C5 2.0 HDI 165 Exclusive (2013)

Začel/a premza, September 03, 2019, 09:48:12 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

CEPETKO

Jaz sem se pri nas z mojo dvojko 230  z letnimi peljal. Bi še pa  šlo več. Bilo je seveda ponoči nikjer žive duše. Ko šimfate slovence da so penzionisti vam povem da ni tako. Ker delam trenutno v munchnu vam povem da so švabi trikrat slabši penzionisti. Na ac ne vedo kaj je to varnostna razdalja rinejo eden v drugega na tri metre. Omejitve pa take da te srat. Izven naselja redkokje 80 po mestu boljše da grem na u ban ali pa peš. Ac tu pa tam 120 ostalo 100  ali pa celo 80. Avti pa vrhunski stari audiji 80 golfi dvojke  celo enke vidim pa axa sem včeraj videl, stari passati, bmw ji pa itak da ne govorim samo da je bmw pa makar stara 520 ka letnik 1992. Cene avtov da te kap stari audi 80 1993 letnik 2000 eu brez davka.:Hammer3: Obožujejo pa hrup auspuhi po mestu rohnijo tak poka ko v drugi svetovni na fronti. V tem prednjačijo seveda golfi in pa bmwji. Pa ne novi stare klumpetine namreč. :Hammer3: Èe so dela na cesti izven naselja pa omejitev da  te polž prehiti 30 km/h.
Citroen - kreative tehnoloži.

premza

Praga-Stuttgart, 240km/h, Audi A6 3.0TDI quattro automatik. Kako uro, potem je nekje pri Nurnbergu razgnalo motor. Ostaneš brez zavor, volan trd ko prasica... skratka, ni se za zajbavat.
C5 gre pa OK nekako do 180, potem ni več nekega občutka kontrole. Lahko da so samo moja leta. Ampak več kot 130 itak nikoli ne vozim, razen ko se spozabim, ker je v C5 pri 130 še vse tiho in mirno.

Pa da ugrabim temo nazaj.
- Prevozil slabih 4.000km, brez najmanjše težave. Poraba po računalniku 5.3l/100km. Z zimskimi 225/60 R16 gumami je prava leteča preproga. Do servisa je še 10.000km.
- Thule prtljažnik (aero prečke) se prazen med vožnjo sliši (predvsem v vlažnem vremenu) zato ne bo stalno montiran. Snemanje in natikanje vzame le 5min (zdaj ko je nastavljen), tako da je zadeva OK.
- Praske in rja sanirane, tako da je avto pripravljen za zimo. Danes sem ga prvič od nakupa opral in "povoskal" (kot vse avte pred zimo). Perla bela je lepa, čiščenje pa zahteva malo več pedantnosti, ker se vsaka malenkost vidi.
- Avto dobil gumjaste preproge. Super je tole na čepke, da se ne vozi sem in tja. Pri starem avtu se je in je bilo včasih kar nevarno, ko se je preproga zapeljala pod pedal sklopke ali zavore.
- Navadil sem se večine francoskih trikov: kako ne zategniti avtomatske ročne ko parkiraš, kako izklopiti avtomatske brisalce, vključiti trafic information...

Po novem avto po cca. 25km začne piskat, ker zimska platišča nimajo pametnih ventilčkov. Èakam črni petek (ta petek) na AlliExpressu, ko se bo Lexia dobila za 50€ s poštnino (poslana z EU, da ni carine). Bom to sam potem izklapljal in vklapljal. Upam, da ni treba pri vklopu kaj čarat s kako "sinhronizacijo"...

Še dve vprašanji.
Nikoli še nisem nalil tekočine za stekla. Mora biti ogromen rezervar. A bo avto sporočil, ko bo tekočine bolj malo? Moja pravi, da je to "must have". Res ne bi rad ostal brez sredi zime na kaki "usrani" avtocesti.

Opazil sem, da avto začne pihati toplo takoj, ko mrzlega vzgeš. Ima v sistemu kak električni grelec? Pri dizlih zna gretje pozimi kar "zamujat".

Vlado333

Senzor nivoja tekočine za stekla JE, avto IMA električni grelec zato hitro začutiš topli zrak-gretje.

DejanO

če imaš xenonke gre notri ne vem točno 7 ali celo več l tekočine.
Jo pa špricanje na luči ogromno porabi.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

igorduska

Tudi "špricanje" na luči lahko izklopiš z Lexio. Imam sam izklopljeno pa nimam nobenih težav, da bi se mi luči prekomerno umazale. Je pa res, da perem avto vsak teden.

DejanO

Vidim, da je petkova žurka uspela, da te ni bilo v soboto.
13 C5 se je zbralo od serije I do III in Aircross.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

Xandrej

Špegle pa špricanje pa radio pa luči pa volan pa zice ven pojemljite... Vse izklopite... :Hammer3:

Prosurfer

Enostavnejša rešitev - ko špricneš na šipo, pred tem za tisto sekundo ali dve preklopi luči na izklopljene, nato pa jih vklopi nazaj na AUTO. Za to ne rabiš Lexie.
Razen če želiš, da ti voda obilno zaliva žaromete. Da bi pa zgolj curek opral luči trdovratne umazanije, pa itak ni mogoče.

Citroenovc

Matr pa s čim se eni ubadate .... Mislim tile izklopi. Pa a je tak problem vlit malo bolj pogosto tekočino v rezervoar.
Pranje žarometov pa - ja, verjetno ni tako dobro kot skrbna ročica preveč zagretega lastnika, ki raje drgne avto kot ..., no pač, .... ampak vseeno pa bolje kot nič.

Itak je pa z namenom narejeno pranje in če me niso lagali, naj bi se sprožalo le v kombinaciji pogojev. Ne pa v nekem konstantnem intervalu. Vsaj za C5II naj bi temu bilo tako.
OK

LP
Primož

Čojko

Saj če greš dovolj počasi/varčno se tudi mušice ne lepijo na šipo in luči. :BigThumbs:

Bodite veseli, da nimate starih Volvotov ali Mercedesov, kjer so še metlice brisalcev na lučeh za menjavat.

gule

Metlice so imele smisla, pranje je brez veze, ker, če krpa ne pride vmes ne pomaga.

Xandrej

No da mogoče razsvetlim. Pranje žarometov so imeli avtomobili s xenonskimi lučmi. Ker je luč tudi pozimi hladna in led ne gre dol iz njih če voziš za nekom rec. na avtocesti... Zato pošpricaš z to zadevo in vsaj led dol pade iz luči...

Danes večina avtom z LED žarometi več nima pranja ker LED se greje in to ni potrebno razen če kupiš nov avto in zimski paket vsaj tak je v primeru bilo mojega ki sem sedaj nekaj konfigurural za novega...

:BigThumbs:

gule

Prvič slišim, da je pranje na xenonih namenjeno odstranjevanju
ledu.

Xandrej

Varčevanje proizvajalcev se ni izplačalo Ob pojavu LED žarometov so nekateri imeli za prednost, da zanje ni nujno potrebnega dodatno vgrajenega sistema za pranje žarometov, kar je bil pri HID žarometih (ksenonkah) praktično obvezno. To namreč za žaromete s svetilnostjo nad 2.000 lumnov (zasenčen snop) zahteva evropska zakonodaja, saj se na ta način prepreči, da bi umazanija na močnem žarometu preveč razpršila svetlobo in bi ta motila ostale udeležence. Proizvajalci se pri LED žarometih vgradnji sistema za čiščenje izogibajo tako, da držijo njihovo svetilnost tik pod to mejo, pa so še vseeno bolj svetle od ksenonk zaradi drugačnega način testiranja svetilnosti. V primerjavi s ksenonkami namreč pri diodah ni mogoče meriti svetilnosti neposredno na enem viru (diod je več), temveč šele na steklu žarometa. Avtov z LED žarometi brez čiščenja je danes na cesti veliko, a vsi po vrsti imajo ob pojavu mrzlega vremena veliko težavo - zaledenele žaromete.

Prosurfer

Da bi se LED bolj grel kot ksenon...?!
Torej naj bi imel LED več W kot ksenon?! "Rahlo" dvomim.