Zeleni V6.24

Začel/a rsm23, November 03, 2013, 08:36:30 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Zdravko77

Citat od: andraž;184739Zdravko, pišeš o predelavi menjalnika. Mogoče veš kdo je v Sloveniji vešč popravila menjalnikov? Takih oldtimerskih.

Ti sam povej kaj rabiš, sicer nisem že kakih 12 let odpiral menjalnikov ampak še vedno se mi sanja kako gre. :-)

Včasih sem dobil 2 zbita, pa enega vsutega, pa sem iz treh naredil enega. Tako sem tudi včasih pogruntal kakšno indijansko... recimo to, da si v ami, diana al pa spačku lako okrog obrnil diferencial... rezultat je bil 4 brzine v rikverc pa ena naprej... :Hammer3:

...še boljša je ko sestaviš menjalnik in ti ostane ena majhna iglica debeline 2mm in dolžine 5 mm ki nikamor ne paše...menjalnik se šalta kt puter, vse je ok...pa ker se ti je vajenc okrog smukal sem si reku je od nekje prvleku... no čez en teden pa je avto na vleki nazaj prišel... pred kafano je bil v tretji, ugasnjenega je dal v rikverc, vžgal in poskusil speljat - pa ga je razneslo... pa je zgodba za otroke tu... na srečo je bil materjal...

Top zadeva GS iz 4 brzinca v 5 brzinca narest... fenomenalen 4 brzinski menjalnik - ki je delal za popizdit dobro - si vrgel ven pa dal jajca od GSA na 5 brzin not... to je bla moda med leti 89 in 94...

Pošlji mi sporočilo, tip avta, okvara ali predelava, pa se lahko malo poigrava, ležaji, sinhroni, zobniki nebi smeli biti problem, diferencial je igrača, popravila ohišja so malo večji problem, zobniki za števce so misija nemogoče (menjalniki in števci so se menjali včasih, pa narobe kažejo hitrost...). Materjala razen za V6 xm-e pa nimam...

Lovro

A z Žabami si se kdaj ukvarjal? Npr. menjava iz klasičnega menjalnika na "polavtomatskega" - se pravi, brez pedala za sklopko.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Zdravko77

Predeloval sem citroene avtomatike v navadne gangerje, Bx, xantia, xm, peugeot iz 4x4 na navadne, fiat panda iz navadne na 4x4, opel omege iz avtomatik na navadno, mercedesse E in S klase, skratka če imaš kose si upam narest, na počasi, saj ni nobena znanost. Problem rata samo pri izpravnosti starih kosov. Roke ti dam, materjal pa je tvoj problem.

:bombs:

Lovro

Super.

V bistvu sprašujem za citro-kolega. Ali mi lahko na ZS pošlješ telefonsko, da mu jo dam, pa se dogovorita?
Lp. Lovro

Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

rsm23

A je na seriji 1 morda že kdo popravljal mehanizem stekla (glede na to, da naj ti mehanizmi nebi bili dovzetni za okvare v primerjavi s serijo 2)?

Pri meni je problem da se v zgornji legi noče ustavit oz. zabija. Občasno se mu to zgodi tudi v spodnji.
Videl sem da na Citroenu prodajajo Kit za popravilo za slabih 15 EUR. A je to kdo že preizkusil oz. ali je v splošnem to enaka težava kot pri seriji 2 in se jo reši z menjavo zajle?

superca13

Ja, jaz sem kupil in popravljal, ampak na zadnjih vratih. Podobno narejeno. Deluje, originalni del, paše v nulo.

Lp
S

rsm23

Super, komplet je isti ne glede na pozicijo. Bom potem kar zdajle naročil.

rsm23

Da malo posodobim temo po dolgem času.
Pred kratkim očiščeno in namazano vse usnje z Gliptone-om. Očitno prej precej dolgo ni bilo negovani, ker je kar pilo in pilo ter popili skoraj celo 250ml flaško conditionerja.

Po čiščenju s Cleanerjem sem nanesel en malo debelejši nanos Conditionerja, po treh urah ga ni bilo več na vidiku, namazal še 1x, pustil dva dni, ter tretji dan čisto na tanko še 1x premazal.

Takšni so sedeži in vratne obloge sedaj (kakšni so bili prej je vidno na prvih straneh teme). V živo je efekt že boljši. Predvsem so precej mehkejši.

rsm23

Aja. Pa še kar se mehanizma stekla tiče.
Sem kupil oni Citroenov komplet za popravilo in ni pomagalo. Nato sem razdrl mehanizem in menjal zajlo, pa še zmeraj ni bilo OK. Nakar sem pogruntal, da je najbrž krivec za vse skupaj napokan kolešček v samem mehanizmu.

Išče se torej delujoč in najraje kompleten mehanizem pomika voznikovega stekla za serijo 1.

xantos

Tole bo pa eden lepših XM-ov s SLO!

:emot112:
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

Čojko

To je pa skoraj tako, kot če bi slike iz prospekta gledal.

Lovro

Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

rsm23

Še malo pokazat...
Takole sem aprila bolj kot ne po naključju naletel na staro zalogo CD izmenjevalcev v Avstriji. Glede na to, da so bil smešno poceni sploh nisem razmišljal kaj dosti, kupil, zmontiral pod sovoznikov sedež in voila. Malo je bilo edino hecanja pri monataži, ker sem na vsak način hotel kabel čim bolj skrit...tako, da sem ga speljal skozi luknjo v tepihu, kjer gredo konektorji za elektriko sedeža in potem dalje po sredinskem "tunelu", mimo zračnika in upravljalnega vzvoda hidravlike do radija. Prsti so sicer bili krvavi, ampak se je splačalo.

Pa še par slik (sicer slabih - telefon). Med drugim tudi kakšni so sploh original zvočniki (vsi od firme Audax). Sicer me akustika ne gane kaj dosti, ampak tile zgledajo kar dobri...sploh v primerjavi z onimi v novejših XMih, ki so taki kot bi bili iz papirja.

Torej je sedaj akustika ob enem malo modernejša, hkrati pa še vedno originalna in ustreza tehniki tistega časa.

@Èojko: Èe bo vse po planu, naj bi "skoraj prospekt" za vikend plaval po obali.

rsm23

V nedeljo sem na bolšjaku nabavil še LHM in ga včeraj zamenjal.
Sodeč po servisni zgodovini naj bi bil menjan pred tremi leti; v tem času pa se je naredilo manj kot 10tkm. No...LHM je morda res bil menjan, samo filtrov pa takrat skoraj zagotovo nihče ni čistil, ker so bili precej svinjski - skratka nekdo je hitel ali pa je bil zgolj površen.

Pravzaprav se mi zdi, da je očitno moralo enkrat priti do neke izredne situacije in je kdo notri vlil kaj drugega kot LHM. Tako filtri kot sama LHM posoda (in ostal pritikline) so delovali precej črni, kar ponavadi ni ravno običajno. (lahko pa da se motim in še nisem videl dovolj svinjskega sistema).
Ob naslednji menjavi oz. čez kakšne pol leta bom pa notri vlil Hydraurincage. Škodit ne more.

No, po menjavi LHMa je seveda treba naredit seanso Citrobike in odzračit zavore.
Ker ima moj Xm še stari Bendix ABS sistem je potrebno pred odzračevanjem zavor, najprej odzračit ABS blok (tista dva rjava vijaka na zadnji sliki). ABS blok je skrit za sprednjim levim kolotekom. Šele nato sledi odzračevanje po standardnem vrstnem redu.

No, seznam potrebnih opravil se krajša. Èaka me še nekaj posegov na zunanjosti - potrebno bo kompletno poliranje, povarit in pobarvat bo potrebno prag, pa še kaj se bo gotovo našlo...

xantos

Kaj si mislu čokolino jest iz rezervoarja za LHM? ;-)

Tako se to dela! Ima da se sveti tako, da rabiš sončna očala! :ADemoticglass:
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)