C5 2.0 HDI 165 Exclusive (2013)

Začel/a premza, September 03, 2019, 09:48:12 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

premza

Nenačrtovano sem postal lastnik Citroena C5 2.0 HDI 120kW Exclusive limuzina letnik 2013 bele barve. Prevoženih ima 140.000km. Ima vso opremo razen vzvratne kamere.
Poleg rednih servisov je bilo menjano prvo steklo (kamen), ostalo nič. Avto in prejšnjega (prvega) lastnika poznam.

To je moj prvi Citroen (tudi vozil prej nisem nobenega). Do sedaj vozil Z101, Z750, Yugo55, Golf II, Megane II, Smart Roadster, nikoli nič velikega, nobenega dizla, nikoli ničesar s kako resno opremo.

Hvalim:
- splošno udobje
- zvočna izolacija
- poraba (1500km s tankom:)
- hidravlično podvozje (dvigneš za čez ovire)
- luči svetijo v ovinek
- samozatemnitvena ogledala

Grajam (čeprav ne vem, če smem):
- ni predala za večji telefon, nosilca za kavo oz. dve
- gumbi radia in navigacije in logika menijev so bog pomagaj
- preširok sedež (kljub 7. motorjem za nastavljanje)
- ponekod slabi "stiki" delov karoserije (npr. sprednji blatnik - vrata)
- nastavitev klime se shrani v spomin položaja sedeža
- škripanje sredinske konzole ob večjih bočnih pospeških
- ni brisalca zadnje šipe (ko je treba zjutraj z rosno šipo rikverc)
- volan ne daje nobene informacije o dogajanju pod kolesi

Težava:
Okrasni letvici vetrobranskega stekla (ob stebričku levo in desno) nista dobro prilepljeni. Steklo je bilo menjano na Citroen servisu. Sem snel in zalepil z dvostranskim trakom a se je na soncu vse spet odlepilo. Na AC bi eno skoraj izgubil. Ima mogoče kdo kako idejo s čim se to zalepi?

V kratkem imam namen nadgraditi tudi navigacijo (po navodilih, ki sem jih našel na tem forumu), pa me zanima, če lahko kaj "za=bam".

P.S.
V prihodnje se bom skušal držati pravil foruma. :AngelPray:

c5 exclusive

Srečno vožnjo in obilo varnih kilometrov. Glede predala se strinjam tudi sam. Na prejšnjem C5 se je tudi meni ob menjavi stekla tale letvica odlepila sem dobil pa potem eno novo ena pa je bila stara je pa klepar potem drugo letvico pritrdil vredu saj pri menjavi stekla niso pritrdili vredu. Lahko povprašam kaj je naredil pa javim.
Lp
Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 Exclusive Avt. 2016 (privat)
Opel Insignia 2.0 CDTI edition start/stop 2014 (privat)
Audi A6 Avant 3.0 TDI clean diesel quattro S tronic 2015 (služben)

Gox

Srečno vožnjo :)

Za letvice mogoče povprašaš tam ko stekla menjavajo.. verjetno majo ta pravo lepilo.

DejanO

super, naj ti fajn služi, s tem da imam manj težav oz. pol manj sem sem jih zaznal.
Tiste letve ti naj zalepi nekdo, ki menjuje redno stekla. Z dobrim lepilom boš rešil problem. Med prednjima sedežema, pod sredinskim naslonom imaš en birdozenhalter za kavo. Sedeži so meni top, konzola mi ne škripa, razdri jo in ponovno sestavi, mogoče daš kaj gumijastega ali kako tesnilni trak vmes.

kaka fotka nove makine?
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

premza

Citat od: DejanO;258348Med prednjima sedežema, pod sredinskim naslonom imaš en birdozenhalter za kavo.
Tisto je pa res neuporabno. Dvomim, da kdo to zares uporablja.

Citat od: DejanO;258348Sedeži so meni top, konzola mi ne škripa, razdri jo in ponovno sestavi, mogoče daš kaj gumijastega ali kako tesnilni trak vmes.
Mogoče je krivo to, da imam sedež v najvišjem položaju in precej naprej, pa se naslanja oz. drgne ob konzolo. Bom srtestiral tole in javim. Ne bo pa enostavno, ker če sedež spustim in ga dam nazaj, ne morem vozit.

Vlado333

Cup holder je popolnoma neuporaben ta, ki je to dizajniral v življenju še ni pil kave v avtu, letvice ob steklu sem jaz na svojem pred prejšnjem avtu zalepil z najmočnejšim tesa dvostranskim trakom, še cca 6 let pozneje drži. Sredinska konzola je pri obeh mojih C5 škripala-ropotala v ovinkih, prvega sem kupil pri 11500km, drugega pri 119000km, pri nobenem še ni bila demontirana pa vseeno občasno ropota. (avtomobila sta še vedno v družini in se občasno vozim z njima).
Ostalo kar si opisal se mi zdi odvisno od uporabnika in osebnih preferenc.

gule

Tiste letvice se ne lepijo, ampak imajo plastične žabice, ki ob demontaži počijo in je proizvajalec zamislilmenjavo, le teh ob menjavi stekla. Dobiš ih na vsakem boljšem Citroen servisu. Problem je edino, če so nosilci polomljeni, potem pomaga le lepljenje, ali menjava.

Vlado333

Jaz sem lepil zgornji kovinski del letvice, ki je v barvi karoserije na spodnji plastični del (ta z žabicami).

premza

Ja, samo zgornji pleh je odlepljen, ne cela guma.

Še eno vprašanje. Koliko polnite gume?  2.4 spredaj in zadaj je nekam čudno, glede na to, da je sprednja os bolj obremenjena. Tudi statična deformacija sprednjih gum je pri 2.4 kar znatna. Prav tako je obraba bolj "po robovih".

Kdo polni več in če, kake so izkušnje.

Xandrej

savinjcan

Js jih polnim 2.8, toliko so mi napolnili nove letne gume, ki sem jih moral letos kupiti poleg avtomobila.

braby

letne 18 col na 2.7, zimske 17 col na 2.6

premza

Citat od: savinjcan;258376Js jih polnim 2.8.
Spredaj in zadaj? Katero dimenzijo pa? Moje so 225/55 17

Prosurfer

Serijsko so bile na avtu letne gume 225/55 17, podatek na nalepki pri vratih je le eden in ta:
spredaj je navedeno vedno 2.4, zadaj pa 2.4 (normalna obremenitev), 2.8 (polna obremenitev).

Èudno, da bi bilo to vedno enako, glede na različne možne homologirane gume (velikost platišč, presek, širina).
Jaz večinoma zaokrožim malo navzgor, spredaj na 2.5, zadaj pa na 2.9 (pač upoštevam, da so pri polnjenju lahko različne temperature zraka in gum, pa da manometri najbrž niso vsi popolnoma točni in ne kažejo enako). Pa mislim, da to ni bistveno (teh cca. +- 0.1 bar).
Kdo bo pa zadnje gume vedno prilagajal s tlakom, če voziš v avtu npr. 4 osebe ali le 2 osebi, poln prtljažnik za dopust ali pa si v avtu sam (in vse vmesne kombinacije, ki se lahko spreminjajo dokaj hitro).
Neke posebne spremembe trdote vožnje, niti neenakomerne obrabe gum nisem opazil (pa niti ne opazujem preveč tega).

premza

Spredaj, pri znatno večji masi, skoraj pol bara manj kot zadaj?
Kako pa si ta fenomen razlagate?