Ročna heca (PROSIM NUJNO POMOÈ)

Začel/a ziga_, Februar 07, 2012, 11:01:31 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

ziga_

Upam, da bom imel tudi jaz tako srečo :)). Ker vem, da me počasi še čakajo disk ploščice in mislim, da še zadnji diski.
:BigThumbs: ...One and the only Citroen C5... :BigThumbs:

ziga_

Citat od: Citroenovc;122855Moram nekaj dodat. Pa najprej nisem mislil.

Ampak, kako jamranje je pa tole ... Ja dragi Žiga, (pa bom v bistvu povečini samo povzel, kar so ti drugi povedali):
- kupil si si avto, ki je v razredu BMW3, A4, C klasa, P407, Laguna, ipd - in temu primerno je tudi dražje vzdrževanje kot pri malem P206,
- če imaš težave z ročno - še ne pomeni, da je cel avto en jajc,
- mislim, da si dobil kar nekaj namigov, kaj bi znal biti tvoj problem. Pa kar nekaj tumbaš in tupiš in jamraš in ... lej, razen redkih izjem (eden se ti je že oglasil in ti zelo natančno opisal možne rešitve + podal celo nekaj o zgodovini tvojega avta), tu nismo mehaniki. Smo predvsem uporabniki svojih Citroënov.
- ne da bi sploh poklical malo naokrog samo jamraš kako morajo biti ("sem slišal", "govorijo", "sem prebral") serviserji dragi ko satan ... Dobil si kar nekaj dobrih nasvetov, kam lahko zapelješ avto - ampak očitno tebe že beseda "pooblaščen" prežene, saj to bo pa drago ... No ti povem iz izkušnje, da edina mehanična stvar, ki jo je meni na kateremkoli Citroënu, menjaval "univerzalec/popoldanec", me je na koncu stala opazno več, kot če bi mi to naredili na pooblaščenem servisu. Menjaval je pa zadnje diske in ploščice. In naredil iz tega čisto znanost. Èe je tvoj že rihtal C5ke - potem pa super. Pelji k njemu pa zrihtajta pa mirna Bosna.
- kar se tiče ročne - C5kam rado popokajo "boldni" od "zajle" za ročno - in se počasi tam nabere svinjarija, rja, pozimi led, ipd - in imaš probleme z ročno. Tudi v samih čeljustih se nabira svinjarija. Meni na vsakem rednem servisu poberejo ploščice ven in prečistijo čeljusti. In ja, to mi naredijo 100%, ker sem običajno med servisem zraven. Ker me zanima. Ker se rad naučim kaj novega.
- C5 NI za driftanje. Kupi bavario.

Želim ti uspešnbo in cenovno ugodno popravilo in pa naj ti C5 lepo služi.

Hvala Citroenovc, jaz upam da me ne bo več kaj razočaral in da bom kmalu zadovoljen kot bi moral biti. Sem prebral kar je Vlado napisal. Serviserja samo še čakam, da ima čas zame oz. da me sprejme. Jamram pa zato ker sem imel pred kratkim že za zamenjati senzor merilnec pretoka zraka, obvolanske ročke (za smernike,luči,brisalce,...) in še z kljuko v vratih sem imel blazne probleme,...Uglaunm jaz imam avto šele dobre 3 mesece in v tem času, da se mi pojavi vse to te kar mine, da bi sploh še imel ta avto. Drugače originalni rezervni deli za P206 tudi niso poceni, malenkost ceneje kot za C5. Vem da sem kupil rang višje in s temu sem upal da bo tudi avto bolj kvalitetno sestavljen, mogoče sem preveč upal in bil na koncu še toliko bolj razočaran. Sem ugotovil, da za take neumnosti kot sem jih imel v glavi ta avto ni. Mi je žal, da sem takrat edinkrat zategnil ročno... Ampak kar je je iz napak se učimo. Še na kraj pameti si pa nisem mislil, da ima ročno na sprednjih kolesih.

Sedaj samo še čakam odgovor od Vladota glede mojega vozila, ko vidim, da ga pozna.

Citroenovc

Aha, zdaj si malo razširil seznam napak oz popravil.

Ja kupil si rabljen, cca 10 let star avto. Povprečna C5ka naredi 20-25k km/letno, se pravi ima tvoja tam dobrih 200k km. Nekje se ji pa mora poznati. Obvolanske ročke so bili neki problemi s prvimi serijami. Nisem čisto prepričan, če se ni to celo menjavalo v sklopu vpoklica (ampak tega je zdaj cc 10 let, se enostavno ne spomnim več, a je bilo priznano ali na stroške lastnika).

Ja včasih je dobro vzeti v roke navodila za uporabo in kaj prebrati (sem prepričan, da kje piše, da je ročna na prednja kolesa) ;)
OK

LP
Primož

ziga_

Ja avto ima 181.000km za sabo in ima 8let. Malo sem že bral po navodilih (zgleda še premalo) sem še v fazi spoznavanja vozila. Dobro vem, da pri starem avtomobilu se vedno kaj najde pač leta delajo svoje, samo po treh mesecih da mi že takole sive lase dela me je pa razočaral. Jaz upam, da se mi bo pokazal avto v dobri luči in  da bom zadovoljen z njem. Seveda kdaj pa kdaj ga bo treba tudi kaj poservisirati :)) Upam, da ne prepogosto.

Imam še eno vprašanje, da ne odpiram nove teme jaz imam povprečno porabo pri temu vozilu (2.0 HDi) tam 7-7,4l/100km (večino relacija). Nimam težke noge, vozim striktno po predpisih. Je taka poraba normalna? Jaz prestavljam (ob mrzlem in segretem motorju) pri cca. 2.000rpm. Nekako bi rad optimalno uporabljal ta avto, se pravi da ne mučim motorja in  da je poraba zmerna.

Citroenovc

Za stari motor ti bodo drugi povedali povprečje iz prakse.
Pa mimogrede - ne glej porabe po potovalnem računalniku, ampak jo izračunaj na podlagi dejansko prevoženih km od tankanja do tankanja ...

Še nekaj - ko nekdo proda svoj stari avto - v večini primerov seveda v zadnjem obdobju pred prodajo itak da ne bo pretirano temeljit pri servisiranju. Tako da itak moraš vzeti v zakup nekaj dodatnih stroškov po nakupu.
OK

LP
Primož

dvorjan

@ziga:
Za zimski cas je taksna poraba povsem normalna. Mogoce bi bilo bolje, ce bi dvignil malo rezim obratov, saj bi tako imel motor vec moci in bi se manj naprezal - pri nizkih obratih se konjicki pac skrivajo. Najbolj varcno se bos vozil med 1900-2300 rpm, kar je nizje, se ze motor muci s tezo avtomobila, se sploh ce se cestisce vzpenja.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

miklavz

Mogoče off topic - ampak strinjam se s Xandrejem; C5 je avto višjega srednjega cenovnega razreda, naj bi se vozil vsaj 40-60 kkm letno; potem je tudi vzdrževanje cenejše. To ni P206 - ali pa Xsara, če že tako hočete. Èe je pravilno vzdrževan - kar pomeni vsaj 1000 € letno - vas ta avto vozi vsaj 500 - 600 kkm; ali pa še več, brez vsakega problema. Èe pa se špara na njemu - beri ceneni deli, preskakovanje servisov itn - pa ne boste kaj zelo srečni z njim. Pa štosi glede varčevanja z žarnicami - te xenonke te ali one - če imaš avto, ki nov stane 30+ k€ - potem je to zanemarljiva vsota. Èe pa ta avto tretiraš, kot da imaš šajtrgo, vredno 100€ - se pa pač dogaja.
Predlagal sem ali Toro-ta ali Jerovška zaradi tega, ker sta kvalitetna - in ne skrivata drobnega materiala na račun. To ne pomeni, da sta poceni. Samo boljša sta od ostalih. :)
LP

ziga_

To pomeni, da avto ni dovolj kvalitetno narejen...Vzamemo drugi primer istega cenovnega ranga Škodo Octavio, v tem primeru 1.9TDi ali novejši 2.0 TDi...Avto dela brez problema po 500.000-600.000km, s temu da nima letno niti podrazno takih stroškov z servisi kot C5. Res se ne pelješ tako udobno kot v C5, ampak zadeva preverjeno dela. Da ne omenim porabe pri C5 (cca. 7-7,2l/100km) in Octaviji 1.9TDi (cca. 5,3-5,8l/100km), pri približno enaki vožnji - to govorim o primerjavi mojega C5 in kolegove Octavije, sta pa oba isti letnik s temu, da ima moj 181,xxxkm, Octavija bo pa imela kmalu 225.000km in niti podrazno ni bilo takih stroškov kot z C5, edini izredni servis (beri---> brez rednega in glavnega servisa) je bil menjava armortizerjev in blažilcev, pač leta in km delajo svoje. Jaz popolnoma razumem, da je potrebno vzdrževati avto ampak ne mesečno... No nima veze, vglavnem, ko se bo uspelo kaj prišparat bom zelo verjetno avto prodal in kupil raje Octavijo. No danes sem tudi avto peljal, do serviserja in upam, da ga danes že dobim nazaj. Sem mu naročil naj ga še temeljito pregleda, če bo še kaj in kaj bi me lahko še čakalo... Upam, da ne dobim še par sivih las, ko me pokliče.

Lp

dvorjan

@ziga_:
Glej, ce si ti kupil C5 z menjanim motorjem (in kdo ve se kaj vsem), se ni nujno, da so vsi "srot". Sploh pa ne mores primerjati C5 in Octavie. Octavia je na Golfovi platformi, medosna razdalja je obuctno krajsa, udobje v voznji svetlobna leta narazen (pa k udobju steje tudi poslusanje HDI ali TDI agregata), sedezi v C5 so fotelji v primerjavi s polklopicami v Octavii (ce ni ravno L&K oprema) in se bi lahko nasteval.

Pac znebi se tega C5, tudi ce zgubis kak cekin in kupi drugega. Ali pa Octavio. Skratka cel in nekaramboliran avto. Pa srecno.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Citroenovc

Octavie in C5 ne moreš primerjat z vidika vzdrževanja - Škoda je sicer zelo soliden avto, ampak je manjša, cenejša, nižje rangirana, trša za vozit (imamo službene in sem z njo naštepal kar nekaj km) ... vsekakor pa ni tako neuničljiva, kot bi ji ti rad pripisal.
Je pa res dizelca verjetn malo bolj šparovna (mi imamo bencinarke, ki ga pijejo kar konkretno).
OK

LP
Primož

nest

"Istega cenovnega razreda škoda octavia pa citroen C5", "primerjava motorjev 1,9 TDI in 2,0 HDi".

Zdaj bom pa jaz skor tako kot Xandrej: Ej, pa ti si z marsa padel. Kupi si KIO za 9.990 €, pa 7 let garancije. Pa da boš pol mirno spal. Kaj si nor, kake pob strela.

ziga_

Raje sedim manj udobno in poslušam tisti TDi agregat kot pa hodim mesečno do serviserja, in na koncu prišparam še pri dizlu. Pač to ne bo šlo čez noč, ko se prišpara menjam če me serviserji ne oberejo do živega, avto pa nujno potrebujem, ker imam za vikend relacijo na primorsko. Èe se menja se pa definitivno za Octavijo in ne C5, razen če me ta preseneti in bo začel delati kot se zagre, potem ga tudi obdržim. Bomo videli kaj bo danes serviser povedal in kakšne bom imel izkušnje za naprej... Načeloma ne glede, da je bil motor menjan so mi rekli pri Novaku, da je super avto in da nimam kaj skrbeti (pač bil je tudi servisiran pri njih)...

garac

ziga, pravilna odlocitev, oktavija je zakon! Smo in še imamo službene. najboljša je bila 1,8T!
Osebno bi sicer raje vzel superb combi, nov, da se razume. Imamo tudi eno službeno in je res po ac nenormlano nizka poraba. Klinc pa citroen, k moraš vozit 90-100, da kuri 4,2l na sto, superb ima enako porabo pri  130km/h.

Sploh je fajn, da c5 k fušarjem voziš, ker se večina zelo razume nanjo, avto je pač avto!  Fušarji imajo tudi vsa specialna orodja in programe(lexia, proxia). Za olje menjat pa niti fušarja ni treba zapelješ na prvi travnik, dvigneš avto na max, spustiš olje, pa frišnega not. Filter se z zunanje strani obriše s krpo, zračnega vsake 60.000km izpihaš, opereš naftnega pa je.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

miklavz

Še jaz malo: oboji avti se prodajajo - Škode Octavie in Citroeni C5; ne ena ne druga fabrika še ni propadla. Tudi VW ni. Vsakemu svoje. Vsekakor se pa strinjam z zelo travmatičnimi posledicami našega melosa - na cestah ni XMov in CXov; v državah, kjer se ljudje zavedajo, da je potrebno v svoje vozilo skozi leta tudi nekaj vložiti ter da ni edini vložek nakup avta pa jih je morje.
Citroen je pač Citroen; malo mi je žal, da se je tudi on začel prostituirati ter opustil neke inovativne že uveljavljene dosežke . naprimer opuščanje hidravlike pri DS5.
Šta se može..
Lep dan še naprej...
Miklavž

ziga_

Citat od: garac;123505ziga, pravilna odlocitev, oktavija je zakon! Smo in še imamo službene. najboljša je bila 1,8T!
Osebno bi sicer raje vzel superb combi, nov, da se razume. Imamo tudi eno službeno in je res po ac nenormlano nizka poraba. Klinc pa citroen, k moraš vozit 90-100, da kuri 4,2l na sto, superb ima enako porabo pri  130km/h.

Sploh je fajn, da c5 k fušarjem voziš, ker se večina zelo razume nanjo, avto je pač avto!  Fušarji imajo tudi vsa specialna orodja in programe(lexia, proxia). Za olje menjat pa niti fušarja ni treba zapelješ na prvi travnik, dvigneš avto na max, spustiš olje, pa frišnega not. Filter se z zunanje strani obriše s krpo, zračnega vsake 60.000km izpihaš, opereš naftnega pa je.

Vidim da si malo sarkastičen... Drugače pa upam, da ti ne menjaš olja sam na tak način, bodi malo okolju prijazen ;). Filtre in olje znam sam zamenjati, avto na jamo v garaži in se poštima. Drugače pa ne podcenjevati fušarjev oz. popoldancev. Imam jaz enega pri katerem je tudi avto in vem, da je zelo dober  že iz preteklih izkušenj in tudi cenovno ugoden. Glede računalnika in programov ga moram vprašat ali ima kaj doma ali koga pozna, da če bo potrebno, da se priklopi. Garač ne bodi žaljiv, če imaš ti slabe izkušnje z fušarji ti ne morm pomagat, jaz sem že leta nazaj našel odličnega in se ga bom držal kot ''pijanec hloda'' kar se tiče servisev...

Citroena si uspel spravit na 4,2l/100km pri 90-100km/h??? Jaz sem svojega najnižje pri tej hitrosti spravil na 5,3l/100km/h in seveda po ravnem...