NOV slo. ZAKON O DAVKU NA ODJAVLJENE AVTOMOBILE

Začel/a BORCI V6, November 27, 2017, 02:49:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

1960

Citat od: antasi;239313seveda bodo poceni rabljeni rezervni deli.
Že sedaj se večina kao koncesionarjev ukvarja predvsem z tem

http://www.at-kastelec.si/nadomestni-deli.html

Evo Visa satelitka , pa še modra notranjost :)

zlomjo

Link Kdo zdaj več onesnažuje? Vsi starodobniki skupaj ne pridejo niti do kolen.

ModelJT

Meni je trenutno še vseeno za ta zakon, ker sem oba avta, ki imam odjavljena odjavil pred uvedbo zakona. V poštev pridejo samo tisti, ki so bili odjavljeni po uvedbi. Veljati je pa začel enkrat začetek oktobra. Pa piše da so starodobna vozila izločena iz tega zakona.

Začne se pri 14. členu

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO6437#
[SIGPIC][/SIGPIC]

zupanovjoze

Neverjetno kakšni butci smo !
 Vsak evro katerega moram plačati sem moral najprej zaslužiti in mi ne govoriti,da je plačilo dajatve za odjavljeni avto nepomemben strošek.Pri celotni zadevi gre za zlobirani zakon,pri tem pa je tudi država pristavila svoj piskerček za njen delež.
Varovanje okolja je samo blefiranje. Poglejte si samo 15 člen omenjenega zakona kjer vam piše,da so zavezanci za plačilo tudi lastniki vozil katera imajo vgrajen samo električni pogonski motor.Kaj pa onesnažujem z njim,če mi stoji v garaži,s tem da sem za njega že plačal vse dajatve? Èe bi bilo komu v vladi mar za okolje po tem ne bi gradili lakirnice na nacionaliziranih poljih katera so na vodovarstvenem območju.
Problem z odsluženimi avtomobili kateri so odvrženi v naravnem okolju bi morala rešiti okoljska inšpekcija,za to ima vso potrebno zakonsko osnovo.Za reševanje velikih problemov je itak nesposobna skupaj z njihovo ministrico.Samo spomnite se nekaj mesecev nazaj kako so ravnali ob požaru na Vrhniki,ko bi naj tam prišlo do "samovžiga"najbolj nevarnih odpadkov za okolje,za tem je sledil Ljutomer,nato Krško...
Za njihove inšpektorje bi naredil enako tako kot za policaje: vsak dobi mesečno kvoto koliko "kurjih tatov"mora ujeti,če hoče dobiti ob koncu meseca plačo.Za kaj večjega so nesposobni,za to imamo denar v davčnih oazah in luknjo v proračunu.
Èe se prav spomnim ima tak zakon samo še ena država iz EU,vse ostale imajo dejavno okoljsko inšpekcijo.

Zanimivo pa je ta lahko stari avto izvozim na izvenevropsko smetišče,ker tam pa se lahko še naprej onesnažuje njihovo okolje.
Hvala za takšno sprevrženost!

Ta zakon je zrel za ustavno presojo!

Lp.j

antasi

100% se strinjam z zgoraj napisanim.
Še enkrat ponavljamo. Ljubitelji starodobnikov naj bi predstavljali kulturno dediščino te države in kot taki, si želimo od države vsaj to, da nam nebi  metala polena pod noge.
Zveze SVS in SVAMZ pa še enkrat prosimo, da z svojimi zvezami in pravnimi strokovnjaki lobirajo za spremembo zakona tam, kjer zadeva nas starodobnike. V nasprotnem primeru niti ne rabimo takšnih zvez.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

zlomjo

Čojko

Ne razumem zakaj se tako jezite. Ali imate doma po več takih nepremičnin al kaj? Jaz res ne vidim nič slabega.

Tisti, ki vozi, normalno vozi in plačuje cestno takso in ostalo. Novodobnik ali starodobnik.
Tisti, ki ima starodobnika, ki seveda mora biti tak, da dobi tak status vpisan v prometno bo lahko tudi stal v vitrini brez registrskih,... Veliki zbiratelji starodobnikov ne bodo plačevali ničesar. Recimo, če jaz odjavim vse tri moje GS-e ne plačujem nič.
Plačal bo tisti, ki ima normalen avto odjavljen iz prometa. Èe je nekaj vreden in ga za nekaj špara (lahko tudi za koline) ne vidim razloga, da ne bi plačeval tistih nekaj EUR/leto. Èe pa se mu računica ne izzide pa bo avto legalno in po določenih predpisih razgrajen v ustreznih podjetjih za to, kar je tudi namen tega zakona.

Jaz sem za urejeno in čisto okolje.

andraž

Mnenj je res veliko. Se pa zelo razlikujejo glede na levo ali desno politično pozicijo...

antasi

Jaz trenutno nimam preveč takih avtov na lagru, ampak sem vseeno proti.
Zakaj?
Večina ljubiteljev starodobnikov ima doma vsaj še kak projekt, ki bo zaživel za boljše čase.
Res, da večino teh projektov verjetno lastniki ne bodo nikoli obnovili, ampak, ga bo nekdo drug kupil in potem obnovil ali pa vsaj porabil za dele.
Pri nas standard nikakor ne omogoča nakupov že zrihtanih starodobnikov, pa čeprav se finančno velikokrat to najbolj splača. Predvsem tisti občutek, ko nevozno rjavino obnoviš in celo uspeš narediti všečnega starodobnika, je neprecenljiv. In tukaj je zanka.
Kdo bo še imel kakšne avte za obnavljat ali dele, če bi moral imet pred hišo samo registrirane starodobnike?
Èojko ne zameri, ampak se ne strinjam s teboj. Ti si uredil vse tri starodobnike z homologacijo in si se rešil skrbi, ampak vložek ni bil majhen. Pa ne pozabi, da sem jaz kupil kar dva GSa, da sem jih potem razkosal in pobral najboljše dele za bež GSa. Kaj sem potem jaz? Švercer ne morem biti, ker sem delal z XXL minusom, ampak verjetno ljubitelj.
Večina ljuibiteljev, ki jih pa jaz poznam, pa ima celo življenje kakšen nov projekt v delu. In tako smo tudi prišli do več kot 5000 certifikatov večinoma obnovljenih starodobnikov pri zvezi SVAMZ in še nekaj več pri SVS. HALO!! To je več kot 10.000 starodobnikov v deželi z 2 milijona prebivalcev. In v zahvalo bomo sedaj polnili žepe par ljudem, ki so po vezah dobili koncesijo za razgradno vozil. Super, da potem hvalimo ta zakon.
Na osnovi ekologije se žal okoriščajo posamezniki, medtem, ko ostalih 99.9% ljudi plačuje.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

Čojko

Zakon velja za tistega, ki na novo odjavi vozilo iz prometa, tako da bo vsa obstoječa odjavljena pločevina ostala za "ljubitelje". Kje je problem oz. kako bi po vaše bolje rešili težavo odjavljenih vozil, ki po večini nekje obremenjujejo okolje?

zlomjo

Citat od: Èojko;239347Zakon velja za tistega, ki na novo odjavi vozilo iz prometa, tako da bo vsa obstoječa odjavljena pločevina ostala za "ljubitelje". Kje je problem oz. kako bi po vaše bolje rešili težavo odjavljenih vozil, ki po večini nekje obremenjujejo okolje?
Problem je v tem, da sploh ne vem koga motijo in zakaj bi jih sploh motili odjavljeni avti, sploh tisti po garažah. Èe je pa nekje odložen avto na družbenih površinah, se ga odpelje na stroške lastnika. Pika. In bo blestela naša Slovenija v vseh njenih lepotah in prevozniki in odpadi, ki bodo te avte pospravili.

Godfather

Avto registriraš in zavaruješ, naslednji dan pa odjaviš. Torej je v zadnjem letu bil registriran.

Razmišljam pravilno?

ModelJT

Prav razmišljaš. Samo pri dosti primerih boš dal več za tehnični pa pripravo na tehnični kot pa bi dal za ta davek.
[SIGPIC][/SIGPIC]

andraž

In hkrati je tukaj še tehnični preko katerega je treba.

vidobbb

kva pa masa prodajalcev rabljenih avtov,ki imajo skupaj ogromne površine odjavljenih avtov kje so tle meje.
včeraj je nekdo rekel,da je samo v sloveniji meteorna voda komunalni odpadek,povsod drugje pa je vir.
to da je komunalni odpadek,je ideja gnile inteligence,kot tudi ti avti ki jih omenjate.meni tudi pripada vsake  10 let nov avto,pa je prvi star 38(PRVI LASTNIK) škoda je vozila pa 23 let. pohlep za novimi avti pa dela gužvo z odjavljenimi avti in je.... sistem.