Xantia v delavnici (servis)

Začel/a deyo, Julij 17, 2007, 11:47:36 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Tiki

@Jogador: Èe pa tvoja pa Gregorjeva nebi šla čez tehničnega, pa nevem katera bi... hehehe

P.S. v soboto se bom po zasavju potikal...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

Jogador

Citat od: Tiki;156034@Jogador: Èe pa tvoja pa Gregorjeva nebi šla čez tehničnega, pa nevem katera bi... hehehe

P.S. v soboto se bom po zasavju potikal...

Sem cvikal zaradi sprednjih bremz, so na broju za menjavo ob menjavi gum, pa je vreme zadevo premaknilo...

Bom tudi jaz v soboto v zasavju, pa sva na vezi:BigThumbs:
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

Satelit85

Citat od: Jogador;156027On topic: danes bjonda kar poletela skozi tehničnega:emot112:

moja je šla prejšnji petek - gladko kot vedno, še to mi je reku tip na tehničnih: ker redko dobijo tko brezhiben avto v roke, da mi spregleda pretečeno prvo pomoč :) haha, pa še vedno je nisem menjal, miličniki pa verjetno ne bodo tko popustljivi :) sem že zrezal danes kupon iz Spara za cenejši nakup PP :=)

LP;Stipe :BigThumbs:

xantos

Pozdravljeni!

Pred dvema mesecema sem postal lastnik Xantie 2.0 TCT letnik '98, prevoženih 250kkm. Avto gre super sam ni pa tako mehak, kot bi moral biti.

Diode sem porihtal, tako da se zdaj sliši tisti famozni "sik" ko ugasneš motor in odpreš vrata, vendar je avto kljub temu trd. Bo treba najbrž kugle menjat.
Sem na e-bayu našel ugodno vseh 10 kugel:
http://www.ebay.de/itm/160991992960?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
Koliker sem uspel razbrati pašejo na mojo Activo.

Zanimivo se mi zdi tudi, da se avto dvigne najprej na voznikovi strani, šele potem na sovoznikovi, včasih pa kr pleše malo gor malo dol... :Funny-Face-1:

Pije tudi malo več kot sem pričakoval, tam cca. 12L pa sem zelo zmeren voznik (več kot 100 redko, počasno pospeševanje). Mogoče bi bilo potrebno, kaj nastaviti ali menjati svečke. Pričakoval sem porabo tam okoli 9-10 L.

Bo treba kakšnih 500€ vložiti, da bo avto tipi-topi.

Hidravlika je zakon, samo če dela tako kot mora ane? :BigThumbs:
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

Satelit85

srečno vožnjo :)

verjetno bo treba res kej kugle pošraufat...Novak na Brezovici je rešitev če mene uprašaš...

LP

Jogador

Za porabo preveri lambda sondo in motorček prostega teka, lahko tudi svečke menjaš, pa en krog jo "pelji" po A/C, da si malo krake pretegne.:funny34d:

Za hidravliko pa res najbolje peljat nekomu, ki se spozna, je pa drugače tudi tu na forumu precej poznavalcev. Najbolje bi bilo (moje mnenje), da zamenjaš komplet kugle, oz tiste, ki so hin, pa zraven še lhm zamenjaš, očistiš filtre, pa mogoče še regulatorje malo razmigaš/spucaš...
Aja pa sprednje nosilce amortizerjev preveri, da ti kakšen čez havbo ne pogleda:BigThumbs:
"Watch this..."

Romzi

Citat od: xantos;156345Pozdravljeni!

Pred dvema mesecema sem postal lastnik Xantie 2.0 TCT letnik '98, prevoženih 250kkm. Avto gre super sam ni pa tako mehak, kot bi moral biti.

Zanimivo se mi zdi tudi, da se avto dvigne najprej na voznikovi strani, šele potem na sovoznikovi, včasih pa kr pleše malo gor malo dol... :Funny-Face-1:

Pije tudi malo več kot sem pričakoval, tam cca. 12L pa sem zelo zmeren voznik (več kot 100 redko, počasno pospeševanje). Mogoče bi bilo potrebno, kaj nastaviti ali menjati svečke. Pričakoval sem porabo tam okoli 9-10 L.

Bo treba kakšnih 500€ vložiti, da bo avto tipi-topi.

Hidravlika je zakon, samo če dela tako kot mora ane? :BigThumbs:
Ti bom probal odgovorit čim več.
1. Vedi da je Activa nekoliko trša od "običajne" Xantie (morebiti tudi od Hydractive nisem pa ziher glede tega).
2. Ob vžigu je normalno da malo pocinca levo/desno (meni se dvigne najprej na levi) dokler se vse skupaj ne nafila in ne nagliha.  Èe ti avto tudi kasneje šajta levo desno, je problem najverjetneje v šnatgcah, ki grejo na senzor nagiba oz. na ti. "vagco" - ponavadi pridejo vodila izrabljena in je tam notri precej lufta, posledično "pamet od Active" ne ve čisto točno kam (če sploh) je avto nagnjen in potem malo glumi po svoje, obstaja tudi možnost da avto stalno stoji postrani ampak to se da rešit z nastavitvijo "vagce" od Active (najdeš jo nekako na sredini pod motorjem). Ampak kot rečeno, najprej preveri da ni luftov v povezavah do te iste vagce. (jaz npr. ta del že nimam u nulo poštiman in malo šklopota, včasih malo po svoje nagiba avto - je pa naštelano da stoji v glavnem stalno naravnost).
3. Glede porabe: lahko se pripelješ z Marsa kjer stanuješ :Hammer3: do mene pa te priklopim na Lexio (tester) če se bo dalo kaj ugotovit. Kot plačilo za uslugo prineseš s sabo 1 pir. Èe si žejen, lahko tudi 2 :emot112:

IXI

CitatDiode sem porihtal, tako da se zdaj sliši tisti famozni "sik" ko ugasneš motor in odpreš vrata, vendar je avto kljub temu trd. Bo treba najbrž kugle menjat.

Sikati ne sme. Od odpiranju vrat - klikne, nato cvili solenoid spredaj in zadaj.

Avto, ko odpreš vrata - bo trd kako minuto, nato se omehča.

CitatZanimivo se mi zdi tudi, da se avto dvigne najprej na voznikovi strani, šele potem na sovoznikovi, včasih pa kr pleše malo gor malo dol...
Obrni volan v skrajnost in zraven gume poglej za eno pokončno štangico (praktično edini del blizu kabine), katera ima na vrh 'ročko' ki nato vodi v notranjost. Tam krepko našpricaj ležaj (zgoraj in spodaj) in gumo (pušo), naredi enako na obeh straneh.

Nato pa migaj.
Potrebno bi bilo treba tudi namazati ali zamenjati puše anti-roll-bar-a, možni so tudi zarustani končniki (zaradi teh domnevno skače)

Vage nimaš kaj nastavljati, ker boš zadevo samo 'zjebal'.

CitatPije tudi malo več kot sem pričakoval, tam cca. 12L pa sem zelo zmeren voznik (več kot 100 redko, počasno pospeševanje). Mogoče bi bilo potrebno, kaj nastaviti ali menjati svečke. Pričakoval sem porabo tam okoli 9-10 L.
12L po mestu je ok sploh za zimo, ob zagonu ti bencin dobesedno ven teče. Avto ima več kot 1500kg namreč.
Po AC na dolge razdalje pričakuj 8L in manj (100km/h)
S snetim spojlerjem še neke 0.5L manj, samo je rep rahlo nevarno lahak.
Gonjenje po AC (hitrosti preko 150km/h) ne prinesejo večje porabe kakor 11L.

Èe ni skrivnost, koliko si dal za vozilo ? Nazadnje se je ena TCT-ka na avtonetu prodajala za ~600€

xantos

Hvala vsem za odgovore.

@jogador Sem ze pregledal nosilce, ko sem na forumu zasledil izstrelitev  amortizerja cez havbo. Sicer se vidi mal rja ampak ni prerjaveto. Najraje bi razstavil, da bi bil siguren. Hidravlicne kugle bom menjal sam, mam doma en konc delavnice (dvigalo vkljuceno :) ). LHM in ciscenje pride v sklopu menjave kugel cez kak mesec ko bo dinar.

@Romzi Bom pregledal tiste vagce, upam da jih najdem ;) Avto potrebuje kaksne pol minute, ce stoji cez noc, drugace pa cca. 10s. Sem pa opazil, da je pri visjih hitrostih vse skupaj dokaj nestabilno. Prevec plava tako da bo z pametjo aktive nekaj narobe najbrz... Hvala za ponujeno pomoc za priklop testerja, mogoce se pa oglasim kdaj (seveda s sestorckom ;) ). Trenutno so kilometri ovira. Sem pa iz okolice Velenja.

@IXI Tisto klikanje in sikanje mi ni nic vec jasno... Bom moral nekoga prositi ki ima tapravo uho da mal prisluhne :) Stangice bom pregledal in namazal, pa tudi kaj drugega bo najbrz potrebno namazati. Z vagico ne mislim neki coprat, da res ne bom se kej slabse naredu kot je, prav tako z regulatorjem visine se ne mislim igrat, ker je avto nizek zadaj. Bom prepustil kaksnemu strokovnjaku, da me poduci. Poraba za mestno voznjo bi se strinjal 12L samo naredim relacijsko na dan cca. 35km v eno stran, od tega 5km mestne voznje. Ja tocno tisto sem kupil. 650eur plus dodatna lita platisca. Jih kdo rabi? Prodam ugodno :)

Jogador

Citat od: xantos;156430@jogador Sem ze pregledal nosilce, ko sem na forumu zasledil izstrelitev  amortizerja cez havbo. Sicer se vidi mal rja ampak ni prerjaveto. Najraje bi razstavil, da bi bil siguren. Hidravlicne kugle bom menjal sam, mam doma en konc delavnice (dvigalo vkljuceno :) ). LHM in ciscenje pride v sklopu menjave kugel cez kak mesec ko bo dinar.

Èe boš razstavljal, boš samo več škode naredil. Problem teh nosilcev je, da se njihovo stanje dejansko ne vidi, zares veš, kakšni so šele po tem, ko odpovejo, na žalost... Èe je guma napokana, je to že znak slabih...
Èe misliš avto imet dlje časa, potem ti vsekakor priporočam menjavo, posledice odpovedi recimo na A/C znajo biti smrtno nevarne:funny34d:
"Watch this..."

pehorunkl

Oj, čestitke za nakup. Imaš ZS/zasebno sporočilo.
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

xantos

Ja bo treba očitno menjati nosilce amortizerjev. Cena me grize, ker kolikor sem bral po forumu pride cca. 200€ za oba. Ampak bo treba ugriznit v kislo jabolko...

Načrt vzdrževanja je torej prinesel še dodatne stroške, ampak ker mislim avto imeti vsaj 3 leta in predelati na plin bo potrebno.

Torej načrt vzdrževanja:
- menjava obeh sprednjih ležajev 2x25€ (eden že zamenjan ker je bil kritičen)
- tesnenje "anti-roll bara" zadaj 10€ ( http://www.eastment.net/actrram/index.htm )
- menjava sprednjih nosilcev amortizerjev 2x100€
- plinska naprava 250€
- menjava vseh 10 krogel 250€
- barvanje pragov in boka 200€
- pa sigurno se bo najdlo še kej 100€
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
= dobrega jurja ojrov

Ker jo nameravam predelati na plin se mi torej tak strošek izplača. Plinsko napravo sem odmontiral iz razbite Xantie 1.8 16v in jo prodal po delih, tako da me je dejansko prišla 250€ :emot66:

Vgrajevati imam pa namen ta teden v kolikor bo čas dopuščal. Najprej moram pretesniti cilinder "anti-roll bara", ker pride tam kjer je rezervna guma 35L kesl za plin in je demontaža cilindra potem praktično nemogoča. Se bom potrudil in poročal o delu tudi s kakšnimi slikcami če le ne bom preveč živčen zraven  :emot85:

Priložene slike in komentarji:

Slika 1 in 2: Danes sem preverjal nosilce amortizerjev in od zdaj naprej se bom vozil kar malo s strahom, dokler ne poštimam.

Slika 3: Počen imam plastični nepovratni ventil za mazanje lopute dovoda zraka. Kje dobiti? Na uradnem servisu še nisem spraševal...

Slika 4: Nova lajtnga za servo. Lokalni majster hidravlike mi jo je obnovil za 30€. Sicer je reku da bo najbrž treslo volan ampak ni čutiti. Sem se pozanimal na Citroen servisu, da je nova 200€!!!!

Slika 5: Malo rje po boku, vratih in pragih. Opazno je tudi, da je zadaj prenizka lega. Vsaj moje mnenje je takšno.

Slika 6: Lepotica v vsej svoji veličini :emot143:

xantos

No sej sm vedu da se še bo kej našlo... :Hammer3:

- menjava ležajev zadnji nihajnih rok 100€ http://www.ebay.de/itm/230870509644?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Mi stoji eno kolo postrani tako da bo treba porihtat.

Za kugle me pa malo skrbi, če bojo pasale. Kolikor sem raziskoval sem 95% siguren da bojo. Lahko kdo potrdi še tistih 5%?

http://www.ebay.de/itm/160991992960?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2648

Èe je še kdo interesent bi lahko skupaj naročili. Nameravam čez kakšna 2 meseca...

pehorunkl

Citat od: xantos;156479Torej načrt vzdrževanja:
- menjava obeh sprednjih ležajev 2x25€ (eden že zamenjan ker je bil kritičen)
- tesnenje "anti-roll bara" zadaj 10€ ( http://www.eastment.net/actrram/index.htm )
- menjava sprednjih nosilcev amortizerjev 2x100€
- plinska naprava 250€
- menjava vseh 10 krogel 250€
- barvanje pragov in boka 200€
- pa sigurno se bo najdlo še kej 100€
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
= dobrega jurja ojrov

Vgrajevati imam pa namen ta teden v kolikor bo čas dopuščal. Najprej moram pretesniti cilinder "anti-roll bara", ker pride tam kjer je rezervna guma 35L kesl za plin in je demontaža cilindra potem praktično nemogoča. Se bom potrudil in poročal o delu tudi s kakšnimi slikcami če le ne bom preveč živčen zraven  :emot85:

Lepo si se ti tega lotil. Fajn videt.
Uf... tile nosilci so pa "grdi". Guma je precej spokana - to je sicer povrhnja plast. Žal imam doma obnovljene samo za navadno hidravliko, če ne bi priskočil na pomoč.
Tudi jaz sem na obeh svojih za takšen denar obnovil hidravlični cevi za volan. Treslo bi pa lahko zaradi reducirja v original cevi, ki se ga ob popravilu odstrani.
Active so za 2cm nižje od ostalih modelov (spredaj in zadaj).
Kolikor vem, je activa cilinder nemogoče zatesniti/pretesniti, razen če je krivda za puščanje v manšeti ali povratku. Do zdaj so ga še vsi menjali, če je preveč puščal.
Kar se tiče krogel, je najbrž ceneje, če jih ponovno napolniš npr. pri g. Nemcu v Šentilju ali kom podobnim. Èe niso prebite in imajo vsaj še polovico pritiska se splača. Nemec je kar se tega tiče mislim da najcenejši. Pa še par trikov ti strese, če si mu simpatičen :) Pomagal mu boš pa tako ali tako z veseljem, saj je že v letih, ampak precej luciden.
Načeloma pa tu nimaš kaj zgrešiti, tiste z ebaya bodo dobre.
Prijavi se na service.citroen.com in boš videl vse kataloške številke rezervnih delov za tvoj avto po številki šasije.
Kateri sistem za lpg pa imaš?
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

Romzi

Xantos, nameravaš nosilce sprednjih amortizerjev menjat sam ali boš klical onega Hrvata? Èe tadrugo mi sporoči pa bi se pridružil...