Pred nakupom

Začel/a MAMAMA, November 11, 2010, 08:12:13 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

No, končno nekdo, ki hvali C5 na vsa usta. Bravo. Naj tako tudi ostane in naj ti super služi!

koleos11

Citat od: breznikar.peter;171085Jst mislim,da tole iščeš..

http://service.citroen.com/ddb/

LP in srečno vožnjo!

Pozdrav!
Imam nekaj vprašanj  glede uporabe C5 in upam, da mi bo kdo lahko pomagal. Zanima me, če je na volanu tudi tipka, da zamenjam npr. CD v radio ali obratno - oz. je to možno narediti izključno na samem radiu. Pa nekako ne znam pogruntati kako deluje ena tipka tak P med dvema puščicama. Vem, da je povezana s parkiranjem in izračunom razdalje, vendar ne vem kako jo uporabiti.
Pa še eno me zanima - koliko v povprečju dejansko porabijo ti avtomobili - moj je 1,6. Zanima me predvsem da vidim, če je poraba ok. Glede na moj prejšnji avto, ki je imel 2.0 motor, ki je porabil tudi do 9 litrov, mislim, da bo ta pravi šparovček - samo informativno me zanima. Vem pa da je seveda vse odvisno tudi od vožje (teže noge) in kje se človek vozi.
hvala in LP

sypahh

Tipka za zamenjat iz CD/radio in obratno je na samem radiju, mislim da je tudi na volanu, vendar nisem čisto ziher, lahko ti jutri javim. :)

Kar se tiče pomoči za parking (pri parkiranju bočno). Ko greš pod 20km/h(ali celo 10) stisneš to tipko in nakazes s smerno utripalko kam bi se rad parkiral (desno ali levo, kjer pač parking je) in potem se počasi s prižgano smerno utripalko zapelješ mimo parkinga in ti izračuna, če je možno parkirat - to je vsa umetnost. :)

Kar se porabe tiče: jaz imam 2.2HDI 125KW (172konjev) in imam povprečno porabo 7,2L - nevem kako je pri bencinarjih.

MSrougeZX

Tipke SOURCE na volanu NI. Francozeki so to nekako pozabili....
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

CEPETKO

Citat od: Vlado333;170992Valeo set (navaden vztrajnik in sklopka) sem do sedaj montiral na C5I 2.0 in 2.2HDI,C5II 1.6HDI, C8 2.0 in 2.2HDI ter P307 2.0HDI 110KS. Vsi se že dolgo vozijo brez problemov, tresenja ali česa podobnega.
Načeloma je tako, da več navora ima motor, večje je potreba po dvomasnem vztrajniku.
Težave katere lahko nastanejo pri menjavi iz DMF v navadnega, so sile-obremenitve, na glavno gred, katere je prej dušil DMF, katere so po zamenjavi večje, oziroma je sama glavna gred bolj obremenjena, posledično je tudi menjalnik bolj obremenjen in lahko pride do "šklopotanja" menjalnika v prostem teku. Bral sem o primerih, kjer so se lomile glavne gredi, do samega zloma NAJ bi pa prišlo zaradi menjave DMF-ja z navadnim.
Ponavljam, da sem bral o tem, jaz osebno ne vem, za noben primer loma glavne gredi, čeprav sem v kontaktu z velikim številom avtomehanikov.
Lahko povem to, da so na enem od pooblaščenih servisov, na C8 2.0 16v HDI (100KW) zmontirali fiksni vztrajnik, in zadeva naj bi zelo tresla, to je to, kar jaz vem za primere zamenjave pri točno tem motorju.
Jaz bom, ob naslednji menjavi vztrajnika na svojem avtu (C5 103KW), poskusil zmontirati močnejši vztrajnik in sklopko (165KM), v primeru, da ne bo pasalo, bo šel not enomasni, v primeru, da se to ne obnese, zmontiram original vztrajnik in sklopko. V najslabšem primeru, bom malo treniral, montažo-demontažo menjalnika. :)

Sramota za Citroen, ampak sem že vsega navajen, tako da me že težko kaj preseneti.

Tudi sam zamenjal letos poleti vztrajnik, in sklopko.
Dal noter prvo enomasni komplet od Valeota, in po 200 metrih ugotovil da to ni moj avto več, to je bil tisti trenutek avto za tri nižje range... ko sem pohodil avto začelo potresavat kot da bo potres, bobnelo ljudje moji kot da bo razneslo streho ki se je vsa tresla. Da ne govorim sklopki valeo, kjer je takšna razlika da me je skoraj kap kot da si stopil v margarino z nogo, nikakršnega upora pri potisku. Ko sem prestavljal je sklopka butala, in menjavanje ni bilo tiho, uglajeno.
Hrup, in bobnenje ter neuglajena, in groba vožnja sta mi načela živce. Danes ko stopim v C5 katerikoli tip ugotovim po 200 metrih katera sklopka je noter če je original ali ne. Nato po dveh tednih nazaj DMF in avto se vozi kot mora fino, in uglajeno ter umirjeno. Skratka francosko. ENOJNI VZTRAJNIK Z SKLOPKO VGRADITE SAMO V PRIMERU DA VAM JE FIGO MAR ZA UDOBJE IN DA PRIDETE ÈIM CENEJE SKOZI PRI POPRAVILU.
Citroen - kreative tehnoloži.

visar

ni samo udobje...
Malo se povprašajte zakaj so tresljaji....
Tresljaji nastanejo zaradi eko norm in zato motor da ravno toliko goriva da pride do naslednje točke vžiga (torej dela kot analogna elektronska ura ki se na sekundah zatika).

OK to pobere dvomasni vztrajnik, in če dvomasnga vztrajnika ni noter, ki bi te vibracije pojedel se povprašajte kam gre ta energija .... odgovor je v ojničnih ležajih pa še kje.

Torej šparajte na vztrajniku ki stane 300€ in potem popravljajte motor.

Vem da sem vrgel kost za glodanje in me bo kar nekaj ljudi napadlo da nimam prav, vendar sem to videl na praktičnem dokazu (predavanja podjetja valeo).
______/\\______
______/\\______

alesz

Ne vem kaj ima to z eko normami veze,ampak en obrat motorja je sestavljen iz štirih pospeškov in štirih pojemkov.....pri nižjih vrtljajih je to veliko bolj prisotno,v visokih se pa skrije..............

visar

zaradi eko norm gre v cilinder manj goriva... naprej pa že veš
______/\\______
______/\\______

Ales79

Citat od: visar;171425ni samo udobje...
Malo se povprašajte zakaj so tresljaji....

V moje primeru so bile za tresljaje krive šobe. Ko je avto stal in si imel v prostem teku, se je avto tresel, skozi konstanto, včasih pa je bilo to tresenje zelo intenzivno.
Po zbiranju informaciji, sem dobil diagnozo, okvara šob. Avto sem odpeljal na pooblaščen servis, kjer popravljajo šobe. Po narejenem testu šob na stroju, so bile vse 4 zanič. Popravili so mi šobe, zamenjali vložke z novimi. Ko sem avto prevzel je bilo kake par dni OK, nato je avto začel klenkati (kar prej ni),  s časoma so se spet pojavili tresljaji in ko je bil avto hladen ni vžgal v prvo, ampak šele v 3-4 poskusu.
Avto sem peljal nazaj, so ugotovili da ena od novih šob ne dozira pravilno količino goriva in jo zamenjali. Vendar ni bili nič bolje.
Nato sem še enkrat avto peljal nazaj, so vse 4 šobe vzeli ven, jih še enkrat stestirali na stroju in dali nazaj v avto. Od takrat deluje OK. Nič več ni nobenih tresljajev, avto ne klenka več in vžiga v prvo.
Edina težava, če lahko tako rečem, je ta pa sedaj potovalni računalnik kaže cca. 0,5 do 0,9 litra manjšo porabo kot je dejanska. Èe imam samo avtocestno vožnjo je poraba po računalniku in ročno izračunano enaka. Pri mestni vožnji pa je razlika velika.
Je pa serviser rekel, da ima C5 posebne piezzo električe šobe, katere so zelo občutljive in naj bi imele življensko dobo 150-200 tisoč km.

Sem pa dobil 1 leto garancije na šobe.

LP,

StefZ

Zdravo!

Lahko poveš pri komu si to popravljal? Lahko tudi na ZS.

Hvala

Ales79

Citat od: StefZ;171438Zdravo!

Lahko poveš pri komu si to popravljal? Lahko tudi na ZS.

Hvala

Diesel servis Burja
BOJAN BURJA s.p., Volčji potok 28, 1235 Radomlje

Damjan Burja, mobitel: 041 970 708

andraž

Dober je tudi Jelen Bosch na Vranskem.

xsarar

Pozdravljeni.

Odločam se menjati svojega mk1 za mk3. Zasledil sem tega:  http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7892924&show=1&avto=Citroen%20C5%20Tourer%202.2%20HDi%20Exclusive%20FAP

V oči mi je padel zaradi konjev in 2.2 motorja. S prostornino motorja bi ostal na istem zdajšnjemu, le konjev bi imel več (zdaj cca.136). Imate kakšne izkušnje, znanja o teh letnikih, modelih? Piše, da je prvi lastnik, le še pogledati ga grem danes.
Sam sem zasledil (na forumu), da rade crkujejo sklopke, hladilniki gnijejo, celo vztrajniki so pod vprašanjem, vratni panti, prednje cevke za hidravliko in mogoče še kaj, česar ne vem ali pa se v tem trenutku ne spomnim.
Aja, pa nekako raje iščem ročni menjalnik (strah pred avtomatskim - vzdrževanje), ker nimam ravno v nedogled globokega žepa.

Hvala za pomoč.
Moj prvi je bil AX.

dvorjan

2.2 HDI nimajo kronicnih problemov s sklopkami in vztrajniki (dokler nimajo ohoho kilometrov, se razume). Ostalo pa drzi glede potencialnih okvar. Avta pa ne poznam, verjetno je bil na lizingu, sodec po prodajalcu ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

xsarar

Takole mi je možakar povedal.

Avto je bil neprestano na pooblaščenem servisu pri Jerovšku v Grosupljah, voznik je bil en sam (pač), ima znano zgodovino (beri servisna knjižica). Avto sem pregledal in moram reči, da izgleda zelo ohranjeno, tudi zapeljal sem ga, tako da je v ožjem izboru. Ima panoramsko steklo, kar mi je bilo zelo všeč, po drugi strani pa bojazen, da ne bi s časoma preperela guma in bi zamakal voda v kabino (ampak kot sem rekel, samo moja bojazen).
Dobil sem tudi podatke vozila, s katerimi lahko pri Jerovšku povprašam, kaj je bilo vse menjano oz. če je bil avto tam servisiran, verjetno tudi vedo, v kakšnem stanju je in kaj lahko pričakujem od njega.

Vem pa, da ni avtomobila brez problemov, pa naj bo to nemec ali korejec.

Èe ste uporabniki teh modelov zadovoljnji, potem mi to že marsikaj pove. Sam sem sicer nad mojim starim C5 zelo zadovoljen, kljub določenim "tovarniškim" hibam, katere sem po večini odpravil kar sam (sem bolj ali manj tehnične narave).

LP, Sebastjan
Moj prvi je bil AX.