Xantia v delavnici (servis)

Začel/a deyo, Julij 17, 2007, 11:47:36 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

AgitatoR

Bom kar ornk kupu. Ker avto dela B.P. (tko je če kupiš redno in kvalitetno vzdrževanega) in tut če se malo vozim ne bom dajal nekega šrota gor da bom čez pol leta lahko spet menjal.
Ne maram sveta, v katerm moraš zadovoljevati potrebe, ki jih je umetno ustvarila družba, samo zato, da te sprejemajo kot sebi enakega.

Lovro

No, tudi najboljšim se zgodi. Včeraj je na moji xantii crknila ključavnica za vžig, ključ se ni hotel premakniti. No saj, to je prva okvara odkar jo imam (5,5 let), avto pa bo aprila star 11 let. Edino to, da me citroen ni nikoli pustil na cesti, ne bom več mogel govoriti.

Ker imam zavarovanje (asistenca Triglav) sicer panike ni bilo. V rkoku 15 minut je prispela avtovleka, avto smo odpeljali k Merlaku, kjer sem najel tudi C1, saj mi zavarovalnica krije 4 dni najema. Moram jih pohvalit, saj so bili res hitri in učinkoviti tako z avtovleko, kot z naročilnico za najem.

Sedaj čakam, da me pokličejo iz servisa, ali se da popraviti ali ne. Èe ne, obstajati dve opciji: nova ključavnica z novim ključem, ali nova, narejena za moj dosedanji ključ, za kar pa je treba počakati en teden oz. do 10 dni.

Bomo videli kaj bo in kolikšna bo cena - mogoče bo ta podatek še komu prišel kdaj prav.

Sam C1 pa je sicer zelo majhen, vendar pa ima 5 vrat, kar mi je zelo prav prišlo, da se mi ni treba zvijat in matrat ko dajem sina v otroški sedež. Se mi zdi, da ima večina teh mikro avtov še vedno le po 3 vrata. To s 5 vrati je res velik plus.
Le med vožnjo sem ugotovil - auva! - da naše ceste le niso v tako dobrem stanju, kot sem mislil. Komaj čakam, da dobim xantio nazaj. Hidravlika je zakon.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Lovro

Evo, okvirne cene zamenjave oz. popravila ključavnic za zagon motorja z montažo in davkom:

Nova ključavnica za vaš ključ: 180 - 200 EUR
Nova ključavnica z novim ključem in ostalimi ključavnicami: 230 - 250 EUR
Možnost popravila obstoječe ali vgradnja rabljene ključavnice z "novim" ključem ali predelane na vaš ključ (če je možno oz. če se serviserju da ubadati s tem): tam do cca. 80 EUR
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

grozny

in kero varianto si ti izbral?

no js sm ji pa ojlje pa filter zamenjal. un od zraka je bil še kar čist, tako da smo ga samo spihali pa je.
zdej en dan ko neha burja moram pa še filter klime menjat.

pa še eno uprašanje-a je možo, da se motor prej segreje ker je novo olje not? mam tak občutek
Na svetu si, da greš za soncem
                  , da gledaš sonce
                  , da si sonce
                  , da odganjaš sence

vsx

Citat od: grozny;93265... a je možo, da se motor prej segreje ker je novo olje not? ...

Prej, ker ga je premalo, ne ker je novo ...

LP

pubi2cv

No jaz pa sem mojo peljal na tehničnega danes, pa ni bilo pripomb:BigThumbs:. Bjutiful

grozny

Citat od: vsx;93269Prej, ker ga je premalo, ne ker je novo ...

LP

kaki premalo. dal skori celo kantico (od 5l) not
Na svetu si, da greš za soncem
                  , da gledaš sonce
                  , da si sonce
                  , da odganjaš sence

gregor

Tale ex-franclova xantia je pa res prava uničevalka motorjev. :bombs:
Èez vikend sem zopet imel glavo dol.
Razlog; spuščalo tesnilo glave, sledi vode v motornem olju, voda spuščala navzven pri 2. in 3. cilindru.
Zakaj? Nimam pojma. Že pri montaži nove glave sem opazil, da je ena komora(na sredini, druga ali tretja) malo višja od površine glave. Morda zaradi tega ni bilo tesnilo glave na sredini dovolj stisnjeno. Ravno na sredini je spuščalo. In tudi vijake glave je bilo na sredini precej lažje odtegnit. Morda je pa pripomoglo tudi to, da sem se od začetka zaradi problemov s senzorjem pozicije motorja posledično vozil s precej prezgodnjim vbrizgom.(avto je laufal na trdo)

V glavnem glava poravnana, novo tesnilo in vijaki glave, par litrov olja in zopet je na cesti.  Včeraj sem dal noter eno noname olje, toliko da sem spral mašino(emulzija olja in antifriza), danes pa gre noter total.

Zdaj je pa še bunke treba nafilat in bo.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

gregor

Pred pol leta sem menjal ves potrošni material na podvozju spredaj.
Ker je že nekaj časa avto pri močnem bremzanju malo nestabilen ter skozi ostre ovinke cvili in po robu pobira gume, sem šel danes na preventivnega tehničnega.
Spredaj so zadnje gumice na rokah hin. In to v 20.000 km. Očitno je bil material ravno za čez tehničnega. Res je sicer da avto zlorabljam (precej kilometrov s prikolico na meji dovoljenega).
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

Pyr0Beast

Koliko te ravnanje glave in menjanja tesnila pride v € ?
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

gregor

Samo ravnanje ne vem, je šlo vedno na neko kompenzacijo med tremi osebami :-) Kaj več kot 20 eur tud nebi smelo bit.
Tesnilo glave imaš za okoli 50 eur, nekaj gor ali dol. Potem je najboljše vzet še garnituro tesnil za glavo, ker rabiš novo tesnilo kolektorjev, pokrova ventilov, tefloni, itd.  Pa dodaš še olje in antiriz pa še kako drobnarijo in nekje na 200.
Jaz sem glavo pustil sestavljeno, ker sem pred kratkim dal novo gor(in ventili so posedeni v glavo), drugače je smiselno še teflone menjat.
Pa ko imaš glavo dol, menda ne boš starega zobatega jermena dajal gor, razen če je bil res pred kratkim menjan.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

Gox

Bom dal kar v tole temo to Francosko sliko :take_picture:

Xantija v delavnici ...

gregor

Ta vikend sem spet po malem šraufal. Včeraj se me nekaj motili eni fantje z dolenjske, pa se je še na danes zavleklo.
Kompleten auspuff je šel gor od donatorke delov TZDjeve limuzine. Treba je bilo popravit en nosilec za izp. loncu, drugače paše. Pa cev iz lonca bo treba kakih 20cm podaljšat enkrat, ko bo čas, ker je limuzina krajša.
Med menjavo auspuffa sem opazil, da lula na povratku iz sprednjega "amortizerja", sem samo skrajšal cevko za 3cm in jo nazaj gor nataknil.
Zdajle še frišno olje dobi, in je pripravljena za dopust. :-)
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

gregor

Psi lajajo, karavanka gre dalje :emot112:

Turbina menjana. Ni čisto pasala, ker je bila namenjena za BXa, ZXa itd. Z izpušnim kolektorjem od xantie X1 je šlo skupaj. Tudi cev do interkulerja je bilo treba vzet od X1.
Pa auspuff je bilo treba malo predelat, ker pride izhod iz nove turbine pod drugačnim kotom. Sicer imam doma še tri rabljene, vendar se čisto nič ni dalo skombinirat, da bi ne bilo treba auspufa predelovat.
Mimogrede sem v menjalnik nalil novo olje, če sem ravno starega moral ven spustit, ker je za menjavo turbine treba odstranit desno polosovino in spodnji nosilec motorja.
V glavnem imel sem en dan več zajebancije ker turbina ni bila od xantie, vendar je bilo vredno, saj sem turbino dobil na ebayu za 240eur s poštnino. Nova, založena v skladišču dobrih 10 let.

Dela še ne bo zmanjkalo, zadnja leva zavorna cev je zelo boga. Bo treba preventivno menjat.

Avto je ogret, grem na testno vožnjo.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

Pyr0Beast

Kaj je pa bilo s turbino narobe da je ribnila ?

Jaz bi se priporočil za ta staro. Nima veze če so ležaji ok ali ne. Me firbec matra kako je zgrajena :)
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...