C5 2.0 HDI 165 Exclusive (2013)

Začel/a premza, September 03, 2019, 09:48:12 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

theBill

Citat od: premza;282288Po dveh zimah preživetih v garaži, bo letos C5 spet dobil zimsko obutev in se občasno tudi zapeljal okoli (spet gremo lahko tudi nešpiknjeni čez mejo smučat :BigThumbs:)
Zimske gume so že na dodatnih alu platiščih (16 col) letnik 2018 z obilico profila in bodo za to zimo še OK. Vožene so bile samo dve zimi.

Ker pa delam res zelo malo km (pa še tisto počasi) in sem precej len z menjavami (evo, letos sem spet zamudil) razmišljam, da bi naslednje leto avto obul v celoletne pnevmatike.
Ciljam na nekaj takega... Hankook Kinergy 4S2 (225 55 R17).

Ima kdo kake izkušnje s C5 in celoletnimi pnevmatikami?
Enako se je meni dogajalo pri prejšnjem avtu, imel set letnih in zimskih, vozil po 4-5 sezon večinoma avtoceste, pa sem porabil samo 1-2 mm profila. Vedno sem jih menjal zaradi starosti, profila pa še ogromno.

Točno te Hankook v enaki dimenziji imam od septembra na Citroenu C5, po testih je to top price/performance celoletna guma. Zaenkrat so po suhem in mokrem OK, nisem jih pa uspel še sprobati na snegu in ledu. Ampak glede na to, da je v Ljubljani sneži ravno ene 3x letno, bi morale biti več kot dobre.

Hankook 4S2 so zmagovalke testa celoletnih ali vsaj med top 3 in zelo priporočljive, linke do testov ti je že aygo nalepil, tako da z nakupom ziher ne boš zgrešil.

Letne gume in verige v prtljažniku so primerne predvsem za prehodno obdobje, da malo zamakneš montažo zimskih, če je topla jesen ali pomlad, in da za brezveze ne uničuješ zimskih pri 15 C. Pozimi pa je ta kombinacija primerna samo za tiste, ki živijo na oblali, ali pa za tiste, ki avta nujno ne potrebujejo in lahko ob sneženju ali poledici pustijo avto več dni parkiran.

Drugače so pa letne gume in minimalna poledica ali sneg čista samomorilska kombinacija.

premza

Vse bolj zgleda, da bo še eno zimo (že tretjo) prespal v garaži...

Èe bo kak lep dan, pa ne bo soli na cesti, ga bom pa le zapeljal en krog, da malo bate pretegne.

zlikovski

Moj ''počiva'' malenkost več kot 1 leto. Sem računal prejšnjič, povprečno tankam nekje na slabe tri mesece.

Čojko

Citat od: premza;282520Vse bolj zgleda, da bo še eno zimo (že tretjo) prespal v garaži...

Èe bo kak lep dan, pa ne bo soli na cesti, ga bom pa le zapeljal en krog, da malo bate pretegne.

Ti bi lahko dvojni biznis naredil. Zaslužil od prodaje avta in garažo predelal v garsonjero, ter oddjal.

Al ga šparaš za oldtimerja? Delaš že sedaj tako z njim.

premza

Citat od: Èojko;282526Al ga šparaš za oldtimerja?

Za oldtimerja šparam eno drugo igračko...

premza

Citat od: theBill;282341Točno te Hankook v enaki dimenziji imam od septembra na Citroenu C5, po testih je to top price/performance celoletna guma. Zaenkrat so po suhem in mokrem OK, nisem jih pa uspel še sprobati na snegu in ledu.

Si imel mogoče priložnost gume preizkusiti v snegu in ledu?
Se lahko primerjajo z zimskimi?

Čojko

Celoletne se ne morejo primerjati ne z zimskimi, ne z letnimi.
So nek kompromis za nezahtevnega uporabnika, da prišpara.

DejanO

...
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

premza

Tudi to zimo mu nisem uspel natakniti zimksih gum.
Spet je v garaži prespal ves sneg, dež, mraz, sol, vodo...
Že tretjo zimo zapored.

16 colska lita platišča z Michelin zimskimi gumami pa samo prostor zasedajo v garaži.
Še ene gume, ki jih bom praktično nerabljene vrgel stran. :Hammer3:

premza

Prvi spomladanski izlet...
Ventilator 100% časa dela s 100% močjo.
Bi bilo vzdržno, če ne bi bilo tako glasno.
Po 300km se ga človek kar dobro naposluša.

Lani je takoj po zimskem počitku na prvi vožnji ventilator nehal delati. Letos pa zgleda hoče to nadoknaditi.
Lani se je zadeva "popravila" sama, bomo videli, če bo letos enako.
Zgleda, da mu daljši počitki škodijo.

Nov regulator že od lani vozim v predalu. :BigThumbs:

Avto mora itak na veliki servis (10 let in 160.000km), pa bodo poštimali še tole.

branko1

premza

Citat od: branko1;284002prodaš zimske gume na felnah?
Zaenkrat jih bom obdržal. Mogoče pridejo prav.

P. S.
Podnebne spremembe, pa človek nikoli ne ve, kdaj udari zima.

premza

Kratko nadaljevanje zgodbe...

Ventilator kabine sedaj dela (zamenjana elektronika - upor).
Po prespani zimi je poleti naredil 5 daljših izletov (1 x 200km + 3 x 600km + 1 x 1200km).
Večino poletja pa je spet prespal v garaži.

Na najdaljšem od teh izletov je doživel tudi manjši incident, ko je v poletnem res hudem nalivu nekje v Dalmaciji zalilo prtljažnik.

Napaka je bila na uporabnikovi strani.:Hammer3:
Senčilo za steklo (tista alu zadeva za 5€) je pokrivalo zadnje steklo in je bilo spodaj fiksirano s prtljažnimi vrati, kar je povzročilo slabo tesnenje in je voda v hudem nalivu našla pot v prtljažnik.
K sreči je bil avto parkiran malenkost "v hrib" zato je vsa voda ostala zadaj in se stekla v luknjo za rezervo, kjer je tudi ostala (slab liter smo jo ven stočili).
Sprednji del prtljažnika in kabina pa sta posledično ostali suhi.

K sreči je dno prtljažnika snemljivo iz zložljivi, tako da smo hitro posušili. Sonca je bilo več kot dovolj :BigThumbs:

Nauk:
Ne uporabljaj zunanjih senčil, če dežuje :take_picture:

premza