NOV slo. ZAKON O DAVKU NA ODJAVLJENE AVTOMOBILE

Začel/a BORCI V6, November 27, 2017, 02:49:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

BORCI V6

POZDRAVLJENI LJUBITELJI STAREJŠIH VOZIL,

Naslednje leto, se pravi 2018  bo v sloveniji stopil v veljavo nov zakon od dajatvah na odjavljeno vozilo. V lasti imam nekaj starodobnih vozil in vozil ki bodo to v parih letih postala. Zanima me sledeče:

1. So vozila z stausom starodobnika upravičena plačila te dajatve?

2. V lasti imam vozilo, ki je starejše od 30 let, vendar uradno nima satusa starodobnega vozila in ni bilo registrirano zadnjih 10 let :

a) stoji v garaži ali je parkirano na znanem naslovu - ni razstavljeno je kompletno trenutno ni tehnično izpravno - a bom plačal novo dajatev ali ne?

b) stoji v garazi in je v delu - delno razstavljeno trenutno tehnično ni izpravno - a bom plačal novo dajatev ali ne?

c) podedoval sem vozilo starejse od 30 let, ki zadnjih 10 let ni bilo registrirano je kompletno a tehnično ni izpravno - okvara zavor npr. in se nahaja na mojem naslovu oz. je parkirano na znanem naslovu - a bom plačal novo dajatev ali ne?

d) podedoval sem vozilo starejse od 30 let, ki zadnjih 10 let ni bilo registrirano ni kompletno, tehnično ni izpravno in se nahaja na mojem naslovu oz. je parkirano na znanem naslovu - a bom plačal novo dajatev ali ne? 

e) pred kratkim sem uradno z prepisom kupil vozilo starejse od 30 let, ga v dobri veri rešil odpada oziroma uničenja, vozilo tehnično ni izpravno, ni registrirano - okvara motorja npr in ni bilo registrirano več kot 10 let - ali bom plačal novo dajatev ali ne?

f) pred kratkim sem uradno z prepisom kupil vozilo starejse od 30 let, ga v dobri veri rešil odpada oziroma uničenja, vozilo je tehnično izpravno vendar neregistrirano - poservisirano, ni bilo registrirano več kot 10 let - ali bom plačal novo dajatev ali ne?   

3.  Sem novi lastnik vozila, uradno z prepisom, mlajšega od 30 let - mladodobnik, ki mu do pridobitve statusa starodobnika manjka par let : 

a) vozilo tehnično ni izpravno - okvara motorja npr. nazadnje je bilo registrirano pred letom ali dvema in je trenutno odjavljeno iz prometa, nahaja se na znanem naslovu - ali bom plačal novo dajatev ali ne?    

b) vozilo je tehnično izpravno, registriram ga občasno - vsako leto za pol leta in ga potem odjavim iz prometa - ali bom plačal novo dajatev ali ne?

prosim za odgovore, hvala !

xpuser

Èemu nek starodobnik ki ni vozen stoji 10 let?
V isto kategorijo spada starodobnik skrit v garaži.
Sam vozim starodobnika celo leto razen pozimi- ko je soljena cesta.

andraž

1960

Zakon se mi zdi, da pravi takole: " ...Vsak lastnik mopeda, trikolesnika ali avtomobila z največ devetimi sedeži in maso do treh ton in pol bo leto dni po odjavi vozila prejel nalog za plačilo nove dajatve. ... "

In kolikor jaz zastopim pomeni, če se bom znašel v bazi podatkov kot lastnik nekega avta, ki ni registriran in bom moral plačati ta davek. Vprašanje je za kako daleč nazaj bo država imela podatke v sistemu.

Pač, nekaj avtov , ki bodo v sistemu se bo dalo v razgradnjo , da se ne bo plačevalo po nepotrebnem davek. Po mojem bo problem nastal z avti, ki ne obstajajo več, sos e kupili z namenom demontaže in prodaje po delih in so se naredili prepisi, da bi se tudi prometna dovoljenja prodala. Tu bo pomojem večji problem za "lastnika" takšnega prometnega dovoljenja, ker ... avta ni več in ga ne bo mogel dati v razgradnjo. Vsaj fizično ne...

Citat od: xpuser;239183Èemu nek starodobnik ki ni vozen stoji 10 let?
V isto kategorijo spada starodobnik skrit v garaži.
Sam vozim starodobnika celo leto razen pozimi- ko je soljena cesta.

Dosti je starodobnikov v kakšnih privat muzejskih zbirkah, neregistrirani, pogojno vozni a z urejenimi lastniškimi dokumenti...

Država pač predvideva, da vse kar je odjavljeno stoji nekje za bajto, na travniku ali pa v goši in gnije ter spušča nevarne snovi v ljubo zemljico...

Upam, da se bo tudi s tem zakonom zgodilo isto kot z zakonom o posebnih starodobniških registrskih tablicah...

xpuser

Citat od: andraž;239184Neverjetno modro si odgovoril.

Ja ker jih je ne kup šlo v dele, menjali lastnike brez prepisa in sedaj bo jok ker pleha ni papirji so pa še.

Čojko

Citat od: xpuser;239183Sam vozim starodobnika celo leto razen pozimi- ko je soljena cesta.

Kaj pa imaš? Kakšna slika?

antasi

Citat od: Èojko;239209Kaj pa imaš? Kakšna slika?

Eh, to ne boš zvedel, ker je gospod objavil isti text tudi na drugih forumih in sploh ni predmet te teme, ampak je vprašanje kaj bodo naredili lastniki oldtimerjev z 10 ali več oldtimerji, ki jim stojijo doma in čakajo na boljše čase.
Xpuser sicer tega ne razume ampak imaš velikoljubiteljev z več oldtimerji.
Rekord ima Pislak z 250 oldtimerji-brez statusa starodobnika..
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

Čojko

Mene pa zanima koliko bo znašala dajatev na odjavljeno vozilo.

gregor

Zakon že velja. Le začetek izvajanja je zamaknjen, ker je treba programsko opremo prilagodit itd.

Kolikor sem jaz slišal tolmačenje, bo dajatev veljala za vozila, ki bodo odjavljena, prepisana, itd... po novem. Zdaj ali z začetkom veljave zakona (14. oktobra) ali z začetkom izvajanja, ali tudi za vozila iz preteklosti, bomo pa (kmalu) videli.

Vozila s statusom starodobnika v nobenem primeru ne bodo plačevala dajatev.
Znesek bo 25% normalne dajatve-cestne takse.

Link do zakona:
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO6437
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Čojko

gule

Ne vem zakaj je ok plačevati davek na nekaj, kar si že plačal davek, ko si kupil? In to še za nekaj kar ne uporabljaš? Šišaj ovce kad ti je Bog dao!

isarajli

Citat od: gule;239215Ne vem zakaj je ok plačevati davek na nekaj, kar si že plačal davek, ko si kupil? In to še za nekaj kar ne uporabljaš? Šišaj ovce kad ti je Bog dao!

To je dosegel lobij, ki se ukvarja z razgradnjo avtov, no, tip ima avtoodpad, je najmočnejši v slo, :bombs: sicer fajn služi z novejšimi deli, ki jih tud uvaža itd, no bistvo je, da mu ni dovolj in si bo z takšnim zakonom lahko privoščil še bolj vulgarno obnašanje
Cilj je torej, da bo marsikdo fajn plačal za odvoz, razgradnjo itd svojega izrabljenega konjička, država pristavi lonček in spet lahko tajkuni srečno živijo mi pa srečno spimo.
Ker imam tud sam žlahto v parlamentu, razmišljam kak butast zakon bi lahko na ta račun uvedel, pa sem prebutast, za butaste zakone.
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

antasi

Citat od: Èojko;239214Pol pa je ta zakon čisto OK.

tu pa moram replicirat:Hammer3:
predstavljaj si, da ne moreš več registrirat 4ih avtov in boš zato še plačeval cestni sklad za en avto??
da ne govorim, da je sploh pri nas dosti ljubiteljev starodobnikov z zbirkami 20, 30 in več vozil, eden od rekorderjev ima preko 200 old motorjev..
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

andraž

gule

Mogoče, pa bo to nagnalo kolekcionarje v tujino.