C4 electric

Začel/a visar, Junij 03, 2022, 08:08:53 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Hvala za linke, bom ob priliki malo proučil. Pred 13 leti, ko sem gradil hišo in projektiral električno akumulacijsko talno gretje (izključno MT) sem se s tem malo več ukvarjal in takrat sem prišel do te info o kratkostičenju viškov čez noč.

andraž

Eno zelo laično vprašanje: Glede na to, da ste v tej temi zbrani mojstri elektrike, jaz pa sem realen in se ne delam, da vem o vsaki stvati vse...

Na barki imam elektro panel 375 W, ki pridno polni 3 akumulatorje; servisni - za vse potrošnike, ki delujejo ko barka stoji npr. Hladilnika, akustika, luči... , ostala dva sta 100 Ah in služita za zagon motorja, prečni propeler, sidrni vinč.
Panel je tako zmogljiv, da hitro napolni vse tri akumulatorje, s tem, da ima prednost servisni, ko je ta poln modul preklopi na polnjenje ostalih dveh.
Ni mi jasno, kam gre takrat, ko je vse napolnjeno, elektrika, ki se verjetno še vedno proizvaja.
Hvala za preprost odgovor.

frediz

Citat od: andraž;280309Ni mi jasno, kam gre takrat, ko je vse napolnjeno, elektrika, ki se verjetno še vedno proizvaja.
Hvala za preprost odgovor.

zelo laičen odgovor laika - na identično vprašanje so mi odgovorili, da imam v panelu "volte", napetost, ker sonce še sije in panel še lahko proizvaja el. energijo, nimam pa "amperov", toka, ker nimam sklenjenega tokokroga. Ker ta napetost ne bo imela kam steči, se bo pretvarjala v toploto in se oddajala nazaj v okolico. Naprednejše rešitve imajo priklopljen dodaten element za take primere in odvečno energijo učinkoviteje spreminjajo v toploto.
Bojda lahko to tudi občutim, ker bo panel brez sklenjenega tokokroga občutno toplejši, kot pa tak, ki fila baterijo ...

Strokovnjaki - popravite me / razsvetlite naju z Andražem.

antasi

Ne vem. To bo pa čojko vedel.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

Zeko124

Za vsakim takšnim projektom kot je nadgradnja elektro infrastrukture mora vedno stati tudi politika. Èe niste prebrali so te dni brihtne glave v Bruslju sprejele da po letu 2035 ne bo več mogoča prodaja osebnih vozil z notranjim izgorevanjem. Zdi se daleč, dejansko pa je pred vrati.

Èe ne bo našega štroma dovolj bomo pa kupovali tako kot Nemci. Saj bo vmes Macron postavil še 16 jedrskih pa bo za vse dovolj. :BigThumbs:

Bolj kot fizika me skrbi kako bojo rešili raznorazna pravna vprašanja, kdaj ti bo zavarovalnica povrnila škodo za zgoreno hišo ker se je v njej vžgalo električno vozilo med polnjenjem in podobno.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Čojko

Nimam pojma. Kam gre pa v avtu? Iz časov ko sem še jaz se je tej elektrarni reklo dinamo. Kolesa so gumjasta, pol verjetno ne more v cesto.
To bo sigurno Antasi vedel, on je električist.

Čojko

Citat od: Zeko124;280312Èe niste prebrali so te dni brihtne glave v Bruslju sprejele da po letu 2035 ne bo več mogoča prodaja osebnih vozil z notranjim izgorevanjem.

Jaz imam 4. Mislim, da bo dovolj do smrti, pa še morda za kakšnega zanamca. Morem čuvat.

Zeko124

Citat od: Èojko;280314Jaz imam 4. Mislim, da bo dovolj do smrti, pa še morda za kakšnega zanamca. Morem čuvat.

Ja, edino bencin bomo kupoval v lekarni. :)

Pa čez 5 let ne boš mogel več kupit EGR-a za C6 ko bo riknil.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Citroenovc

Citat od: visar;280305za slovenijo pa:

https://www.eles.si/obratovanje-prenosnega-omrezja

Tale bo skoraj boljši za Èojkova vprašanja in razmišljanja :)

https://www.eles.si/prevzem-in-proizvodnja

(tale s kratkostičenjem je pa sploh zmagala :) )
OK

LP
Primož

Citroenovc

Citat od: gregimarko;280301Ne se matrat in nekaj ugibat, kam gre štrom, ker se da vse videti v realnem času:
https://app.electricitymap.org/zone/SI

Ma kaj pa vem. Tu vidim, da so barve emisije in ne neto pozicija držav ... Lahko bit zelo zelen (naša S soseda), če pa uvažaš od vsepovsod in se šlepaš na proizvodnjo drugod ... Sicer ravno danes celo močno izvozna ... drgač pa že več mesecev v povprečju precej uvozna.

OK, ajde, tiste puščice so luštne, k so mal "dinamične". Tko da ja, kot "kam gre" pogled je še kar zanimiv.  

Ker mate radi podatke pa delate doktorate :) - si mal tole poglejte. Registrirat se da tudi brez kakih posebnih zahtev ....

https://transparency.entsoe.eu/
OK

LP
Primož

Čojko

No, zdaj pa najdite še podatek o Gwh porabljene energije v enem mesecu na podlagi prodanega bencina in dizla, da vidimo koliko GWh bi porabili za elektrifikacijo slo avtoparka. Ena JE, pol ko oddamo delež Hrvatom proizvaja konstantnih 650MWh

Da bomo videli koliko kupol JE nas čaka po 2035, če bo res samo štrom. Pol je pa treba še gorivo za JE kupovat, ki ga tudi ni neomejeno,...potrošniške bučke.

antasi

Citat od: Èojko;280313Nimam pojma. Kam gre pa v avtu? Iz časov ko sem še jaz se je tej elektrarni reklo dinamo. Kolesa so gumjasta, pol verjetno ne more v cesto.
To bo sigurno Antasi vedel, on je električist.

Aja, jaz sem električist.
Bom po domače razložil.
Ko filate akumulator s starim polnilcem, kam gre elektrika, ko je aku.poln, polnilec pa še kar vštekan in dela?
Nikamor, oz.se višek pretvarja v toplotno energijo.
Na naših mobi polnilcih imamo sicer že elektroniko, ki ugasne polnjenje, ko je poln.
Elektrika je res ena čudna reč:Hammer3:
Tale fama, da elektrarne delajo kratke stike, da porabijo višek elektrike ponoči, se je lepo razširila po netu. Sploh pri nasprotnikih elektrike.
Samo kako pa to izvedejo? Si predstavljate kako bi se iskrilo okoli elektrarn? Èe bi v zemljo višek štroma speljali, bi jih pa itak vse pobilo:breaking_pc:
Èojko omenja neke gigawate. Kako bi izgledal tak kratek stik, če se že doma na vtičnici zaiskri. Pomoje bi izgledalo podobno kot explozija atomske bombe in vse električiste v elektrarni bi pobilo. To pa tudi nočemo.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

andraž

Pa je možno, da ti tak višek tako dvigne temperaturo, da se lahko kaj pokvari ali celo vname???

Čojko

V glavnem meni je bilo razloženo, da so elektrarne zelo toge ustanove, z inercijo, ki se jih ne da kaj veliko in v kratkem času prilagajat, tudi okoli koliko je deležev tipov JE, TE, HE, PE alternativne se je šlo in da se ponoči ne uspe porabiti toliko elektrike kot se jo proizvede. Kako in kam to gre ne vem in ali se je dejansko proizvede preveč. Ali kdo ve kako se rešuje JE Krško, če ni odjema? Nekam to more it,...

Citroenovc

Si videl graf na ELES linku - imaš strukturo proizvodnje po JE, TE in HE - pač kar je priklopljeno na prenosno omrežje.

Si videl kako je lepo JE "konstanta", in kako preostala 2 tipa pokrivata špice.

Skratka - naša JE ponuja nekaj malega fleksibilnosti (ni pa primerljiva z nekaterimi tipi JE, ki imajo možno kar lepo "šiftat" lep del višine izhodne moči), TE imajo večji razpon prilagodljivosti; HE pa itak - od 0 do polne moči.

Glede JE in "viška" - ja, seveda nekam gre. Ker drži, JE res ne boš zaustavil kar tako - zaustavi se ali ob rednem remontu ali pa ob kakem izrednem dogodku.
Že TE se po potrebi hitro lahko zaustavi, če bi bilo treba. OZ med vikendi (večkrat) "stojijo". Mešana zgodba tehničnih minimumov in ekonomije.
Skratka - ÈE (ampak nč bat, ni bojazni zaenkrat) bi že s tehničnimi minimumi pokrili domačo porabo - je še vedno dovolj potreb zunaj naših geografskih meja. Zato pa imamo DV povezave z AT, HR in IT (link, ki ga je Visar, če se ne motim, pripel); kmalu bo noter tudi s HU.
No pa kot si že sam nekje omenil - pol proizvodnje JE itak pripada HR. Tako da ne, tudi (in glede na to, da bo vse več ljudi ponoči lovilo NT) ponoči realno pri slabih 700MW inšt moči NEK ni neke bojazni, da bi se NEK morala se zaustaviti zaradi viškov :) (oz si beliti glavo kaj naj naredi z viški ... jih ni)

Bolj je problem, da se zaradi tako opevanih solarnih in vetrnih in podobnih alternativ celokupno s tako opevanimi zelenimi obljubami naših EU birokratov in politikov zmanjšuje količina klasičnih proizvodnih enot - ki so zaenkrat še vedno edine, ki (sploh) ponoči, ko ni sonca, vetra pa tudi običajno ne, držijo vse skup in ki ponujajo stabilno frekvenco. In seveda to počnejo tudi preko dneva. Ker gre za rotirajočo maso, ki je stabilna in definira tako poznanih 50Hz.
Ker prej omenjeni alternativci imajo vedno vmes neke inverterje v izmenično in to je za kvalitetno regulacijo frekvence en običen p.. dim.

Ma raje neham, ker sem res bolj švoh na tem področju. ;)
OK

LP
Primož