Označiti penzionerje?

Začel/a garac, November 30, 2011, 08:22:00 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Starejše voznike

i morali oznaèiti z nalepko
1 (3.1%)
i morali oznaèiti z rotacijsko luèjo
2 (6.3%)
i morali oznaèiti
0 (0%)
i potrebno oznaèiti, so enakovredni udeleženci
8 (25%)
e vem, nimam mnenja
0 (0%)
i morali veèkrat preverjati, ali so sposobni vožnje
20 (62.5%)
i morali odstraniti iz prometa
1 (3.1%)

Skupno število članov, ki so glasovali: 32

garac

Pred dnevi je 81 letna voznica preljala kontra po ac. Da ne govorimo o krožiščih pa omejitvah, kjer starejši udeleženci najbrž niti ne vedo koliko je omejitev, potem pa, da so bolj sigurni raje peljejo počasneje. Večinoma imajo probleme že z vstopom in izstopom iz vozila, pa z vidlivostjo itn.
Res je, tudi mi bomo nekoč stari, na obtožujem nikogar,  vozniško dovoljenje imam veljavno do 2052, takrat nabrž ne bom več tlačil obličja zemlje, kaj šele vozil avto.
Ali menite, da bi morali ostale voznike opozoriti, da je pred njim voznik, ki ni več ravno najspretnejši, ne uporablja ogledal in žmigavcev, spelje nekoliko počasneje... Torej ali bi morali penzionerje označiti z nalepko, podobno, kot avtošole, pa tiste butaste nalepke otrok v avtu?:Hammer3:
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

garac

Sam spoštujem starejše ljudi, njihovo modrost, dosežke, življensko delo, ampak, ko se peljem z očetom, kot sopotnik imam pokakane spodnjice. Ko ga opozorim na kakšno napako, ki jo je storil se za nameček, še močno razjezi.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Jogador

Saj ponavadi je iz načina vožnje razvidno od daleč...:funny34d:
Ni pa slaba ideja, samo redki bi to dejansko meli nalepljeno na avtu, po moje, ker večina ne prizna, da niso več 100% vozniki...

Mi je pa vedno adrenalinsko, ko se peljem z eno starejšo gospo, sploh križišča so fina, parkrat mi je že srce v hlače padlo, tako blizu smo bili nesreči. Ponavadi zato, ker so znaki za prednostne ceste samo nekaj, kar moraš falit, ne pa pogledat...:Hammer3:
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

mirchi

Jaz moram izpit iz varstva pri delu,ravnanja z nevarnimi snovmi opravljat vsako leto,izpit pa naredis enkrat pa velja. Prva stvar ki bi jo bilo potrebno uvest je preverjanje teorije za vse vsakih pet let. Za starejse od 50 pa vsaka tri leta tudi motoricne sposobnosti in prakticni del. Pa ne rabimo nobenih nalepk, kultura v prometu bi bila dosti boljsa...

Tudi sam spostujem starejse,ampak vsi pa zal niso vec za na cesto. Problem je v tem da si zaradi svojega ega tega ne priznajo.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

dvorjan

Jaz mislim, da jih ni treba posebej oznacevati, saj to ne bi nikakor pripomoglo k njihovemu vozniskemu znanju, samo tiskar nalepk pa prodajalci bi sluzili. Bi pa vsekakor bil za to, da kazensko odgovarjajo tudi zdravniki, ki te ljudi spustijo za volan. Zdravniski pregledi bi morali biti vsako leto, ko oseba dopolni neko doloceno starost (60 ali 55 let, ali kaj podobnega), test vozniskih sposobnosti (na poligonu) pa vsaki dve. Ce bi dodali se test za prometne znake ozr. splosno prometno znanje pa bi itak vsi koncali doma, na avtobusih in taksijih. Ampak ja, tako prej ali slej moramo narediti.

Predvcerajsnjim me je starejsi mozak skoraj zbil na prehodu za pesce. 20 sekund prej je skoraj povzrocil nesreco, ker je zavijal levo in pri tem zaprl pot vozilu, ki je v kriziscu peljalo naravnost (in imelo prednost). Sledil je festival trobljenja in gestikuliranja, nakar je starejsi mozak odpeljal s polnim plinom ne ozirajoc se na ljudi na prehodu za pesce (v afektu nas verjetno sploh ni videl, ker je imel vse rdece pred ocmi).

Ze res, da nekateri na stara leta ne zelijo izgubiti svobode in mobilnosti, ki jim jo ponuja avtomobil. A treba je biti posten in si priznati, da s svojimi refleksi in znanjem preprosto niso kos sodobnemu prometu. Ce v tem casu niso uspeli "pridelati" potomcev, ki bi skrbeli zanje, naj ostanejo doma ali se posluzijo javnega ali taksi prevoza. Simpl ko pasulj.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

GSclub

še par let, pa bodo avti vozili sami in bo manj teh težav ...

dyfan

Da še jaz malo fantaziram:

Za starejše voznike bi bili primerni periodični zdravstveni pregledi (ne vem, kako je s tem sedaj).
To je prvi filter.

Ravno tako bi bilo potrebno občasno obnavljanje teoretičnega in praktičnega znanja (prvi test na stroške zavarovalnic in države, ponavljanje na lastne stroške). Zahtevnost teh testov bi bila milejša, kot za nove voznike (brez tistih teoretičnih fines, ki ne pripomorejo k varni in tekoči vožnji).
To je drugi filter.

Tudi statistika povzročenih prekrškov in nesreč bi lahko bil eden izmed filtrov - tudi za mlajše voznike.

Nisem za rigorozno ali avtomatsko prepoved vožnje (vsi bomo enkrat stari), ker opažam, da niso vsi starejši nevarni vozniki.
Ali je znan podatek, kdo povzroči več nesreč: stare "nerode" ali mlajši objestneži?
Ali je znano, pri kateri starosti se žal največkrat hudo ali smrtno ponesrečijo - se mi zdi, da med 20 in 30 letniki. In ne po tuji krivdi.
Lep pozdrav!

garac

@dyfan, najbrž bi dobil odgovor pijani in prehitri, pa rešitev spet zviševanje kazni
[SIGPIC][/SIGPIC]  

mirchi

Glavno da se proracun polni. In dokler bodo zakone pisali tisti,ki majo soferje,pa imuniteto...

@garac kost si vrgel.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

garac

@mirchi, Se zavedam, se opravičujem, ampak en prispevek na to temo sem prebral na siol se mi zdi in zdelo se mi je butasto, pa sem si rekel, da preverimo mnenje ostalih. Še enkrat poudarjam, nimam nič proti, ampak ko že limajo tiste glupe nalepke otrok v avtu, bi morda začeli lepiti še penzionist v avtu? Morda bi uvedli še nalepke za domače živali-tašče v avtu?
Tudi sam bom morda enkrat star, nisem več najmlajši, vem. In če bom dočakal starost, bodo tudi zame najbrž rekli, stari, bejž dol s ceste, dren delaš itd
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

TOREK 29.11.2011, 14:34

Starejši vozniki so najhitreje rastoča skupina med udeleženci v cestnem prometu
Varnost starejših udeležencev v cestnem prometu
Ljubljana - Javna agencija RS za varnost v prometu je pripravila novinarsko konferenco o varnosti starejših udeležencev v cestnem prometu s predstavitvijo zbornika in zloženke z naslovom Starejši voznik.

Aktivnemu staranju in medgeneracijskemu sodelovanju je posvečeno evropsko leto 2012, ta problematika pa med drugim posega na področje cestnega prometa. Mobilnost in varnost starejših udeležencev v prometu je vključena tudi v predlog nacionalnega programa prometne varnosti za obdobje 2012–2020.

Do leta 2020 bo število starejših voznikov dvakrat večje kot danes, tako da bo predvidoma vsak četrti voznik na cesti starejši voznik. V povezavi s tem se najpogostejša tema razgovorov nanaša na njihove zmožnosti in sposobnosti za vožnjo. In kaj je skupna želja starejših voznikov? Da bi ostali vozniki kar najdlje, čeprav ob tem pogosto ne razmišljajo, kaj bi za to lahko storili sami, pa tudi ne, kaj bi za to lahko storili drugi.

Ukrepi: okolje, vozilo in voznik
Kaj je treba storiti, da ostanejo starejši čim dlje mobilni? V zloženki so navedeni ukrepi, ki zadevajo okolje, vozilo in seveda voznika. Glede na staranje prebivalstva so potrebne spremembe oziroma prilagoditve cestnih površin. Potrebna so preprostejša in razumljivejša prometna pravila ter ustrezno povečanje velikosti prometnih znakov. O primernosti vozil za starejše smo že pisali pa tudi proizvajalci vozil se morajo ozirati na starejše kupce. Ti se težje prilagajajo na novosti, ki sicer pomenijo večjo varnost in lažje upravljanje vozila.

Starejši vozniki se premalo odzivajo na možnost dodatnega izpopolnjevanja teoretičnega znanja in vozniških veščin. Zanimanje za tovrstne dejavnosti je treba spodbuditi z akcijami, kjer bi svojo priložnost lahko videle zavarovalnice.

Razmerje voznik - zdravnik
Trenutna zakonodaja predvideva bolj birokratske časovne omejitve o veljavnosti vozniškega dovoljenja. Poseben poudarek se po novem daje vlogi družinskega zdravnika, ki ne ostaja le na ravni splošnih navodil, nasvetov in pravil za ohranjanje zdravja ter psihofizičnih sposobnosti. Gre za svetovanje o starostnih funkcionalnih omejitvah, boleznih, vplivu zdravil ... Današnji promet namreč zahteva od voznika odgovorno ravnanje, odločitve posameznika pa so odvisne od ustreznih informacij.

Statistika
Dopolnjenih 65 let za voznike pomeni prehod v bolj rizično skupino. Po stopnji ogroženosti v prometu se vozniki med 74. in 85. letom starosti izenačijo z mladimi vozniki, nad 85. letom pa to stopnjo presežejo. Spodnji graf prikazuje vzroke prometnih nezgod, katerih povzročitelji so starejši vozniki.

"Old man on board"
Odnos do starejših je opredeljen v načelih cestnega prometa, pri čemer gre v osnovi za razmerje voznik – pešec. Kaj pa starejši vozniki, v lanskem letu jih je bilo pri nas 13 odstotkov? Ali ne bi bili vozniki, ki so v 87-odstotni večini, obzirnejši, če bi vedeli, da v drugem vozilu sedi starejši voznik? Hm, občutljiva tema. Zgolj zase lahko odgovorim, da mi ne bi bilo težko na avtomobil namestiti nalepke OLD MAN ON BOARD.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

deuche

Mislim, da je ta ideja o označevanju malo skregana z demokratičnimi načeli. Ali za nacesto si ali pa nisi. Nemoreš pa biti označen kot recimo nevarna snov.

Zakaj so dvignili veljavnost vozniških brez podaljševanja in zdravniškega na mislim 80 let? Pa tudi tisto se je izkoriščalo, spomnite se narodnega heroja, ki je malo po zdravniškem, ki so se vsi čudili kako ga je naredil klal pri Logatcu, ko je vozil v napačno smer po AC z ZXom.
Po drugi strani, če smo sposobni delat do 65 oz ponekot do 70 potem smo menda tudi sposobni vozit do takrat?

Vendar kot pravi Mirchi, nekateri moramo nonstop polagat in obnavljat določena znanja in nebi bilo napačno, če bi bilo v zakonu napisano, da je treba na par let par ur z inštruktorjem odpeljat. Saj vas tudi 99%, ki imate vozniško od takrat, ko še ni bilo rondojov le teh ne zna uporabljat.

Pa še ena stvar, ki ne fali samo meni temveč večini na naših cestah- Strpnost.

deuche

Pa osnovni Garačev razlog- Vožnja po AC v napačno smer.

Glede na to, da je v večini na vseh uvozih in izvozih hitrost omejena na 40 bi lahko enostavno postavili rampe, ki jo z ene strani prevoziš in potone v tla z napačne pa prebije vse štiri gume. Enostavna in 100% učinkovita rešitev, vendar je polnjenje proračuna s kaznimi bolj pomembno kot življenja, ki v takih slučajih dostikrat grejo.

garac

@deuche, glede strpnosti se pa strinjam 100%. Zadnjič me je en mož gledal, če sem nor, ker sem ga čakal, da sede v avto, sem mu rekel: Kar počasi, se ne mudi. Je bil čisto šokiran, kako to, vsem se vedno mudi
[SIGPIC][/SIGPIC]  

janez

Na mojem koncu bi morali imet nalepko... "Konjičan v avtu"... Ko vidiš nalepko, si čik pržgeš ali pa greš nekam na pico, ker se boš itak eno uro vozil za Konjičanom od Celja do Konjic.