C4 electric

Začel/a visar, Junij 03, 2022, 08:08:53 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

visar

Zanimivo razmišljanje.
Se strinjam imaš prav...
 samo tistih 300W je veliko, saj še moj avto s tistim TV toliko ne pokuri.
Bom pa izračunal porabo preko Vampire draina...

Drugače pa piše da je maximalna poraba (centralni TV off, armatura on ter pumpe ter ventilatorji ON) cca 180 W, ko pa pumpe in display ne delajo pa računalniki pokurijo med polnjenjem samo 40W,
Sicer pa takrat ko je brez polnjenja izgubi cca 2km/dan saj so BMS ter varnostni računalniki vedno prižgani.

2km/dan je pri 200Wh/km 400Wh

Mislim da moramo kdaj skup na pivo :-)
______/\\______
______/\\______

Sebek

Res je, da so pri počasnem polnjenju na 1x8A večje izgube kot na 3x16A. Verjetno pa so pri polnjenju z 3x16A tudi večje izgube kot pri nekaj manjši hitrosti polnjenja. Vprašanje, kje je tista optimalna točka polnjenja, kjer so izgube najmanjše hitrost polnjenja pa največja.

Pri meni nakup dinamične polnilnice ni smiseln, ker delam premalo kilometrov. Izgub elektrike za 1000€ ali koliko pride najcenejša trifazna dinamična polnilnica, verjetno ne bom imel nikoli, pri teh okoliščinah kot jih imam sedaj. Tako da me zaenkrat nič ne zanimajo izgube. Ko je avto na 20% ga zvečer vštekam, zjutraj jih pa ima 80%, kar bi tako ali tako naj bilo najboljše za baterijo.

Čojko

Najcenejše je delo od doma. Laptop kuri 200w, pa še dve žarnici pozimi po 2x15w in to je to.

Za vse ostalo pa je en hidravlični XM V6 s porabo 13 litrov bencina dinamične vožnje. Haha��

Dejansko je to prihodnost in hkrati rešitev planeta.

gregor

Odvisno od dela. Delo od doma je po mojih izkušnjah eno veliko sranje, če se moraš malo več usklajevati s sodelavci, oz. rabiš kašno pomoč, da še kdo drug gleda v tvoj ekran, in skupaj iščeta npr kakšno napako, ker stvari vsebinsko ne poznaš dovolj.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Lenko

Citat od: Èojko;280266Najcenejše je delo od doma. Laptop kuri 200w, pa še dve žarnici pozimi po 2x15w in to je to.

Za vse ostalo pa je en hidravlični XM V6 s porabo 13 litrov bencina dinamične vožnje. Haha��

Dejansko je to prihodnost in hkrati rešitev planeta.
Ravno razmišljam kako fabrko razdelit med 140 zaposlenih da resimo svet. Ni vse tako enostavno.

zlikovski

Električni avto se splača imet danadanes če delaš nekje 70+ km dnevno, da se ti nekje zglihajo stroški, nakup,......

frediz

Citat od: visar;280245Boš še imel avto ne se bat, to bo hitreje kot si mislimo.

Pravzaprav se obračunski sitemi že uvajajo in so tesno že zunaj...
Lep primer testiranja obračuna je:
https://www.energijaplus.si/za-vas-dom/storitve/zlata-ura

ja, super. Ampak to je še vedno statično omrežje z različnimi urniki. (Definiranimi vnaprej). Jaz dinamično omrežje razumem kot odprt sistem, ki se prilagaja glede na povpraševanje in ponudbo in temu primerno odreagira s tarifo. V Slo že imaš testne postavitve kjer lahko v teoriji (!) služiš s polnjenjem BEV. (V2G in pozitivna razlika).
Da bi to zaživelo pa bo treba z vagoni vozit denar v elektroinfrastrukturo. Pomisli na tisoče trafo postaj in vse povezano z menjavo tega ...
Ogromno tehnologije je že, ni pa še izkušenj v večjih obsegih. Èe bo politični interes bo tudi to dobilo veter v hrbet - in obratno (gorivne celice, vodik, metan ...).

... to so navsezadnje le energenti, ki omogočajo teoretično samostojnost neke države, kar pa v današnjih časih ni več tako zelo sprejemljivo in samoumevno ...

... upam pa, da res uspe in se zgodi energetski preboj še za časa naših življenj. (Èeprav glede na dogodke zadnjih nekaj mesecev delamo korake v neko drugo smer ...)

frediz

Citat od: zlikovski;280272Električni avto se splača imet danadanes če delaš nekje 70+ km dnevno, da se ti nekje zglihajo stroški, nakup,......

ma ja, kakor komu glede na osebno situacijo ...

- a lahko polniš doma ponoči
- a lahko polniš v službi
- kje živiš, kam se voziš
- kako prilagodljiv si z vožnjami časovno
- kaj mora imeti vozilo

moja situacija je na nek način idealna za trenutne razmere v Slo in se mi to pozna pri finančnem delu zgodbe. Ni, da bi se mi "izplačalo", ker nisem taksist, dajem pa za prevoz mnogo manj kot prej za nafto. (avto je pa na nek način podarjen s strani te razlike)

čudni časi pač ...

Čojko

Jaz pa uživam ko s 16 letnem avtom, ki ne izgublja več na vrednosti plašim vse pred sabo na prehitevalnem v vrhniški klanec in hkrati na ekranu kaže 25 litrov,... in enkrat na 800 km se ustavim kjerkoli za 10 minut in sem zopet v polni formi za neumnosti.

Èe ne bom imel več za benz ga bom pa parkiral v dnevno in v njemu spil kakšno pivo. In šel na "zastonj" električni vlak, ali avotbus.

Ni teorije, da elektrika zaživi. Jo ni! Proizvodnja je praktično enaka ne glede na ure dneva. Je nekaj malenkosti sonce, veter, ki itak vse skupaj samo jebe, pol plin, da uravnava, vse ostalo pa je bolj kot ne konstanta. Èe kdo ne ve, se ponoči elektriko masovno kratkostiči v tla,... Doma pa je velikokrat težko še do trofazne prit,... izgube na omrežju, kje je trošarina za ceste in ostale dajatve,.... to se bo moralo vse plačevat. Na koncu je to veliko dražje če globalno gledaš od klasike, če bi se teoretično izšlo.

Èe se kdo spomne kako se je včasih gledalo na elektriko, že če si kakšen električni radjator kupil je bilo pregrešno, ker je ni, pa vsi luči ugašat povsod. Zdaj ko je 2x več pozidano z raznimi firmami, nakupovalnimi središči, vse možno na elektriko, klime, TÈ, računalniki,... pa dajmo še vse avte na elektriko. A se komu sploh sanja koliko energije je to? Pa je čisto enostavno za izračunat. Naj nekdo dobi podatek o prodanem gorivu v SLO v enem mesecu in naredi nek približen preračun izkoristka v elektriko. Po moje so to grozni GW,... od kje? Teoretično od kje? No GO!

Èe se bo kdo poglabljal v obdobje v katerem živimo - potrošništvo, ki se ga je po industrijski dobi in zlomu le te leta 1934 izmislil Freudov nečak bo razumel vsa ta jajca in kam gremo. Tudi ta doba se bo enkrat končala kot vse druge pred njo. To je samo ena izmed oblik nategovanja le te.

Film Bogovi so padli na glavo verjetno vsi poznamo. Kaj manjka Bušmanom, pa živijo na istem planetu in v istem času kot mi. Oni bi imeli ta planet za zmeraj.

visar

@Èojko to je tvoje razmišljanje in takih je na srečo čedalje manj.
Kot si napisal vsi živimo na istem planetu in zakaj bi moral jaz vohat smrad od drugih.  

Glede elektrike nič bat. Tud mobilni telefon je bil včasih drag in brez signala, kaj pa sedaj?

Ja za zadnji odstavek se popolnoma strinjam.
______/\\______
______/\\______

gregimarko

....Èe kdo ne ve, se ponoči elektriko masovno kratkostiči v tla,...

Tole me je pa kar nasmejalo. Lahko še kaj napišeš?

visar

Citat od: gregimarko;280293....Èe kdo ne ve, se ponoči elektriko masovno kratkostiči v tla,...

Tole me je pa kar nasmejalo. Lahko še kaj napišeš?

Kako da tega ne veš...., tako se polni sonce da lahko zjutraj sveti.
Namreč ponoči je sonce na drugi strani ploskve.
Èe je štroma premalo potem pa pridejo oblaki.

:Hammer3:
______/\\______
______/\\______

Čojko

Ja, poglej si dnevno in nočno porabo, JE, TE in tudi HE je konstantno obratovanje z isto močjo, to je cca. 90% proizvodnje, pol pa imaš še Plinske za premoščati špice, če ne moreš dokupovat od zunaj (preide en oblak nad Nemčijo, pa se ugasnejo vse sončne, al pa malo pojenja veter na Nizoremskem al še kje,..).

Ne več če ima smisel razlagat kaj na elektriko funkcionira ob treh zjutraj in kaj ob 10 dopoldan ko cela evropa na plno dela. Še TÈ se programira čez dan, ker so kao višje temperature, pa je brez veze oz. se dokupuje neke vremenske postaje ,da ti ne zaniha temperatura v notranjosti niti za 0,1 stopinje. No, in kam grejo tej viški proizvedene elektrike ob treh zjutraj? Razložite mi.

gregimarko

Citat od: Èojko;280296Ja, poglej si dnevno in nočno porabo, JE, TE in tudi HE je konstantno obratovanje z isto močjo, to je cca. 90% proizvodnje, pol pa imaš še Plinske za premoščati špice, če ne moreš dokupovat od zunaj (preide en oblak nad Nemčijo, pa se ugasnejo vse sončne, al pa malo pojenja veter na Nizoremskem al še kje,..).

Ne več če ima smisel razlagat kaj na elektriko funkcionira ob treh zjutraj in kaj ob 10 dopoldan ko cela evropa na plno dela. Še TÈ se programira čez dan, ker so kao višje temperature, pa je brez veze oz. se dokupuje neke vremenske postaje ,da ti ne zaniha temperatura v notranjosti niti za 0,1 stopinje. No, in kam grejo tej viški proizvedene elektrike ob treh zjutraj? Razložite mi.

Ne se matrat in nekaj ugibat, kam gre štrom, ker se da vse videti v realnem času:
https://app.electricitymap.org/zone/SI

visar

______/\\______
______/\\______