Zeleni V6.24

Začel/a rsm23, November 03, 2013, 08:36:30 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

rsm23

Torej, kot že v tejle temi zapisano, sem v začetku tedna nabavil omenjenega XMa.

Gre se za šestaka z starim V6.24 motorjem (kot ga je imel psihopat100posto včasih).
Avto je bil prvič registriran maja 1995, sodeč po ORGA številki pa je bil narejen 1994, ravno par mesecem pred faceliftom, tako, da je formalno serija 1.5 - dvokraki volan, Hydractive II.

Prvi lastnik avtomobila je bila direktorica Fructala (do 2000 oz. 180k km), nato bivši dekan FE UL.
Avto ima prevoženih 273.000km, bivši lastnik ga je vseskozi servisiral pri Jerovšku.
Zadnje leto praktično ni bil nič vožen - od zadnjega servisa je prevoženih 1400km, precej verjetno zaradi težave, ki je bila pri prisotna pri toplem motorju.

Tehnično je drugače OK - vsa hidravlika (vključno z DIRAVIjem) obnovljena 2 letni nazaj, vsa elektronika in elektrika deluje (ABS in vsi displeji).

Kot vsak XM pa ima nekaj hib, ki jih bo potrebno odpravit:
- Od kamenčka razbita prednja desna meglenka/smernik
- V notranjosti polomljen mehnizem pokrova sredinskega naslona
- Pravtako je polomljen pokrovček tipkovnice za kodo
- Voznikovo okno se pri avtomatskem zapiranju ne ustavi - končno stikalo?
- Za zamenjat bo centralna kugla - malo prepogosto klika
- Na dolgi rok bo verjetno tudi sklopka za zamenjat - prijemlje bolj proti vrhu.

V priponki je par slik notranjosti na hitro - več sledi, ko ga spucam.
Kot se iz slik vidi je notri zelo lepo ohranjen. Zunaj tudi - nekaj parkirnih prakic je, ni pa nikoli bil karamboliran.

rsm23

Kot omenjeno je ob nakupu bila težava z delovanjem motorja - ko se je le-ta segrel je crknil in ni več hotel vžgati dokler se  ni shladil.
To težavo sem sedaj čez praznike že odpravil. Na tem mestu bi se zahvalil Sašotu (suprci), ki je pravilno dignosticiral težavo. Težava je namreč bila v fuč senzorju na vztrajniku.

Senzor sem že prejšnji teden naročil iz Nemčije, saj ga pri nas nikjer nisem našel na zalogi.
Pred menjavo sem še z Lexio prečekiral kakšno napako javlja motorni računalnik - napake so vidne iz slike (napake prej (1 slika) in po tem (2 slika) - ni napak).
Po menjavi sedaj motor teče veliko lepše in tudi težave s toplim vžigom ni več.

Maneverskega prostora za menjavo je na 24V precej malo, a se vseeno da brez večjih težav zamenjati senzor. Odstranit oz. umaknit je bilo potrebno cev za zrak, akumulator, sušilec klime ter plastiko na vrhu motorja po kateri so speljani vžigalni kabli. Kdo z večjmi rokami bi verjetno moral umaknit še kakšno stvar, ker je konektor kar težavno speljati ven med vsemi cevmi.
Slika 3 (sposojena iz interneta) prikazuje, kje se omenjeni senzor nahaja.

MSrougeZX

Zelo lepo zgleda notranjost...ko pa še spucaš in saniraš malenkosti bo ko iz trgovine glede na stanje km na števcu.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

psihopat100posto

super avto si kupil, notranjost je odlična, edino volan z eno prečko si nabavi, pa sedeže imaš že od serije 2 notri, super. Moj stari 24v je bil prvič registriran junija 95., tak da tehnika je vse enako, če boš kaj rabil veš kje me najdeš.
lp

Čojko

čestitke. Res je lep.
Jaz bi ga pustil originalnega. Samo porihtal pomanjkljivosti.

Citroenovc

@psihopat - kaka pa je razlika med sedeži in v čem so od Ser2 boljši?
OK

LP
Primož

rsm23

Ja verjetno bom kar pustil tak volan - me ne moti več, pa tudi na splošno so tile stari 24V redki, primerki serije 1.5 pa še toliko bolj.
Tele pomanjkljivosti se bo čez zimo porihtalo tako, da bo spomladi lepo zaplaval - do takrat pa bo lepo v garaži.

Sem pa glihkar opazil še eno hibo - obratomer na prvi sliki se je kljub izklopljenemu motorju ustavil na 1000 rpm. Bo treba preverit ;)

superca13

Èestitke!
Škoda, da a mi nisi rekel za senzor...imam novega na zalogi!

PS
Kako se obnese lexia pri diagnostiki? To si jo skonektal na tisti 2- pin konektor, ne?
A imaš na voljo samo branje/brisanje napak ali lahko kake parametre spremijaš?
In...a imaš vpogled v "live podatke" med delovanjem motorja: npr; št. obratov, temp. motorja itd...??

Hvala.

LP
S

xantos

Èestitke!

Upam, da ti bo dobro služil...

Sam si že tudi nekaj časa ogledujem XM-e, samo me bo moja zadavila, če pripeljem poleg Xantije še enega "potencialno problematičnega" hidravličarja :Hammer3:
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

superca13

Citat od: xantos;169622Èestitke!

Upam, da ti bo dobro služil...

Sam si že tudi nekaj časa ogledujem XM-e, samo me bo moja zadavila, če pripeljem poleg Xantije še enega "potencialno problematičnega" hidravličarja :Hammer3:

Lahko k meni prideš in povprašaš, če je kak lep in brezhiben XM V6 za prodat:BigThumbs:
Eden se bo začel počasi prodajat, ne vem še kateri. :Hammer3:
Novi projekti na obzorju, bom moral plac naredit.

Lp
S

psihopat100posto

Citat od: Citroenovc;169605@psihopat - kaka pa je razlika med sedeži in v čem so od Ser2 boljši?
bolj udobni so. heh
lp

rsm23

hvala vsem za lepe želje :BigThumbs:

@superca: Bom za drugič vedel, da moram najprej na forumu povprašat za kak del ;)
No saj za enega imam že takoj vprašanja. In sicer bi rabil prednjo desno meglenko oz. žmigavec. Se da morda dobit samo steklo ali je treba komplet menjat. Našel sem sicer zaenkrat tole na eBayu

RE na PS:
Lexia je kar uporabno. Prek 2-pin konektorja se da brat podatke iz računalnika vzmetenja, rač. motorja, rač. ABSa, rač. klime in alarma. Pri ABSu in motornem rač. se da sprejmljat tudi parametre - npr. pri ABSu hitrosti, ki jih zaznajo senzorji na posameznih kolesih pri motornem pa nekoliko več (glej priponko).
Pri Hydractive H4 se da zgolj brat in brisat napake ter preverit verzijo in serijsko računalnika (Identifikacija). Klime in alarma pa še nisem pogledal.

Sem pa probal tudi že na XMu z 30-pin konektorjem - tam se je pa tudi iz Hydracitve računalnika dalo gledat parametre (npr. soft/hard mode, stanje posameznik elektroventilov, kot volana, itd.)

Kar se spreminjanj parametrov tiče pa pri XM z 2-pin konektorjem to ni možno (za 30-pin se pa ne spomnim).
Da pa se posodobit firmware pri 2.0 16V (RFV), TCT (RGX) in novem V6 (XFZ) motorju ter novem avt. menjalniku (ZF 4HP20). Pravtako se da tudi inicialno sprogramirat Hydractive računalnik v primeru menjave le-tega z novim.

V priponki je primer branja parametrov motornega računalnika - žal imam shranjeno samo sliko ob ugasnjenem motorju. Na sliki nista vidna še ene dva parametra  - je treba poscrollat.

psihopat100posto

jaz mislim da še imam desno meglenko, jutri pogledam in ti javim.
lp

superca13

Ravnokar sem imel mojega na Lexiji. Super stvar. Kaze parametre tudi pri delovanju motorja.
Sem cisto navdusen:) Glede na to, da imam 5 Citroenov doma, ne vem, zakaj je se nimam.

rsm23

@psiho: Hvala! Samo da te opomnem, tvoj zeleni je bil serija 2 - tam je drugačna. Rabim za serijo 1 (od takega kot je bil tvoj sivi 2.0).

@superca: Ja, tudi pri nas so trije in je kar must have. Pa niti ni nekaj drago glede na to koliko lahko prihraniš, če boš kupoval pazi, da ne fašeš kakšnega kitajskega klona, ker ti ne delujejo dobro z novejšimi avti in/oz. novejšimi verzijami programov (npr. Diagbox 7).