Tresenje volana na Berlingu 2015

Začel/a erlosseion, November 16, 2015, 10:50:42 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

erlosseion

Templ - Èe se rahlo dotaknem zavore pa tudi pri "rahlem zaviranju" začne še bolj tresti, z manj tlaka in meritev spredaj pa nisem naredil
kaj bi ti to lahko povedalo, imaš rešitev?

TeMpL

Citat od: erlosseion;218835Templ - Èe se rahlo dotaknem zavore pa tudi pri "rahlem zaviranju" začne še bolj tresti, z manj tlaka in meritev spredaj pa nisem naredil
kaj bi ti to lahko povedalo, imaš rešitev?

Za začetek imaš hin diske.. Èe bi bili ok.. bi se avto umiril..

(vsaj tako je bilo pri meni -- dokler so pač zdržali)..

Ni pa edina stvar... ki te "čaka", če maš malo težjo nogo na zavori.. oz se večkrat spuščaš na primer s Pohorja, ti pa osebno  priporočam boljše diske in ploščice od "orginalnega sranja",
/Sam sem po 4  tovarniškiuh kompletih v 40.000  (dejansko so zdržale 1.800km ampak so reklamcijske menjave uspešne menjava navadno prevozil dodatni 7000km) ..../

,za ATE + ATE ceramic ploščice.. in je sedaj 48.000 BP (pozimi tudi ni "leteče rje po avtu" .. itd..)

Ni pa to edina stvar... (zaveda se pa moreš, da je avto zelo občutljiv)..
tako da če hoče res miren volan. mora biti vse Tip/top...)

Pazi da ti ob menjavi temeljito očistijo (spolirajo) .. pesto..

Mehanikom je navadno vseeno, ker tako ni njihov avto...

ni pa to edina stvar..... (diske pa le menjaj)... sploh če čutiš majhno vibracijo tudi pri rahlem dotiku zavore tudi pri 70km/h...

Èe bi rad imel res miren volan, se boš namučil... Èe ti pa uspe, da ti zadevo zrihta "original servis" si pa CAR :)

Xhantos

Templ, v predhodnih postih si navedel par dobrih izhodišč za diagnosticiranje težave..ampak se potem ni debata razvila v to smer, da bi se ugotovili odgovore za posamezne primere tresenja.

Da si malo sposodim temo .. sam sem vozil že 4 C5ke III (2.0 140, 2.0 165, 2.2 170 in 2.7 205 - seveda vsakič na drugih platiščih). Pri vseh se nad 140 čutijo vibracije (ki prihajajo intervaloma). Sam počasi začenjam verjet, da gre za hidravliko, ki ne dohaja hitro spreminjajoče se podlage .. kolega, ki nima hidravlike, te težave ne opazi, čeprav se z njim nisem še peljal. Najmanj od zgoraj navedenih je tresel kolegov 2.2 HDI s 305.000 km (ki pa je menjal puše vilic!)

Trenutno sem menjal že diske in ploščice, poskusil z letnimi 19 in zimskimi 18, na servisu pravijo, da niso polosovine, ker bi se čutile vibracije pri močnem pospeševanju v prvi in drugi prestavi, gume sem dal centrirat in optiko narediti pri B&F v Ljubljani, tako da mi počasi zmanjkuje opcij.

Zdaj je v planu še menjava platišč s kolegom (da vidim ali so gume oziroma platišča), potem menjava vseh puš na sprednji osi, na koncu pa še mogoče obnova polosovin.

Èe ne dosežem rezultata kmalu, pa bo čas, da presedlam še na katero drugo znamko, čeprav se nerad predam :)

ribcek

Pred kratkim montiral zimske Conti ts860/na novih 15" platiščih, trese že pri 120kmh, sicer velik manj kot na letnih mišelinkah in 16".  Ni to to.

andraž

ribcek

Citat od: andraž;228407Ponovno centriranje.

Hm, misliš? Ne vem, Vulkanizerstvo pa tako. Se pravi mi ne bi smeli nič tresti oz pri koliko kmh nekaj malega trese?

andraž

Se hecaš ali si še novoleten? Nič ti ne sme tresti. Razen, če je avto na pol podrt z "lufti" v vseh segmentih podvozja. Èe ti je treslo tudi pri letnih in ob dejstvu, da vulkanizer ve kaj dela, potem bo vzrok na avtu.

ribcek

Z avtom vse ok. Kar se tiče letnih mišelink zgodbo poznaš. Zdej, lahko se še enkrat oglasim pri vulkanizerju in preverimo, je pa res, tudi dobri vulkanizerji ga serjejo.

andraž

Èe ti trese pelješ nazaj. Imaš račun in poveš da ni ok.
Na C5 imam tretjo sezono zimske gume, ki sicer imajo še 6 mm profila, ampak so kljub temu malce utrujene. Ko sem menjal gume, je po centriranju malo treslo pri 110. Scentrirajo ponovno, ampak še vedno se malo čuti. Po 14 dneh peljem nazaj, se gre šef peljat z mojim avtom in potrdi moje občutke. Ponovno scentrirajo in dodatno še zamenjajo na levi strani gumi naprej-nazaj. Zdaj brezhibno teče pri katerikoli hitrosti.
Koliko sem plačal? Samo prvo centriranje...

Tipo73

Fantje Citroenov ne znajo vsi centrirat...je neka caka...nas je ena stranka že hotla na radio dat ker je mislila da smo ji uvalil neke gume...no potem je pa vidla da ko ji je stare nazaj gor dal vulkanizer...je isti jajc... so ji pa na citroen servisu tiste naše zimsje iz prve lepo scentriral in potem nikone ništa...opravičil taki ne znajo izrečt...

ribcek

Da postavim vprašanje: sej, kaj pa bodo boljše naredil pri taprvem vulkanizerju, če jim v prvo ni ratal? Pazi, nove gume, nove feltne. Ni mi bilo všeč tudi to, da se je oljček s katerim premažejo stik feltne s kovino, po tem ko sem prispel domov razlival po pnevmatiki.

andraž

Potem menjaj vulkanizerja, ker je očitno bebec.
Sicer pa tako gume (predvsem tiste z nižjimi hitrostnimi oznakami) kot platišča, tudi nove iz trgovine ni nujno da so 100%. Zato včasih guma nima lepega teka-minimalno poskakuje. To se rešuje z obračanjem gume na platišču. Nikakor ni nujno, da je takoj ok. Najlažje je nataknit gumo, nametat gor uteži in kasirat.

andraž

Citat od: Tipo73;228420Fantje Citroenov ne znajo vsi centrirat...je neka caka...
Ja, hidravličarji so zelo občutljivi in mora biti res bp narejeno, da lepo teče. Da pa se. Moj C5 teče popolnoma mirno od 1-180km/h, o nekih vibracijah nad 140, kot je nekdo pisal ni "ne duha, ne sluha"... Letne, ki imajo cca. 10000 km, tečejo še bolj udobno in prijetno kot zimske, ki so gor zadnjo sezono.
Mogoče je res lažje zamenjat kar avto, kot najti vulkanizerja, ki obvlada svoj posel...

ribcek

Citat od: andraž;228425Potem menjaj vulkanizerja, ker je očitno bebec.
Sicer pa tako gume (predvsem tiste z nižjimi hitrostnimi oznakami) kot platišča, tudi nove iz trgovine ni nujno da so 100%. Zato včasih guma nima lepega teka-minimalno poskakuje. To se rešuje z obračanjem gume na platišču. Nikakor ni nujno, da je takoj ok. Najlažje je nataknit gumo, nametat gor uteži in kasirat.

Andraz hvala za vse te Info.
Jst mislim tko, če si specializiran za vulkanizersko dejavnost moraš, če se je zgodila napaka, le to tudi odpraviti oz izboljšati.

Vprašal bi te še nekaj: kaj si mislil s tem obračanjem gume..., bi moral vulkanizer se it tak postopek, če ne gre klasično?

andraž

Èe ugotovi, da guma ne teče kot bi morala, jo mora "ujeti" s platiščem.
Ko da gumo na centrirko, jo med vrtenjem opazuje kako teče. S tem mislim ali pleše ali pa poskakuje. Nekatere novejše centrirke imajo tudi funkcijo, da zaznajo tudi poskakovanje, tako da delavec označi (po centrirkini ideji za koliko je treba obrniti gumo), brez tega gre ta zasuk po občutku in predvsem izkušnjah.
Kako zavrti gumo na platišču? Kolo sneme, spusti zrak, potisne robova gume iz kanalov, jo vpne in obrne koliko je treba. Potem ponovno na centrirko. In tako večkrat, če je to potrebno...