NOV slo. ZAKON O DAVKU NA ODJAVLJENE AVTOMOBILE

Začel/a BORCI V6, November 27, 2017, 02:49:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

xpuser

In kaj si hotel s tem povedati?

Kmalu bodo začeli obračunavati cestno takso glede na izpuste.Kaj bo šele takrat.
Pač logično da spodbujajo nakup novih "varčnih eko vozil".

tomaz555

Katero vozilo pa je Eko? Bicikelj? Èe gledami celoten cikel je Eko tudi vsak spacek,pa ax,ki je že zdavnaj odslužil svoje je recikliran in ob uporabi ne povzroča dodatnih ekoloških obremenitev, kot jih s proizvodnjo novih vozil.

vidobbb

to sem hotel rečt,da so v avstriji šele letos prepovedal kadit v lokalih,
jaz nisem nikoli kadil.
v planu je zaračunavanje zraka ki ga vdihaš na leto.
tko jaz gledem na te stvari.

Čojko

Višji kot je standard, bolj kot si razvit, dražje je življenje.

Smo februarja v Parizu zraven montmartre videli en oglas za prodajo stanovanja. Stanovanje nic posebnega 50 kvadratov za 450 jurjev.

tomaz555

Očitno ima pri nas plemstvo zelo visok standard, glede na to, koliko davkov kmetje plačamo.

andraž

Ne da navijam za davke, tale, o katerem teče beseda je res malo sporen... Ampak morda je za pogledat tudi malo čez mejo, kaj se tam plačuje in koliko... Vem za kar nekaj držav, kjer jih mnogo bolj "lupijo" kot pri nas, pa so to razvite države s konkretnim standardom. In hkrati je treba pogledat kaj se za to dobi. Recimo pri nas je skoraj popolnoma zastonj zdravstvo. Ja, gre iz druge blagajne, ampak verjetno se manjko v tej blagajni nadomešča morda tudi iz tega žaklja... V Usa recimo zboliš za rakom. Ker je vse treba plačat in imaš samo x denarja, te za x tudi zdravijo in seveda ne ozdravijo, ker zdravila stanejo. Lahko si iščeš samo pogrebni zavod primeren tvoji x količini denarja. V primeru, da imaš xx denarja, pa te pozdravijo in umreš naravne smrti. Pri nas pa zdravijo enako vse, tudi tiste z minimalcem, ki niti slučajno v celem življenju ne prispevajo toliko, kot za zdravljenje v enem mesecu porabijo. Na to pa ni nihče pomislil? Da ta denar mora od nekje kapnit... in da se preliva. In vse države iščejo nove in nove poti kako bi še kaj padlo v žakelj. Morda je kdo slišal kakšen je v tujini davek na nepremičnine. Pri nas?
Pa vsi nategi države z varianto brez računa. Na koncu v bistvu sami sebi krademo...
Verjetno sem res debil, ker plačam vse kar državi pripada, priznam kdaj kaj kupim tudi brez računa... Ne razumem pa, kako nekateri pričakujejo vse, dali bi pa skoraj nič. Mogoče je za pomislit na Kennedyjevo misel: ne pomisli samo kaj lahko naredi država zate, temveč kaj lahko jaz naredim za državo...

BORCI V6

Citat od: antasi;239345Jaz trenutno nimam preveč takih avtov na lagru, ampak sem vseeno proti.
Zakaj?
Večina ljubiteljev starodobnikov ima doma vsaj še kak projekt, ki bo zaživel za boljše čase.
Res, da večino teh projektov verjetno lastniki ne bodo nikoli obnovili, ampak, ga bo nekdo drug kupil in potem obnovil ali pa vsaj porabil za dele.
Pri nas standard nikakor ne omogoča nakupov že zrihtanih starodobnikov, pa čeprav se finančno velikokrat to najbolj splača. Predvsem tisti občutek, ko nevozno rjavino obnoviš in celo uspeš narediti všečnega starodobnika, je neprecenljiv. In tukaj je zanka.
Kdo bo še imel kakšne avte za obnavljat ali dele, če bi moral imet pred hišo samo registrirane starodobnike?
Èojko ne zameri, ampak se ne strinjam s teboj. Ti si uredil vse tri starodobnike z homologacijo in si se rešil skrbi, ampak vložek ni bil majhen. Pa ne pozabi, da sem jaz kupil kar dva GSa, da sem jih potem razkosal in pobral najboljše dele za bež GSa. Kaj sem potem jaz? Švercer ne morem biti, ker sem delal z XXL minusom, ampak verjetno ljubitelj.
Večina ljuibiteljev, ki jih pa jaz poznam, pa ima celo življenje kakšen nov projekt v delu. In tako smo tudi prišli do več kot 5000 certifikatov večinoma obnovljenih starodobnikov pri zvezi SVAMZ in še nekaj več pri SVS. HALO!! To je več kot 10.000 starodobnikov v deželi z 2 milijona prebivalcev. In v zahvalo bomo sedaj polnili žepe par ljudem, ki so po vezah dobili koncesijo za razgradno vozil. Super, da potem hvalimo ta zakon.
Na osnovi ekologije se žal okoriščajo posamezniki, medtem, ko ostalih 99.9% ljudi plačuje.

to je ubistvu to; prvič: nekdo ima doma več starodobnih vozil, ali samo eno, ki v času sprejemanja tega zakona še ne izpolnjuje vseh pogojev za pridobitev statusa starodobnega vozila, ga pa bo enkrat v prihodnosti, ko jih ali ko ga bo lastnik uredil do te mere da bo te pogoje izpolnil ali pa vozilu -om manjka določeno stevilo let do 30 in bo-do dobil-a certifkat oziroma pozitivno oceno v poročilu o skladnosti starodobnega vozila z strani pooblaščenega cenilca  zveze SVAMS ali SVS v tem primeru so ta vozila rešena pred uničenjem na za to pooblaščenem odpadu oziroma podjetju ki se uradno ukvarja z razgradnjo vozil.

drugič: kaj pa bo z vozili, ki certifikata še nimajo? zakon o davku na odjavljena vozila naj bi stopil v veljavo 1. aprila 2018 in za lastnike vozil ki so odjavljena iz prometa po tem datumu naj bi od tega datuma v času enega leta od odjave vozila nastopila obveznost plačila dajatve, katere znesek bo 25% letne cestnine - npr. za vozila do 2500 ccm je to približno 47.5 eur vsako letoDO DATUMA ko bo lastnik dal vozilo na uničenje ali prodal nekomu drugemu ali pa bo za vozilo pridobil status starodobnika. TOREJ v primeru da to drži, davka na odjavljeno vozilo ne bodo plačali lastniki tistih vozil, ki so bila odjavljena pred 1. aprilom 2018. v primeru pa da to ne drži, bodo davek plačali vsi katerih vozila že več let stojijo v garaži in vsa ta leta nikoli niso bila registrirana. KAJ ZDAJ DRŽI IN KAJ NE ???

DEJSTVO PA JE DA  določenim  vozilom cena z leti raste ubistvu skoraj ne glede na samo stanje vozila pa tudi če je vozilo primerno samo za dele...  npr. lep primer je recimo citroen HY, ali VW T1, spaček, katrca, ami, diana, mehari, SM, pa mercedes , porsche 914, 911, pa še bi lahko našteval in je tako vozilo za lastnika lahko investicija in ne breme...

gregor

Èe bi takšen zakon imeli že pred 20 leti,  bi danes imeli bolj malo starodobnikov!
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

gule

Citat od: andraž;239409Ne da navijam za davke, tale, o katerem teče beseda je res malo sporen... Ampak morda je za pogledat tudi malo čez mejo, kaj se tam plačuje in koliko... Vem za kar nekaj držav, kjer jih mnogo bolj "lupijo" kot pri nas, pa so to razvite države s konkretnim standardom. In hkrati je treba pogledat kaj se za to dobi. Recimo pri nas je skoraj popolnoma zastonj zdravstvo. Ja, gre iz druge blagajne, ampak verjetno se manjko v tej blagajni nadomešča morda tudi iz tega žaklja... V Usa recimo zboliš za rakom. Ker je vse treba plačat in imaš samo x denarja, te za x tudi zdravijo in seveda ne ozdravijo, ker zdravila stanejo. Lahko si iščeš samo pogrebni zavod primeren tvoji x količini denarja. V primeru, da imaš xx denarja, pa te pozdravijo in umreš naravne smrti. Pri nas pa zdravijo enako vse, tudi tiste z minimalcem, ki niti slučajno v celem življenju ne prispevajo toliko, kot za zdravljenje v enem mesecu porabijo. Na to pa ni nihče pomislil? Da ta denar mora od nekje kapnit... in da se preliva. In vse države iščejo nove in nove poti kako bi še kaj padlo v žakelj. Morda je kdo slišal kakšen je v tujini davek na nepremičnine. Pri nas?
Pa vsi nategi države z varianto brez računa. Na koncu v bistvu sami sebi krademo...
Verjetno sem res debil, ker plačam vse kar državi pripada, priznam kdaj kaj kupim tudi brez računa... Ne razumem pa, kako nekateri pričakujejo vse, dali bi pa skoraj nič. Mogoče je za pomislit na Kennedyjevo misel: ne pomisli samo kaj lahko naredi država zate, temveč kaj lahko jaz naredim za državo...

Ja nekateri so pomislili, kaj lahko država naredi za njih, pa so jo uničili...
Mislim na rajnko Jugoslavijo.
Tovariši moji, tam si dobil službo, stanovanje, zdravstvo, šolanje, knjige...

Pardon gospodje...:BigThumbs:

andraž

Ja si dobil. Ampak se nekako ekonomsko ni izšlo. Vsaj v državi, ki je toliko ustvarila kot Jugoslavija. Ne moreš porabiti 1500 na mesec, če zaslužis 750. Zato je na dolgi rok šlo ekonomsko globoko pod vodo.

antasi

Smo zabredli v politiko, bejžmo proč, pa čeprav je tudi tale zakon političen..

-Dejstvo je, da bi ljubitelji starodobnikov morali nasprotovati temu zakonu, saj v nasprotnem primeru sami sebi pljuvamo v lastno skledo.
-Dejstvo je tudi, da marskikdo med nami s svojim trudom in denarjem poskrbi za starodobnike, ki so konec koncev ponos države za razstavah in starodobniških prireditvah. Poglejmo samo npr. Anglijo in njihovo tradicijo na katero so tako ponosni in jo znajo tudi lepo tržiti.
-In dejstvo je, da ljubitelje starodobnikov ne moremo primerjati z vaškimi fušarji, ki kupijo avto za 50 eur, ga potem razkosajo in potem prodajo po delih. Tem je bil namenjen ta zakon in če smo mi isti, potem je najboljše, da odpeljemo vse starodobnike na reciklažo.

Pa še glede ekologije. Kakšna je razlika med starodobnikom s certifikatom in homologacijo in onim, ko nima teh papirjev. Oba dva isto kadita in onesnažujeta okolje. Je pa dejstvo da je prvi vložil npr. 300 eur(spet državi!) v tiste ničvredne papirje, drugi jih je pa vložil npr. v starodobnika. In zdaj je prvi ekološki, drugi pa ne!

Tisti, ki pa misli, da se starodobnika obnovi tako, da ga kupiš in obnoviš, je pa milo rečeno naiven. Iz lastnih izkušenj sem npr. pri X1/9 kupil tri slabe, da sem sestavil enega odličnega.  Lahko je tistim, ko imajo dovolj denarja, da kupijo obnovljen starodobnik, ampak tudi tisti avto je ponavadi nastal iz več avtov. Mislim pravega starodobnika in ne kakšnega redkega Golfa dvojko.. In kako to, da hodimo po sejmih v tujini, kjer prodajo praktično vse rabljene dele tudi za exotične avte in za exotične cene. Kako so pa ti Nemci, Italijani in drugi zahodnjaki prišli do delov?

Kot je rekel zgoraj gregor:Èe bi takšen zakon imeli že pred 20 leti, bi danes imeli bolj malo starodobnikov!
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

vidobbb

bi pa imeli goro nemških dizlov z zlaganimi izpusti.

Čojko

Antasi, zelo staromodno razmišljaš o starodobnikih. Sodobnejše avtomobile se enostavno ne da več obnavljat, sploh pa ne iz treh enega ipd. in če že je to tako drago, da se finančno ne izzide. Kar sestavi enega odličnega XM-a iz treh slabih + nabava potrošnega materiala, ki ga ni za dobit. NO GO! In tako je za vse novejše avtomobile, kjer je zanimiv za starodobnika le kakšen redek primerek, kakšna športna ali luksuzna različica, ki se bo postarala v izjemno dobrem original stanju in to je to.  In ko bo takim avtom šla kakšna elektronska komponenta, ki je ne bo več za dobit ga boš počasi parkiral na odpad ali pa v dnevno.

Kot pravim. Ta zakon je odličen za naredit malo reda, da folk pospravi šaro okoli hiše in še kje.

Lovro

Citat od: Èojko;239471...in ko bo takim avtom šla kakšna elektronska komponenta, ki je ne bo več za dobit ga boš počasi parkiral na odpad ali pa v dnevno.

Namesto frgazarjev se bo štelalo elektroniko. To se v bistvu že sedaj dela.
Folk vse pogrunta. Pleh kot pleh, se ga poštima, za ostalo bo pa računalnik zraven, pa ebay za razne elektronske komponente. Za prihodnje generacije bodo tudi nekateri sedanji avti zanimivi oldiči.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

problem pri starodobnikih je ob sestavljanju iz treh v enega, da so na vseh treh hin iste stvari. Tovarna ima strokovnjake, ki delajo raziskave materialov, da so po določenem času fuč. Že davno bi lahko izdelali "večen" avto in sami sebi pljunili v skledo

Youngtimerji so temu še bolj podvrženi. Saj vidite, kako je s C5, ko je treba menjat zajle ročne zavore, vodila... konča na a net, ali za hišo, proklet Citroen
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/