C5 tretja sklopka ?!

Začel/a xpsistem, Marec 24, 2012, 03:51:46 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dezelan

Malo za tolažbo, hči ima pasata l.2009 in je šla sklopka in vse kar zraven paše- 750evrov. Avto ima 115kkm.

Xhantos

Pozdravljeni družba. Tako, toliko prebiram o težavah, ki jih imajo C5, da sem jih začel opažati še na mojem C5 III 2.0 HDI 136 :)

Situacija je sledeča: ko "pohodim" plin v četrti ali peti prestavi pri relativno nizkih obratih (čeprav to ni moj običajen stil vožnje) čutim periodične vibracije, kot da bi se avto mučil. Tega ne opazim pri nižjih prestavah.

Kaj bi to lahko bilo?

Hvala za nasvet!

MSrougeZX

Citat od: Xhantos;210885Pozdravljeni družba. Tako, toliko prebiram o težavah, ki jih imajo C5, da sem jih začel opažati še na mojem C5 III 2.0 HDI 136 :)

Situacija je sledeča: ko "pohodim" plin v četrti ali peti prestavi pri relativno nizkih obratih (čeprav to ni moj običajen stil vožnje) čutim periodične vibracije, kot da bi se avto mučil. Tega ne opazim pri nižjih prestavah.

Še en znak sem opazil: pri takšnem pospeševanju se mi zdi, da včasih obrati nesorazmerno narastejo - kot pri avtomatiku, kot da bi zdrseli navzgor, avto pri tem ne potegne sorazmerno z obrati, ampak šele ko števec obratov pade, vleče naprej..skratka kot da bi obrati zdrseli, pobegnili navzgor, ko močno dodam plin. Kaj bi to lahko bilo? V planu imam daljšo relacijo v roku 10 dni, tako da me zanima, ali se je sploh varno voziti tako še naprej?

Hvala za nasvet!
Voziš se lahko...drsi pa ti sklopka! Se je enako dogajalo tudi na moji c5 pred leti.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

garac

a si pomislil, da se avto res muči?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

DejanO

Citat od: Navaroff;210865Menjal dvomasno z enomasnim Valeo kit 4P oznaka 835069 na 2.0 140 KM. Moram priznati, da sem se kar nabral po svetovnih forumih, saj je toliko napisanega za in proti, da sem se le s tezka odlocil za menjavo. Me je pa dodatno motiviralo to, da imam raje nekaj vibracij, kot pa sklopko za <40k km.
Menjava:
Zena se je ze navozila ta vikend od serviserja in do doma v Avstriji, jaz pa sem sklopko preizkusal le kak kilometer.
Po nasvetu Vlada, sem menjal semering na glavni gredi, pušo spojne osi in še vilice sklopke. In res je puscal semering, tako da vse upraviceno. Mogoce ostalim naprej tudi predlagam, da ob menjavi sklopke menjate vse te zadeve, ki ne stanejo skupaj vec kot 40-50€. Vibracij ni nic vec, motor tece bolj zvezno, niti v rikverc ni kaksnih cudnih zvokov, kot so nekateri opazali pri sebi. Je pa pedalka veliko bolj mehka, tako da mi je na zacetku crknil, ko sem zelel speljati, ob tem pa se mi je zena malo privoscila.
Za obcutek se je malenkostno spremenil zvok motorja, ampak nic motecega, le drugacno je, ampak se bomo ze navadili. Sicer pa avto bolje spelje, cuti se kot bi imel vecjo moc,... bom pa se kaj vec napisal v prihodnjih dneh.
Skratka zadovoljen sem z Valeo kompletom in hvala Vlado.

To naredite vsi, ki imate s tem težave pa bo večni mir!
To kar Tony J. priporoča - drži!
Pedal je res veliko bolj mehek kot prej, v glavnem vse štima.
Zdaj pa samo gas dalje.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

Xhantos

Ja, bo za premislit.

Navaroff

Citat od: Xhantos;210899Torej, če je sklopka, ki drsi .. potem je to še kar ok novica. Ne bi mi ravno pasalo, če bi slučajno šla kakšna lamela in bi moral razmišljati o menjavi menjalnika. Itak pa bo počasi čas, da se zamenja sklopka in vztrajnik.

Garac..če pri 1.800 do 2.000 obratih dodaš plin, bi motor moral normalno povleči brez vibracij..to, da nekaj ni normalno pa kaže tudi to, da obrati zdrsijo navzgor nesorazmerno.

Kako dolgo pa jo potem še voziti..ali čakam, da čisto crkne in vozim koliko še gre, ali jo zamenjam kar zdaj?

Xantos, jaz sem s tako sklopko vozil se kako leto, vendar bodi pozoren, da nimas kaksnega kovinskega prizvoka. Vse je v nacinu voznje. Na zacetku ko sem kupil C5ko sem vozil v zelo nizkih obratih. Ko mi je nekajkrat sklopka spodrsnila, sem prebiral na forumih kaj bi to bilo in to je bil zacetek pogreba moje sklopke. Nato sem spremenil stil voznje in sem speljeval malce mocneje ter prestavljal v visjih obratih, prav tako pa obrati med voznjo niso padli pod 2000. Predvsem sem pri speljevanju z obcutkom dodajal gas, da nisem "zadusil" speljevanja. To pomeni, visoki obrati, prestavljam in nato z obcutkom gas do visokih obratov in spet prestavljam. Po taki voznji mi je redko spodrsnila sklopka vendar sem jo vseeno menjal. Najtezje je bilo speljevanje v klanec oz po kaksni cestninski postaji v Avstriji, po kateri se je takoj zacel klanec in sem obcutil vibracije, ce sem prevec dodal gasa. Tako sem prestavil v nizjo prestavo, da sem pridobil obrate. Za tvojo daljso pot ni nobenega problema, lahko se vozis in na cesti tudi ne bos ostal. Sklopka pocasi umira, ti moras le vedeti po obcutku, da ni ze zelo zmatrana sklopka (da veliko spodrsava, kovinski zvok, mocne vibracije...). Menjaj z Valeo in bos imel mir.

sl1

Ja to je zelo moderno da šaltaš pri 2000 in se voziš s 1500. Po možnosti se ti še "eko-lučka" prižge pri 2000, ki ti nakazuje, da daj prestavi že enkrat, da ne boš porabil preveč goriva in uničil planeta.
Potem tudi lahko napišejo, da nikoli ni treba menjati olja v menjalniku, saj je "lifetime". Seveda, saj na vsakih 40.000 km zamenjaš sklopko na 80.000 km še vztrajnik, pri tem pa vsakič tudi olje - no razen če se znajdeš in starega nazaj naliješ, saj je neuničljivo, ne?

Avtobus ima cca 10.000 kubikov in cca 2000Nm navora pri 1500-2000 obratih. To se lahko vozi s 1500 obrati, saj ima pri 1500 res že ves navor.
Avto pa ima v povprečju 200-300 Nm navora, kar je načeloma dovolj, samo pri 1500 obratih se komajda dobro začne (tam ga je dejansko 150-170Nm, s tem da če prides do malce vzpona in obrati padejo za 200, pri 1300 obratih nima dovolj navora da bi motor lahko zopet povecal obrate, saj ima tam komaj 100Nm ali manj), pri 2000 ga pa ima recimo 250Nm in potem običajno gre krivulja zopet počasi navzdol, tako da je optimum dejansko vožnja med 2000 in 2500 obrati. Ne pa 1500.
In če z 2500 obrati pripelješ do hriba in ti v hrib obrati padejo na 2200, ko dodaš gas, ima motor dovolj navora, da lahko zopet potegne brez matranja.

Veliko problemov s sklopkami in vztrajniki si ljudje sami nakopljejo(mo), s "šparanjem". Motor je stroj, ki se mora vrteti, saj je zato narejen.

Xhantos

Hvala Navaroff..bom jo torej zvozil dokler bo omogočila še kolikor toliko normalno vožnjo..ko pa bo postalo premoteče pa menjava.. Takrat bom sicer spet moral naredit doktorat ali sklopko od 160 Hdi ali Valeo, s katero vidim, da je kar nekaj članov tudi zadovoljnih. Je pa dobro, da vem, da zanekrat ni neke nevarnosti.

MSrougeZX

Koliko vem sklopka od 160 ne paše na 140...pri tistih do letnika 2012.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Romzi

@sl1, ni fora malih obratov v navoru ampak v konstrukciji motorja. Busi imajo tud kak valj več kot samo 4, verjetno tudi glomazen vztrajnik. Pa recimo bencinar se bp vozi na 1500 obratih ali celo manj, ker pač ni dizel in je tresenja bistveno manj.

xh4ntos

Ok.

Navaroff

Citat od: xh4ntos;210918A ne paše od 160 sklopka? Potem pa je itak samo Valeo opcija a ne? Ja no, ali pa serijska .. pri meni je sicer zdržala 160tkm..pri nekaterih pa niti četrtino tega.. Bo za premislit.

Tudi meni je zdrzala 160km. Verjetno bi se kaj vec, samo sem jo kar preventivno menjal. Mislim, da bi bil prevelik riziko z novo boljso dvomasno sklopko, saj na leto naredim okoli 40k km. Nimam pa podatka, koliko naj bi zdrzala ta "boljsa" nova sklopka. Vem le, da dvomasne crkujejo hitro pri vseh znamkah, tako da enomasna je bila zame logicna resitev.

sl1

Romzi, jaz mislim da je tudi za bencinarje 1500 premalo, sploh v višjih prestavah (4. in naprej). Doma imamo tudi Opla 1.4 turbo bencinarja, pa se v 4. po ravnem če hočeš pospešiti od 1500 naprej kar malo pomatra preden potegne. Je dosti bolje dati v 3., da dobiš cca 2000 obratov in potem pospesiti.
Sicer ima vsak avto malo drugačna razmerja, tako da lahko da se kak drugi drugace obnaša.

Čojko

Prožnost avtomobilu daje seštevek navora in moči. Pri atmosferskih motorjih sta oba najvišja pri višjih vrtljajih, zato se take avtomobile vozi pri višjih obratih. Pri motorjih s turbinami, še posebej pri dizlih, kjer je območje uporabnih vrtljajev sorazmerno ozko in visok, najvišji navor okoli 2000 vrtljajev pa se vozi z nizkimi vrtljaji. Ko sklopka popušča se to kot zdrsevanje opazi ravno pri najvišjem navoru ko začenja naraščati tudi moč.

Kakorkoli, ko začne sklopka zdrsevati jo je potrebno čimprej zamenjati, saj je to lahko zelo nevarno. Sploh pri kakšnem prehitevanju, ko namesto, da bi avto skočil, ti zdrsi sklopka, moraš spustiti gas in ga nato zopet z občutkom dodati in takrat te lahko tudi že ni več oz. še huje da imate kakšnega nedolžnega na vesti.
V glavnem ne igrajte se s tem in če imate denar za C5ke morate imet tudi avtu primeren denar za vzdrževanje.