C5 2.0 HDI 165 Exclusive (2013)

Začel/a premza, September 03, 2019, 09:48:12 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Poštar

Oprosti, ker ti smetim temo, a me zanima....

Je pri nas še kakšen strokovnjak za vplinjače, razen, če misliš možakarja v Škofji Loki? Tega nisem kontaktiral.

Sam sem se obrnil na enega v Lj- Dunajska, ki je večinoma menda opustil. Cena čiščenja in nastavitve 120€, pospeševalna membrana posebej 15€. Hudiča, cel set za obnovo je pod 20€. Ni šanse da dam toliko, kupil set, razdrl vplinjač na prafakorje, ter potopil v ultrazvočno kopel, sestavil  in nastavil po manualu in dela kot ura.

andraž

Mislim, da ta v Škofji loki ne dela več. Gorazd in Vojko imata enega mojstra v italjanski Gorici.

premza

Citat od: Poštar;262345Je pri nas še kakšen strokovnjak za vplinjače, razen, če misliš možakarja v Škofji Loki? Tega nisem kontaktiral.
Jaz sem servis/predelavo delal na enem starem Suzukiju (GS 500). S servisom, kjer so imeli vso dokumentacijo (šlo je za manjšo predelavo motorja) se ni dobro končalo. Potem sem se lotil sam, ultrazvoka seveda nimam, pa sem "nitkal".
Mojstra pa ne poznam nobenega. Imam še en motor, ki ima vplinjače, pa jih preventivno vsako zimo izpraznim in upam, da ne bo šlo nič narobe.
Èe bo šlo kaj narobe, bom pa spet sam svoj mojster.

dbostjan

Citat od: andraž;262347Mislim, da ta v Škofji loki ne dela več. Gorazd in Vojko imata enega mojstra v italjanski Gorici.

Ne, mojster Jereb blizu Škofje Loke ne dela več. Meni je jeseni 2017 še obnovil uplinjač, čeprav je takrat že zaprl delavnico. Lani jeseni sem ga prosil za nastavitev, pa je rekel, da je oddal vse orodje in pripomočke in ni hotel več delati.

sušo

Imaš enega v Lj. Vojc je imel delavnico v Podutiku zdaj pa je drugje. Kje točno ne vem, ker ga že dolgo nisem potreboval. Imam njegov tlf. Èe te zanima ti pošljem na ZS.

Poštar

Hvala. Sem se sam specializiral.

Vem zanj, nahajal se je Podutiški, nasproti Župnije, mi je pred mnogimi leti dvakrat ali trikrat obnavljal. Nazadnje je bil na Dunajski v Lj. kot sem zgoraj napisal. Tega je že kakšne 3 leta ali tam nekje, mi je pa takrat dejal, da tega nekako tudi pri njemu ni več in bi bil bolj izjema. Verjetno bi mu tudi peljal, če ne bi ravno staknil  dva seta za obnovo in  od špancev (Webber) prejel  manual samega vplinjača.

Zanj sem vedel, za gospoda iz okolice Škofje Loke izvedel in dobil cifro in to je vse pa se mi je postavilo vprašanje, če sta morda edina še pod Alpami.

sušo

Ja, Vojc je hud.
Teh analognih mehaničarjev k so specializirani za določene kose motorja je zmer manj... Al so pa zlatarji, da zravn ne prideš.

premza

Ko avto vžgem v zelo mrzlem vremenu, se zunaj sliši tako kovinsko ropotanje (kot da bi nekdo z majhnim kladivcem v enakomernem ritmu tolkel po kovini). Vžge normalno in teče enakomerno, brez zaganjanja ali trsljajev.
Z notranje strani se niti ne sliši.
Ko se motor ogreje (vsaj malo) ropotanje izgine.

Je to normalno?

premza

Za avto sem dobil komplet servisno dokumentacijo in ugotovil, da so ves čas nalivali vanj olje QUARTZ INEO ESC 5W30 (kar je OK), na zadnjem servisu pri 137.000km pa so vanj nalili QUARTZ INEO First 0W30.

Je to olje sploh primerno za 2.0HDI motor?
Specifikacija olja je PSA B71 2312/PSA B71 2302.
Motor pa zahteva PSA B71 2290.

zlikovski

Nevem kak je točno Vglavnem mora biti primerno olje fa DPF filtre. Ineo ECS 5W30 je, kako je z 0W30 Ineo pa nevem, mogoče je samo razlika, da ''zdrži'' nižjetemperature ta z oznako 0W30.

premza

Načeloma je bolj redko, vsaj pri nizkih temperaturah.
Z njim naj bi avto tudi manj porabil. Kaj pa vem. Èe je OK, bom počakal do servisa, drugače gre takoj ven in preverjeni 5W30 not.
So ga pa nalili na pooblaščenem servisu.

žabec

Olje Ineo first je tip olja, ki ga originalno nalijejo v motor pri izdelavi avtomobila, v bistvu je boljši kot ECS.
Samo ena boginja je prava !

Vlado333

Ineo first 0-30 je olje, ki se uporablja v BLUE HDI motorjih.
V "stare" motorje se načeloma toči Ineo ecs 5-30.

premza

Neke škode najbrž ne bo. Bom pustil not do servisa (5.000km), pol pa nazaj na ESC 5W30. Ali pa celo na MOTUL, ki ga natakam v vsa druga vozila in sem z njim zelo zadovoljen. Ne vem pa, če MOTUL sploh navaja PSA klasifikacijo.