Zeleni V6.24

Začel/a rsm23, November 03, 2013, 08:36:30 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

rsm23

No, pa da naredim en "krajši" vodič na temo menjave telih žarnic v števcu, armaturi, pod nekaterimi stikali itd.

Na splošno so povsod notri klasične armaturne žarnice 12V 1.2W. Izjema je leva točkovna matrika (info displej), kjer so notri 12V 2W.
Sam sem zamenjal vse žarnice, da se ne dela polvičarsko oz. da ni potrebno potem čez pol leta, ko bi kakšna na novo crknila, spet razstavljat.
Vsega skupaj je bilo v mojem primeru potrebnih 45 1.2W žarnic in dve 2W žarnici. Èe so žarnice še original oz. v teh nosličkih z S črko zadaj, se da zamenjat samo žarnice. Pri nekaterih drugih nosilčkih so namreč žarnice prilotane v nosilec, tako da je potrebno menjati komplet žarnico z nosilčkom.

Postopki demontaže komponent slede naknadno, ko bom zadeve sestavljal nazaj (ter ko bo spet čas za daljše pisanje).

Začnimo s števcem:
- 1. in 2. slika: Ko je števec enkrat zunaj. Na zadnji strani se del žarnic že vidi, en del (na levi) pa jih je skritih pod pokrovom z vezjem.
- 3. in 4. slika: Pokrov z vezjem je privit s štirimi vijaki v vogalih. Ko se jih odstrani, se pokrov še vedno drži prek konektorja na vezju, zato je potebno v levem delu počasi, z malo premikanja levo-desno, ločit pokrov od ostalega dela števca.
- 5. slika: Zdaj so vidne vse žarnice. V mojem primeru jih je 22, v nekaterih primerih jih je lahko 24.  Jaz nimam indikatorja za pripetost pasu in lučke za grelne svečke zato sta tam tista plastična čepa.

rsm23

Instrumentna plošča:
- 1. slika: Plošča po demontaži. Naj že takoj povem, da sicer za menjavo žarnic ni nobene potrebe zadeve vzet kompletno ven. Se da že lepo konektorje odklopit in ploščo naslonit na volan. Meni se je zdelo smiselno očistit ves 20 let star prah...zato sem tudi vzel ven.
- 2. in 3. slika: Za razstavit zadeve je potrebno odviti vse štiri vijake ob obeh zaslonih. Instrumentna plošča se potem lepo loči od ostale plastike.
4. slika: Na instrumenti plošči je pri meni 12 žarnic. Pri seriji ena jih verjetno pri nobenem modelu ni več; pri drugi seriji pa je verjetno bolj polna, ker so tja premaknene še lučke za varnostni pas in podobno. Leva točkovna matrika (na sliki na desni) je edina izjema, ki uporablja 2W žarnici.
- Slike 5-8: Na zgornji strani vsakega zaslona sta po dva plastična čepka. Z ravnim izvijačem se lepo pod pravim kotom (in ne 45) pritisne na čepke in zasloni skočijo ven.
- 9. in 10. slika: Zaslon potovalnega računalnika/ure/temperature je za zamenjavo žarnic potrebno razstavit. Na vsaki strani po en vijak, potem pa je potrebno, zaradi kontektora, spet nežno povleči narazen. Notri so tri 1.2W žarnice.

rsm23

Upravljalni del avtomatske klime:
- 1 in 2. slika: Upravljalni del se ven sname precej preprosto. V vsakem vogalu je po en kovinski štift na katere se pritisne z npr. izvijačem in potem se da enostavno del vzet ven. Spet ni potrebe po kompletnem odstranjevanju, saj so vse tri žarnice vidne že takoj.

Ostale drobnarije:
- Slika 3: Po ena žarnica je tudi pod stikali pokrova sprednjega pepelnika in radija. Najprej je fino odstranit tisti predal, ki manjka na sliki. Predal ima dva štifta spodaj, tako da se predal s tankim izvijačem od spodaj privzdigne in potegne ven.
Zadaj za stikali se odklopi konektorja žarnic in stikali se potegne ven in razstavi. Na vsaki strani obeh stikal je čepek podoben onim pri zaslonih.
- Slika 4: Po ena žarnica je tudi v sprednjem in zadnjem pepelniku. Na sliki je zadaj že odstranjena (bel konektor, oranžen in vijolčen kabel) iz pepelnika - pride v luknjico na tisti črni plastiki sredi pepelnika.
Spredaj gre na pepelnik rdeč konektor - žarnico s konektorjem se odstrani čez luknjo na sliki 1. (tu bom še kakšno sliko kasneje dodal)
- 5. in 6 slika: Ena žarnica je skrita še na spodnji strani stikla Hydractive. Potrebno je odstranit/privzdignit sredinski lesen del.

gule

Lepo, pa zorno prikazano. Vsaka čast! A je ta les res les, oziroma furnir, ali je plastika?

rsm23

Hvala.

Pri seriji 1 (in 1.5) je res les oz. furnir. Pojavljajo se od avta do avta različni odtenki - ponekod temno rjavo, ponekod celo oker.
Pri seriji 2 pa je plastika.

Čojko

Pohvale tudi z moje strani. Občudujem tako pedantnost. Temu se pa res reče ljubiteljsko porihtan avto.
A vidiš gule? Saj ni tako težko. Le nekaj časa si vzameš, kakšen priročnik za pomoč in počasi temeljito rihtaš malenkost za malenkostjo.

LukaKST

To je prav veselje brat/gledat/spremljat. :BigThumbs:

rsm23

Se trudim bit čim bolj natančen in delat lepo počasi brez nekega prehitevanja - torej ko nekaj delaš naredi do konca, če tudi se ti morda ne zdi smiselno in je časovno potratno.

Danes očiščena še vsi včeraj odstranjeni deli. Jutri/pojutrišnjem gredo zadeve nazaj noter.

Zdravko77

Zdravo!

Malo brskam po zapiskih, imaš starejši datum, jaz sem take xm-e leta 92,93,94 razkopaval do gole školjke, sem absolutni fen xm-a.

Mislim da rabiš nekaj info, ki jih nisem zasledil, da bi jih dobil.

Rdeče ročice: so kontrolniki sproženosti varnostnih pasov, torej če bi bil karamboliran in bi se zatezovalniki sprožili, bi ročico odlomilo. Za info.
Kar se tiče opreme, manjka ti strešno okno, ogrevani sedeži spredaj in zadaj ter tempomat, pranje žarometov, skratka ta ni FULL option. Jaz sem ga imel pa sem ga bedak prodal na poljsko...

Je pa en trik teh motorjev o katerih se nerado govori - obvezno dajaj total 9000 not, pa menjaj ga večkrat, ker ti požre odmične gredi na odmikačih - velika težava ZPJ4 serije na xm in peugeot 605 V6-24 (identično okvari ima audi V6 tdi). Tisti ki so se vozili na dolge relacije so se vozili dolgo, na krajših relacijah pa je bil problem. Prva serija 1991 in 1992 je imela drsnik po odmični iz enega kosa, ko so francozi pogruntali, da so brcnili v temo, so nardili drsnik na podložko - med drsnikom in odmično je bila podložka debela cca 4 mm, da se je vrtela ločeno. Sicer je bilo malo boljše ampak še vedno sem menjal odmične...:breaking_pc:

Nisem zasledil ali imaš originalna platišča za V6 24V. Èe jih nimaš, jih imam jaz, lahko pa ti povem še kakšno skrivnost, tudi to, kje dobit še kak kos za njega, morda celo v barvi.
Tel 030233322:take_picture:

rsm23

Zdravo.

Ja, malo sem zanemaril tole svojo temo, kar pa še ne pomeni da se vmes ni nič delalo - samo pisat ni bilo časa oz. se mi ni dalo (glede na ene govorice, da bo forum šel v maloro...).

Gre za, kot že v prvem prispevku napisano, za zelo pozno serijo 1 (serijo 1.5 pravijo nekateri) - narejen je sodeč po ORGI dobre pol leta pred uvedbo serije 2.

Hvala za info glede rdečih ročk. Tudi na UK forumu mi glede tega ni znal nihče povedat.
Se pravi je verjetno zadeva dokaj redka in so jih najbrž "vgrajevali" zgolj v obdobju med uvedbo zategovalnikov in uvedbo airbagov s serijo 2.

Glede opreme - full res ni, je pa vseeno top range model. Za vrhnji model pa nekako, glede na to koliko so jih izdelali (in ceno), predvidevam da so jih opremljali bolj po željah strank. Namreč, XMov z ZPJ4 motorjem je vsega skupaj bilo narejenih okoli 9000 (če gre zaupati podatkom v priponki).
Torej moj verjetno namensko nima gretja sedežev (ker to načeloma najdeš že v precej "slabših" modelih) in strešnega okna.

Pranja žarometov če se ne motim, pri seriji 1 ni nikoli bilo (razen za Norveški, Švedski in Finski trg).
Enako velja za tempomat, ki je kolikor mi je znano, bil v seriji 1 na voljo samo skupaj z avtomatskim menjalnikom (ZJP4 z avtomatikom ni obstajal, tako kot npr DK5/THY dizel ni).
S serijo 2 pa je bil tempomat na voljo tudi z ročnim menjalnikom.

Glede olja. Kaj pa vem. Zadnjih 12 let so pri Jerovšku notri točili 7000ko. In tudi sam sem to "tradicijo" nadaljeval.
Kot je že večkrat superca13 zapisal, problematični naj bi bili ZPJ4/SKZ 2975ccm motorji do 15. oktobra 1991 (ORGA 5454). Po tem so omenjeno težavo odpravili.
Z modelnim letom 1994, tj od 1. julija 1993 (ORGA 6049) pa so začeli vgrajevati UKZ 2963ccm motorje - slednji je tudi v mojem.

Original Speedline (V6.24) platišča imam (nekje v temi bi morala biti slika).
Na slikah je avto na zimskih gumah...

rsm23

Citat od: superca13;177198Ta princip ne deluje pri vseh. Na 12V zagotovo ne. Vse lepo in prav dokler avta ne vgasneš, potem pa ne vžge več.
Najboljša opcija je nevtraliziranje po originalnem postpku, torej 4X0 in potem lahko delaš karkoli, koda se ne zahteva več, tudi če odstraniš aku za dalj časa.

Lp
S

Superca, lahko potrdim da si imel prav. Zadeva je funkcionirala do prvega odklopa akumulatorja...potem pa je ponovno zahteval kodo. Očitno na starejših res ne deluje.

Zdravko77

Tele rdeče ročke so bile samo v V6 24, ne vprašaj kako je zgledalo ko sem iskal druge - znanstvena fantastika (včasih se je marsikaj počelo v avtih...), drugače pa glede telih xm-ov zadeva ni čist tako enostavna, ker imam občutek da so motorje not basal kakor so jih ujel. Po mikrofilmih in organizacijski številki sem imel kar nekaj slučajev, da ni bilo prav zavedeno... naročil si kos pa ni prišel pravi, čeprav bi tak moral bit..:breaking_pc:

Glede odpravljanja napake - ja so puskušal, delno jim je uspelo ampak jaz vem za 2 primera da je ravno tako šla odmična...

Druga napaka v bistvu niti ni bila v osnovi na motorju ampak hladilni tekočini VENDAR pod cilindri imaš tesnila. Mehaniki včasih (pa še sedaj) vržejo vsako sorto antifriza v avto... Ta antifriz je požrl ta tesnila in je antifriz pričel silit v motorno olje. Èe si to pravočasno opazil ni bilo večje okvare (razen da si moral potegnit motor ven in celega razkopat), vsaj na treh pa je skurlo odmične (letnik 1993 in 1994), eden in edini za katerega vem pa je zagrabil na glavni gredi - ni ropotal.

Glede opreme - prodajalci v Sloveniji so bili nesposobni, lahko si naročil kar si hotel neglede na trg - saj je šlo za vozilo ki naj bi bilo best of the best, ampak cena opreme je bila vrtoglava...

Bi pa bil šokiran ko bi videlo skubljenega 2.0i xm-a... nima obratomerja, nima sredinske konzole, nima zadnjega spojlerja, vse šipe se na peš odpirajo, brez klime, brez abs, brez meglenk, in celo brez daljinskega zaklepanja... čista groza, ampak tudi taki so se prodajali... tako da ja, ima tvoj vseeno ogromno opreme za tiste čase.

Morda neumestno ampak za info:Drugače pa še vedno držim rekord med xm-i iz leta 96, sem z takim strojem štartal iz Ljubljane proti Siciliji na interevencijo - za našo stranko (moram slike najt nekje), torej Ljubljana - pa do Messine (do trajekta) 9 ur in 25 minut, vmes sem moral tankat in prestopit mejo, povprečna poraba je bila 9,7L, povprečna hitrost 172 km/h... Ko pa sem parkiral na trajekt sem se skril, ker je pol trajekta čez ograjo gledalo tega xm-a (v italiji jih niso prodajali oz ga ni nihče naročil zaradi drage registracije).
Tamle nekje okoli Napolija je moj pokojni sodelavec prosil naj malo zmanjšam, da mu je slabo..:emot101:

Še ena cvetka...Obstaja ena luštna predelava menjalnika tega avta, križaš menjalnika od navadnega V6 (170 PS) in V6 24V (200 PS). (diferencial se da premetat na navadnega in obratno). Pridobiš cca 18 km/h , ampak mu pa zmanjkuje sape v klanec čeprav ima 200 ponijev...

Leta mislim da okrog 2000 (ne me držat za besedo) je takega xm -enake barve- uporabljal mislim da en nemški dirkač za trening avto (mene je sicer zvijal), mislim da smo bli v Zeltweg v Avstriji na dirki.:funny34d:

andraž

Zdravko, pišeš o predelavi menjalnika. Mogoče veš kdo je v Sloveniji vešč popravila menjalnikov? Takih oldtimerskih.

Tiki

Sorry ker smetim temo, samo obstajal je XM brez el. prednjih šip pa obratomerja!? Imel sem doma XM 2.1D (brez turbine) kateri je imel ročno nastavljiva ogledala, ni imel klime, "check controla", daljinskega zaklepanja... Še vedno pa je imel el. prednje šajbe, obratomer, sredinsko konzolo z nalosnom za roko, spojler, itd...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

rsm23

Tiki, ja je obstajal. Lani sem mislim da na avstrijskem forumu (doppelwinkel.at) videl celo oglas za enega takega. Mislim pa da je vseeno imel el. šipe, ni imel obratomera (tam je bila ura), ni imel kazalca za temperaturo in olje (samo za bencin), ni imel niti shemtskega prikaza vozila na levi; kaj šele da bi imel displej, ni imel spojlerja itd.

EDIT: Eto, sem našel oglas: http://www.doppelwinkel.at/forum/14-fahrzeuge-gebote/514-89er-citroen-xm-2-0i-monopoint-niveau-1