Xantia v delavnici (servis)

Začel/a deyo, Julij 17, 2007, 11:47:36 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

grozny

no pa je tudi moja bla zopet na dvigalu.

mi je delno blokiral volan. ko sm ga vrtel je bil malo trd malo mehek itd.

pa so ble vse varjante od pumpe hidravlike- cca 500 EUR do poceni varjante, da je treba samo kaj podmazat.

no na kocu je mož ugotovu da je blokiral kardanski križ. en ležajček je bil komplet zariban.
tako da je vse skupaj kos 100EUR + delo = 140 EUR.
Na svetu si, da greš za soncem
                  , da gledaš sonce
                  , da si sonce
                  , da odganjaš sence

dexterboy

Hojla!

Evo, da še moja blondinka predstavi svoje prvo leto novega lastništva. Odkar sem jo lani kupil od prvega lastnika, sem dokupil vseh 8 novih gum, čaka me redni servis (števec jih ima samo še 117 za odšteti), včeraj sem v okolici Ptuja za 80 ojrov zamenjal zadnji lonec (@TCT, hvala za naslov in telefonsko! :BigThumbs:), čaka me pa še menjava zadnjega desnega ležaja in menjava zadnjega višinomera pri Jerovšku Grosuplju.
Sedaj jih avto ima 175k, olja kolikor sem videl, ne žre, nazadnje sem ga preveril pri 15000 in je bil še vedno svetel, nič kaj črn. Za zadnji desni ležaj sem najverjetneje samokrivec, saj sem ga v Postojni na stopnicah tako grdo bočno nasadil, da sem moral zamenjati gumo (sem jo po boku pošteno pobral). Ležaja že zaradi kotalnega upora ne slišim, ampak, ko je bil včeraj avto na dvigalu pri g. Jankotu, me je on sam opozoril na ležaj. Èe kdo ve, ali je praksa, da se zamenja samo en ležaj ali moram oba na isti osi? Pa katerega proizvajalca je bolje izbrati?
Za zadnji višinomer so mi povedali pri Jerovšku, ko sem ga junija peljal, da bi mi uredili višjo vozno višino, ki je v času nakupa septembra lani še delovala (preverjeno). Pa mi je mojster povedal, da je "una palčka" hin, ampak da so mi avto vseeno dvignil malo višje, ker naj bi bil vseeno premalo bližje tlem. Na uč bi rekel en centimeter. Sem pa rabil višjo vozno višino zaradi obiska sorodnikov v Srbiji, in tam je do kmetije dva kilometra makadama. No, izteklo se je na koncu vse dobro.
Moram pa pohvaliti servis, ker mi mojster ni hotel nič računati!!! Vseeno sem mu dal 20 ojrov v roke, toliko, da imajo fantje za sendvič in pivo. Mislim, da sta tu bila dva dejavnika, zaradi katerih mi ni želel nič računati, pa čeprav so imeli sigurno eno uro dela, že zaradi kontrole hidravlike in nastavitve višine. Prvi je ta, da je avto bil vse kolimetre servisiran pri njih in se lastnika še spomni, ker je omenil, da so kupil C4 Picasso. Drugi je pa ta, da imam na vratih prtljažnika zalimano nalepko lanskoletne krvodajalske akcije. Zato, @Garac, hitro še eno krvodajalsko akcijo pa nalepke obvezno zraven :emot112:
Sedaj opažam, da mi avto postaja trd pri neravninah in volan pri nižjih temperaturah ponuja odpor pri vrtenju, ampak ne stalno, ko ga vrtim, ampak na momente; narediš 110 stopinj z volanom normalno, nato je naslednjih 10 stopinj volan izredno trd, potlej spet v redu pol obrat, pa trd pa ponovi vajo... Ko se avto segreje, se ta efekt zmanjša.
Za začetek bi poskusil z odzračevanjem sistema, pa nisem tega še nikoli prej počel. Enkrat sem že gledal tu sliko v eni temi, pa je več ne najdem, ali se jo lahko prosim lepo objavi, ali pa link od nje. Saj, kolikor se spomnim, bi to lahko naredil zudi jaz, "neučeni mehanik" :-)
Pri servisu bom prosil še mehanika, da mi pogleda zavore. Èe sem prou videl, je tudi moja diskovno neobremenjena, saj bolj pobira notranjo stran zavor kot zunanjo. Kot že rečeno, to prepustim mehaniku.
Pa še optika me čaka, ko mi je znanec na AMZS menjaval zimske gume, sem med pogovorom omenil, da mi volan ni več naravnost, ampak rahlo postrani. Optika, je rekel, jest pa, Bog pomagaj :Hammer3: Se moram še upisat v članstvo, da bom imel kakšen popust.
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

garac

@dexterboy, a si ti ziher da imaš Xantio? Da nisi ti Patrio kupil:Hammer3:
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

dexterboy

he he he :emot112:

@garac, imaš prou. Sem še enkrat pogledal obesek od ključa pa je res gori en dvojni W ali pa dvojni A, ne vem, kako nej ga pravilno obrnem :breaking_pc:
Želel sem samo povedati (napisati) o servisu in povprašati, če lahko sam in kje odzračim hidravliko.
Itak sem zvečer preveril nivo hidravlike, je padlo pod minimum, kar se mi je čudno zdelo, saj je pumpo dostikrat vklapljalo.

michoBX

Citatvolan pri nižjih temperaturah ponuja odpor pri vrtenju, ampak ne stalno,  ko ga vrtim, ampak na momente; narediš 110 stopinj z volanom normalno,  nato je naslednjih 10 stopinj volan izredno trd, potlej spet v redu pol  obrat, pa trd pa ponovi vajo... Ko se avto segreje, se ta efekt zmanjša.

Pomoje je to to:

Citatmi je delno blokiral volan. ko sm ga vrtel je bil malo trd malo mehek itd. Pa so ble vse varjante od pumpe hidravlike- cca 500 EUR do poceni varjante, da je treba samo kaj podmazat. No na kocu je mož ugotovu da je blokiral kardanski križ. en ležajček je bil komplet zariban.
tako da je vse skupaj kos 100EUR + delo = 140 EUR.

Se je pa pri naši isto ponavljalo, pa sem samo fajn našprical z mastjo v spreju - tisti kardan pri požarni steni. Ponovil večkrat. Zdaj pa drži že drugo leto.
Hja, dougcajt mi je ja...

garac

Odkar sem jo lani kupil od prvega lastnika, sem dokupil vseh 8 novih gum

zato sem mislil, da maš Patria wagen, torej 8 kolesnik
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

dexterboy

heh... dobro razmišljanje :BigThumbs:

Èe sem točen, sem jih kupil do sedaj že 9. Po enem mesecu sem moral kupiti novo gumo. Nesrečno zavijanje v Postojni je bočno pobralo del gume. Nepopravljiva škoda, nova guma, pa še ležaj je treba zamenjati. In kot kaže, bom po enem tednu zimskih gum moral kupiti še eno novo, ker mi je danes kos porcelana naredil nepopravljivo luknjo točno na sredi gume... kot kaže, jaz kupujem komplete petih gum in ne štirih :bombs:

Aja, še vedno me zanima, kje lahko spustim zrak iz hidravlike... sem pregledal haynes navodila, tam je samo neko odzračevanje zadnjih zavor... je to pravo? Si bom pa navodila še sprintal, da ne vzgajam deoptrije na monitorjih :Hammer3:

gregor

Hidravlike mislim da nimaš kje odzračevati. Edino lahk na regulatorju z 12ključem tlak ven spustiš, s tem tudi zrak spraviš naprej, če ga je tam kaj. tak je blo men povedano.
edit: zdaj sem šele videl, da bi ti odzračeval zaradi volana. Preveri kot ti je že napisal zgoraj tisti kardanski zglob na volanu. Èe ni to, pa išči naprej, morda ti vleče kje luft na sesalni strani, ker imaš filter za LHM olje  zasvinjan.

No naša barčica je od zadnjega javljanja dobila še drugo turbino(domača obnova stare se ni obnesla) in pred dnevi še drugo mehansko boschpumpo.
Obolje je donirala ex-TZDjeva xantia.  

Boschpumpo sem seveda dal obnovit in nastavit na tovarniške normative. Sedaj pa avto končno gre tudi v nizkih obratih tako, kot je treba. Francl, že ti si verejtno opazil, da je avto prej pošteno vlekel le nad 3.000 obrati.
Pričakujem, da bo sedaj tudi poraba takšna, kot je treba. Za visoko porabo ni bil kriv avtomatik, ker je tudi z ročnim žrla 9.
Razlog za menjavo boschpumpe pa je bil v tem, da sem pri menjavi menjalnika montiral vztrajnik od tastarega motorja (ne DHX), in senzor zgornje točke motorja ni pobiral signala s tega vztrajnika, zato računalnik ni znal določit točke vbrizga. Mehanska pumpa pa to dela sama, brez računalnika.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Francl

Jaz niti nisem imel občutka, da bi bila v nižjih obratih švoh. No ja, v kakšen klanec ali v hudi vročini se mi je zdelo, da je malo preveč zmanjkuje, vendar sem to pač pripisal ne ravno zelo močnemu motorju in avtomatiku. V vročini pa pač tudi intercooler ne naredi svojega. Tudi nisem imel s čim primerjati. Žrla pa je res tam okoli 9.
:Hammer3:

AgitatoR

Pa je na moji zgleda šou ležaj.

Nad 50 km/h tuli desno zadaj. na AMZS se s stetoskopom ne da nič ugotovit. Pravi naj se vozim dokler ne bo res glasen. Samo ker delam res malo km je lahko to še pol leta, sam bi pa rad v doglednem času zamenjal tole.

Ležaj se menja samostojno ali skupaj s pestom ?

Katera znamka ležaja ?  FAG, SKF, ...  ??
Ne maram sveta, v katerm moraš zadovoljevati potrebe, ki jih je umetno ustvarila družba, samo zato, da te sprejemajo kot sebi enakega.

AgitatoR

Ne maram sveta, v katerm moraš zadovoljevati potrebe, ki jih je umetno ustvarila družba, samo zato, da te sprejemajo kot sebi enakega.

vsx

Kuku !

Èe misliš tole ?

Hm, počakaj ...

dexterboy

kwa?

čez 200 ojrov? tale pa je lovska.

@AgitatoR, tudi jaz moram zamenjati zadnji desni ležaj, samo sem gledal pri Herkulesu in imajo dva različna modela za 85 in 100 evrov. Ko sem klical mehanika, da se zmeniva za servisni termin, sem ga poprosil, če mi lahko on to nabavi, ker ne vem točno pravega modela. Sej on pa tudi dobi kakšen sconto, ki bi ga jest lahko samo sanjal :)

Ko bo servis opravljen, sporočim stroške. Bo pa to običajni servis, filtri in olje, pa zmenil sem se, da mi še zamenja olje v menjalniku. Tudi če ni bil menjal (servisiran pri Jerovšku v Grosuplju) ali pa da je bil (175k km), ga bom vseeno zamenjal; glede na to, da nikakor ne dobim normalne karavanke, bomo imeli tega še par let. Sploh glede na to, da bom (upam še letos) zamenjal zadnji višinomer v Grosuplju, ko preverijo zraven še kugle. Mi je dostikrat vklapljalo, pa sem preveril stanje LHM in ga je res nekaj zmanjkalo (pa ni pod min). Dolil 2 dec in sedaj OK.

Aja, menjajo se tudi svečke, ali so od NGK samo en model za ta avto (1.8 16V) ali jih je več in je priporočljivo vzeti določen tip?

AgitatoR

114 € hočejo za FAG pri Copexu. Drugje še nisem spraševal. S tem, da mi je naprej prbil 170 €, k sm se 'zgražal' pa 114.

gregor

Na ebayu imaš od za slabih 50 eur (išči "radlager hinten Xantia"). Kolikor vem, so na vseh xantiah enaki. Glej edino, da ima obroč za abs.
Glede na to, da se malo voziš, torej nimaš namena naredit z avtom še vsaj 100.000 km, je po mojem čisto vseeno, kakšen ležaj daš noter.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio