Ročna heca (PROSIM NUJNO POMOÈ)

Začel/a ziga_, Februar 07, 2012, 11:01:31 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

ziga_

Sem se tudi sam peljal v Kiji ProCeed al kaj je že... Sorry me ne prepriča, poraba tam 8-9l/100km normalne vožnje, med vožnjo nekaj v armaturni poka in avto je nov. Ne vem kako pa lahko primerjaš C5 1generacije in C5 3generacije. Še posebi po teži vozila. Verjemi bi ga takoj prodal, samo rabim avto in ga ne morm prodati če ne morm potem takoj kupiti drugega. Bom mu dal pa šanso dokler ne našparam dovolj denarja za nakup drugega. Èe se bo izkazal vredu oz. boljše kot sedaj potem bo ostal drugače pa še isti dan leti na avto.net.
:BigThumbs: ...One and the only Citroen C5... :BigThumbs:

Jogador

Citat od: Ales79;123622A mogoče veš zakaj so sploh začeli delat Citroene? Da ni Renault največji jajc na cesti. :BigThumbs:

Se opravičujem  za ot, ampak tole me je pa nasmejalo zdele, konkretno:emot15:

Na temo starih citroenov: moja xantija je bila poceni nakup, vzdrževana je bila pred mano ravno toliko, da ni nič šlo, sepravi olje in filtri, posledično ima kakšno napako (ki sem jih že skoraj zrihtal, samo še nosilce nove dobi pa bo).
Ampak to je star avto, to pričakuješ, ko ga kupiš, pa četudi je vw ali oooo, vedno bodo stroški, še posebej, če ni bil kvalitetno vzdrževan....
Pa kljub vsemu, sem zelo zadovoljen z avtom, ker ima več karakterja kot večina podobnih, pa še lepše se pelje.
Èe bi iskal samo poceni vzdrževanje potem bi pač ostal na R5:funny34d:

Saj so že napisali drugi: nihče ne prodaja avta, ker je brezhiben, in tvoj očitno spada tu notr, na žalost.

Ti pa želim, da ga dobro zrihtaš in začneš uživat v vožnji z njim čim prej:BigThumbs:
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

ziga_

Potrudil se bom da ga uredim kot se spodobi in dal mu bom kakšno leto časa da se mi izkaže kot vredu in zanesljiv avto, drugače pač gre od mene... Mi ga je žal ker mi je zelo všeč in se zelo rad peljem z njem (dobre vozne lastnosti in udoben). Bomo vidl kako se bo izkazal. Jst upam da bo vredu. Vem da bo sem in tja kakšen ekstra strošek ampak ne bo hudega, samo da ne bodo to mesečni kot do sedaj.

ggorenc

Ziga upam, da zrihtas rocno. Sicer pa racunam, da je tole tvoj prvi avto, pezo je bil na mamo pisan? Glede na to, da obupas ze pri eni zajli za rocno, hehe.
Citroen taksnega razreda res ni pisan za studentski zep. Danes ni tezko kupiti dobrega avtomobila, vzdrzevanje te ubije. Upostevaj Garaca o prevelikih cevljih... pa se dizla si kupil...

ziga_

Citat od: ggorenc;123658Ziga upam, da zrihtas rocno. Sicer pa racunam, da je tole tvoj prvi avto, pezo je bil na mamo pisan? Glede na to, da obupas ze pri eni zajli za rocno, hehe.
Citroen taksnega razreda res ni pisan za studentski zep. Danes ni tezko kupiti dobrega avtomobila, vzdrzevanje te ubije. Upostevaj Garaca o prevelikih cevljih... pa se dizla si kupil...

Se bom potrudil, da ne izgubim živcev ;). Drugače Peugeot 206 je bil moj prav prvi avto in tudi pisan name, saj sem si ga kupil sam kot Citroena C5. Èe bi do sedaj odkar ga imam (cca. 3mesece) bila samo ročna ne bi jamral. Imel sem še kup problemov, ključavnica v vratih je hecala, senzor - merilec pretoka zraka, obvolanska stikala (luči, smerniki, brisalci...) in bile so še malenkosti,...
Prodal sem Peugeota izključno zaradi prehoda na večji avto z dizelskim agregatom (zaradi relacije). Ciljal sem sprva na Octavijo potem sem pa dobil neko zanimivo ponudbo za C5... In evo me sedaj tukaj...

Citroenovc

Počasi te imam pa res dosti.

Daj že malo poglej realno:
- kupil si avto, čigar lastnik ti je očitno zamolčal ali prikrojil marsikaj (recimo ti praviš, da ga je redno vozil k Novaku - Vlado pravi, da je bil pri njih le, ko se je menjal motor)
- ves čas trobiš o 180k km - si ziher, da jih nima npr 500k? Očitno je uvožen iz IT (si omenjal navodila v IT jeziku) - malo morgen ima to po 8 letih samo 180k km. No pa tudi, če ima motor po zamenjavi zdaj res samo 180k km - ima pa karoserija zelo verjetno/očitno veliko več km - in vse tvoje dosedanje težave izvirajo iz karoserije, ne motorja.
- KO kupiš rabljen avto tega cenovnega razreda - imaš vedno še na zalogi kakega jurja do dva za možne stroške - to se pač MORA vzeti v zakup. Lahko imaš srečo in kupiš vzorno vzdrževan in brezhiben avto, lahko pa trofiš nekaj, kar je lastnik z mislijo na prodajo že zdavnaj nehal dobro vzdrževati - tvoj C5 se mi sliši iz te druge zgodbe
- nehaj že kontriratu vsakemu tu - pač priznaj si, da si se nategnil in kupil nepreverjeno nevzdrževan avto in basta. Jebat ga. Se zgodi. Nisi prvi in nisi zadnji - ravno včeraj je zaokrožilo po spletu, ko si je nekdo dal malo dela in našel "vozilo v prihodu" z av-to.net-a tudi na originalnem nemškem oglasu - gre se za BMW sicer ... 4 leta stara 5ka karavan - na našem oglasu piše 56k km, v original nemškem oglasu pa 375k ... No pa cena je šla za 11k eur navzgor (logično, ko pa ima tako malo km ;) )
- ko si že menjal senzor merilca zraka - ti je mehanik obenem tudi spremenil pozicijo zajemanja zraka? To je namreč pri seriji I bilo krivo, da so senzorji crkovali - ker zajema zrak nekje pri koloteku ... z manjšo modifikacijo, se zajem spelje višje ob motorju in senzor ne crkuje več/crkne mnogo bolj redko. Mimogrede - a misliš da bi VAG pa ne crkujejo slavni luftmassenmetri al kako se mu že reče pri njih ... ne sanjaj.
- ključavnica  v vratih ... ja ljuba duša - pa to se pa res lahko zgodi pri kakršnemkoli avtu ... pa kaj ti veš, kaj se je dogajalo v preteklosti z njim ... morda je kdo na silo odklepal jo ... morda je enostavno avto stal u 3 krasne dolgo pa je kar zarustalo ... enostavno leta ... ne, ključavnica je pa res pokazatelj, da je C5 najbolj nekvaliteten avto na svetu ... ne seri
- obvolanske ročice - ja, to je pa zoprno. In OK, ročke so v C5 res švoh. Tu ti dam celo prav, da to pa je šlamparija proizvajalca.
- ročna - no C5 je pač hidravličar in ima ročno na sprednja. To prinese marsikaj dobrega, kot tudi zoprnijo s temi vodili ("bovdni") zanje. Ampak ej, ko jih boš enkrat zamenjal - boš imel mir do nadaljnjega.

Avtu nameni en temeljit servisni pregled. Ampak res temeljit. Ne nekaj po koščkih krpat. Ti je to prevelik strošek? Potem čimprej sezuj te čevlje in si kupi kake druge copate.

Pa brez zamere
OK

LP
Primož

ziga_

Citroenovc imaš in nimaš prav... Moral bi brati že od začetka ko sem ga kupoval ko sem spraševal... Avto je bil kupljen od poznanega in mi je zgleda veliko zamolčal. Ne glede da smo se zmenili za lepo ceno... bi bil lahko fer in bi mi povedal kaj bi me lahko čakalo in kaj je narobe z njem. Bi ga verjetno za to ceno vseeno kupil, ampak bi vsaj vedel kaj in kako in bi se tega lotil že takoj ko sem ga kupil. VEM da je avto star 8 let in da ne more bit brez napak kot nov... Zaenkrat sem vse napake odpravil in bom tudi to. Seveda me skrbi tudi za naprej kaj bo. Sem pa serviserju ko sem avto peljal povedal da zgleda o avtomobilu ne vem popolnoma nič in naj si kar vzame čas in ga celega pogleda in preveri, da dobim končno sliko kaj in kako. Se moram pač sprijaznit, nisem moral verjeti da me bo poznani tako nategnil. Tukaj se prav vidi da ni nobenemu zaupat takoj ko se gre okoli denarja. Ko ga bom videl jih bo od mene slišal ampak pustmo to. Preveč sem verjel da mi je pustil vredu avto in me je na koncu preveč razočaralo. Bomo že. Drugače čisto kot primer: Jaz ko sem prodajal svojega P206 sem ga pustil v odličnem stanju, opravil sem glavni servis, komplet zavorni sistem sem poštimal in ko sem ga prodajal sem mu zamenjal še akumulator (ker je bil obstoječi že slab) in naredil sem redni servis, tako da je avto bil v tipi topi stanju za konkurenčen denar glede na prevožene km. Pač nisem tak da bi za tistih par € koga nategnil in se par mesecev oziral za hrbet da ne srečam lastnika mojega prejšnega vozila in da jih ne slišim ali še kaj. Dobro pač izkušnja več, drugič bom bolj pozorno kupoval. Dobil sem zaenkrat samo eno zanesljivo informacijo ko sem kupil avto sem klical Novaka kako je z glavnim servisom (ko so menjali motor) in se je pozanimal tako da to vem da bo treba opravit pri 250.000km oz. jaz ko se manj vozim bo to malo prej.

Drugače glede BMWja si falil, sem bral... So bile samo slike izposojene in kasneje ko je prišel avto dejansko v SLO se je na novo poslikal in je bilo iz slik razvidno da ne gre za isto vozilo, poleg tega tudi vin št. ni bila ista tako da tukaj ni šlo za noben nateg, seveda takole ko uvažajo iz tujine dvignejo ceno za tistih 1.000€-2.000€, pač zaslužit morajo.

Saj ti ne zamerim Citroenovc, si imel prav pač sem bil preveč šlampast ko sem kupoval in si nisem vzel dovolj časa da se ga pregleda kot treba in preveri vse. Sedaj ga bom poštimal kar bo in upam da bo za nekaj časa mir. Se zavedam da bo kdaj še kej pojamral da ga moram peljat na servis. Pač to je avto ne tank ;).

ziga_

No tako serviser me je poklical da je avto fertig. Imel sem ogromn sekret na zavornem sistemu, ne samo ročna. Zadnje zavore niso dobro delale je bilo nekaj pokrivljeno ali kaj že, en kup cilinderčkou in cevk zamašeno in zaštekano uglaun cel sekret. Avto je preveril in to naj bi bilo to, seveda elektronika je nepredvidljiva, mehanika pregledana od A do Ž. Menjane so bile tudi disk ploščice, diski so še vredu in menjalo se je vodila in zajli za ročno. Tudi testno vožnjo je naredil in je sedaj vse tipi topi. Strošek materiala in dela je pa 220€. Za to kar je vse razkopal in pregleda in menjal ter obnavljal se mi zdi zelo lepa cena in me prav zanima, kako bo kaj zaviral zavorni sistem,... Seveda se moram še spokat od doma in dvignit avto pri serviserju.

Citroenovc

220Eur je za narejeno ugodna cena.

No predvsem seveda zdaj lepo ploščice lepo "uleži", ne takoj danes probat zavirat na polno.
OK

LP
Primož

ziga_

Ja to mi je bilo že povedano in poleg tega tudi da naj začnem ročno uporabljat da ne bo zajla spet ket zarustala :)). Za ta denar je bilo to to in sem zelo zadovoljen. S temu da ni bila samo ročna in še kup ostalega kar se tiče zavornega sistema (obnova cilindrčkov, popravilo čeljusti ker je bilo vse zaštopano in čisto na koncu,...). Na kakšnem pooblaščenem ali nepooblaščenem serviserju za Citroen bi lahko samo sanjal to ceno. Avto je bil komplet preverjen, nima nikjer nobenega lufta ne nič in tudi za nadalne servise lahko k njemu peljem. Edino z hidravliko se ne bi rad hecal (jaz samo upam da bo le ta delala saj je izredno nič ne uporabljam razen ko avto sam popravlja) za to bo pa treba kakšnega z več izkušnjami - nepooblaščen.

Drugače me pa zanima kako je kaj z hidravliko pri tem avtomobilu? Je možno da gre kaj k vragu ali se samo sfere polne ko je potreba po temu? In kdaj veš kdaj je čas polnjenja sfer? Serviser je edino opazil ob vožnji ko se zapelje na kakšno luknjo na cesti se zadaj malo sliši vzmetenje... Je to verjetno možno zaradi nizkih temperatur ali kaj? Ali je to povsem normalno?

Za tisto klimo pa tudi še nisem dobil nekega točnega odgovora. Danes sem vklopil Eco in se mi ne zdi kaj preveč razlike da bi avto kaj bolj vlekel. Klima skos dela ali ne? Ob pritisku na Eco je pa samo še malo bolj varčno...? Malo pomoči še tukaj prosim, sem knjigco preletel in mi ni kaj dosti jasno, razen da je Eco za bolj varčen način. Je dobro da imam kar skos Eco...?

Lp, Žiga

bojann

ziga nekje si navedel: "tisto je še večji sekret kot Citroen", ko si boš kupil octavio pa ne pozabi na rolco wc papirja...in preden jo boš kupil se pozanimaj če nima slučajno eco gumba pri klimi
Živi in pusti živeti...

dvorjan

@ziga::
Glej, glede klime. Klima dela stalno, kot se ti ze napisali, le v eco nacinu izklaplja kompresor. Jo pa lahko tudi ugasnes. In sicer to storis tako, da das najprej v Eco, potem pa ventilacijo zmanjsas do nicle. Vsaj po spominu se mi zdi, da gre tako. Potem tudi Eco lucka ugasne in si delezen le se klasicnega zracenja. Je pa vseeno pametno, da tudi v zimskem casu uporabljas klimo, saj prej pobere vlago iz zraka (se ne rosijo stekla).
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Citroenovc

Pismo problemiraš zdaj pa s tem eco.

Kot prvo - klima pri teh temperaturah pod 0st itak sploh ne sme delat. In se sploh naj ne bi vklapljal kompresor (govorim o popolnoma avtomtski regulaciji - ti nimaš tu kaj razmišljat).

Lej - klimo v C5 so naredili tako - daj na auto in pozabi nanjo. Zadeva dela. In dela dobro. Fertig.

C5I do določene serije so imele neke fore z nekimi gumicami na zadnji premi - ampak mislim, da so to v toliko letih že vsem porihtali ... tako da za začetek poglej, ali je v rezervni gumi (ki je v prtljažniku) vse lepo zloženo in pripeto (dvigalka, ipd).
Hidravlika naj se 200k km ne bi nič posebej vzdrževala.
Ne boš bankrotiral, če greš vsaj to preverit h kakemu Toniju v Grosuplje ali pa vsaj k Frenku (ki je lociran par km izven Grosuplja). Da ti Toni naredi en krog z avtom in ti pove, kaj te potencialno čaka - mislim, da ni še nobenemu računal.

Jah, ti kar uporabljal ročno - samo zdaj pozimi jo pa le puščaj nezategnjeno. Èe se le da.

Koliko od teh 200 Eur pa so bile same ploščice?

Mimogrede - nič ni bilo en kup "pizdarij" okrog zavor - enostavno so bile ploščice izrabljene in temu primerno je moral vse očistiti, namazati in sestaviti skupaj.
Meni to naredijo pri Toniju na vsakem rednem servisu - ploščice ven in prečisti vse 4 čeljusti. Recimo pol ure posla in veliko boljši občutek ...

Ti je menjal zavorno tekočino? Menja se na 60k km. Èe rečeva, da je avto na 180k km - je ravno čas za zamenjavo.
OK

LP
Primož

ziga_

Hvala Dvorjan in Citroenovc. Sem dobil željene info.

Citroenovc: Ploščice ne vem točno koliko so bile, vem pa da niso bile drage. Za ročno vem da je pozimi ne smem puščati zategnjeno. ''Uporabljati'' sem mislil reči na kakšnem semaforju ko stojim da jo kdaj pa kdaj zategnem za tisto minutko dokler ne prižge zelena. Hvala za INFO za Tonija, bom šel enkrat do njega da malo uč vrže na hidravliko. Drugače pa so bile pizdarije: zaštopani celinderčki, zadnja čeljust zvita ali zamaknjena (sam nisem ravno ziher kaj od tega je bilo) in še neka zadevca je bila tudi vsa zaštopana tako da je kar slabo kazalo, spotoma so bile pa še ploščice za zamenjati. Sprednje so bile skoraj nove dokler jih nisem z uničeno ročno prekuril (nekako sem moral do servisa). Bilo je kar nekaj po zavornem sistemu. Jaz nisem serviser in bom težko bolj specifičen tako da raje pustimo to. Važno da je urejeno. Zavorna tekočina je pa komplet menjana.

Bojann: Ne serji mi po temi če nimaš kaj pametnega za povedati, serje se na sekretu in ne na forumu :BigThumbs:

Lp, Žiga

Vlado333

Na zadnjih zavorah ti je verjetno ščistil "oksidacijo" ki se nabere med zavornim cilindrom in roko. Roka je kovinska, zavorni cilinder pa aluminijast, rezultat je oksidacija, ki je lahko tako huda, da ti že vijaki cilindrov drsajo po platišču.
Ropot v zadnji premi: možno je, da je potrebno zategniti vijake na sprednjem delu zadnje preme kjer so pritrjene neke uteži (ponavadi je ropot v tem primeru bolj zamolkel)
lahko so pa tudi ležaji v zadnjih rokah (zvok bolj kovinski)

Sem prebral, da si comm stikalo že uredil (obvolanske ročke - stikalo)

Ne smeš prehitro obupati, ti ga lepo porihtaj pa boš videl, da boš užival v vožnji.

Lp Vlado