogledamo.

Moje izkušnje so namreč take... že več kot desetletje poslušam točno take debate, sedaj pa kupujejo štromarje in trdijo da niso nikoli bili proti temu.

čez 10 let pregledamo izjave in vsi ki bodo požrli besedo dajo za osvežilno pijačo in skupaj spijemo.
______/\\______
______/\\______

dvorjan

Jaz sem ravno obratno rekel - da sem verjetno letos kupil svoj zadnji ICE stroj. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

antasi

Jaz tudi nikoli nisem rekel, da ne bom kupil EV:Hammer3:
Jebiga, kaj pa vem, koliko bo stala runda pijače čez 10 let:BigThumbs:
Èojko?
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

Čojko

Jaz nisem nikjer in nikoli napisal, da ne bom kupil EV. So pa glupost na kubik in naravno se ne izzidejo. Zdaj, če bodo tej naši vrli okoljevartveni politiki čez 10 let pogruntali, da mora bit cena dizla 5€ za liter in da gre od tega 4 eur za funkcioniranje EV in njegove infrastrukture bom verjetno tudi jaz prešaltal. Pol ko ne bo več fosilcev niti za kupit pa se bo tudi elektrika tako zvišala, da bo stalo ene toliko kot bi bilo danes 3€ za liter dizla.
Al pa če se zaloge nafte izrabijo,...

Ali kdo ve zakaj je danes dizel dražji od bencina? Pred dvemi leti ni bilo tako.

Vse to je potrošnišrtvo, ki se ne sme nehat sicer se svet ustavi. Poznamo industrijsko dobo, ki se je leta 1934 ustavila (noben ni rabil nič več), vemo kaj je bilo, pol še vojna in vmes se je Freudov nečak spomnil potrošništva, da je to znova zagnal.

Citroenovc

Matr kako si pa tukaj polagate besede in (domnevno izrečene) trditve v usta.

Idejno je marsikaj super. V praksi pa marsikaj zavoženo. Tako pri dosedanjem dolgoletnem načinu kot pri t.i. alternativi. Ko boste začeli tako razmišljat, da boste sposobni pri vsaki opciji ločevat zrno od plev, boste pa počasi na pravi poti.

Ne pa da vsak hvali svoj pogled in ga prodaja kot edinega pravilnega. Pa saj vem, to je itak klasika pri vsaki debati. Samo tale pokriva temo,  ki je pač malo večjega vpliva na življenje po celotnem planetu pa smo potem vsi še bolj pametni oz vse vemo.

Ali imajo EV avtomobili svoje pluse? DA. Ali imajo minuse? DA.
Enako 2xQ za notranje zgorevanje - DA in DA.
In od tu dalje se samo še nabija in ugiba in zelo malo konkretnega postreže. Razen da je "moje" pravilno.

Ker idealistične debate "bom polnil s svojimi solarnimi celicami doma" se berejo super ... ku.c je sam to, da ste taisti verjetno večji del dneva z dnevno svetlobo zdoma. Baterije pa doma (sploh dokler je net metering, zaradi česar se sedaj tak divje mudi vsem, da bi čimprej poinštalirali svoje panele in podpisali za žnj let vnaprej, da se jim prizna po starem principu) najbrž ne boste doinštalirali ... Ker to pa stane. In jeb.š ekologijo, ko je treba denarnico razvezat ...
Pa saj nič boljše ni pri notranjezgorevajočih ... npr čiščenje saj (ja, grdo je bilo gledat počrnjeno travo ob sami cesti) smo človečnjaki tako nadudlali zadevo, da zdaj je trava ob cesti super lepo zelena .. .v zraku pa imamo neizmerno količino tako malih nanodelcev, ki kar ne padejo na tla in jih veselo vsa živa bitja pridno podihamo na polno ... Pa pustmo to, da je ena prvih reči, ki smo se jo vrli človečnjaki lotili - kako odklopit razne ("ker jasno, banda, so zanalašč naredil drage") EGR pa FAP prebrikat pa fejkat katalizator pa ... ti ti grdi ti na tehničnih, ki nenadoma bolj strogo merijo izpušne emisije ... mi pa vse nekaj "porihtano" .... saj je že čipanje dokaz, kako vedno vemo vse bolje od tovarniških inženirjev -> teh grdih grdih neznalcev, ki jim morajo garažarji sprogramirat motor, da vsaj dela ...  (prva oseba množine pri vseh trditvah je izbrana čisto iz pogovornega razloga, ampak dejstvo je, da smo kar vsi v istem mixu)

Na hitro bom samo nekaj na temo cen - mislim da se je Èojko nekaj spraševal kako da pri enaki ceni sodčka v USD zdaj take razlike v ceni litra ... ja Eur je precej padel glede na nekaj let nazaj. Nekaj zagotovo doprinese že to.
Drugače pa - kako da je nafta dražja od bencina - odkar so velike ladje (transportne, tankerji, križarke) morale iz eko razlogov preklopit na nafto in ne več na tisto sranje, ki so ga skurili prej - je povpraševanje po nafti drastično naraslo.
OK

LP
Primož

Citroenovc

Še malo na temo "pa si rekel, da nikoli ne boš kupil EV".

Preden se mi to etiketo pripiše - zame to ne drži. Očaran sem bil 2002 v Parizu, ko sem vozil Saxo Electrique. Do te mere, da sem celo pred davnimi leti nekaj flancal, da bi BXa predelal v električno vozilo. Takrat sva si še z enim so foruma dopisovala.

Še vedno bi se tudi česa takega lotil, če bi imel voljo in predvsem čas. Ker se mi še vedno zdi ideja čisto OK. BX je kot osnova še vedno precej prostoren avto in ker je bil zdizajniran v času naftne krize za svojo velikost pravzaprav smešno lahek tudi z današnjega gledišča.

Samo ne izhajam pa za to idejo iz neke zgrešene "ekonomske" utemeljitve tipa "sem samooskrben saj mam panele na strehi, pa eno toplotno črpalko sem dal pred bajto, vzel eko kredit, podpisal dolgoročno pogodbo s ponudnikom EE in zdaj zato plačujem manj za kredit in obrok elektrike kot me je prej koštala elektrika pa še tisti kurilc za bajto ogrevat" ... in obenem samooskrbno večji del ur cuzam štrom IZ omrežja, oddajam ga pa ko pač ga ... v špicah včas nekaj ur, včas bore malo, poleti nekaj več, pozimi manj ... ampak važno da ekonomika požegna, kaj me briga za splošno dobro ...
Zame je samooskrba to, da lahko sistem razpade - jaz pa tega doma niti čutim ne. Pa lahko to apeliramo na elektriko, na hrano, na pitno vodo, na ... karkoli ...
In na ta način smo pa v vseh pogledih zelo malo, da ne rečem praktično nič samooskrbni.

Aja, v osnovi mi je pa zgrešeno, da tako notranjezgorevaši kot EVji že leta ponujajo predvsem impresivne številke pri končni hitrosti in/ali pospeških. Naj tako eni kot drugi naredijo avtomobile, ki bodo prišli z enim polnjenjem nekega normalnega tanka/baterije res daleč z res minimalno možno porabo pa makar bo to pomenilo 15sec/100 in max hitrost 150km/h. Ker čeprav sem ljubitelj hitre in dinamične vožnje - sem se pripravljen odpovedat tem ugodnostim, če bo to pomenilo res nek napredek pri zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov ....

Ko je kakih 30let nazaj bil narejen prototip ta tiste čase super zmogljivega serijskega (kasneje slavni EV1) EV se spomnim sem bral, kak oje nastal. Team njegovih "očetov" ni iskal neke specialne komponente ali neke super zmogljive baterije, ampak je vzel, kar je takrat bilo na voljo za nek zmeren denar - in s tem naredil max. Zelo aerodinamično karoserijo, ustrezno ozke gume, da je bilo manj trenja, všečen dizajn, da ni takoj romal med "piši kuæi propalo" projekte, ipd ...
Ampak ideja je bila - namesto iskat "tisto nekaj specialnega" naredi efektivno z realnim.
OK

LP
Primož

Čojko

No Citroenovc ve zakaj je dizel dražji.

Jaz pa sem malo pogledal v stekleno kroglo in videl ekološko prihodnost čez 15 let https://www.youtube.com/watch?v=Sv6stMZVdao

dbostjan

Zanimiva razprava, meni pa je na misel padllo nekaj drugega. Zaenkrat nisem navdušen nad električnimi vozili oz. na splošno nad avti, ki imajo v notranjosti veliko črne plastike, elektronike, led osvetlitev in v sredini velik touch display. Saj mi je zanimivo pogledati, a se enostavno ne počutim prijetno v njih. Èeprav večino ljudi to privlači, mene podzavestno nekaj moti. Saj bo enkrat treba to sprejeti, a ne še zdaj. Trenutno mi je še vedno moje počutje v avtu bolj pomembno kot strošek za servisiranje in gorivo.
 Zanima me, kako elektronika v avtu vpliva na počutje ljudi? Je elektro smog primerljiv z ostalimi ali kaj bolj sevajo, je kdo kaj proučeval, meril? Polnilnica v hiši, kaj moti počitek? Nisem ekolog niti nisem veliko bral o tem, vendar sem nekaj opazil pri sebi: dolga leta delam s signalno varnostnimi napravami v železniškem prometu in kadar sem ves dan v stiku s temi napravami, sem zvečer bistveno bolj utrujen, kot če sem zunaj ali v pisarni.

Citroenovc

@dbostjan, sva že dva. Meni so tudi bolj všeč klasične notranjosti.
Popolnost dizajna armaturne plošče je zame bila ona pri CX od 1985-1991. Bolje od tega zame do danes še niso naredili.
OK

LP
Primož

Sebek

Zato, da je dizel postal dražji od bencina, bi naj bila kriva evropska zakonodaja o gorivih, kjer morajo naftni trgovci dizlu dodati nek procent biodizla, ki se je v zadnjem času toliko podražil, da je sedaj cena dizla dražja.

Samooskrbna z električno energijo ni nobena hiša z sončno elektrarno na strehi in priklopljena na omrežje z netmeteringom. Ko v omrežju zmanjka elekrične napetosti zaradi okvare omrežja, je tudi ta hiša v temi, kljub temu da je lep sončen pomladni dan in bi paneli dali največ od sebe.

Tale vgradnja toplotnih črpalk v vsako novogradnjo in tudi staro jugoslovansko bajto je isto kot kakšnih 20-30 let nazaj vgradnja kurilnega olja za ogrevanje. Sedaj to vsi zamenjujejo z toplotnimi črpalkami. S čim se bo zamenjalo toplotne črpalke v prihodnosti pa še bomo videli.

Množičnost električnih vozil na cestah bo odvisno zgolj od politike in njihovih lobijev, kakšno zakonodajo bodo naredili. Proizvajalci se bodo temu prilagodili kako bodo vedeli in znali. Trenutno verjetno z električnimi in hibridnimi vozili.

dbostjan

Citat od: Citroenovc;280542@dbostjan, sva že dva. Meni so tudi bolj všeč klasične notranjosti.
Popolnost dizajna armaturne plošče je zame bila ona pri CX od 1985-1991. Bolje od tega zame do danes še niso naredili.

Sem vesel, da nisem edini. CX je res odlično dizajniran, tako notranjost kot tudi zunanjost.

gregor

Pred nekaj leti sem bil tik pred tem, da bi naročil tisto malo škodo citigo, ker smo delali nekje med 100 in 140 km dnevno samih lokalnih voženj. Ker sva bila oba v službah pa je bila želja po enem novem cenovno ugodnem avtu, ker ni bilo dovolj časa se še z avti ukvarjat. Pa se je potem napovedal še en otrok, pa se je vse spremenilo.

Med korono, ko so cene štromarjem padle zaradi poceni bencina, sem razmišljal tudi, da bi zase enega c-zero kupil, pa sem malo začel računat, da mi je kakšen saxo 1.5d na fritezo cenejši...

Bomo še mal počakali...
Ko bom zaradi pomanjkanja časa zoper razmišljal o novem avtu, bi pa verjetno resno razmišljal o nekem nizkocenovnem električarju, ki te pripelje brez preseravanja iz točke A v B,  in sončni elektrarni.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio