Èetrti (hidravlični) amortizer v treh letih !?!

Začel/a Picdriver, Avgust 21, 2013, 02:54:47 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lenko

Citat od: oziris1978;167561Tole ni res. Ko ti zamenjajo amortizer z novim ti mora garancija veljati 12 mesecev in ne samo 1 mesec kot je bilo do izteka novega.
Po zakonu, ko ti zamenjajo del z novi ti velja garancija 12 mesecev. Oziroma. Garancija začne teči na novo za novi amortizer.
Èe pa ti rečejo, da velja samo še en mesec pa omeni tržni inšpektorat.. Boš videl kaj bo potem...
Tukaj folku prodajajo meglo in lažejo.

Mislim da tole ni čisto prava razlaga. Po tej teoriji imaš v primeru da vedno pred iztekom garancije zamenjaš "doživljensko garancijo".

gule

Garancija na Citroen dele je 12 mesecev, če se v tem obdobju del pokvari 5x, ga lahko zamenjaš 5x, ampak samo v času 12 mesecev, od prvega nakupa. In to je tako, pa inšpektorat, gor, ali dol... Pogoj je seveda, da je del vgrajen in kupljen v Citroenu...

lugr78

Ko sem delal na Peug**u je bilo tako da je bilo na vgrajeni originalni rezervni del eno leto garancije, ne glede na to koliko je bil avto star.
Tako smo naprimer na 307 ki je bil že dve leti izven tovarniške garancije menjali drog stabilizatorja. Crknil je npr. 8 mesecev kasneje - smo ga spet menjali v sklopu garancije na rezervni del.

Tudi na Citroenu imam podobno izkušnjo, sem menjal končnik ki je potem crknil po nekaj mesecih in so mi ga menjali zastonj.Mi je bilo rečeno da ima eno leto garancije.

Èe bi mi naprimer sedaj po enem mesecu od tega ko sem menjal hidravlična cilindra eden crknil in bi mi rekli da ni garancije ker je avto 2006 letnik bi bile sankcije-take ali drugačne ;)
R4;R4;Plymouth Sundance 2.3;C BX 1.5;Alfa 33;C BX 1.6;F punto 1.2;F punto 1.2 16v;O Omega 2.0;C BX 1.6,Toyota Camry 3.0;C ZX 1.8;Kia Clarus 1.8;C 2CV;P 307 break 1.6;P Partner 1.8;C XM 3.0;C Xantia break 2.0;C C5 I break; C Xantia 1.8 16v;P 607 2.0 ; C6 2.7 ;O Insignia; C 5 III T; DS5 2.0, P508 RXH

gule

Citat od: lugr78;167580Ko sem delal na Peug**u je bilo tako da je bilo na vgrajeni originalni rezervni del eno leto garancije, ne glede na to koliko je bil avto star.
Tako smo naprimer na 307 ki je bil že dve leti izven tovarniške garancije menjali drog stabilizatorja. Crknil je npr. 8 mesecev kasneje - smo ga spet menjali v sklopu garancije na rezervni del.

Tudi na Citroenu imam podobno izkušnjo, sem menjal končnik ki je potem crknil po nekaj mesecih in so mi ga menjali zastonj.Mi je bilo rečeno da ima eno leto garancije.

Èe bi mi naprimer sedaj po enem mesecu od tega ko sem menjal hidravlična cilindra eden crknil in bi mi rekli da ni garancije ker je avto 2006 letnik bi bile sankcije-take ali drugačne ;)

To ni noben rekel, da je letnik avta odvisen od uveljavljanja garancije, ampak garancija na del je 12 mesecev, od dneva nakupa dela in ne 12 mesecev od njegove ponovne menjave(če se le ta zgodi...).

carot

Citat od: gule;167581To ni noben rekel, da je letnik avta odvisen od uveljavljanja garancije, ampak garancija na del je 12 mesecev, od dneva nakupa dela in ne 12 mesecev od njegove ponovne menjave(če se le ta zgodi...).

Maš prav

ModelJT

Ja itak da ima prav, če dela na citroenu ... Bo pa ja on najbolje vedel kako pa kaj.
[SIGPIC][/SIGPIC]

oziris1978

Citat od: gule;167581To ni noben rekel, da je letnik avta odvisen od uveljavljanja garancije, ampak garancija na del je 12 mesecev, od dneva nakupa dela in ne 12 mesecev od njegove ponovne menjave(če se le ta zgodi...).

Ne ni od dneva nakupa. Tudi menjava tukaj šteje. Preglej zakon. Èe ti zamenjajo oz. popravijo bistveni del ti začne garancija teči na novo oz. samo tisti del ki je bil popravljen oz. menjan.

Vaša razlaga je napačna. Èe boste vsako leto menjal amortizer ga boste pač vsako leto. In vsak amortizer bo moral imeti 12 mesecev garancije.

oziris1978

No da še podkrepim z dejstvi...

Fiat servis in menjava amortizerja. V roku 5-tih leto so ga menjali 5x. Garancija na avto je bila 2 leti. Prvi so amortizer menjali ko je mel avto 1,5 leta. Drugič ko je imel 2,5, tretjič ko je imel cc. 3 leta in 2 meseca, četrti je bil menjan pri 4 letu, zadnji pa je držal do prodaje.

Vse menjave so bile garancijske in brez stroškov.

Po tvojem bi prvi amortizer ki so ga menjali moral imeti garancijo samo do izteka dveh let. Ampak ne. Garancija na original dele od Fiata je 3 leta, če so vgrajeni pri pooblaščenem serviserju.
Se pravi, da po tvojem bi moral plačati za vse amortizerje od druge menjave, ker bi bila garancija samo 2 leti na avto. NE gre tko ker garancija teče na novo na menjani del čeprav je v sklopu garancije bil menjan.
Kar pozanimaj se. Vse ostalo je samo njihova razlaga in metanje peska v oči.

oziris1978

pa še obligacijski zakonik:

Podaljšanje garancijskega roka
483. člen
(1) Pri manjšem popravilu se garancijski rok podaljša za toliko, kolikor časa kupec ni mogel uporabljati stvari.
(2) Èe pa je bila stvar zaradi nepravilnega delovanja zamenjana ali bistveno popravljena, začne garancijski rok teči znova od zamenjave oziroma od vrnitve popravljene stvari.
(3) Èe je bil zamenjan ali bistveno popravljen le kakšen del stvari, začne garancijski rok znova teči samo za ta del.

oziris1978

Èe pa prodajalec za rezervne dele obljublja garancijo  (prostovoljna garancija), ima glede garancije vse obveznosti, ki so določene v Zakonu o varstvu potrošnikov.

To piše v Zakonu o varstvu potrošnikov:
- Za zamenjano blago ali zamenjan bistveni del blaga z novim mora proizvajalec izdati nov
garancijski list.

- ) Garancija dajalca garancije pravno zavezuje pod pogoji, določenimi v garancijskem listu in oglaševalskem sporočilu.

-Dajalec garancije je podjetje, ki izda, ponuja ali oglašuje garancijo.

- Blago, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje, je blago, katerega brezhibno delovanje se zagotavlja z vzdrževanjem ali zamenjavo njegovih sestavnih delov. To velja tudi za blago, ki se kupuje samostojno, uporablja pa se kot sestavni del drugega blaga.

- Proizvajalec ima vse obveznosti po zakonu tudi, če garancija ni obvezna, pa jo je javno obljubljal (prostovoljna garancija)

gule

Citat od: oziris1978;167606Ne ni od dneva nakupa. Tudi menjava tukaj šteje. Preglej zakon. Èe ti zamenjajo oz. popravijo bistveni del ti začne garancija teči na novo oz. samo tisti del ki je bil popravljen oz. menjan.

Vaša razlaga je napačna. Èe boste vsako leto menjal amortizer ga boste pač vsako leto. In vsak amortizer bo moral imeti 12 mesecev garancije.

He-he...malo morgen:Hammer3:...prvo govorimo o Citroenu in ne Fiatu.

Drugo, ja prav imaš tako je, pa poizkusi nekaj dvakrat zamenjat v obdobju daljšem od 12 mesecev...nikdar!

Pa še nekaj, če je amortizer slučajno menjan brezplačno v garanciji, ista pa poteče, čez npr. tri meseca, tudi amortizer ima garancijo samo do takrat. Drugo je dobra volja koncesionarja, da zaradi stranke krije del, ali vse stroške menjave, če se okvara zgodi po poteku garancije.

oziris1978

Citat od: gule;167618He-he...malo morgen:Hammer3:...prvo govorimo o Citroenu in ne Fiatu.

Drugo, ja prav imaš tako je, pa poizkusi nekaj dvakrat zamenjat v obdobju daljšem od 12 mesecev...nikdar!

Pa še nekaj, če je amortizer slučajno menjan brezplačno v garanciji, ista pa poteče, čez npr. tri meseca, tudi amortizer ima garancijo samo do takrat. Drugo je dobra volja koncesionarja, da zaradi stranke krije del, ali vse stroške menjave, če se okvara zgodi po poteku garancije.

Fiat ima 3 leta na original dele.... Vi žal le eno leto. Zgleda da moj lokalni mehanik bolje pozna zakon kot vi. Ko mi vgradi del ima eno leto garancije in če gre karkoli narobe mi ga menja in spet da 1 leto garancije na tisti del.

Amortizer ima pri vas eno leto garancije.. Seveda.. Ko ga zamenjate date notri novega.. in na ta novi del morate dati spet 1 lete garancije. Èe se okvara zgodi po 9-tih mesecih date notri novega. Po zakonu morate dati zopet 12 mesecev garancije na nov amortizer in ne samo 3 do konca izteka garancije prvega. Prvega niste popravljali ampak ste ga zamenjali z novim. Èe pravite ,da imate na original dele pri vas 1 leto garancije potem to velja za vsak del ki ga vgradite oz. zamenjate z novim.

superca13

alesz

Citat.prvo govorimo o Citroenu in ne Fiatu.
Sploh ni važno o katerem se govori.Dolžnost glavnega uvoznika je,da uredi garancijo po predpisih države v kateri deluje.Kako so potem ti odnosi med Citroenom in uradnim zastopnikom izvedeni je za kupca nepomembno.Vglavnem Citroen časti seriske napake, menjavo kompletnih sklopov,glavni uvoznik pa ostale napake.To kako je razdeljeno je stvar pogajanj med njima.Več vozil ko uvozi ,boljše pogoje ima.................

Citroenovc

Gule - malo mešaš. Oz imate naivne stranke, če so kupile to vašo razlago.
OK

LP
Primož