C4 electric

Začel/a visar, Junij 03, 2022, 08:08:53 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Citroenovc

No tole še - Èojko - če se ti da, potem na tem linku
https://www.eles.si/prevzem-in-proizvodnja
recimo izberi 18.4.2022 pa 28.4.2022 pa 1.5.2022 in 12.5.2022 (ja, malo je bustasto, da spremeniš datum pa se nič ne zgodi - moraš po vsaki spremembi datuma pritisniti še "pokaži graf") - izbrano na blef po čisto enostaven ključu:
- velikonočni ponedeljek; dan po državnem prazniku v času počitnic/podaljšanih praznikov; praznik dela; normalen delavnik;

Pa malo glej višine moči in pa količine posameznega tipa proizvodnje.
OK

LP
Primož

pubi2cv

Ko sem ravno "iz foha"...

Elektrarne, ki delujejo s konstantnim outputom ali pa ki proizvajajo pač takrat, ko je vir na razpolago (predvsem sonce in veter) so seveda res problematične, kar se regulacije/balansiranja omrežja tiče.

Trenutni viški energije se najenostavneje rešujejo s pomočjo črpalnih elektrarn. V Sloveniji imamo žal le eno omembe vredno (ÈHE Avče). Enako velja za "konice", ko je poraba najvišja.

Èe poenostavim...črpalna/reverzibilna elektrarna v primeru, ko je energije na voljo (pre)več, deluje kot črpalka in črpa vodo iz neke nižje lege v bazen z neko višjo lego. In obratno, ko je v omrežju energije (pre) malo, pa deluje kot turbina in s pomočjo vode iz višjega bazena proizvaja električno energijo in tako pokriva "manjke" v omrežju.

Seveda, razlog za dodatno proizvodnjo v nekem trenutku je lahko tudi ekonomske narave. Cena energije čez dan namreč zelo niha - in črpanje v obdobju, ko je energije veliko in je poceni - in proizvajanje v obdobju, ko je energije malo in je nekajkrat dražja - se pač izplača.

Manjke energije pa sicer lahko pokrijejo tudi vršne elektrarne) npr. plinska v Brestanici....). Je pa ta ponavadi precej draga....

Tako malo poenostavljeno in bolj na hitro :AngelPray:

Citroenovc

Evo, Pubi tudi nekaj ve :) in ne pada na zgodbice o kratkostičenju elektrarne (ta mi je še do danes ena močnejših v tej temi).

Pri črpalnih je treba še upoštevati, da mora cenovna razlika znašati dovolj, da pokrije slabši izkoristek pri črpanju napram proizvodnji. Konkretno in po domače ter malo čez palec - če kupiš 1MWh za črpat po npr 100 €/MWh ga moraš prodat z vsaj 133 €/MWh pa si šele na ekonomski nuli.
Pa vseeno, ko že omenjaš ÈHE Avče - ne drži pa ravno, da z njo dejansko lovimo in pokrivamo momentalne viške in manjke v sistemu oz da ga balansiramo predvsem z Avčami. Kako se dejansko izravnava sistem v real time je malo bolj kompleksno. Nekaj osnovnih razjasnitev pojmov za Èojka&Co se najde npr tule:
https://www.eles.si/pojmovnik
Brestanica sicer je plinska in kot taka hitrega odziva (in po energentu dražja) - se pa pri nas uporablja za terciarno regulacijo in podobne mejne situacije.
https://www.teb.si/si/proizvodnja/
OK

LP
Primož

visar

No tukaj pa prihajamo nazaj na avte...
V sloveniji se sedaj gradi večje število večjih baterijskih zalogovnikov, najbolj znana sta v Jesenicah in Idriji, ki shranjujejo energijo ki je je preveč in oddajajo ko je je premalo, podobno kot ÈHE Avče samo z bistveno bioljšim izkoristkom ter neprimerno hitrejšim odzivom na omrežje.
Kje pa so avti? No tukaj pa je prihodnost v V2G, ki bo omogočal da se cca 10% baterije vrne nezaj v omrežje ko bo potreba. Kar pomeni da je to cca 200000 x 5kWh energije v vozilih ki so na voljo elektrogospodarstvu v primeru manjka energije.
Tako se rešujejo konice tudi na lokalnem nivoju in z pametno infrastrukturo to pomeni da vložek v prenosno omrežje ni več tako velik.
______/\\______
______/\\______

frediz

Citat od: visar;280387Tako se rešujejo konice tudi na lokalnem nivoju in z pametno infrastrukturo to pomeni da vložek v prenosno omrežje ni več tako velik.

Ja ...?
A pa razen kakšne posamezne točke kjer se to testira imamo kaj na nivoju omrežja?
Resno, a je kdo s foha, ki kaj dela na nivoju slo in eu državnih projektov tu, in ki razume kaj to povleče za seboj?

Moje mnenje: Èe ne bo politične intervencije tipa "Magna", bomo lepo čakali na tipske rešitve, ki jih pa v obsegu primernem za državo še ni. Mi niti nimamo industrije, ki bi imela primerno koncentracijo stacionarnih vozil, morda sedaj Krka v NM, kjer pa že usajajo z neprecenljivim grmovjem, ki trpi zaradi parkplacev ...
V Lj morda kaj v Stegnah, ostalih pa ne vidim dokler ne bo tretjega vala BEV.
Glede na bruseljski odklop od realnosti ... ga ne bo še tako hitro.

V razmislek - kdaj se je zgradila zadnja kemična ali farmacevtska tovarna v Evropi? (primarna, rudimentarna, ne pakirnica in marketing)

frediz

pa da ne bomo samo gostilniško pametni:
Elektro Citrona se bliža 50 kkm, prihaja 3 servis. Včeraj je avto začel bolj resno pozivati, tako, da se moram naročiti ...

... Prvo (skoraj) leto vožnje je šlo super, okvara je bila ena, raztrgalo je kabel ročne za zadnje desno kolo in smo ga čakali  ...

Ostalo BP. Z avtom zadovoljen, stroški zaenkrat sanjski, naj čimdlje tako ostane.
Na servisu bil še vmes zaradi vpoklica, ostalo rešeno ob obeh rednih.

A kdo morda ve kje se dobi dobre metlice brisalcev po razumni ceni? Citroen se tu  malo šali ...

... ampak ni smešno. (80€)

visar

Citat od: frediz;280408Ja ...?
A pa razen kakšne posamezne točke kjer se to testira imamo kaj na nivoju omrežja?
Resno, a je kdo s foha, ki kaj dela na nivoju slo in eu državnih projektov tu, in ki razume kaj to povleče za seboj?

Moje mnenje: Èe ne bo politične intervencije tipa "Magna", bomo lepo čakali na tipske rešitve, ki jih pa v obsegu primernem za državo še ni. Mi niti nimamo industrije, ki bi imela primerno koncentracijo stacionarnih vozil, morda sedaj Krka v NM, kjer pa že usajajo z neprecenljivim grmovjem, ki trpi zaradi parkplacev ...
V Lj morda kaj v Stegnah, ostalih pa ne vidim dokler ne bo tretjega vala BEV.
Glede na bruseljski odklop od realnosti ... ga ne bo še tako hitro.

V razmislek - kdaj se je zgradila zadnja kemična ali farmacevtska tovarna v Evropi? (primarna, rudimentarna, ne pakirnica in marketing)

Do sedaj je država popolnoma blokirala kakršnikoli razvoj, osebno sem videl sprenevedanje države (sem lastnik podjetja za polnilnice), ampak ne bomo smetili v tem foromu s politiko.

Kar pa se tiče BEV pa bo prihod bistveno prej kot 2035, že sedaj je cena samo 10-20% višja od bencinskega avtomobila, ko bo cena ista (predvidevam da čez 3 leta) bo ob bistveno nižjih stroških lastnišva samo še redko kdo kupil bencinski avto. Ko pa bo cena nižja računam da čez 6 let, pa bo kupil bencinarja samo še tisti ki si to res želi.

Cena se drastično niža in tukaj povem da se na vsakih 6 let skoraj podvoji kapaciteta baterij ter pade cena vozila.
Primer:
2009 - c zero 120km (13kWh) cena 37k€
2015 - leaf  250km (28kWh) cena 35k€
2021 - zoe  400km (52kWh) cena 27k€
2024 - tesla Q 300km (50kWh) cena 23k€ - to pa je že popolnoma enaka cena kot za bencinarja
______/\\______
______/\\______

Lovro

Citat od: frediz;280409pa da ne bomo samo gostilniško pametni:
A kdo morda ve kje se dobi dobre metlice brisalcev po razumni ceni? Citroen se tu  malo šali ...
(80€)

Tole je zelo zanimiva tema, komentiram je sicer ne, ker nisem poznavalec, lahko pa odgovorim glede brisalcev.

Tudi ostali proizvajalci imajo šaljive cene, kot si napisal.
Rešitev je avto trgovina z univerzalnimi brisalci, tudi s temi, modernimi gumijastimi. Poveš, za kateri avto je in to je to. Bosh so dokaj dragi, Valeo polovica cene.
Z Bosch sem bil izredno zadovoljen, sedaj imam Valeo, ki so malo slabši, vendar za to ceno sem še vedno zadovoljen.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

visar

Citat od: Lovro;280413Z Bosch sem bil izredno zadovoljen, sedaj imam Valeo, ki so malo slabši, vendar za to ceno sem še vedno zadovoljen.

zanimivo, moje izkušnje so bile ravno obratne. bosch škripal in nič brisal, valeo je bil mnogo boljši na C5 in na DS5,  potem pa sem že na DS5 prešaltal na Wurth, pa sem zelo zadovoljen

LP
______/\\______
______/\\______

Lovro

Lahko, da je odvisno od oblike šipe. Pri Meci so se Bosch super obnesli, imel bi jih še sedaj, pa so enega ob servisu po nesreči odpeli in mi je odletel na avtocesti.
Ker jih takrat ravno v trgovini niso imeli, sem kupil Valeo, ki so tudi OK. S tem mislim na te novejše gumijaste brisalce brez zunanjega nosilnega okvirja.
Pri C5 pa sem imel gor kar Citroenove (kupljeni v akciji na servisu).
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Citroenovc

Citat od: visar;280411Cena se drastično niža in tukaj povem da se na vsakih 6 let skoraj podvoji kapaciteta baterij ter pade cena vozila.

Tole se pa bere skoraj enako enako kot, ko po marketing oddelkih sodeč vsaka prenova na par let pri notranjezgorevaših prinese (min) -10% nižjo porabo glede na prejšnjo verzijo, a avtomobili že 25let spijejo v realnosti tistih cc 7l
/100km ...
OK

LP
Primož

visar

NI ravno samo marketing...
V avtomobile je prišla elektronika in predvidevam da bo približno veljal moorov zakon kot je pri računalnikih.

In sicer mehanika se ne more ceniti ker ima zelo mahjen dodatek na ceno napram surovim materialom in procesu.

Elektronika pa ima več kot 90% pribitka glede na ceno surovega materiala. Od tukaj vidim še kar precej rezerve.

poglej telefon za 1000€ vsebuje redkih kovin za cca 8€ ter pesek (brezplačen), proces in proizvodnja so cca 120€, vse ostalo je SW in zaslužek.
______/\\______
______/\\______

Citroenovc

Ja ampak ti govoriš o baterijah, ki so pa še vedno kar precej konkreten kos materiala.
OK

LP
Primož

visar

enaka situacija... cca 80% dodatka.
3kg baterija stane material max 16€, potem je proces in zaslužek,
trenutna cena take baterije je 150€.

torej veliko je še za narest na ceni....
______/\\______
______/\\______

Čojko

vse ostalo je marketing, podkupovanje politijlkov, novvinarjev, fazvoj, gradnja elektrrn, omrežja,...

Ališič je zeloeponnapisal da je vsa ta elektriika skupaj bolj škodljiva okolju, kot klasicna vozila, ki so že danes zelo čista. Le še dodatno bi jih mogli razvijat.