C5 2.0 HDI 165 Exclusive (2013)

Začel/a premza, September 03, 2019, 09:48:12 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

premza

Neke škode najbrž ne bo. Bom pustil not do servisa (5.000km), pol pa nazaj na ESC 5W30. Ali pa celo na MOTUL-8100-x-clean-fe-5w-30/

žabec

Citat od: Vlado333;262638Ineo first 0-30 je olje, ki se uporablja v BLUE HDI motorjih.
V "stare" motorje se načeloma toči Ineo ecs 5-30.

Na spodnjem linku sem našel podatek, da se to olje uporablja za prvo polnjenje, vendar ni navedeno za kateri tip motorja to velja. Zadnji dve menjavi olja sem naredil s tem oljem, edino kar sem opazil, da je poraba približno 1/2 l na 10000 km, pri ECS pa je bila malo manj kot 1L. Motor je 2.0 HDI 140 KM letnik 2012.

http://www.fuel-economy.lubricants.total.com/documents/pdf/total_quartz_ineo_first_0w-30_gb.pdf
Samo ena boginja je prava !

zlikovski

Jaz imam v klnjižice navedeno olje Total 5W30 ineo ECS

premza

Citat od: žabec;262652Na spodnjem linku sem našel podatek, da se to olje uporablja za prvo polnjenje, vendar ni navedeno za kateri tip motorja to velja.

Sam se vedno držim natančnih specifikacij. Èe motor zahteva specifikacjo XY-120, nalivam izključno olje s tako specifikacijo, nikoli npr. XY-122 (novejšo).
Olja namreč niso absolutno boljša ali slabša. So le bolj in manj ustrezna.

Lahko da ima novejše olje aditive, ki jih rabijo AdBlue motorji, ampak zaradi tega nima (ali celo ne sme imeti) kakega dodatka, ki je v starih motorjih dobrodošel ali celo nujen.

Pri viskoznosti pa (kadar prizvajalec ponuja razpon) vedno izbiram glede na uporabo. V motor, ki ga vozim izključno pri temepraturah 15°C in navzgor in ga pred vožnjo vedno ogrejem potem pa prav nič ne šparam, nalivam 15W50 (ali celo 20W60), čeprav bi lahko tudi 5W30.

premza

Pregledal kompletno servisno dokumentacijo. Poleg olja in filtrov je bilo v 140.000km zamenjano še:
- vetrobransko steklo
- 3 x navadna žarnica
- 1 x amortizer
- 2 x komplet zavorne ploščice spredaj in zadaj (60.000 in 120.000km)

Vse drugo razumem, ampak ploščice vsakih 60.000km hkrati, na obeh oseh? :Hammer3:

Xandrej

Avto je težek u sto mater. matrijali so brez azbesta, zadnje pa zaradi električne zavore... simpl...

sl1

Tempomat baje porablja zadnje ploščice...

alesz

Pa saj to so nekak normalni kilometri,10K gor ali pa dol.Bolj čudno se mi zdi da niso bili diski menjani,ker pri 140K dvomim da so v tovarniških tolerancah....

premza

Citat od: alesz;262940Pa saj to so nekak normalni kilometri,10K gor ali pa dol.Bolj čudno se mi zdi da niso bili diski menjani,ker pri 140K dvomim da so v tovarniških tolerancah....
Diske lahko na hitro pomerim.
Mogoče veš minimalno debelino?

braby

Jaz sem diske menjal nekje med 180 in 190 kkm.
Ploščice mi pa tudi nekje okoli 60k držijo.

savinjcan

pecko01

Meni so zadnje ploščice zdržale 74.000 km, s tem, da je bila ena obrabljena na enem mestu že skoraj do pločevine. Sprednje majo sedaj 79.000 km za sabo.
(C5 III tourer, HDI 2.0 120 kW, automatik)

andraž

Avtomatik in ročni menjalni je nekaj razlike v obrabi.

premza

Za primerjavo...
Na Meganu II 1.6 bencin sem zamenjal zadnje diske po 13 letih in prevoženih 250.000km. Pa še to samo zato, ker je "zaribala" leva čejust in je zvilo disk. Sprednji diski so še original. Ploščice so bile pa v vsem tem času zamenjane le enkrat.

zlikovski

Razlika v teži avta pa je 700kg, to nemoreš primerjati.