C5 2.0 HDI 165 Exclusive (2013)

Začel/a premza, September 03, 2019, 09:48:12 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Xandrej

Itak pa se tam majo porabo 4.2 litra

andraž

Nikoli. Samo če si tovarna nekaj zamisli, že vedo zakaj. Je pa W guma max. 4 eur dražja kot H ali V.

premza

Citat od: andraž;260965Nikoli. Samo če si tovarna nekaj zamisli, že vedo zakaj. Je pa W guma max. 4 eur dražja kot H ali V.
Zakon za zimo dovoljuje dva hitrostna razreda nižjo oznako.

So pa gume vedno kompromis. Tako da guma z višjim hitrostnim indeksom ni absolutno boljša od tiste z nižjim in zelo možno je, da jo bo v snegu prej zvilo.

Pa tudi hitrostne razrede je treba jemati z nekaj previdnosti. Guma razreda W poleti ne bo dolgo zdržala pri hitrosti 270km/h.

Primer...
Cestna moto guma z oznako W, zdrži cca. 10min vožnje na polno (stalno zaviranje in pospeševanje pri hitrostih do 220km/h). Potem se pregreje in začne razpadat. Se ji pa ob tem tudi znatno poslabša oprijem, tako da te "prisili" v bolj normalno vožnjo.

Èe bi jo lahko kje dlje časa držal na 270km/h se po moje ne bi dobro končalo.

pecko01

Citat od: andraž;260954C5 II je imel tovarniško vgradnjo W.

Saj original Michelin guma na rezervnem kolesu v C5 III je tudi 97W. Verjetno so bile tovarniško take vse gume na avtu. Ne vem zakaj je v homologaciji H.

igorduska

Že moj C4P 1.6hdi 112KM je imel v homologaciji 93V, torej do 230km/h, pa je z muko 190 potegnil, zato mi ni jasno, da je pri C5 z 160KM vpisano H. Malo skregana logika.

Sicer pa ne vem mzakaj ne bi kdaj pa kdaj peljal preko 200 če ti situacija to dopušča. Ne vem tudi zakaj potem eni kupujete avte z 150, 200 ali več KM in se vozite do 100km/h. Kupite potem rajši C3 1.2 brez turbine, da ne bo premočno vse skupaj, pa še cestnina bo cenejša.

Xandrej

Pa kaj vam te je 270 km/h pa 250 km/h pa kaj ste zblazneli? :Hammer3::Hammer3::Hammer3:

Prosurfer

Citat od: igorduska;260968Že moj C4P 1.6hdi 112KM je imel v homologaciji 93V, torej do 230km/h, pa je z muko 190 potegnil, zato mi ni jasno, da je pri C5 z 160KM vpisano H. Malo skregana logika.

Sicer pa ne vem mzakaj ne bi kdaj pa kdaj peljal preko 200 če ti situacija to dopušča. Ne vem tudi zakaj potem eni kupujete avte z 150, 200 ali več KM in se vozite do 100km/h. Kupite potem rajši C3 1.2 brez turbine, da ne bo premočno vse skupaj, pa še cestnina bo cenejša.

Jaz pa ne vem, zakaj bi se kdaj pa kdaj peljal preko 200, tudi če situacija to dopušča...
Da bi bil frajer ali ogrožal sebe in druge? Ali da bi videl, kje je meja in kako se pelje pri 200? Eni pametni sicer mislijo, da je treba avto kdaj pa kdaj spihati, pa imajo verjetno prej zapacane svoje možgane kot pa motor avta...
Res pa pri 18-ih (25-ih, 30-ih) nisem mislil enako kot zdaj, na srečo pa takrat nisem vozil avta, ki bi zmogel 200+.

Večja moč avta ni nujno sorazmerja z max. hitrostjo oz. je lahko koristna še za kaj drugega. Nekoč sem vozil katro z 34 KM in jo vedno tiščal do konca (pa ni šla 130), zdaj pač ni treba tiščati, pa lahko varno prehitiš marsikoga, vlečeš prikolico, ne čutiš klanca, ne rabiš šaltati pred vsakim ovinkom tako kot z malimi motorji,...
Pač vsakemu svoje (seveda ne vsiljujem svojega mnenja drugim, mi pa gre včasih na smeh). :)

dvorjan

Za vas ne vem, ampak jaz se parkrat letno peljem 200+ km/h, če situacija to dopušča. Seveda v Nemčiji, kjer je to dovoljeno.

@Prosurfer:
A potem Nemci, Nizozemci in vsi ostali, ki se znajdejo na levem zunanjem pasu nemških AC, ogrožajo vse po spisku, ker po tretjem ali celo četrtem pasu vsi po vrsti vozijo 180-300 km/h?
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

premza

Citat od: dvorjan;260973A potem Nemci, Nizozemci in vsi ostali, ki se znajdejo na levem zunanjem pasu nemških AC, ogrožajo vse po spisku, ker po tretjem ali celo četrtem pasu vsi po vrsti vozijo 180-300 km/h?

Zavorna pot pri 300km/h je v toplem in suhem vremenu pol kilometra v mokrem več kot kilometer.
Sam oceni kako varno je to.

Čojko

W oznaka pove, da je to veliko močnejša karkasa, ki poleg hitrosti zmore tudi večjo bočno silo. Po domače povedano gume z oznako W se bistveno manj zvijajo ob zavijanju in imaš zato dobro vodljivost ob še vedno dovolj visoki gumi, kar pa zagotavlja udobje,... + hidravlika je to to. Ne pa niskopresečnih ne vem kakšnih col gor dajat na C5.

gule

Samo, da ponovimo vprašanje. Kdo to vozi čez 210 km/h in koliko dolgo? Kje in katera vozila?

Godfather

Gume moreš imeti takšne, kot piše v homologaciji (dimenzija, nosilnost in hitrostni razred), pa nimaš kaj skrbet. Tudi, če ima guma indeks hitrosti T, je pri višji hitrosti ne bo razneslo, le obraba je tam večja, kot pri višjem indeksu.

Je pa vprašanje @guleta povsem na mestu. :)

gule

Gule sprašuje, vsi molčijo. Pa sem ravno mislil, da so sami THP na forumu, ne pa Hdi.

gramikom

Tudi če bi ne vem kako hotel, ne moreš ker maš pred seboj 350 kamijondžijev ki pa spet čutijo potrebo po prehitevanju

andraž

Verjetno nihče, ali pa redki, ki se klatimo kdaj po Nemčiji.
Pa tudi, če nisi pogosto v nizkem letu, ne vem zakaj nebi upošteval navodila tovarne glede gum.