C5 2.0 HDI 165 Exclusive (2013)

Začel/a premza, September 03, 2019, 09:48:12 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

premza

Evo, pa je po 9 letih odpovedal akumulator.
Avto je dobra dva tedna stal in danes ni več hotel vžgati.
Smo ga vžgali na kable in je šlo.

Èe sem prav pogledal za zamenjavo ne rabim posebnega orodja, saj je spodaj pripet kar z "jezičkom".

premza

Zamenjano.

Brez vsakih težav. Rabiš samo 10 ključ.
Tudi vse nastavitve se se ohranile (sedeži, radio...), samo uro je bilo treba ponovno nastaviti.

Lorencing

Citat od: premza;258342Nenačrtovano sem postal lastnik Citroena C5 2.0 HDI 120kW Exclusive limuzina letnik 2013 bele barve. Prevoženih ima 140.000km. Ima vso opremo razen vzvratne kamere.
Poleg rednih servisov je bilo menjano prvo steklo (kamen), ostalo nič. Avto in prejšnjega (prvega) lastnika poznam.

To je moj prvi Citroen (tudi vozil prej nisem nobenega). Do sedaj vozil Z101, Z750, Yugo55, Golf II, Megane II, Smart Roadster, nikoli nič velikega, nobenega dizla, nikoli ničesar s kako resno opremo.

Hvalim:
- splošno udobje
- zvočna izolacija
- poraba (1500km s tankom:)
- hidravlično podvozje (dvigneš za čez ovire)
- luči svetijo v ovinek
- samozatemnitvena ogledala

Grajam (čeprav ne vem, če smem):
- ni predala za večji telefon, nosilca za kavo oz. dve
- gumbi radia in navigacije in logika menijev so bog pomagaj
- preširok sedež (kljub 7. motorjem za nastavljanje)
- ponekod slabi "stiki" delov karoserije (npr. sprednji blatnik - vrata)
- nastavitev klime se shrani v spomin položaja sedeža
- škripanje sredinske konzole ob večjih bočnih pospeških
- ni brisalca zadnje šipe (ko je treba zjutraj z rosno šipo rikverc)
- volan ne daje nobene informacije o dogajanju pod kolesi

Težava:
Okrasni letvici vetrobranskega stekla (ob stebričku levo in desno) nista dobro prilepljeni. Steklo je bilo menjano na Citroen servisu. Sem snel in zalepil z dvostranskim trakom a se je na soncu vse spet odlepilo. Na AC bi eno skoraj izgubil. Ima mogoče kdo kako idejo s čim se to zalepi?

V kratkem imam namen nadgraditi tudi navigacijo (po navodilih, ki sem jih našel na tem forumu), pa me zanima, če lahko kaj "za=bam".

P.S.
V prihodnje se bom skušal držati pravil foruma. :AngelPray:

Imam podobno zadevo z okni, da mi dvigajo tesnilne obrobe ven iz sedišča v vratih in jih moram vsake toliko za par mm dol pritisniti. Mislim, da bi to šlo z lepilom za steklo, tista črna, fejst lepljiva zadeva v tubi. Sem krom plastične okrasne letvice s tem pritrdil na karoserijo in drži ko šus. Zdaj moram še malo razmisliti kako se tega lotiti pa da vidimo.

premza

Danes sem se prvič peljal z novim akumulatorjem in opazil eno zanimivost.

Na daljši poti (cca. 300km) se večino časa akumulator sploh ni polnil. Napetost je med vožnjo nihala od 12.45V do 12.55V. Le občasno se je za kratek čas dvignila na 14.40V.
S starim akumulatorjem je bila ves čas 14.40V.

Najprej sem mislil, da je kaj narobe, pa očitno ni, ker je po 300km vožnje z lučmi, radiem, klimo...  napetost akumulatorja v mirovanju 12.65V (100% napolnjen).

Nisem vedel, da imajo avti kako pamet glede tega. Vedno sem mislil, da ko avto dela, da se napetost dvigne na  14.40V.

garac

a ni lih zato regler? ce prefilas aku gre tudi v cvet
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

premza

Citat od: garac;281696a ni lih zato regler? ce prefilas aku gre tudi v cvet

Ja, ampak 12.5V je kot da alternator sploh ne dela.
Sem čakal da se bo kaka lučka prižgala, pa nič.
Pol sem si pa rekel, če ne bi imel voltmetra namontiranega, ne bi sploh vedel, da se kaj dogaj in pozabil na vse skupaj.

V nedeljo me čaka še 300km pot do doma, pa bom malo spremljal. Nisem 100% prepričan, da je tole OK. Kable pa k sreči še imam v prtljažniku.

premza

Zgleda, da je vse normalno.
Pet dni je avto stal, napetost akumulatorja v mirovanju je medtam padla na 12.5V. Po poti nazaj, pa je bila napetost ves čas 14.4V.

Novih 600km (v dveh delih) z bicikli na strehi in povprečno porabo 6.3l/100km.
Moram zdaj izračunat, kdo ga na takem izletu več spije. Jaz ali avto? :take_picture:

premza

Po dveh zimah preživetih v garaži, bo letos C5 spet dobil zimsko obutev in se občasno tudi zapeljal okoli (spet gremo lahko tudi nešpiknjeni čez mejo smučat :BigThumbs:)
Zimske gume so že na dodatnih alu platiščih (16 col) letnik 2018 z obilico profila in bodo za to zimo še OK. Vožene so bile samo dve zimi.

Ker pa delam res zelo malo km (pa še tisto počasi) in sem precej len z menjavami (evo, letos sem spet zamudil) razmišljam, da bi naslednje leto avto obul v celoletne pnevmatike.
Ciljam na nekaj takega... Hankook Kinergy 4S2 (225 55 R17).

Ima kdo kake izkušnje s C5 in celoletnimi pnevmatikami?

Čojko

Stare gume z obilico profila sprobaš na cesti. Predvsem v mokrem. In ni to kruh, ko je po dveh dneh trd. Nekatere so še dolgo zelo dobre.

In glede na opis kako voziš je v bistvu prav vseeno kakšne gume imaš gor.

dvorjan

Glede na lastne izkušnje s celoletnimi gumami: ne biti na cesti, ko je sneg. Za vse ostalo bodo pa več kot okej.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Romzi

Citat od: dvorjan;282293Glede na lastne izkušnje s celoletnimi gumami: ne biti na cesti, ko je sneg. Za vse ostalo bodo pa več kot okej.

Potem je vseeno če ima letne

premza

Citat od: Romzi;282295Potem je vseeno če ima letne
Glede na to, da so zimske gume od letnih boljše le na snegu in ledu, je resno vprašanje zakaj sploh zakon zahteva zimske gume.
Sneg je na cestah res zelo redko. Led pa je led za zimske in letne. Itak pa 24/7 solijo. Pri nas že cel teden posipavajo suhe ceste, da so od soli že vse mastne in spolzke.
Tisto o 7'C, ko naj bi zimske gume postale boljše od letnih so pa itak komercialne buče.

andraž

Verjetno zato, ker tistih 2x, ko malo zasneži brez zimskih gum vse obstane. Verjetno so verige v takšni situaciji najboljša rešitev. Nič zimskih, verige v prtljažniku.

Sebek

Verige v prtljažniku nič ne pomagajo, če jih voznik ne zna namontirati na kolo. Zato so pa zimske gume bolj uporabne.

pecko01

Citat od: premza;282288ma kdo kake izkušnje s C5 in celoletnimi pnevmatikami?

Od strani 31 naprej test celoletnih gum in primerjave z letnimi in zimskimi pri različnih pogojih cestišča in temperatur. Očitno je tudi velika razlika med proizvajalci celoletnih gum. Samo kako vedeti katera je najslabša.

ADAC Broschüre Winter u Ganzjahresreifen 2022

https://assets.adac.de/image/upload/v1663246322/ADAC-eV/KOR/Text/PDF/BRO_Reifenratgeber_Winter_2022_y8wlre.pdf