C4 electric

Začel/a visar, Junij 03, 2022, 08:08:53 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

mirchi

Citat od: visar;280452za 200km moraš imeti vsaj 30kWh baterij, raje 40kWh pri povprečni porabi 180Wh/km.
cena rabljenih je cca 8k€.

Kater avto imaš ogledan brez baterij ?

Gledal sem Kangooja. Pa naceloma za take kilometre niti ni pomembno kak avto je. Pac nekaj kar se koliko toliko udobno pelje. Dizl al pa elektro brez batrrij imata priblizno enako ceno. Dizl troši med 4 in 5 l na 100.
A ves kolko nafte dobim za 8000 evtov. Pa ne rabim se sekirat kak nadaljevat pot po 200 km. Hvala lepa za strom. Vsaj zaenkrat. Za 5000 ni neke uporabne zadeve z uporabnim dometom. Vec dnarja za avto ki se uporablja za vožnjo v sluzbo ne dam. Ker je to delovna kamela. Tak da bom se naprej gonil moj šitbox za jurja. Ko razpade ga bom menjal za drugega za jurja. Pa oba bosta trosila med 4 in 5 litri nafte.

Ravno zadnjic sem razmisljal, da bi vrtni traktor predelal na strom. V blizini znanec prodaja el avto z nekim malim motorjem za drobiž  me je tudi tisto minilo, pa imam kar veliko parcelo za kosit.

Za druzinski avto mi tudi odpade. Ze tak stojim na meji,ko gremo na dopust. Pa nebom se v neki polnilnici,da nadaljujem pot
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Čojko

Kaj pa če ti slučajno ne znese do polnilnice, ker si laufal klimo v koloni? Greš s kantico iskat,. al dodatnim akumulatorjem?

A ima kdo realno primerjavo enakega avtomobila, recimo noveg Berlinga koliko kwh elektrike na 100km in koliko recimo nafte na 100km?

frediz

popolnoma enako kot z dizlom.
Na pumpi moraš pravi čas napolnit.

Razlika je samo, da ne čakam v vrstah na pumpah, ker tam ne polnim.
Elektrika zaenkrat je še v vtičnicah ...

;)

frediz

Citat od: Èojko;280465A ima kdo realno primerjavo enakega avtomobila, recimo noveg Berlinga koliko kwh elektrike na 100km in koliko recimo nafte na 100km?

Zadnjih 8000 km mi je C4 rabil 14,7 kWh na 100 km. (cca 70% avtoceste)
v zimskih 10000 pa je jedel okrog 17,5 kWh na 100 km.

Za dizla in bencinarja pa naj povedo tisti, ki jih v praksi vozijo ...

gregimarko

Citat od: garac;280459mene pa zanima kdo v sloveniji prevzame ali odkupi izrabljeno baterijo

Z veseljem jo vzamem. Pa še marsikdo...
Vsaka ''izrabljena'' baterija ima še najmanj en življenski cikel.
Kot zalogovnik je uporabna še vrsto let in zlepa ne crknejo. Govorim za Li-ion.
Furam e-bike na bateriji, ki so bile pred 10 leti v smeteh iz starih Lap topov.
Pa kr noče crknt.
Stare avto-baterije Li-ion bodo primerne za hišne zalogovnike energije in bodo zelo iskana roba po 1.1.2024, ko ne bo več netmeteringa na domačih sončnih elektrarnah.

garac

ok. ti pošljem stranko naslednjič, samo da ne bo potem zadeva kje v potoku končala.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Čojko

Citat od: frediz;280468Zadnjih 8000 km mi je C4 rabil 14,7 kWh na 100 km. (cca 70% avtoceste)
v zimskih 10000 pa je jedel okrog 17,5 kWh na 100 km.

Za dizla in bencinarja pa naj povedo tisti, ki jih v praksi vozijo ...

Malo v uvid.
Cena elektrike v Nemčiji zanaša danes, ko opuščajo TE ipd. cca. 30€ za 100 kw/h. Cena dizla znaša dobra 2€/liter.

Naš službeni Megan, ki se vozi KP-LJ z različnimi vozniki (ga ne šparajo) kuri 5 l/100 km, tak električni bi kuril verjetno 20 kw/h na 100 km.

Danes to pomeni za Nemčijo 6€ za elektriko, 10€ na nafto. Ko bomo elektriki prišteli še dajatve, trošarine, davek, davek za izgradnjo elektrarn, davek izgradnjo in obnovo cest,... bo ta cestna elektrika znašala sigurno dvojno, verjetno pobrana skozi nek GPS sistem prevoženih kilometrov oz. podobno.
Takrat bo računica 10€ dizel, 12€ elektrika oz. bo sigurno dražje kot se vozimo danes.

Oz. kdor gleda pozornejše bo že danes videl v prodajni ceni goriva davek na okolje, pa na elektriko,....

Pa še okoli goriva. Ob koncu 20 stoletja je bil sodček pod 20€ in so rafinerije živele.
Recimo, da je 40€ za rafinerije nekje ok, da se lahko tudi razvijajo, kar je bilo 6.2004 in je bila takrat maloprodajna cena pri nas 0,81€
6.2014 je bila 110€ in je bil maloprodajni dizel 1,377€
Od včeraj ko je sodček ravno tako okoli 110€ pa je maloprodajna 1,84€

Iz tega se lahko vidi koliko nas nategujejo v vseh pogledih, izrabljajo Ukrajinsko vojno za dvig cene sodčku, ter dodatno nabijajo še maloprodajne cene - SLO za 0,50€ pri litru več kot pred 8 leti za isto ceno sodčka!

In to je vse na račun EV in vsega kar je povezanega s tem. Tega je tu je ogromno - vozila, baterije, elektrarne, infrastruktura, polnilnice,... sistemi za pobiranje "davkov" itd. Opravičilo pa kao ekologija, kar je v bistvu ravno obratno, če se še v to poglobiš.

:Hammer3:

frediz

sicer ne razumem točno kaj bi rad povedal s kalkulacijo - moje laično mnenje je, da nam bodo skušali pobrati kvečjemu več, ne manj.
Ali bo to zaradi nafte, elektrike, zraka, kanalizacije ...
... je vseeno. Količina pobranega bo na koncu enaka ali večja, ker sistem žre vedno več.
Ponastavitev sistema je možna, ni pa prijetna (revolucije, vojne, kataklizme, stečaji in propadi sistemov ... )
Kaj bo prihodnost prinesla ne vemo - zato na napovedi v slogu, elektrika se bo podražila, nafta pa ne, ne polagam preveč upov. (tako si nastavil kalkulacijo)

Kar bo, bo. Prebijali se bomo kot bomo takrat vedeli in znali in zmogli in nam bo dopuščeno - ampak živimo pa (tudi) sedaj.
In trenutno je sistem tak, da nas proizvajalci derejo s ceno električnih vozil, vožnja sama pa je zelo (nekaterim) prijetna in ugodna.

In to je vse.
Nekaterim moje generacije je določen tip vožnje užitek. Èe je to odzivnost električnih vozil - zakaj pa ne. Èe je to TA letnik 1950 - Bohpožegni in še na mnoga leta!

Nam v firmi trenutni stroški vožnje na km z električarjem pomenijo, da smo vozila dobili dobesedno zastonj. Za vozilo in energent damo manj kot prej samo za nafto.
Se pa zelo strinjam, da se to lahko zelo hitro zelo spremeni. In bo treba takrat ukrepat glede na dane razmere ...

lp

bingo

Èojko: pozabljaš da EV avti ŽE SEDAJ omogočajo "neomejeno zastonj" tankanje preko sončnih elektrarn!
Poglej še primer "samonapolnjivih" avtov: Lightyear One, Aptera, Sion (in verjetno še mnogi)....
Deloma se strinjam s tvojimi opazovanji, a pozabljaš, da gre pri pojavljanju EV-jev za "kvantni" skok v tehnologiji-primerljiv s preskokom iz konja na avto....in seveda=ne bo se zgodilo jutri, in seveda=še vedno bodo obstajali fosilci.
Navsezadnje še vedno videvamo konjske vprege na romunskih cestah...

gepl83

Ne vem če je tak kvantni skok. Sploh pa primerjati to z konjem/avtom. Glede na to, da če izvzamemo stroške, jaz ne vidim nobene uporabne prednosti več. Zame to ni napredek, ampak sprijaznjenje z nečim slabšim, nujnim...

antasi

Zakaj?
Ali nam je všeč ropot motorja. JA
Ali nam je všeč tankanje smrdečega benzina JA
Ali nam je všeč turiranje motorja v vrtljaje JA
Ali nam so všeč okvare pdf adblue itd JA
Ali smo nostalgični in nismo za napredek JA

Tisto z velikimi črkami sem pripisal jaz
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

Čojko

Skokec nazaj je. EV je v principu isto, le da moraš za tankanje porabit bistveno več čas.

Elelektrika je hobi program. Malo poglejte razne komunale, gozdarje ipd. če imajo kaksne stroje na elektriko. To je za neumne razvite Evropejce, američani ne bodo kupovali EV, ker jim je se za porabo klasičnih malo mar, kaksna razvita mesta drugod po svetu in to je to. Predstavljaje si EV v Afriki, Rusiji, Indiji, Kitajski izven velemest, Južni Ameriki, srednj Ameriki, v ledeni Kanadi....Avstralci po moje tudi ne kaj dosti,.velemesta mogoce. Da ne govorimo o Bližnjem vzhodu, pa sije sonce skoraj tudi ponoči,  hahaha

frediz

saj razumes, da je nafte koncno mnogo?
pa da je nekatere skupine ljudi niti pod tocko razno ne morejo pridelati.

drugace pa je sprememba, kot mnoge pred njo. Ce v tvojem besedilu zamenjamo nafto s konjem in ev z avtom dobimo govor v vaski gostilni pred 100 leti. (karikiram močno).
Ampak konj v gozdu je tudi danes še zelo uporabna zadeva, ponekod ima prednosti, v veliki vecini pa so ga nadomestile druge resitve.

Za polnjenje pa porabim bistveno manj casa kot sem ga prej na pumpah. Avto se polni med sluzbo in ponoci. Za priklop rabim cca minuto. Podobe v zadnjih dneh na slo pumpah okoli mene niso dajale vtisa, da si v par minutah fraj ...

... sem se pa jaz dve leti nazaj ukvarjal z istimi dilemami, ker sem pac imel samo izkusnjo dizla in bencinarja.
Zdaj vem kje sem se motil in kaj sem predvideval prav ...

Čojko

Klliko ljudi ima pred službo privat parklpac kamor  lahko postavis polnilnico? In bo firma naredila 200 polnilnic za 200 zaposlenih? Koliko ljudi živi v blokih, avto ob ali na pločnikih. Kje bodo te polnilnice?

Morda se še kdo spomne osemdesetih in predelav na plin za nekaj časa. Pa je bilo čisto simpl in poceni proti tem EV, pa se ni obneslo. Jeklenka v prtljažniku je bil že en minus. Zakaj se danes novejši bencinci, ki kurijo 5l ne predelujejo na plin, pa je cena le 1€? Veliko ekonomičneje in menj komplicirano od EV.

To so zame vse pravlice in butična roba ali moda za 5% nadebudnežev.

bingo

Norvežani se seveda požvižgajo na tvoje mnenje ... celo do te mere, da imajo v t.i. "ledeni deželi" že več kot polovico voznega parka električnega....hecno ne?